Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » asistenta sociala
PROTECTIA COPILULUI - Guvernul a aprobat un plan de masuri privind copiii strazii

PROTECTIA COPILULUI - Guvernul a aprobat un plan de masuri privind copiii strazii
Protectia copilului

Administratie

Guvernul a aprobat un plan de masuri privind copiii strazii

MEDIAFAX GENERAL, 24 octombrie

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, un plan de masuri privind imbunatatirea conditiilor de viata si integrarea sociala a copiilor strazii.

Documentul vizeaza infiintarea, dezvoltarea si diversificarea de servicii specializate, adresate acestei categorii de copii, la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti si al Comisiilor judetene, specializarea personalului implicat in activitatea de evaluare, protejare, recuperare si reintegrare a copiilor strazii si formarea unor echipe mobile de asistenta sociala stradala.

Un prim obiectiv al planului de masuri se refera la finalizarea, in regim de urgenta, a lucrarilor de constructie si amenajare a adaposturilor de zi si de noapte si a centrelor de primire pentru copiii strazii in Bucuresti: sectorul 1 - Concordia - 150 locuri; sectorul 3 - Casa Noastra - 20 locuri; sectorul 4 - Adapost de zi si de noapte - 12 locuri; sectorul 5 - Adapost de zi si de noapte - 30 locuri.

Reintegrarea sociala a copiilor strazii

Rompres 24 octombrie 2002
Copiii strazii din Bucuresti vor avea in curand la dispozitie patru noi adaposturi, cu o capacitate totala de peste 210 locuri.

Secretariatul General al Guvernului a prezentat joi un Memorandum cu tema Reintegrarea sociala a copiilor strazii. In cadrul actiunilor de reintegrare sociala a copiilor strazii, de la inceputul anului 2002, in Bucuresti s-au dat in folosinta un centru de primire cu o capacitate de 80 de locuri in sectorul 5 si un adapost de noapte in sectorul 2, cu o capacitate de 40 de locuri. In prezent, la nivelul Capitalei sunt disponibile inca 64 de locuri pentru identificarea, adapostirea si asistarea psihologica si medicala a copiilor strazii.

Pe baza acestor aspecte, a fost elaborat Planul de masuri privind imbunatatirea conditiilor de viata si integrarea sociala a copiilor strazii. Obiectivele acestui Plan sunt crearea, dezvoltarea si diversificarea de servicii specializate, adresate acestei categorii de copii, la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti si al Comisiilor judetene, specializarea personalului implicat in activitatea de evaluare, protejare, recuperare si reintegrare a copiilor strazii si formarea unor echipe mobile de asistenta sociala stradala.

Planul de masuri prevede finalizarea in regim de urgenta a lucrarilor de constructie si amenajare a adaposturilor de zi si de noapte si a centrelor de primire pentru copiii strazii in Bucuresti, respectiv a centrelor Concordia /sectorul 1, cu o capacitate de 150 de locuri/, Casa Noastra /sector 3, 20 locuri/, precum si a doua adaposturi de zi si de noapte din sectoarele 4 si 5, cu o capacitate totala de 42 de locuri.

Conform acestui Plan, se vor realizarea actiuni concertate, simultan in toate zonele in care se gasesc copii ai strazii pentru preluarea acestora in regim de urgenta si pentru stabilirea, pentru fiecare copil in parte, a formelor de protectie adecvate.

Toate cazurile vor fi monitorizate prin mentinerea permanenta a legaturii cu familiile in care s-au reintegrat copii provenind din strada si prezentarea de rapoarte periodice Comisiilor pentru protectia copiilor.

In perioada urmatoare, se vor infiinta cinci centre de coordonare si informare pentru institutiile cu activitati in domeniu, in orasele Timisoara, Cluj, Constanta, Iasi si Brasov. Totodata, se are in vedere elaborarea unui proiect de act normativ in vederea reglementarii modalitatilor de acordare a unor drepturi suplimentare si sporuri lucratorilor sociali stradali.

Guvernul intentioneaza asigurarea prezentei permanente a cadrelor medicale cu pregatire medie in centrele de primire in regim de urgenta, numarul acestora urmand sa fie suplimentat ori de cate ori este necesar. Din structura personalului centrului de primire in regim de urgenta fac parte obligatoriu medic pediatru, psiholog, asistenti sociali, instructori de educatie si supraveghetori de noapte.

Ministerul Justitiei va analiza posibilitatea adoptarii unor prevederi legale privind masuri punitive pentru parintii care isi trimit copiii pe strada, la cersit.

