Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale finanteaza fundatiile care acorda asistenta sociala

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale finanteaza fundatiile care acorda asistenta sociala


Finantari

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale finanteaza fundatiile care acorda asistenta sociala

MEDIAFAX GENERAL, 1 octombrie

Asociatiile si fundatiile care acorda asistenta sociala persoanelor aflate in dificultate vor primi de la bugetul de stat 600.000 de lei pe luna pentru fiecare persoana asistata, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

Pentru acordarea subventiilor - aferente anului viitor - asociatiile si fundatiile isi vor depune documentatia necesara la registratura MMSS sau la consiliile locale pana la sfarsitul lunii in curs.

Orice institutie care asista persoane defavorizate din mai multe judete va primi subventiile de la bugetul de stat, iar cele care isi desfasoara activitatea intr-un singur judet vor lua banii de la bugetul local.

In cadrul programului derulat de MMSS, 86 de asociatii si fundatii au acordat asistenta sociala unui numar de 24.602 persoane defavorizate, in ultimii patru ani.

In aceasta perioada, 9.433 de copii, 10.182 de batrani, 1.145 de adulti, 1.015 tineri, 63 de femei victime ale violentei in familie si traficului de persoane si 2.764 de persoane infectate HIV au fost asistate in centre de zi, centre rezidentiale, semiinternate, adaposturi sau in locuinte protejate de institutii finantate de stat.Termenul de depunere pentru proiecte cu finantare PHARE a fost prelungit pana la 16 decembrie a.c.

Rompres, 10 octombrie 2002

Ministerul Dezvoltarii si Prognozei anunta prelungirea termenului de depunere a cererilor de finantare, cu acordul Delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti, pentru obtinerea de fonduri nerambursabile din cadrul Programului PHARE 2001 - Finantare nerambursabila pentru infrastructura mica, de la data de 15 noiembrie 2002 la 16 decembrie 2002.

Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si Delegatia Comisiei Europene au lansat in luna iulie a.c. componenta "Finantare nerambursabila pentru infrastructura mica" in scopul imbunatatirii infrastructurii locale si a calitatii de viata din comunitatile care au suferit in urma restructurarii industriale, in lumina nevoilor si cerintelor unei economii in crestere, prin reabilitarea infrastructurii de mediu, de transport, de afaceri, de turism si prin reabilitarea cladirilor istorice si culturale.

Bugetul programului este de 25,33 milioane euro, din care: 19,0 milioane euro din partea Uniunii Europene, reprezentand 75 la suta din valoarea totala a fondurilor publice si 6,33 milioane euro co-finantare de la bugetul de stat, reprezentand 25 la suta din valoarea totala a fondurilor publice (adica 1/3 din valoarea contributiei Phare).

Autoritatile locale interesate pot obtine finantare pentru reabilitarea si imbunatatirea spitalelor, infrastructurii locale de transport si a celei de mediu, pentru imbunatatirea infrastructurii urbane si pentru proiecte de investitii care vor asigura capitalul necesar imbunatatirii calitatii ofertei de turism prin dezvoltarea, imbunatatirea si ridicarea nivelului infrastructurii de acces, de mediu si a utilitatilor publice in zone cu atractivitate turistica dovedita, si lucrari de restaurare a cladirilor istorice, pentru sporirea diversitatii produselor turistice necesare satisfacerii solicitarilor de piata cu profil aparte.

Motivul principal care a determinat amanarea termenului de depunere a proiectelor este legat de faptul ca majoritatea studiilor de fezabilitate pentru aceste proiecte sunt doar demarate nefiind finalizate.

Fonduri PHARE nerambursabile

RADOR, 15 octombrie

Astazi va fi lansat, la Tulcea, Programul pentru investitii si servicii sociale PHARE 2001, care se adreseaza exclusiv oraselor Tulcea, Isaccea si Macin. Obiectivul programului este de a dezvolta capacitatea sistemului de asistenta sociala prin crearea de servicii sociale comunitare pentru grupurile vulnerabile din zona.

Acestea vizeaza direct integrarea sociala a tinerilor care provin din centrele de plasament, reducerea saraciei si integrarea pe piata muncii a persoanelor fara ocupatie. Sunt considerate prioritare proiectele care realizeaza parteneriate intre sectorul public si cel neguvernamental.

Agentia de Dezvoltare II Sud-Est Braila va primi din partea Uniunii Europene suma de 2.677.000 de euro, reprezentand fonduri PHARE nerambursabile - informeaza RADIO ROMANIA ACTUALITATI (15 octombrie, ora 12:00).

Jonathan Scheele a prezentat vineri zece proiecte de succes finantate prin programul pre-SAPARD

Rompres, 18 octombrie 2002

Seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a prezentat vineri in cadrul unui eveniment festiv desfasurat la Hanul lui Manuc, zece proiecte de succes finantate prin programul special de pregatire SAPARD (pre-SAPARD), lansat in anul 1999.

Principalul scop al acestui program a fost 'exersarea' procedurilor si metodelor de implementare folosite in proiectele pentru agricultura si dezvoltare rurala, urmarindu-se ca beneficiarii potentiali ai SAPARD sa fie pregatiti pentru acest program, care aduce finantari cu mult peste ceea ce s-a acordat in programul pre-SAPARD.

Proiectele prezentate vineri, care fac parte din cele 59 de proiecte selectate pentru finantare, au vizat dezvoltarea infrastructurii rurale, diversificarea gamei de produse in industria alimentara, pensiuni agroturistice si modernizarea unei fabrici de legume-fructe.

'Aceste exemple au fost alese pe baza unor criterii cum ar fi impactul asupra regiunii in care au fost implementate, originalitatea si eficienta solutiilor si schimbarile in bine aduse in viata oamenilor', a spus Jonathan Scheele.

