Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Originea si caracterele animalelor domestice

Originea si caracterele animalelor domestice


ORIGINEA SI CARACTERELE ANIMALELOR DOMESTICE

Originea animalelor domestice; Domesticirea

Etapa actuala este unanim acceptata teoria conform caruia speciile actuale de animale domestice provin din forme salbatice care ,in decursul existentei si evolutiei omului,au fost atrase apoi retinute in preajma sa ,suferind in timp importante modificari de ordin morfologic,fiziologic si comportamental.

Premizele domesticirii sunt dificil de stabilit ,se presupune ca domesticirea apare ca o continuare a preocuparilor de vanator a omului primitiv care nici in mod preconceput si probabil nici anticipativ ,dar ca urmare a necesitatilor de moment ,a constatat ca simpla vanatoare nu-i poate asigura constant hrana pe termen lung.

Ori animalele mutilate ,ranite sau puii acestora,capturate ,asigurau resurse pentru intervale mai mari de timp ,decat cele obtinute prin vanatul efectiv.

Procesul domesticirii a fost probabil un proces indelungat ,sustinut si mai mult sau ,mai putin sistematic.Se estimeaza ca domesticirea animalelor salbatice a avut ca etape capturarea, imblanzirea si ulterior domesticirea propriuzisa ,desi pentru unele specii (cazul cainelui) se pare ca s-a produs o apropriere generata mai degraba din avantajele reciproce.

Capturarea  a reprezentat probabil o consecinta a constatarii ca animalele vii ,pastrate in preajma ,pot fi valorificate direct sau numai produsele lor atunci cand la vanatoare se inregistrau esecuri.

Se presupune ca au fost dezvoltate si perfectionate tehnicile de capturare a animalelor vii ,iar in paralel tehnicile de a tine aceste animale in incite din preajma asezarilor umane .

Imblanzirea mentinerea animalelor, mai ales a celor tinere, in preajma omului a generat probabil modificari de comportament prin formarea unor reflexe conditionate ; prezenta omului a devenit o obisnuinta mai ales ca s-a asociat cu administrarea hranei.

Este de subliniat ca actiunea nu s-a referit la populatii mari, ci la cazuri izolate dar care in timp au produs generatii de descendenti la care comportamentul in captivitate a suferit modificari semnificative, cel mai im portant fiind acceptarea prezentei omului.

Domesticirea propriuzisa s-a realizat tocmai ca urmare a inmultirii animalelor imblanzite in captivitate pe parcursul mai multor generatii in decursul carora animalele au dobandit insusiri noi, utile omului, diferentiindu-se din ce in ce mai mult de formele salbatice din care proveneau.

Cele mai multe specii se pare ca au fost domesticite pe continentul euro-asiatic si in mica masura pe continentul american ( tabelul 1 ).

Perioada si locul domesticirii

Specia

Perioada probabila a domesticirii ( ani in urma )

Locul

Originea

Cainele

Eurasia Africa si America

Lup sau sacal

Capra

Eurasia si Africa

Capra salbatica

Oaia

Eurasia

Muflon asiatic si european

Vaca

Eurasia si Africa

Bour

Porcul

Eurasia si Africa

Mistretul salbatic european

Calul

Eurasia si Africa

Calul salbatic

Gaina

India, Sumatra, Jawa

Gaina de jungla

Curca

Mexic sau America de Nord

Curca salbatica

Rata

Probabil China

Rata salbatica

Gasca

Grecia si Italia

Gasca salbatica

Se considera ca pe continentul australian nu s-a produs domesticirea vreunei specii de animale.

Specii care intereseaza zootehnia

Dintre numeroasele specii de animale numai o mica parte este inclusa pe lista animalelor care fac obiectul cresterii dirijate.

Elementele legate de traditie, cult religios, hoby, gusturi particulare sau chiar snobism, conduc la inscrierea pe lista animalelor folosite de om ca sursa de proteina animala, de la cele familiare noua, pana la specii exotice.

Pentru zootehnia romaneasca principalele specii cu importanta economica apartin din punct de vedere taxonomic la patru unitati importante : Claselor Mammalia, Aves, Insecta si Supraclasei Pisces ( clasa pestilor ososi ), interesand in mai mica masura subdiviziunile acestor structuri (Tabel 2).

Incadrarea taxonomica a principalelor specii cu importanta economica

Clasa

Ordinul

Specia

Mamamalia

(mamifere)

Artiodactyla

Bos taurus(taurinele)

Bubalus indicus (bivolii)

Ovis aries (oile)

Capra hircus(caprele)

Sus domesticus(porcii)

Perissodactyla

Equus cabalus(calul)

Asinus asinus(magarul)

Lagomorpha

Oryctolagus cunniculus (iepurele de casa)

Aves

Anseriformes

Anser domesticus (gasca)

Cygnopsis cygnoides (gasca carunculata)

Anas plathyrhynca (rata)

Cairinia moschata (rata leseasca)

Galliformes

Gallus domestica(gaina)

Meleagris domestica(curca)

Numida meleagris(bibilica)

Columbiformes

Columba livia(porumbelul)

Pisces

Pisces

Teleosteeni

Teleosteeni

Cyprinus carpio(crapul)

Salmo trutta fario(pastravul indigen)

Salmo iridus(pastravul curcubeu)

Acipenseridae

Huso huso(morunul)

Acipenser guldenstaedti(nisetrul)

Acipenser stelatus(pastruga)

Insecta

Lepidoptera

Bombyx mori(viermele de matase de dud)

Phylosamia ricini(viermele de matase de ricin)

Hymenoptera

Apis mellifica(albina)

Rasele reprezinta grupe de animale domestice din aceeasi specie, avand origine comuna, insusiri ereditare asemanatoare si o serie de insusiri morfologice foarte apropriate ; ele au aparut fie spontan fie sub actiunea constient-dirijata a omului in conditii de mediu natural si artificial asemanator, raspunzand exigentelor naturale sau economice.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.