Tot joi, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie a prezentat Executivului o Nota privind stadiul actual al rezultatelor obtinute in domeniul protectiei copilului prin implementarea programelor cu finantare externa. Potrivit notei, rezultatele deosebite inregistrate in domeniul protectiei copilului, remarcate si mentionate in mod expres de Comisia Europeana prin ultimul Raport anual asupra progreselor inregistrate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, au condus la imbunatatirea modului in care sunt tratati copiii aflati in dificultate.

Astfel, institutionalizarea copiilor devine ultima solutie, incercandu-se mentinerea lor in familia naturala, cu suport din partea autoritatilor locale ori incredintarea lor unui asistent maternal profesionist, in familia caruia copilul sa beneficieze de un mediu adecvat nevoilor sale.

O alta categorie de copii, care a solicitat o atentie sporita din partea autoritatilor centrale si locale, a fost cea a copiilor din institutii. Analiza institutiilor a condus la ideea ca este greu, daca nu chiar imposibil, sa fie asigurate conditii optime de crestere si educare a copiilor in centre mari, amplasate in zone greu accesibile. Noile servicii sunt create, fie prin eforturile proprii ale autoritatilor romane centrale (prin programe de interes national) si locale, fie prin intermediul programelor cu finantare externa.

Prin implementarea principalelor programe cu finantare externa, de la inceputul anului 2002 au fost inchise cinci institutii de tip vechi si au fost create 73 servicii noi pentru prevenirea abandonului si a institutionalizarii, precum si pentru dezinstitutionalizarea copiilor. Au fost create 13 casute de tip familial in care copiilor le sunt asigurate conditii apropiate mediului familial, iar numarul asistentilor maternali profesionisti a crescut cu 291.

Dintre proiectele cu finantare externa, in raport sunt mentionate Programul Phare 1999, prin care au fost infiintate 20 de servicii noi alternative la institutionalizare, 13 casute de tip familial, au fost formati 291 de asistenti maternali profesionisti si au fost inchise cinci institutii de tip vechi, din trei judete.

In cadrul proiectului de reforma a sistemului de protectie a copilului, in valoare totala de peste 15 milioane euro, cu finantare de la Banca Mondiala si de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, au fost aprobate 87 de subproiecte, cuprinzand 162 de servicii alternative de protectie a copilului.

Servicii sociale pentru copiii defavorizati initiate de Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Covasna

Rompres 30 octombrie 2002

Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului(DJPDC) Covasna a inaugurat luna aceasta doua centre de asistenta sociala pentru copiii defavorizati.

Este vorba despre un centru de zi pentru copiii cu autism si deficiente senzoriale si un centru de sprijin pentru tinerii care provin din institutiile de ocrotire sociala din judet si care au implinit varsta de 18 ani.

Ambele proiecte au fost finantate de Uniunea Europeana, prin Programul PHARE ''Copiii mai intai''. Pentru Centrul de autism, in care au fost reuniti 10 copii, Uniunea Europeana a contribuit cu peste 100.000 de euro, bani din care a fost achizitionat imobilul si mobilierul necesar si vor fi platiti cei 19 angajati timp de un an. Pentru cel de-al doilea centru, de sprijinire a tinerilor, care isi continua studiile dupa parasirea caselor de copii, au fost cumparate din fondurile Uniunii Europene 4 apartamente a cate patru camere in municipiul Sfantu Gheorghe si vor fi platiti cei 7 angajati care vor acorda asistenta acestor tineri.

Cu cele doua centre inaugurate luna aceasta, numarul institutiilor sociale aflate in subordinea DJPDC Covasna a ajuns la zece. In subordinea Directiei pentru protectia copilului Covansa mai functioneaza 5 centre de plasament aflate in localitatile Targu Secuiesc, Intorsura Buzaului, Baraolt si Olteni, un Centru de zi si unul pentru primire a minorilor in regim de urgenta si un Centru pentru copiii cu handicap sever, in localitatea Chilieni.

Situatia protectiei si a drepturilor copilului, prezentate intr-o carte elaborata de guvern

Rompres, 31 octombrie

Guvernul Romaniei a lansat joi, la Palatul Victoria, cartea 'Sansa pentru inocenta', in care se prezinta situatia protectiei si drepturilor copilului in Romania. Volumul ofera date statistice privitoare la situatia si formele de plasament al copiilor orfani, o descriere a cadrului institutional si legislativ privind protectia si drepturile copilului, prezinta strategia guvernamentala in domeniu si principiile si valorile de la care pornesc proiectele romanesti in aceasta privinta.