Oficialul european considera ca aceste proiecte sunt exemple de curaj si tenacitate, calitati ale unor oameni ce au reusit sa puna pe picioare proiectele in ciuda birocratiei atat din Romania cat si din Uniunea Europeana, a termenelor stranse de implementare sau a capriciilor vremii.

Programul pre-SAPARD a beneficiat de o contributie de 2,5 milioane euro din partea UE si de 625 de mii euro din partea Guvernului Romaniei. Au fost depuse 1.800 de cereri de finantare din care au fost selectate 59, pana la urma fiind derulate si finantate numai 44. Un numar de 15 proiecte selectate au esuat din cauza dificultatilor de derulare si de a face fata noilor proceduri.

In cadrul evenimentului festiv de vineri la care au participat si ministrul agricultruii Ilie Sarbu si secretarul de stat in MAAP Valeriu Steriu, a fost prezentata si brosura 'Exercitiu pentru SAPARD' care contine povestea celor 10 proiecte.

Fonduri UE pentru dezvoltarea serviciilor sociale din Regiunea Nord-Est

Rompres, 21 octombrie 2002

Agentia pentru Dezvoltarea Regionala Nord Est, cu sediul in Piatra Neamt, a lansat recent primul program de servicii sociale PHARE 2001, finantat de Uniunea Europeana cu 3 milioane de euro.

Sprijinul financiar nerambursabil pentru proiecte va fi cuprins intre 10.000 si 200.000 de euro pentru fiecare proiect si nu poate depasi 90 la suta din costurile erigibile totale, iar diferenta trebuie asigurata din sursele proprii ale solicitantului.

Lansarea licitatiei deschise de proiecte pentru componenta ''Schema de investitii in servicii sociale'' vizeaza, consiliile locale, primariile, consiliile judetene, organizatii non-profit sau non-guvernamentale, spitale, scoli, universitati, penitenciare etc.

Activitatile finantate prin acest program include centre sociale de zi, cluburi de zi, cantine sociale, centre de reabilitare si recuperare de consiliere, adaposturi temporare, ajutor la domiciliu, dotarea caminelor de batrani, centre pentru persoane fara adapost, femei si copii, victime ale violentei, persoane dependente de droguri si alcool, alte proiecte din sfera serviciilor sociale.

Termenul limita pentru depunerea proiectului este de 8 ianuarie 2003, iar durata unui proiect este de pana la un an si jumatate.

Solicitantii interesati din judetele componente Regiunii Nord-Est: Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui si Neamt, pot depune proiectele la sediul Agentiei din Piatra Neamt.

UE finanteaza cu 1,2 milioane de euro un proiect destinat statisticii romanesti

MEDIAFAX ECONOMIC, 21 octombrie 20

Uniunea Europeana va finanta cu 1,2 milioane de euro un proiect de twinning destinat alinierii statisticii romanesti la sistemul statistic european, fiind vizata, in special, promovarea calitatii in acest domeniu, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Proiectul va fi lansat oficial marti si se va derula pe o perioada de doi ani. Obiectivele sale acopera sectoare precum statistica mediului inconjurator, statistica finantelor guvernamentale, revizuirea calitatii in statistica, precum si intarirea capacitatii INS de a realiza studii statistice.

'Proiectul este lansat intr-un moment in care raportul Comisiei Europene face referire la progresele inregistrate de statistica in procesul de aderare la UE, apreciindu-se ca Romania si-a respectat angajamentele luate in cadrul negocierilor de aderare () O atentie deosebita trebuie acordata imbunatatirii calitatii si operativitatii statisticilor', se arata intr-un comunicat al INS.

La festivitatea de lansare a proiectului vor participa Yves Franchet, directorul general al Oficiului de Statistica al Comunitatii Europene - Eurostat, reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si oficiali ai Ministerului Economiei si Finantelor din Italia.

52 de proiecte vor fi realizate cu sprijinul Comunitatii Franceze - Regiunea valona

PROMPT MEDIA 23.10.2002

Romania va realiza cu sprijinul Comunitatii Franceze - Regiunea valona, 52 de proiecte in mai multe domenii economice, sociale si culturale. Decizia a fost luata marti, 22 octombrie, la finalul lucrarilor Comisiei Mixte Romania - Comunitatea Franceza - Regiunea Valonia. Principalele domenii in care se vor dezvolta proiectele romano-valone sunt dezvoltarea rurala, turismul rural si statiuni balneare, modernizarea unor agentii care au ca obiect de activitate ocuparea fortei de munca si pregatirea profesionala, cooperare stiintifica (in agricultura, stiinte exacte, lingvistica), cultura, educatie, inclusiv acordarea de burse si stagii pentru interpreti si profesori de limba franceza. Proiectele se vor derula in perioada 2003-2004.

Programe de finantare pentru tinerii cercetatori

Rompres, 24 octombrie 2002

Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), in colaborare cu Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) si Biroul de legatura cu UE al organizatiilor germane de cercetare, a lansat, joi, la sediul UPB, programul de oportunitati de finantare pentru tinerii cercetatori in noua zona de cercetare europeana. Studentilor si cercetatorilor le-au fost prezentate subprogramele anuale pentru tineri si subprogramele individuale de cercetare pentru tinerii doctoranzi.

Primul proiect urmareste sa-i incurajeze pe tinerii cercetatori de valoare, doctori sau doctoranzi pentru a putea realiza cercetari stiintifice de nivel ridicat, cu precadere prin utilizarea infrastructurii performante de cercetare existente in tara. Subprogramul ofera un suport eficient pentru efectuarea in tara a cercetarii stiintifice doctorale si postdoctorale, inclusiv pentru continuarea in tara a unor lucrari de cercetare efectuate in universitati si institute de cercetare de peste hotare. Printre obiective se numara sprijinirea formarii resursei umane performante pentru cercetare, dezvoltarea capacitatii manageriale a tinerilor cercetatori, cresterea capacitatii tinerilor de a atrage fonduri pentru cercetare, incurajarea valorilor tinere autentice din cercetarea stiintifica, prin oferirea de alternative reale de lucru in cadrul colectivelor de cercetare din tara.