Primul-ministru Adrian Nastase, prezent la lansare, a subliniat ca volumul reprezinta o 'carte de vizita' a situatiei si progreselor facute de tara noastra in domeniul protectiei copilului. Ideea si necesitatea acestei carti, a aratat premierul, s-au impus ca urmare a datelor contradictorii vehiculate in presa occidentala in legatura cu respectarea drepturilor copilului in Romania.

Seful Executivului a apreciat colaborarea in cadrul acestui proiect cu UE, Autoritatea pentru Protectia Copilului, consiliile judetene si primarii din teritoriu, precum si cu Biserica Ortodoxa Romana. Adrian Nastase a multumit, totodata, raportorului Parlamentului European pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson.Emma Nicholson a subliniat, cu acest prilej, ca, in primul rand, cheia succesului in protectia copilului o reprezinta vointa politica, de care Guvernul Romaniei a dat dovada prin progresele realizate in domeniu.

Baroneasa Nicholson a aratat ca, in prezent, in Romania doar 0,72 la suta dintre copiii cu varste intre 0 si 18 ani, adica aproximativ 60.000, sunt institutionalizati. Aceste date, a spus Emma Nicholson, sunt comparabile sau chiar mai bune decat cele din tarile occidentale si din tarile dezvoltate.

Raportorul european pentru Romania a evidentiat ca marele merit al strategiei guvernamentale in domeniu il reprezinta faptul ca problema copiilor 'a fost adusa in mintea si inima oamenilor'. Emma Nicholson a apreciat, totodata, semnarea de catre Romania a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, aratand ca volumul lansat joi trebuie sa reprezinte punctul de plecare pentru o munca serioasa si sustinuta in domeniul protectiei copilului.

Reprezentantul UNICEF in Romania, Karin Hulshof, a evidentiat, la randul sau, ca tara noastra a devenit in ultima perioada un model in domeniul protectiei copilului, la care apeleaza tot mai frecvent delegatii din intreaga lume.

Unul dintre finantatorii principali ai proiectului, reprezentantul Bancii Mondiale, Ziad Alahdad, a aratat ca prin lansarea cartii, guvernul roman a reusit sa desparta ceea ce era mit si ce era realitate in, probabil, cea mai mediatizata problema a Romaniei, hotarandu-se in acelasi timp pentru abordarea ferma a acesteia.

Reprezentantul BOR, episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanul, a declarat ca in carte se regasesc nu doar idei, ci si fapte care au dat o sansa copiilor, BOR considerand drept o datorie sa raspunda acestei initiative.

Au mai vorbit, de asemenea, subliniind importanta evenimentului, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Phillipe Etienne, si castigatorul concursului 'Floare de colt', copilul Noni Emilio Iordache. La eveniment au mai fost prezenti ministri, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale.

Organizatii

Delegatia Comisiei Europene anunta ca a luat sfarsit campania de informare publica in legatura cu situatia copiilor institutionalizati

BBC, 8 octombrie, ora 14:09

Realizator: Ana Perescu; Reporter: Elena Vijulie

Realizator: Delegatia Comisiei Europene in Romania a anuntat ca a luat sfarsit cea mai mare campanie de informare publica desfasurata in Romania in legatura cu situatia copiilor institutionalizati. Programul incheiat astazi s-a desfasurat in paralel cu mai multe masuri de reforma: trecerea multor copii in grija asistentilor maternali, inchiderea caselor de copii mamut si incurajarea adoptiilor nationale.

Reporter: Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a explicat ca programul 'Casa de copii nu e acasa' face parte dintr-o reforma ampla a sistemului de protectie a copilului din Romania. Se urmareste, pe de o parte, inchiderea marilor case de copii mostenite de la regimul comunist si ingrijirea copiilor in familii si, pe de alta parte, incurajarea adoptiilor nationale si prevenirea abandonului. Campania a fost un succes - a declarat Jonathan Scheele - iar progresele pe care le-a facut Romania in ultima perioada in privinta protectiei copilului vor fi mentionate cu siguranta in raportul de tara de anul acesta, raport care urmeaza sa fie facut public maine.

Jonathan Scheele: Mai sunt case de copii care trebuie inchise. Exista inca un numar mare de copii carora trebuie sa li se gaseasca o familie sau un mediu de tip familial in care sa creasca, dar cred, in acest moment, ca putem vedea lumina de la capatul tunelului, pentru ca ziua in care nu vor mai exista in Romania aceste mari case de copii nu este prea departe.