Cei interesati sa participe la aceasta competitie nu trebuie sa depaseasca varsta de 35 de ani. Directorul de proiect trebuie sa fie doctor in stiinte sau doctorand (cu sau fara frecventa) si sa aiba norma de baza sau sa fie cadru didactic asociat in institutia care face propunerea. Echipa de cercetare poate cuprinde intre 1 si 5 cercetatori: doctori in stiinta, doctoranzi, cercetatori si studenti. Cadrele didactice sau cercetatorii se pot inscrie la competitie in calitate de director de proiect sau ca membru al unei echipe de cercetare, putand fi prezenti doar la cel mult doua proiecte de cercetare. Durata unui proiect este de 1-2 ani.

Subprogramul individual de cercetare pentru tinerii doctoranzi urmareste sa finanteze activitatea de cercetare a doctoranzilor cu frecventa. Acesta va oferi suportul necesar pentru efectuarea, cu prioritate in tara, a cercetarilor cuprinse in programul de doctorat si de resurse financiare pentru accesul la infrastructura de cercetare. Aplicantul trebuie sa fie doctorand cu frecventa, cu varsta maxima de 30 de ani la incheierea grantului si sa aiba recomandarea conducatorului de doctorat.Durata unui proiect este de 1-3 ani. Aplicatiile se depun la sediul CNCSIS, din B-dul Schitu Magureanu, nr. 1, Bucuresti, pana la 15 noiembrie 2002.


Extern

Discriminarea este una dintre problemele Europei contemporane, afirma Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei

Rompres, 7 octombrie 2002

Discriminarea reprezinta o problema in multe tari europene, ea fiind una dintre cauzele incalcarii drepturilor omului, a declarat luni Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Alvaro Gil-Robles.

Aflat pentru prima oara intr-o vizita oficiala in Romania, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei s-a intalnit luni cu presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Cristian Jura, care a prezentat, cu aceasta ocazie, Ordonanta 137/2000, aprobata prin Legea 48/2002, prin care sunt prevazute sanctiuni pentru orice fel de forme de discriminare.

Alvaro Gil-Robles a constatat ca in Romania ''ideile sunt clare'' in ceea ce priveste lupta impotriva discriminarii la nivelul tuturor compartimentelor sociale. El a subliniat, de asemenea, importanta ''coalizarii tuturor eforturilor societatii civile si, in acelasi timp, concentrarea tuturor activitatilor acesteia in ceea ce priveste lupta impotriva discriminarii'', aratand, in acelasi timp, ca forul pe care-l reprezinta va elabora un raport privind respectarea drepturilor omului in Romania.

La randul sau, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Cristian Jura, a subliniat ca organizatia pe care o conduce a primit in decurs de doua luni de la infiintarea sa peste 100 de sesizari din partea cetatenilor, din care reiese ca cele mai multe acte de discriminare apar in momentul angajarii la un loc de munca, precum si la inscrierea elevilor in anul scolar 2002-2003. Aceste sesizari sunt analizate de un Colegiu Director - alcatuit din sapte persoane cu pregatire juridica - urmand ca o echipa a Corpului de Control al Consiliului National sa probeze veridicitatea reclamatiilor. Daca se constata acte de discriminare, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii este abilitat, prin lege, sa acorde amenzi de pana la 20 de milioane de lei celor care incalca drepturile omului.

Cristian Jura a aratat ca organismul pe care il conduce este primul de acest fel din Europa de sud-est si, in acelasi timp, este singura institutie de acest fel din tara care poate sanctiona contraventional infractiuni legate de diferite forme de discriminare.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii are, potrivit statutului sau de functionare, rolul de a implementa principiul egalitatii intre cetateni, prevazut in Constitutia Romaniei, in legislatia interna in vigoare si in documentele internationale la care Romania este parte.

Romania a realizat progrese in privinta respectarii libertatilor religioase

MEDIAFAX GENERAL, 8 octombrie 2002

Romania se numara printre tarile care au realizat progrese in privinta respectarii libertatilor religioase, se arata intr-un raport al Departamentului american de Stat, informeaza BBC.

Raportul critica sase state - China, Cuba, Laos, Burma, Coreea de Nord si Vietnamul -, acuzate ca incalca in mod frecvent libertatea religioasa.

Un al doilea grup de state, incluzand Iranul, Irakul, Pakistanul, Arabia Saudita, Sudanul, Turkmenistanul si Uzbekistanul, au fost criticate pentru ca ar manifesta ostilitate fata de minoritatile religioase.

Pe de alta parte, raportul Departamentului de Stat afirma ca Afganistanul, Egiptul, Laosul si unele state din Europa de Est au realizat progrese semnificative in privinta respectarii libertatilor religioase. Printre tarile citate la acest capitol se numara, alaturi de Romania, si Bulgaria si Iugoslavia.

Potrivit raportului publicat pe site-ul Internet al Departamentului de Stat, guvernul roman respecta libertatea religioasa, chiar daca mai exista inca unele restrictii, iar anumite grupuri religioase acuza autoritatile locale pentru obstructionarea eforturilor de atragere a unor noi adepti.

Raportul afirma ca in Romania exista, in general, relatii amiabile intre diferitele grupuri religioase.

Reprezentanti ai ambasadei Statelor Unite la Bucuresti s-au intalnit cu lideri guvernamentali si religiosi, cerand restituirea proprietatilor religioase confiscate in timpul regimului comunist.

Intrevedere Mihnea Motoc - Robert Kennedy

Rompres, 8 octombrie 2002

Mihnea Motoc, secretar de stat in MAE roman, a avut marti o intrevedere la Bucuresti cu Dr. Robert Kennedy, directorul Centrului European George C. Marshall pentru Studii de Securitate din Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Cu acest prilej a fost evocat rolul Centrului George C. Marshall in pregatirea personalului roman implicat in efortul de integrare a Romaniei in structurile euro-atlantice si a avut loc un schimb de idei asupra modalitatilor prin care Centrul Marshall poate sprijini efortul de integrare a statelor care vor fi admise in NATO, in urma summit-ului Aliantei de la Praga.

Romania ocupa unul dintre primele locuri ca numar de absolventi ai Centrului Marshall (136, din 1993 pana in prezent). De asemenea, Asociatia George C. Marshall - Romania este una dintre cele mai active organizatii nationale ale absolventilor Centrului George C. Marshall, constituind, totodata, un mijloc eficient de comunicare in relatia cu organizatiile neguvernamentale din statele NATO, avand ca sfera de interes problematica de securitate.

Pornind de la necesitatea pregatirii corespunzatoare a personalului roman care va lucra in structurile Aliantei, dupa integrarea Romaniei in NATO, au fost discutate posibilitati concrete prin care Centrul George C. Marshall poate oferi o pregatire specifica in acest sens. Printre modalitatile avute in vedere se numara introducerea unui nou program de pregatire in cadrul Centrului (axat pe problematica NATO, probleme de management strategic), precum si organizarea, sub egida Centrului Marshall, a unor programe de pregatire in Romania.

In acest context, a fost mentionata demararea in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice ;i Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului George C. Marshall si a Colegiului NATO din Roma, a unui program executiv de studii NATO, incepand cu anul 2003.

Consultari la nivel european privind organizarea Conferintei Ministeriale Regionale de la Bucuresti - 7- 9 noiembrie 2002

ROMPRES, 9 octombrie 2002

Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica, a discutat la Bruxelles la intalnirea organizata de Fundatia Europeana pentru Internet (European Internet Foudation), implicarea Uniunii Europene in desfasurarea Conferintei Ministeriale Pan-europene pentru pregatirea Summit-ului Mondial privind Societatea Informationala, care va avea loc la Bucuresti in perioada 7-9 noiembrie 2002.

'Regiunea pan-europeana, una dintre cele mai avansate in ceea ce priveste Societatea Informationala, trebuie sa aiba o contributie cat mai consistenta la organizarea Summit-ului Mondial privind Societatea Informationala.

Din acest motiv, conferinta de la Bucuresti are o importanta deosebita, nu numai pentru cele 55 de state participante, dar si pentru intregul summit', a declarat ministrul Nica.

'Expozitia de proiecte de e-government, care va fi organizata in paralel cu conferinta ministeriala pan-europeana, va indica cu precizie, prin cele aproximativ 165 de aplicatii pe care le va gazdui, care sunt cele mai bune practici de urmat la nivelul regiunii.

De asemenea, cei 2000 de delegati asteptati la Bucuresti din tarile europene, SUA si Canada vor avea un aport considerabil la pregatirea primei faze a summit-ului mondial ce se va desfasura la Geneva in anul 2003 si la crearea unei retele de cooperare la nivel regional in domeniul IT&C' a mai adaugat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Summit-ul Mondial pentru Societatea Informationala va fi organizat sub patronajul Secretarului General al ONU, Kofi Annan, iar Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor va avea rolul principal in coordonarea pregatirii acestuia, alaturi de alte organizatii din sistemul Natiunilor Unite si de tarile gazda. Evenimentul va avea ca obiect problematica referitoare la Societatea Informationala si ca rezultat adoptarea unei Declaratii de principii si a unui plan de actiune care sa faciliteze dezvoltarea Societatii Informationale si sa identifice solutii pentru micsorarea decalajului dintre tarile lumii.

La evenimentul de la Bruxelles au participat Erkki Liikanen, comisar pentru Societatea Informationala al Comisiei Europene, Wim van Welzen, vicepresedinte al grupului parlamentar al Partidului Popular European, precum si alti membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai Comisiei Europene, si ai marilor companii internationale din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Handicapatii mintal din Bulgaria sunt victime ale discriminarii

MEDIAFAX GENERAL, 11 octombrie

Mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului au denuntat, joi, o 'discriminare sistematica' a handicapatilor mintal din Bulgaria, plasati in aziluri care ofera conditii mai rele decat inchisorile, relateaza AFP.

Reprosand autoritatilor 'o discriminare sistematica a handicapatilor mintal', Irene Khan, secretar general al Amnesty International, a declarat ca acestia sunt 'ultimii care primesc un ajutor social' in Bulgaria, tara candidata la Uniunea Europeana. In cadrul unei conferinte de presa organizata la Sofia, ea a denuntat conditiile 'socante' din aziluri, referindu-se la hrana insuficienta, lipsa incalzirii si mortalitatea ridicata.

In raportul sau anual, publicat miercuri, Comisia Europeana a recomandat masuri 'urgente' pentru ameliorarea conditiilor de viata pentru handicapatii mintal.

Presedintele altei organizatii nonguvernamentale - Comitetul Helsinki din Bulgaria, Krassmir Kanev, a declarat ca 'nici o inchisoare din Bulgaria nu este atit de rea ca cele mai bune centre de ingrijire' pentru adultii cu handicap mintal. In ceea ce priveste copiii, acestia 'continua sa fie plasati in centre de ajutor social pe baza unor diagnostice gresite si fara perspective de tratament sau reabilitare', a adaugat acesta.

Adjunctul ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Christina Christova, a declarat ca Guvernul este constient de aceste probleme pe care le-a 'mostenit' de la regimul comunist.

Potrivit unui proiect de lege care ar putea fi aprobat pana la sfarsitul anului, centrele pentru handicapatii mintal vor fi administrate de organizatii nonguvernamentale, in timp ce Guvernul va asigura finantarea, a declarat ea.