Reporter: Scopul campaniei 'Casa de copii nu e acasa' este sa adanceasca reforma in acest domeniu, pentru ca puteti sa inchideti oricat de multe institutii si pot fi create oricate servicii alternative, daca oamenii cred ca abandonul este in interesul copiilor, o sa aveti in continuare situatii de abandon - a declarat domnul Scheele.

Reprezentanta Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptii, Valentina Sorina Botezatu, a spus ca, de la inceputul lui 2001 pana la sfarsitul lunii iulie, numarul copiilor institutionalizati s-a redus cu aproximativ 14.000, s-au inchis 47 de mari institutii, copiii fiind plasati in grija asistentilor maternali, adica sunt ingrijiti intr-un mediu familial. In aceeasi perioada s-au inregistrat peste 2.000 de adoptii nationale.

In privinta adoptiilor internationale functioneaza moratoriul impus de guvern la presiunea UE, care a cerut o legislatie in care sa primeze interesul copilului. Totusi, la aceasta ora, in Romania exista inca peste 41.000 de copii institutionalizati, in aproximativ 100 de case de copii. In ceea ce priveste campania 'Casa de copii nu e acasa', Valentina Sorina Botezatu spune ca succesul ei se masoara si in interesul din ce in ce mai mare al romanilor in a adopta copii din institutiile de ocrotire ale statului.

Asociatia 'Sprijiniti copiii' va infiinta un adapost temporar pentru copiii din Orastie

Rompres, 14 octombrie 2002

Asociatia 'Sprijiniti copiii' din Alba Iulia va incepe saptamana viitoare lucrarile de amenajare la un adapost temporar pentru copiii defavorizati din municipiul Orastie, in cadrul unui proiect care a castigat o finantare nerambursabila in valoare totala de 58.451 de euro, a declarat luni, 14 octombrie, Maria Ilea, sociolog in cadrul organizatiei neguvernamentale mentionate. Uniunea Europeana, prin Programul PHARE-ACCES 2000, contribuie cu 35.491 de euro la valoarea totala a proiectului, diferenta fiind asigurata de Asociatia 'Sprijiniti copiii' din subventii de la bugetul de stat in baza Legii 34/1998.

'Proiectul are la baza un parteneriat cu Primaria Orastie, impreuna cu care vom extinde, consolida si diversifica serviciile asigurate copiilor defavorizati, prin centrele de zi ale asociatiei. Totodata, proiectul are si doua structuri noi, respectiv infiintarea unui Adapost Temporar si a unei Retele de Actiune Sociala Comunitara', a precizat sociologul Maria Ilea.

Adapostul va asigura spatiul necesar unor cazari de urgenta, ingrijiri socio-medicale si odihna zilnica, timp de 1-2 ore, pentru scolarii mici, iar reteaua va furniza servicii sociale comunitare. In vederea organizarii retelei, un numar de 50 de persoane fara ocupatie vor fi calificate in meseria de lucrator social, dintre acestea cel putin 15 urmand sa fie incadrate in munca.

Proiectul, a carui lansare este prevazuta pentru luna decembrie 2002, va asigura servicii pentru un numar de 60 de copii, iar, din luna a patra de functionare, pentru 120 de scolari. Scopul principal al proiectului este prevenirea abandonului familial si scolar.

Discipolii lui Pavel Corut, reuniti in cadrul asociatiei ''Octogonul'', organizeaza la Buzau tabere de cercetasi

Rompres, 20 octombrie 2002

Un grup desprins din Partidul Vietii Romanesti, al carui presedinte Pavel Corut, fost ofiter de contrainformatii, a anuntat recent autodesfiintarea partidului, au pus bazele asociatiei ''Octogonul''.

Sambata, la Buzau, asociatia si-a lansat programul anuntand demararea probelor preliminare si a testelor in randul elevilor buzoieni pentru ''Clubul cercetasilor''.

Ioan Dinu, presedintele Asociatiei, a afirmat ca organizatia pe care o conduce nu pregateste forte paramilitare cum s-a afirmat in presa locala. ''Nu veti trage cu pusca, nu vom organiza tabere cu impuscaturi si nici nu vom pregati grupe de cercetasi care sa-l atace pe Saddam Hussein'', a declarat acesta, anuntand totusi ca va fi vorba de marsuri fortate, mai rigide, si de tabere de pregatire. Aceeasi sursa a mai precizat ca asociatia numara 62 de membri si nu are legatura cu Armata, desi printre simpatizanti se afla fosti si actuali ofiteri.