Centrele situate in locuri izolate si cu personal calificat insuficient vor fi treptat inchise, iar familiile vor primi ajutor financiar pentru ingrijirea rudelor bolnave, a precizat Christova.

Raportul Centrului european de monitorizare a drogurilor si dependentei de droguri

EUROPA LIBERA 14 octombrie, ora 18:25

Realizator: Ileana Giurchescu;

Reporter: Iosif Klein Medesan

Realizator - Gradul de utilizare a stupefiantelor in Europa Centrala si Rasariteana este intr-o marcanta crestere, tarile din aceasta regiune fiind pe cale sa se transforme din punctul de vedere al traficantilor de narcotice, din tari de tranzit in asa-numite tari-tinta.

Potrivit expertilor, principalul motiv de ingrijorare il constituie numarul crescand de tineri care folosesc stupefiante injectabile, ca heroina, ceea ce adus in unele tari, de exemplu in cele baltice, la o incidenta sporita a infectarii cu virusul HIV. Relatarea lui Eugen Tomiuc este rezumata de Iosif Klein Medesan: Raportul publicat de Centrul european de monitorizare a drogurilor si dependentei de droguri este bazat pe date statistice provenite din 10 tari candidate, inclusiv Romania.

Utilizarea stupefiantelor este impartita in 3 categorii: experimentare, petrecerea timpului liber si dependenta. Potrivit raportului, utilizarea drogurilor din primele doua categorii, marihuana si stupefiantele sintetizate chimic cum ar fi extasy sau LSD, este in crestere dar este improbabil sa duca la dependenta. Cea de-a treia categorie, heroina si alte stupefiante injectabile, duc de cele mai multe ori la dependenta. Spre deosebire de tarile UE, in statele candidate utilizarea acestor droguri este in crestere, mai ales in randul tinerilor. In intreaga Europa Centrala si Rasariteana drogul cel mai popular din aceasta categorie este heroina, exceptie facand Cehia unde prevaleaza drogul numit perditin, o amfetamina produsa in aceasta tara.

In Bulgaria, Cehia sau Slovenia procentajul celor care isi injecteaza heroina sau alte stupefiante din aceiasi categorie este de 0,5, la fel ca in UE. In tarile baltice insa procentajul este dublu: 1% din cetatenii in varsta de 15-64 de ani.

Raportul scoate in evidenta si riscuri mult mai mari de infectare cu HIV, la care se expun drogatii din cea de-a treia categorie. Marc Guzdil, de la Centrul european de monitorizare a drogurilor si dependenta de droguri, subliniaza ca in multe tari din regiunea studiata sistemele de monitorizare sunt limitate, cum este de altfel limitata si reteaua de prevenire si tratament, si asta din cauza lipsei unor fonduri suficiente. In anul 2000, UE a lansat un proiect in valoare de 2 milioane de dolari pentru a ajuta tarile candidate sa-si coordoneze eforturile antidrog cu Centrul european de monitorizare si pentru a colecta date statistice relevante.

Romania este tara prin care tranziteaza spre vestul Europei mare parte din stupefiantele provenite din regiunea balcanica. Mihai Anghel, directorul noii brigazi antidrog, ne-a declarat ca acest proiect al UE a ajutat Romania sa-si imbunatateasca sistemul de colectare a datelor statistice.

Mihai Anghel: S-a infintat si un punct national focal, care functioneaza direct in legatura cu brigada antidrog, aceste organisme avand rolul nu numai de a preveni dar de a colecta toate datele necesare acelor ministere implicate. Deci aici datele se pun in comun de Ministerul Sanatatii, cum am zis, de Ministerul Educatiei, de noi, si pe baza lor se centralizeaza si se pot trage niste concluzii.

Reporter: Mihai Anghel a adaugat ca gratie unei mai bune coordonari la nivel national si international, autoritatile romane au reusit importante capturi de heroina. In anul 2000 autoritatile romane au capturat numai 37 kg de heroina, in timp ce in primele 9 luni ale anului 2002 capturile de heroina au insumat o cantitate de 1000 de ori mai mare, aproximativ 44 de tone.

16 octombrie - Ziua Mondiala a Alimentatiei

Rompres, 15 octombrie 2002

'Apa - sursa pentru securitatea alimentara' este 'tema manifestarilor programate pentru sarbatorirea Zilei Mondiale a Alimentatiei din 16 octombrie 2002.

Acest eveniment coincide cu aniversarea Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura /FAO/, care a luat fiinta in anul 1945, printr-un acord semnat de 44 de state.

In prezent FAO reuneste 183 de state membre si un membru asociat - Uniunea Europeana - fiind cea mai mare institutie specializata din sistemul ONU.

Organizatia desfasoara activitati de incurajare si de recomandare a actiunilor cu caracter national si international in domeniu (cercetare, conservarea resurselor agricole), sustinerea creditului agricol si a politicilor internationale privind acordurile pe produse agricole.

De asemenea, FAO furnizeaza asistenta tehnica tarilor membre in domeniul agricol, piscicol si forestier, organizand cu guvernele interesate misiuni in domeniul agricol si in cel rural.

Romania este membra a FAO, din 1961, detinand pe parcursul timpului si functii de conducere. Tara noastra a beneficiat de finantari din partea FAO in baza unor proiecte care vizeaza sectorul agroalimentar.

Astfel, in perioada 2000-2001 s-au desfasurat in Romania sapte proiecte care au beneficiat de finantare FAO, in valoare totala de 1,74 milioane dolari, unele din acestea aflandu-se inca in derulare.

In prezent se discuta derularea altor proiecte care vor fi finantate tot de FAO si care vizeaza dezvoltarea agriculturii si securitatii alimentare, dezvoltarea informatiei agricole, combaterea efectelor secetei, protectia impotriva inundatiilor si reabilitarea sistemelor de irigatii.

Conferinta Asociatiei Internationale a Politistilor

ROMANIA 1 6 octombrie, ora 19:00

Realizator: Dana Razboiu -

Traficul de fiinte umane, criminalitatea transfrontaliera, delincventa juvenila, consumul si traficul de droguri si rolul Politiei Comunitare - acestea au fost temele discutate timp de trei zile la Conferinta Asociatiei Internationale a Politistilor, desfasurata la Cluj Napoca.

Reporter: International Police Association (IPA) este cea mai mare organizatie independenta din lume a politistilor si a fost infiintata la 1 ianuarie 1950. Motto-ul, in esperanto, 'Servo per amitieco' ('Servicii prin prietenie') -, a dus la colaborare profesionala intre ofiteri de politie din intreaga lume. IPA are in prezent peste 300.000 de membri in 57 de tari.

Michael Odysseos, presedintele IPA: Cred ca cele mai importante probleme cu care se confrunta politia in zilele noastre sunt drogurile si spalarea banilor. Vom discuta cum poate organizatia noastra sa ajute Politia Romana sa faca fata cu succes acestor probleme si cum putem imbunatati relatia dintre politisti si societatea civila.

Reporter: Asociatia Internationala a Politistilor din Romania a fost infiintata in 1992, iar cea mai importanta realizare a sa este demilitarizarea Politiei.

General de divizie Costica Voicu, presedintele sectiei romane a IPA: Noi am fost, sa spunem, o prima forma demilitarizata a Politiei. 'Servicii prin prietenie', care este deviza noastra, obliga la o apropiere, la o forma noua de organizare a politistilor

Reporter: In acest an, a intrat in Asociatie si Politia de Frontiera din Romania. Printre scopurile AIP, se regasesc si dezvoltarea culturala a membrilor sai si schimbul de experienta profesionala. In acest sens, anul trecut, peste 300 de politisti romani au participat la stagii de instruire in strainatate.

Ajutor financiar din SUA pentru Centrul de reabilitare a victimelor traficului de persoane din Republica Moldova

EUROPA LIBERA (17 octombrie, ora 6:12)

Reporter: Ilona Spataru

Departamentul de Stat al SUA a acordat Centrului de reabilitare pentru victimele traficului de persoane din Republica Moldova 125.000 de dolari. Acesti bani vor fi utilizati pentru asistenta psihologica si medicala a fetelor si femeilor victime ale traficului, precum si pentru reintegrarea lor sociala. Centrul de reabilitare pentru victimele traficului de persoane este un proiect al filialei Chisinau a Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM) si activeaza de aproape un an. Aici sunt intretinute temporar fetele si femeile care au fost repatriate si care doresc sa beneficieze de asistenta specialistilor. Capacitatea institutiei este de 20 de locuri, iar durata medie de sedere este de 14 zile. Coordonatorul Programului antitrafic din cadrul Biroului OIM la Chisinau, Liuba Revenco, a declarat postului nostru de radio ca ajutorul financiar venit de la guvernul american va asigura buna functionare a centrului in anul viitor si, in plus, va permite demararea unor noi programe in cadrul acestui an. Este vorba, in primul rand, de programe pentru protectia legala a victimelor.

Liuba Revenco: Destinatia acestui ajutor este in exclusivitate pentru sustinerea Centrului de reabilitare si reintegrare sociala pentru femei victime ale traficului de fiinte umane. Mai este si asistenta legala, care include perfectarea actelor de identitate si niste clauze civile. Noi intentionam sa platim avocati sau alte persoane pentru acordarea unei asistente legale pentru victime. Cred ca din ianuarie vor aparea primele cazuri penale. Unele fete, sunt sigura, vor vrea sa depuna marturie. Programul de depunere a marturiei este special si delicat, si presupune protectia victimelor, iar noi intentionam ca le sustinem in aceasta initiativa.

Reporter: Pana in prezent nu au fost depuse marturii? Din ce cauza?

Liuba Revenco: Fetele, sigur, vor sa depuna marturii, dar noi nu le incurajam, pentru ca legea de protectie a victimelor nu se aplica, iar noi speram sa o activam si instruim si organele de drept in folosirea acestei legi.

Reporter: Am intrebat-o pe Liuba Revenco, ce se intampla cu fetele traficate dupa ce parasesc acest centru de reabilitare si daca OIM le sprijina in continuare prin diverse programe.

Liuba Revenco: Incercam sa le monitorizam in continuare timp de un an. Problema principala dupa ce parasesc centrul este pentru ele cazarea - aici, in Chisinau, este foarte scumpa - si noi incercam sa le gasim camine, pentru mame cu copii le inchiriem si cateva apartamente aici si in timpul pregatirii profesionale ele pot beneficia si de cazare. Avem o intelegere si un contract cu Ministerul Muncii, care ne ajuta foarte mult ca partener, si incercam sa le gasim si locuri de munca.

Reporter: Pana in prezent, prin intermediul OIM au fost repatriate peste 1.000 de victime ale traficului de persoane, majoritatea lor din Albania, Macedonia, Bosnia-Hertegovina si Kosovo. Peste 200 de femei si fete au fost returnate numai in anul curent. Am rugat-o pe Liuba Revenco sa ne spuna care sunt cele cateva reguli dupa care trebuie sa se ghideze tinerele pentru a exclude riscul traficarii?

Liuba Revenco: Cat mai multe informatii, deci ce ar putea face o fata in cazul in care i se intampla ceva, care este persoana sau firma care detine licenta pentru plasarea in campul muncii in strainatate - sunt doar 18 firme in acest moment care detin licenta din partea Serviciului de Stat privind Migratia - si contractantul trebuie sa consulte un jurist si sa primeasca sfaturi in ceea ce priveste contractul de munca.

Reporter: Potrivit statisticilor, peste 600.000 de cetateni ai Republicii Moldova sunt plecati peste hotarele tarii in cautarea unui castig, mai mult de jumatate fiind femei. Date exacte despre numarul femeilor victime ale traficului nu exista, dar se stie ca Republica Moldova detine intaietatea in Europa in ceea ce priveste numarul victimelor traficului cu fiinte umane.