De notat ca asociatia ''Octogonul pentru copii'' se adreseaza prin Statut elevilor dotasi si superdotati, octogonul simbolizand ''opt domenii de studii'.

Studiu al organizatiilor UNICEF si 'Salvatii copiii' privind formele de abuz la care sunt supusi copiii romani

BBC octombrie, ora 18:09)Reporter: Tatiana Niculescu. Reporter: Liliana Nicolae

Realizator: In contextul arestarii istoricul american Kurt Treptow sub acuzatia de corupere de minori, primul-ministru a declarat ca a solicitat Ministerului de Justitie sa examineze posibilitatea innaspririi pedepselor pentru pedofilie. Romania ar putea sa fie perceputa ca un paradis pentru pedofilii din toata lume, a spus Adrian Nastase.

Reporter: Violenta si abandonul sunt principalele forme de abuz la care sunt supusi copiii romani. Abuzul sexual, una dintre cele mai dramatice forme de exploatare a copiilor, s-ar situa, conform unui studiu al organizatiilor UNICEF si 'Salvati copiii', pe locul al treilea. In ultimii ani, victimele sunt cel mai frecvent dintre copiii strazii. Ei sunt obligati sa intretina relatii sexuale sau sunt ademeniti cu diverse sume. Ingrijoratoare sunt si cazurile copiilor agresati in orfelinate chiar de catre asistenti sau ingrijitori. Din prima categorie, cea a copiilor strazii, isi aleg victimele si pedofilii straini.

Gabriela Paunescu, sef de prograne la 'Salvati copiii': Cel putin din '94, de cand noi, ca organizatie, alaturi de politie, am participat la prinderea unor pedofili care abuzau sexual copiii strazii, au fost puse in evidenta mai multe persoane care au intrat in Romania cu acest interes.

Reporter: Multi dintre pedofilii straini depistati in Romania aveau profesii onorabile. In '96, a fost arestat un francez care era licentiat in drept; in 2000, doi preoti din Marea Britanie; un an mai tarziu, un cetatean italian patron al unei fabrici de mobila din Oradea sau un cetatean englez profesor universitar, si, cazul de care s-a vorbit atat de mult in ultimele saptamani, Kurt Treptow, un istoric american, seful unei fundatii culturale. Insa pedofilii straini reprezinta doar o parte dintre cei care abuzeaza in fiecare an de copiii romani. Cazurile acestea sunt insa mult mai mediatizate. Gabriela Paunescu de la 'Salvati copiii' vorbeste si despre alt fel de situatii.

Gabriela Paunescu: Frecventa mare intalnim in institutii de protectie, copiii strazii, copii care nu sunt ingrijiti, sunt neglijati, parintii nu se ocupa de ei. Am avut un caz chiar in cadrul Centrului de consiliere din Bucuresti al unei fetite care a fost abuzata sexual de la trei ani pana la cinci ani de tatal vitreg.

Reporter: Studiul realizat de UNICEF si 'Salvati copiii' arata ca dupa anul 2000 numarul abuzurilor sexuale asupra copiilor din Romania s-a dublat; majoritatea: violuri si perversiuni. Un sfert dintre victime sunt copii cu varste de sub 14 ani, cei mai multi din Moldova si Oltenia. Multe cazuri, sustine Gabriela Paunescu, raman insa necunoscute. Uneori, agresorul este chiar unul dintre parinti, o ruda sau un prieten de familie.

PD propune infiintarea institutiei Avocatului copilului

Rompres, 24 octombrie 2002

Partidul Democrat propune infiintarea institutiei Avocatului copilului, in scopul prevenirii abuzurilor asupra copiilor, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele PD, Emil Boc.

PD-ul sustine aceasta propunere ca varianta la solutia Guvernului de inasprire a pedepselor pentru cazurile de pedofilie.

Potrivit lui Emil Boc, Avocatul copilului ar trebui sa aiba dreptul de a efectua anchete in orice stabiliment public si in orice locuinta privata, la sesizarea oricarui minor, acesta din urma avand totodata dreptul de a sesiza printr-o linie telefonica directa aceasta institutie.

Avocatul copilului ar trebui, de asemenea, sa aiba dreptul de a sesiza instanta de judecata in numele minorului, cu acordul parintilor, urmand sa preia in locul acestora partea legislativa si sa intenteze actiunile juridice corespunzatoare.