Conferinta Regionala Pan-Europeana in domeniul IT

Rompres, 18 octombrie 2002

In perioada 7-9 noiembrie 2002, va avea loc la Bucuresti, in pregatirea Summit-ului Mondial pentru Societatea Informationala (World Summit on Information Society - WSIS), Conferinta Regionala Pan-Europeana bazata pe statutul de membru al Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa (UN/ECE), informeaza Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei /MCTI/.

Conferinta Regionala Pan-Europeana de la Bucuresti se va axa pe teme concrete si relevante pentru regiune, dar va mentine echilibrul intre specificitatea regionala si dimensiunea globala. De asemenea, isi propune consolidarea relatiilor de cooperare dintre tarile participante cu scopul adoptarii unui plan comun de actiuni in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Potrivit MCTI, evenimentul de la Bucuresti va fi o ocazie de a se prezenta strategii nationale, realizari si provocari, care vor ajuta participantii sa-si formeze o imagine cat mai fidela asupra stadiului de trecere la Societatea Informationala, dar si o oportunitate de a stabili o platforma de dialog intre toate partile interesate - guverne, societatea civila, sectorul privat si agentiile internationale.

Conferinta este organizata cu sprijinul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor /UIT/, a Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa si va cuprinde intalniri, sesiuni plenare, seminarii, mese rotunde si prezentari care vor oferi participantilor ocazia de a formula intrebari referitoare la tendintele prezente si viitoare din domeniu. La conferinta regionala de la Bucuresti sunt asteptati peste 2.000 de participanti din 55 de tari din Europa, America de Nord si Israel, si anume sefi de guverne, reprezentanti din sectorul privat, academic si din cel al societatii civile.

De asemenea, pe toata durata Conferintei va avea loc si o expozitie de proiecte concrete de e-Government, e-Learning si din domeniul sanatatii, care sunt considerate ca demne de urmat <<Best Practice>> in acest domeniu. Fiecare tara participanta poate fi prezenta cu 2-4 aplicatii la aceasta expozitie.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat in anul 2001 o rezolutie prin care se aproba organizarea Summit-ului Mondial pentru Societatea Informationala - WSIS, convocat sub patronajul Secretarului General al Natiunilor Unite, Kofi Annan, si pregatit de UIT, impreuna cu organizatiile interesate din sistemul Natiunilor Unite si tarile gazda. Summitul va oferi comunitatii internationale o oportunitate pentru a discuta si modela Societatea Informationala la nivel mondial, prin reunirea guvernelor, organizatiilor internationale, sectorului privat si societatii civile. In vederea pregatirii Summitului se organizeaza conferinte regionale pentru elaborarea unor propuneri specifice.

Summitul mondial va fi organizat in doua faze, la Geneva in decembrie 2003 si la Tunis in anul 2005.

Conferintele regionale pentru pregatirea WSIS au demarat la Bamako in Mali, in iulie 2002, pentru regiunea Africa, fiind urmata de cea de la Bucuresti din noiembrie 2002 pentru Europa si America de Nord. In ianuarie 2003 vor avea loc alte doua conferinte regionale, una pentru regiunea Asia-Pacific, la Tokyo in Japonia, iar cea de-a doua in Santo Domingo pentru regiunea Americii Latine si Caraibe.

Deschiderea lucrarilor reuniunii la nivel inalt a francofoniei

Rompres, 18 octombrie 2002

Cea de-a IX-a Reuniune la nivel inalt a Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) s-a deschis, vineri, la Beirut, lucrarile acesteia fiind plasate sub semnul dialogului culturii si plurilingvismului.

Participantii la reuniune, intre care si presedintele Romaniei, Ion Iliescu, vor dezbate pe parcursul a trei zile cele mai importante aspecte legate de diversitatea culturala, dar si de situatia internationala actuala, in special situatia din Orientul Mijlociu, si problema terorismului. De asemenea, cei 55 de sefi de stat si de guvern prezenti la Beirut vor decide cine va fi succesorul actualului secretar general al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Boutros Boutros-Ghali.

Intr-o atmosfera de maxima securitate, liderii tarilor francofone au fost primiti cu ceremonia cuvenita in marea sala a Centrului national de expozitii Biel, situat in apropierea portului capitalei libaneze. Cantece traditionale arabo-andaluze interpretate de tineri au precedat discursurile de deschidere a lucrarilor, rostite de presedintele Libanului, Emile Lahoud, si de omologul sau francez, Jacques Chirac.

Dupa momentul oficial al deschiderii reuniunii, liderii francofoni isi vor continua dezbaterile, intr-un mare hotel din Beirut, aflat sub stricta supraveghere a armatei si a fortelor de securitate, in afara subiectelor deja prezentate ale summit-ului, acestia urmand sa se pronunte asupra evolutiei democratiei si a statului de drept in tarile lor.

In afara de sefii de stat si de guvern ai tarilor membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei, ce grupeaza 600 milioane de persoane din intreaga lume, la reuniune sunt prezenti si invitatii presedintelui libanez, intre care se remarca Abdelaziz Bouteflika, presedintele Algeriei, fosta colonie franceza si mare natiune francofona care nu face parte din OIF. De asemenea, la reuniune este prezent, pentru prima data, la un astfel de summit, presedintele Vietnamului, Tran Duc Luong.

Participarea delegatiei tarii noastre la Conferinta la nivel inalt a francofoniei va prilejui, dupa cum au anuntat autoritatile romane, prezentarea vointei politice a Romaniei de a juca un rol activ in intarirea Francofoniei, cu accent pe consolidarea polului de francofonie din Europa Centrala si de Est, precum si reafirmarea optiunii noastre francofone, bazata pe impartasirea valorilor comune in plan cultural si lingvistic.

Termenul de Francofonie a fost utilizat, intr-o prima acceptiune, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru a desemna spatiile geografice, unde limba franceza era folosita in mod curent. Intre anii 1950-1970, s-a avansat ideea unei comunitati francofone, fapt ce a condus la crearea primelor organizatii si institutii francofone. La 20 martie 1970, s-a infiintat Agentia de Cooperare Culturala si Tehnica - ACCT, cu sediul la Paris, unica organizatie interguvernamentala si principalul operator al miscarii francofone. Incepand de la aceasta data, ziua de 20 martie marcheaza Ziua Internationala a Francofoniei.

In noiembrie 1991, la cea de-a IV-a conferinta de la Paris a sefilor de stat si de guvern ai tarilor avand in comun utilizarea limbii franceze, Romania a fost invitata sa participe cu statut de observator. In decembrie, 1991, ea dobandea statutul de observator si in cadrul Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica. In octombrie 1993, la cea de-a V-a Conferinta francofona, desfasurata in Insulele Mauritius, Romania devine membru cu drepturi depline al organizatiei, fiind aleasa printre cele 11 tari ce formeaza comitetul de reflectie, avand drept principal scop elaborarea unei reforme institutionale a francofoniei.

In decembrie 1993, la conferinta ministeriala de la Bamako, Romania primeste statutul de membru cu drepturi depline si in cadrul ACCT, din acest moment implicandu-se direct in activitatea si programele organismelor francofoniei institutionale.

Incepand din 1993, Romania a participat la toate conferintele ministeriale la nivelul ministrilor afacerilor externe, precum si la o serie de conferinte ministeriale specializate, de cultura, mediu inconjurator, probleme ale copilului, educatie, tineret si sport, justitie, informatica etc.

In 1994, Romania a aderat la Conventia privind Agentia de Cooperare Culturala si Tehnica, actuala titulatura fiind Agentia Interguvernamentala a Francofoniei /AIF/, prin legea nr. 118 din 9 decembrie 1994. In acelasi an, a fost creat, la Bucuresti, Consiliul National Consultativ al Francofoniei, al carui presedinte este ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana.

Din decembrie 1994, Bucurestiul a gazduit sediul Biroului regional pentru Europa Centrala si de Est /BECO/ al Agentiei Universitare a Francofoniei - operatorul specializat al Francofoniei pe probleme de invatamant superior si cercetare.

Incepand cu 2002, in cadrul BECO, functioneaza o antena a Agentiei Universitare a Francofoniei. In decembrie 1999, Bucurestiul a gazduit cea de-a XII-a Conferinta ministeriala a Francofoniei, cand s-a decis schimbarea titulaturii din Miscare Francofona, in cea de Organizatie Internationala a Francofoniei /OIF/, ceea ce implica si institutionalizarea Francofoniei.

Ziua Natiunilor Unite

Rompres, 23 octombrie 2002

In fiecare an, la 24 octombrie, statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite /ONU/ aniverseaza Ziua Natiunilor Unite, comunitatea internationala marcand astfel ratificarea, in 1945, a Cartei care sta la baza infiintarii si functionarii ONU, se arata in comunicatul Ministerului Afacerilor Externe remis miercuri, Rompres.

In cei 57 de ani care au trecut de la infiintarea sa, organizatia mondiala si-a diversificat continuu sfera activitatilor, cu respectarea principiilor Cartei, gestionand, in prezent, o gama extrem de variata de domenii, printre care se numara problematica economica, cea social-umanitara si a drepturilor omului, operatiunile de pace.

La inceput de mileniu, ONU este chemata sa faca fata unor noi si complexe provocari, care definesc contextul actual al globalizarii. Preocuparile organizatiei vizeaza, cu prioritate, reactia la noile amenintari la adresa pacii si securitatii, inclusiv prevenirea si combaterea terorismului, eradicarea saraciei, dezvoltarea durabila, lupta impotriva flagelului HIV-SIDA etc.

Aniversarea din acest an reprezinta un nou prilej de reafirmare a atasamentului Romaniei fata de idealurile organizatiei mondiale, precum si a sprijinului constant pe care tara noastra l-a acordat si continua sa il acorde in derularea activitatilor acesteia. Inca din 1955, data la care Romania a devenit membra a Natiunilor Unite, la 14 decembrie, tara noastra a contribuit activ la demersurile vizand consolidarea rolului ONU in gestionarea colectiva a relatiilor internationale, precum si la adaptarea organizatiei la realitatile contemporane.

In cadrul manifestarilor care vor marca Ziua Natiunilor Unite in tara noastra, joi, 24 octombrie, la orele 18.30, Ateneul Roman va gazdui o ceremonie desfasurata in prezenta prim-ministrului Adrian Nastase si a rezidentului coordonator al ONU la Bucuresti, doamna Soknan Han Jung. La ceremonie va participa ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, directorul regional PNUD pentru Europa, Kalman Mizsei, inalti demnitari romani, sefii agentiilor specializate din sistemul ONU la Bucuresti, reprezentanti ai corpului diplomatic, personalitati din mediul academic, reprezentanti ai societatii civile si ai mass-media. Ceremonia va fi urmata de un concert simfonic, sustinut de Orchestra de camera a Societatii Romane de Radiodifuziune.

In dimineata aceleiasi zile, la orele 10, Asociatia pentru Natiunile Unite din Romania (ANUROM) organizeaza, cu concursul Ministerului Afacerilor Externe /MAE/ si al Institutului Roman pentru Drepturile Omului, la Sala Verde a Senatului Romaniei, Simpozionul cu tema '24 octombrie - Ziua Natiunilor Unite'. Vor participa reprezentanti ai celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, ai Conducerii MAE, agentiilor specializate din sistemul ONU la Bucuresti, reprezentati ai societatii civile si mass-media.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.