In privinta serviciului pentru copiii strazii, Primaria Capitalei dezamageste organizatiile neguvernamentale

A. M. PRESS, 29 octombrie

Decizia Primariei Capitalei de a nu infiinta un serviciu stradal pentru copiii strazii a starnit multe controverse, atat in presa, cat si in cadrul organizatiilor neguvernamentale, care au ca obiect de activitate protectia copiilor. Fundatia “Salvati Copiii” nu face exceptie de la regula. Organizatia condamna decizia Primariei. “Acesti copii trebuie coordonati, monitorizati si, nu in ultimul rand, ajutati. Nu se poate ca Primaria Capitalei sa se spele pe maini si sa spuna ca nu are nevoie de un serviciu stradal. Situatia de la primariile de sector trebuie monitorizata si supervizata, astfel incat copiii sa fie cei care ies in castig din toata afacerea asta”, a declarat pentru A. M. Press George Roman, coordonator de proiecte al fundatiei “Salvati Copiii”. El este de parere ca activitatea pe care o desfasoara asistentii sociali de la primariile de sector este “defectuoasa” si ca numarul real al celor care se implica in aceasta munca este mult sub nivelul minim. “Ar trebui sa existe in jur de 20 de asistenti sociali pentru fiecare din sectoarele 5 si 6, unde sunt semnalate cele mai multe cazuri, si cel putin 5 pentru restul zonelor”, a conchis Roman.

'Salvati Copiii' Suceava a lansat un proiect de prevenire a exploatarii sexuale a copilului

MEDIAFAX GENERAL,  30 octombrie

Organizatia 'Salvati Copiii' Suceava a lansat, miercuri, un proiect finantat de Uniunea Europeana privind prevenirea abuzului si exploatarii sexuale a copilului, care se va derula timp de un an in municipiile Suceava, Radauti si Falticeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Presedintele Organizatiei Salvati Copiii, Camelia Iordache, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca beneficiarii directi ai acestui proiect vor fi 2.200 de cadre didactice, 230 angajati ai institutiilor de protectie si autoritati tutelare, o suta de politisti, 50 de juristi si zece jurnalisti.

Iordache a spus ca in cadrul celor trei cabinete de consiliere pentru copii si familie ale organizatiei sucevene 'Salvati Copiii' vor fi asistati o suta de copii si familiile acestora, numar ce reprezinta un procent de zece la suta din beneficiarii indirecti ai proiectului ca punct final in procesul de prevenire si interventie.

Camelia Iordache a subliniat ca proiectul este realizat in colaborare cu Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Inspectoratul Scolar Suceava, Directia de Sanatate Publica Suceava, Inspectoratul Judetean de Politie Suceava si Ministerul de Interne. In cadrul acestui proiect vor lucra 11 specialisti, psihologi, asistenti sociali, medici, precum si 20 de voluntari din municipiile Suceava, Radauti si Falticeni.

Coordonatorul acestui proiect, psihologul Doina Fintinariu, a declarat ca 'ignorarea unui abuz este un abuz in sine', iar copilul trebuie protejat si are drepturi care trebuie respectate. Fintinariu a spus ca, prin derularea acestui proiect, peste 5.000 de copii suceveni vor primi informatii, prin intermediul unor voluntari, despre formele de abuz si prevenirea abuzului asupra copilului.

La finalizarea proiectului 'Prevenirea abuzului si exploatarii sexuale a copilului', se va organiza un concurs de desene pentru copii, iar lucrarile premiate vor sta la baza realizarii unui afis care va avea ca deviza 'Spune NU abuzului

Majoritatea copiilor dintr-un centru de plasament harghitean au un parinte la inchisoare

PROMPT MEDIA, 31 octombrie

O fundatie bucuresteana se ocupa de ingrijirea copiilor abandonati anual in spitalele harghitene. In municipiul Miercurea Ciuc a fost infiintat un centru de plasament cu ingrijire de tip familial pentru copiii abandonati sau aflati in dificultate, cu sprijinul Fundatiei „Caminul” si al Directiei judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Harghita. In prezent, centrul gazduieste 12 copii cu varste cuprinse intre doua luni si un an si jumatate. Acesta este cel de al doilea astfel de centru din tara, infiintat de Fundatia „Caminul” si se ocupa de ingrijirea si integrarea sociala a copiilor care au fost abandonati de parinti la o varsta frageda de pe intreg teritoriul judetului. „Incercam sa refacem legaturile afective pe care le-au pierdut in momentul in care au fost abandonati”, spune psihologul institutiei, Amalia Craciun, citat de corespondentul Prompt Media. Craciun a adaugat ca acesti copii trebuie sa dobandeasca o baza solida de atasament. Ei beneficiaza de un spatiu de joaca bine dotat, iar 20 de persoane se ocupa zi si noapte de ingrijirea si educarea lor. Psihologul a afirmat ca in cazul in care copiii stau prea mult in spitale dupa ce au fost abandonati, devin „hospitalizati”, fenomen care se manifesta prin intarzieri in dezvoltarea fizica si traume emotionale. O situatie mai aparte a copiilor din centrul harghitean este reprezentata de faptul ca fiecare dintre ei are un parinte la inchisoare. Asistentul social al institutiei incearca, intre timp, sa clarifice situatia copiilor pentru ca ei sa poata fi reintegrati in familie.Parteneriat

Cu sprijin suedez, Primaria sectorului 2 a infiintat doua noi clase speciale pentru copiii cu handicap neuro - psihic

A. M. PRESS, 7 octombrie 2002

Primaru  l sectorului 2 din Capitala, Neculai Ontanu, a hotarat sa infiinteze, din 7 octombrie, inca doua clase speciale de invatamant pentru copiii cu handicap neuro-psihic grav din sector. Aceasta initiativa continua programul de socializare a copiilor cu handicap neuro-psihic grav, demarat de primarul Ontanu, in anul 2001. Programul de socializare a debutat prin deschiderea a doua clase speciale in cadrul Scolii Generale numarul 62 din cartierul Pantelimon, care au permis includerea in sistemul de invatamant a 12 minori cu dizabilitati neuro-psihice grave. Acest program se deruleaza cu sprijinul Organizatiei Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual I.M. si cu ajutorul Inspectoratului Scolar al Sectorului 2.

Fundatia elvetiana 'Satul de Copii-Pestalozzi' doreste dezvoltarea unui parteneriat cu Directia de Asistenta Comunitara Arad

Rompres, 18 octombrie 2002

Reprezentantii fundatiei 'Satul de Copii - Pestalozzi' din Elvetia s-au aflat in aceasta saptamana la Arad, scopul vizitei fiind acela de a evalua posibilitatea unei eventuale colaborari cu Directia de Asistenta Comunitara (DAC) din cadrul Primariei Municipiului Arad.

'Exista premise favorabile, in sensul ca vizita se va materializa intr-un parteneriat de lunga durata, colaborarea efectiva urmand sa inceapa, dupa toate probabilitatile, in luna ianuarie a anului viitor, a declarat directorul general al DAC, Etelca Nagy, evaluand rezultatele discutiilor purtate cu reprezentantii fundatiei elvetiene. Intr-o prima faza, parteneriatul va fi incheiat pentru trei ani, existand posibilitatea prelungirii lui pentru de doua ori cate trei ani. Parteneriatul va avea drept scop educatia multiculturala a copiilor din centrele de plasament, fundatia elvetiana urmand sa sustina financiar, in cea mai mare masura, derularea acestui proiect' a precizat Etelca Nagy.

'Am venit aici pentru a identifica proiecte pe care fundatia le-ar putea sprijini' si-a explicat prezenta la Arad, Roland Bruner, director de programe pentru Europa de est, aratandu-se de asemenea impresionat de gama de servicii si informatii oferite locuitorilor din municipiu de DAC. Pe de alta parte, explicand motivul pentru care a fost ales Aradul in vederea implementarii unor programe ale Fundatiei 'Satul de Copii - Pestalozzi'', Alexandru Teodorescu, coordonator local al fundatiei, a tinut sa precizeze ca 'Aradul este un oras unde autoritatile manifesta deschidere in domeniul protectiei copilului.'

Activitatea fundatiei elvetiene este directionata spre implementarea unor proiecte pentru ajutorarea copiilor aflati in centre de plasament, copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani, lucru care se realizeaza prin legatura directa cu copiii si prin educarea personalului care lucreaza in domeniul protectiei copilului.

Reprezentantii fundatiei elvetiene au vizitat mai multe centre de plasament din municipiu, precum si Casa Izvor, acolo unde sunt ingrijiti copii bolnavi de SIDA.

Numarul copiilor abuzati sexual in crestere

Rompres, 23 octombrie 2002

Numarul copiilor abuzati sexual a crescut dramatic in ultimii ani, potrivit unei cercetari realizate in cadrul unui program DAPHNE-UE in 10 tari: Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Norvegia, Spania, Suedia si Romania.

In 1998, numarul copiilor abuzati sexual in Romania era de 379, in 1999 de 618, iar in 2000 de 582, aceste date reprezentand numai cazurile raportate de politie, informeaza un comunicat de presa al organizatiei Salvati Copii Romania.

In ultimii doi ani, 170 de copii victime ale unui abuz sexual au intrat in evidenta Centrelor de Consiliere ale Organizatiei Salvati Copiii, pentru consiliere si reabilitare. Doar cateva dintre aceste cazuri s-au judecat in instanta. Intr-unul dintre acestea, agresorul sexual a fost tatal vitreg, in prezent condamnat la inchisoare. Victima insa, un copil de 6 ani, a fost audiata de sase ori, de cel putin doua ori fiind in aceeasi incapere cu agresorul.

Studiul realizat in cele 10 tari europene prezinta, in final, dificultatile actuale si recomandarile cu privire la imbunatatirea cadrului legislativ pentru prevenirea revictimizarii copilului aflat in proces penal. Organizatia Salvati Copiii Romania considera ca, desi infractiunile legate de viata sexuala acopera sfera abuzului sexual, o problema a sistemului penal romanesc este aceea ca nu opereaza cu notiunea de 'abuz sexual', iar persoanele implicate in audierea copilului victima a unui abuz sexual nu au o instruire speciala pentru a lucra in astfel de cazuri. Spatiile folosite pentru audieri sunt necorespunzatoare, copilul abuzat aflandu-se uneori in aceeasi incapere cu abuzatorul, mai arata reprezentantii organizatiei.

Potrivit sursei citate, Raportul privind Romania ofera recomandari generale cu privire la perceptiile false legate de copilul abuzat, la instruirea personalului care lucreaza la cazuri cu copii abuzati sexual, la elaborarea unui ghid de bune practici in domeniul abuzului sexual asupra copilului. De asemenea, se fac o serie de recomandari administrative privind amenajarea unor spatii destinate intalnirilor cu copilul abuzat care sa asigure o atmosfera sigura si sa garanteze respectarea principiului confidentialitatii, dotate cu oglinzi false, camera video si televiziune cu circuit inchis. Totodata, se recomanda ca taxa perceputa de catre laboratoarele medico-legale sau de catre Institutul de Medicina Legala sa fie suportata integral din fondurile bugetului public, iar celeritatea proceselor penale cu minori sa fie consacrata ca cel mai important indicator de performanta.

In domeniul legislativ, potrivit comunicatului Organizatiei Salvati Copii Romania, se recomanda schimbarea legislatiei in vigoare cu un sistem protectiv pentru copii, infiintarea instantelor pentru minori, extinderea probatoriului si la alte categorii de probe, restrangerea numarului de declaratii ale copilului abuzat sexual, obligativitatea numirii unui aparator pentru copiii victime ale abuzului sexual.

Specialisti romani din Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Autoritatea Nationala de Protectie a Copilului si din organizatia Salvati Copiii Romania participa la o intalnire la nivel de experti care se desfasoara in perioada 22-24 octombrie, la Copenhaga, cu scopul de a imbunatati cadrul legislativ si administrativ referitor la copii abuzati sexual care sunt implicati intr-un proces penal.

Angajatii DGPDC si ai ONG-urilor care au grija de minori vor fi obligati sa-si faca trimestrial teste psihologice

Monitoring Media: Radio 21, Ora: 08:00, 28 octombrie

La Timisoara, peste 2000 de angajati ai Directiei Generale de Protectie a Drepturilor Copilului si ai organizatiilor nonguvernamentale care au grija de minori vor fi obligati sa-si faca trimestrial teste psihologice pentru a preintampina aparitia cazurilor de pedofilie. Aceasta masura este consecinta cresterii ingrijoratoare a cazurilor de abuzuri sexuale comise de pedofili asupra unor minori. Angajatii care vor refuza testul psihologic isi vor pierde locurile de munca din institutiile in care sunt ocrotiti copiii institutionalizati.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

ASISTENTA SOCIALA DIN ROMANIA IN SPATIUL COMUNITATII EUROPENE
Sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
SALVATI COPIII - Prevenirea transmiterii tuberculozei in randul copiilor
Consecinte ale abandonului
Cercetare cu privire la familie si rolul ei in societate
Tipuri de servicii sociale destinate persoanelor varstnice
Standarde in ocrotirea persoanelor virstnice
METODE SI TEHNICI SPECIFICE ASISTENTEI SOCIALE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu