Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » casa gradina
Intretinerea saptamanala a piscinei

Intretinerea saptamanala a piscinei


INTRETINEREA SAPTAMANALA A PISCINEI

Nu uitati: Rezervoarele mari de apa in care sunt piscinele sunt vulnerabile la doua tipuri de poluare:

- poluarea cauzata de persoanele care utilizeaza piscina;

- poluare cauzata de mediu.


In cazul piscinelor rezidentiale, familiale sau pentru mici comunitati, poluarea cauzata de mediu este mai grava decat cea cauzata de persoanele care utilizeaza piscina, datorita amplasarii piscinei intr-un spatiu verde si cu un trafic redus.


Curatarea trebuie adaptata la gradul de poluare; cu toate acestea, este mai usor sa efectuati o curatare saptamanala care reprezinta un ritm bun pentru proprietar care este adesea ocupat in timpul saptamanii.
INTRETINERE CURENTA: 3 OBSERVATII ESENTIALE

Nota: Depunerile de impuritati pe fund nu sunt indepartate din circuitul zilnic de reciclare, si odata ajuse pe fund, acestea sunt indepartate cu dificultate. Timpul de reciclare zilnic trebuie sa fie suficient de lung: 6, 8, 10 ore in functie de sezon. Sistemele de agitare-barbotare integrate au o actiune preventiva, care nu mai are nevoie de orice periere (in principiu).

CELE 10 OPERATII DE INTRETINERE SAPTAMANALA

ZECE ETAPE + DOUA OPERATII ANEXE 10+2


1 - CURATIREA PLAJELOR SI A BORDURILOR

Este recomandata o maturare, dinspre interior, de la borduri, spre exteriorul plajei. Nu faceti prea mult praf. Eventual periati rosturile dalelor.


2 - PERIEREA MARGINII PISCINEI

O periere - clatire este suficienta in general, cu peria pentru interiorul piscinei de exemplu, cu conditia sa o faceti la fiecare operatie de intretinere sau in mod regulat.

In eventualitatea unei depuneri incrustate, utilizati produsul adaptat, anti-calcar si anti-grasimi. In general se efectueaza mai intai o inducere inaintea perierii, care se va realiza ulterior.

Uneori este necesar sa reduceti nivelul apei cu 1 sau 2 cm, pentru a elibera marginea piscinei.

Nu frecati un liner cu un produs abraziv, deoarece astfel ar deveni poros si mai vulnerabil!


3 - UTILIZAREA PLASEI DE SUPRAFATA

Poate fi utilizata plasa de suprafata sau plasa de adancime.

Anumite reziduri mai mari scapa la reciclarea traditionala a apei: frunze care plutesc, acumulate in colturi sau depuse pe fundul bazinului. Plasa este impinsa prin descrierea regulata a unei miscari in forma de 'S', evitand orice intoarcere in spate. Goliti plasa prin rasturnare si apoi scuturati-o strangand centrul manerului, cu o singura mana si agitand cu putere. (Se creaza un fel de vibratie)

De retinut, lucrul in apa necesita miscari lente si elastice. Fara crispare!


4 - UTILIZAREA ASPIRATORULUI CU PERIE

In prezent 8 piscine din 10 sunt echipate cu aspirator cu perie. Utilizarea aspiratorului cu perie este cvasi-obligatorie intr-o piscina descoperita: durata de functionare este de la 15 la 30 min, exceptand cazul cand este vorba de un aspirator cu perie automat.


Aspiratorul este alcatuit din 3 parti:

- un cap de aspiratie,

- tubul flexibil, a carui lungime este egala cu distanta minima dintre punctul de aspiratie si cel mai indepartat punct al piscinei,

- manerul de ghidare, in principiu telescopic.

Un dispozitiv de aspirare, sau SKIM VAC, permite o aspirare in skimmer, pe deasupra cosului de protectie.


ASPIRATOR CU PERIE:


TREI MODALITATI DE BRANSARE (consultati schema de la p. 38)


Extragerea aerului din tubul flexibil la bransare este operatia care trebuie efectuata; aceasta se poate face prin imersarea tubului in pozitie verticala, incet, prin utilizarea refularii uneia dintre duzele de refulare in fata careia se va pune extremitatea tubului sau prin utilizarea unei piese de extragere a aerului: 'vac prep', aflat pe dispozitivul de aspiratie.


A - Bransarea se face la o priza aspiratie fixata la 20 cm sub planul apei


Avantaje: bransare usoara. Inchideti vanele skimmerului si dopul inferior in DULAPUL DE DISTRIBUTIE, exceptand cazul in care pompa este foarte puternica.Pierderi reduse de presiune.

Inconveniente: murdarire directa a cosului prefiltrului pompei. Risc de infundare a turbinei (ace de pin, par, reziduri.)

Nota:'un manson de prefiltrare' poate fi bransat la priza aspiratie. Acesta va proteja prefiltrul pompei: 'canister'. In plus, este mai usor de curatat decat cosul prefiltrului!


B - La bransarea skimmerului la adancime, se scoate capacul si cosul prefiltrului.

Eventual se poate trece prin deschiderea frontala a skimmerului, daca tubul este foarte flexibil.

Avantaje: bransare simpla si directa.

Inconveniente: rezidurile ajung direct in prefiltrul pompei, in plus, pierderile de presiune sunt marite (reducerea debitului).

Manipulare indelungata de obicei.

Bransare: inchideti celelalte cai de aspiratie.

Necesitatea de extragere a aerului vine din interiorul tubului periei aspirator.

Curatati frecvent cosul prefiltrului pompei.


C - Bransati skimmerul sau skim vac la dispozitivul de aspiratie.

Avantaje: este permisa protejarea prefiltrului pompei: cosul skimmerului cerne si opreste rezidurile.


Inconveniente: crestere importanta a pierderii de presiune.

Nota: la o pompa foarte puternica va trebui sa fie pastrata o parte a aspiratiei anexe a dopului inferior sau a celui de al doilea skimmer pentru a evita efectul de ventuza, pe liner de exemplu.


Modul optim de a proceda este fara indoiala priza aspiratie de perete cu bransarea unui manson de filtrare, 'canister' pe aceasta priza; ea este situata in centrul piscinei, pe partea cu filtrarea.


5 - CURATIREA SKIMMERULUI SAU A SKIMMERELOR

Curatirea planului apei este realizata cu ajutorul colectorului de suprafata si datorita paletei flotante care favorizeaza trecerea stratului superficial de apa, care contine majoritatea elementelor de poluare! Evitati murdarirea peretelui skimmerului si infundarea cosului de prefiltrare cu reziduri mari. Frecati peretele circular cu un detergent, goliti cosul prin scuturare fara a-l lovi: nu va rezista prea mult astfel!Actionati cu filtrarea oprita.

Puneti la loc cosul skimmerului golit.


6 - GOLIREA COSULUI PREFILTRULUI POMPEI

Inchiderea vanelor de intrare si de iesire este obligatorie pentru o pompa cu presiune, adica instalata sub nivelul superior al planului apei; poate fi efectuata o periere a cosului. Puneti cosul la loc, inchideti capacul, apoi redeschideti vanele pentru etapa urmatoare: decolmatarea nisipului.

Cu aceasta ocazie puteti verifica daca turbina pompei se invarte in voie: introduceti extremitatile degetelor in interiorul corpului pompei si apoi rotiti-o.


7 - SPALAREA SAU DECOLMATAREA FILTRULUI

Reprezinta oarecum regenerarea mediului filtrant. Aceasta etapa este capitala pentru mentinerea calitatii filtrarii.

Filtre cu nisip:

Decolmatare prin inversarea circuitului apei, orientat de data asta de jos in sus multumita vanei cu mai multe canale. Are loc dispersarea nisipului prin orientarea apei de decolmatare spre scurgere.

Durata: aceasta variaza de la 30 de secunde la 1 minut in functie de gradul de murdarire. Limpezimea apei se verifica prin intermediul unei 'lumini de semnalizare a tulburarii', plasata pe circuitul de scurgere. Atentie, veti pierde astfel intre 0,5 si 1 m 3 de apa ! (de schimbat).

Dupa decolmatare, presiunea manometrului trebuie sa revina la pozitia initiala care a fost notata la inceput: se va face un semn colorat pe geam. Cantitatea de apa evacuata se calculeaza astfel (QE) in m3/h.


debit de filtrare x T (timp de spalare in min)

 

Daca presiunea ramane ridicata, trebuie sa reluati spalarea; daca presiunea nu mai coboara, nisipul poate fi aglomerat sau calcificat. Verificati purverulenta acestuia cu mana. Poate fi necesara acoperirea cu acid.


Filtre cu diatomita

Spalarea acestui tip de filtre se efectueaza urmand unul dintre multiplele procedee de regenerare care corespund marcii si care sunt explicate prin ghiduri. Cel mai adesea este vorba de o decolmatare urmata de o repozitionare care permite reutilizarea unei parti mai mari de pudra de diatomita.


Filtre cu cartus

Scoateti cartusul din filtru dupa ce ati inchis vanele. Clatiti cartusul cu jet de apa si cu peria, insistand pe pliuri. Reintroduceti cartusul, apoi redeschideti vanele. Daca rezidurile mari au cazut pe fundul filtrului: rotiti 10 s, fara cartus, trimitand apa spre scurgere printr-o vana de respingere. Buzunarul filtrant poate fi spalat manual sau la masina.

8 - CLATIREA NISIPULUI - TASARE; REPOZITIONAREA CARTUSULUI SAU INTRODUCEREA DIATOMITEI


Pentru filtrele de nisip: nisipul pus 'spre iesire' trebuie sa fie inlocuit pentru filtrare, tasarea este insotita de evacuarea (clatirea) unui surplus de particule in filtrul si vana cu mai multe canale. Circulatie de sus in jos si respingere spre scurgere.Apoi repuneti vana cu mai multe canale in pozitia 'filtrare'.


9 - ANALIZA APEI; ROLUL TRUSEI DE ANALIZA; MASURAREA pH-ului.

(consultati de asemenea capitolul dezinfectare)


Majoritatea agentilor dezinfectanti au o eficacitate marita printr-un pH scazut, adica o apa putin calcaroasa: de la 7,2 la 7,6. Nu coborati sub valoarea 7 pentru a nu atrage problemele legate de duritatea apei: mucoasele corpului uman sau piesele metalice din circuit.

Dozajele sterilizante sunt exprimate in ppm (parte la milion); exemplu: g/m1 (1 m3 = 1 milion de grame de apa! ) sau mg pe litru (mg/1).

Continutul de dezinfectant variaza in functie de produse.Apa pentru teste va fi scoasa de la 20 sau 30 cm de sub planul apei.Clatiti bine eprubetele dupa utilizare.

Pentru clor: se cauta clor cu o concentratie mai mica in loc de clor in concentratie mare, multumita unei truse perfectionate care face apel la pastilele de DPD.

10 - DOZARE; INDRODUCEREA AGENTILOR DEZINFECTANTI, FLOCULANTI SI DE REGLARE A pH-ului

Patru modalitati de a proceda, in functie de produse si de prelate:

- direct in bazin; atentie la prelate 'liner';

- in skimmere, este un procedeu curent si fara risc major;

- intr-un dozator semiautomat; o buna reglare se face la inceput prin tatonare sau deschizand mai mult vana de intrare.


Poate exista o reglare printr-un aparat de dezinfectare automata. Mentionam in primul rand electrolizorii de sare, ionizatorii de cupru si argint si ozonatorii.Asigurati-va ca alegeti un echipament suficient de puternic. Nu ezitati sa adaugati un cub de clor sau brom deoarece tratamentele soc de 'supra-dezinfectare' sunt pretioase si nu intotdeauna usor de realizat cu un aparat automat (consultati p. 68).

1. POZITIE : FILTRARE

 


POMPA

 

SCURGERE

 

3. POZITIE: CLATIRE - TASARE

 

LUMINA DE SEMNALIZARE A TULBURARII

 

SCURGERE

 

POMPA

 

2. POZITIE:

SPALARE IN CONTRA-CURENT (BACK WASH ) sau DECOLMATARE

 

REVENIRE PISCINA

 

POMPA

 DECOLMATARE FILTRE CU NISIP


Nota: opriti pompa la fiecare manipulare a vanei cu mai multe canale.

OPERATII ANEXE


11 - REGLAREA DULAPULUI; REGLAREA CEASULUI DE PROGRAMARE


In afara sezonului, prevedeti intre 2 si 4 h. In pre-sezon (mai-iunie) prevedeti intre 6h si 8h. In sezon (iulie-august), prevedeti intre 8 si 12h. (Piscine familiale in principal).


12 - REPUNEREA IN CIRCULATIE - CONTROL GENERAL


Verificarea circuitului hidraulic: manometrul trebuie sa-si inscrie valoarea obisnuita.


Refularea duzelor, preferabil orientate in sus, trebuie sa functioneze normal.


Verificati skimmerul, capacitatea acestuia de aspiratie. SI INOT PLACUT!


PRIZA ASPIRATIE

 

MANER TELESCOPIC

 

CAP DE ASPIRATIE

 

TEAVA FLOTANTA

 

PRIZA SKIMMERULUI

 

ASPIRATOR CU PERIE

 
CUM SE BRANSEAZA ASPIRATORUL CU PERIEA - BRANSAREA ASPIRATORULUI CU PERIE PE PRIZA DE PERETE


Inchideti circuitele de aspiratie: skimmer si dop inferior in spatiul de depozitare.


SUPRAVEGHEATI COSUL PREFILTRULUI POMPEI CARE RISCA SA SE MURDAREASCA REPEDE: PRESIUNEA MANOMETRULUI COBOARA MULT IN ACEST CAZ


B - BRANSAREA SKIMMERULUI LA ADANCIME.


Extremitatea tevii flotante trece prin orificiu, daca este suficient de flexibila.Inchideti (eventual) cel de al doilea skimmer si vana dopului inferior.


SUPRAVEGHEATI COSUL PREFILTRULUI POMPEI CARE RISCA SA SE INFUNDE REPEDE: MANOMETRUL VA STA MARTURIE:

acesta coboara!


C - BRANSARE PE DISPOZITIVUL DE ASPIRATIE SAU SKIM VAC.


Cosul skimmerului ramane la loc.Ganditi-va sa-l curatati frecvent. Inchideti celelalte cai de aspiratie asa cum este descris anterior.


CURATATI IN MOD REGULAT COSUL SKIMMERULUI.


OBSERVATIE ESENTIALA


IN TOATE TIPURILE DE SCHEME, SUPRAVEGHEATI MANOMETRUL


Acesta indica un exces de colmatare + intre 2 si 3 gradari ale acului = intre 200 si 300 g de presiune! Trebuie efectuate decolmatari in mod regulat.

 

POMPA

 

DOP INFERIOR

 

= CANISTER sau BLOCAJE DIN FRUNZE

 

MANSON DE PREFILTRARE

 

COS

 

SKIM VAC

 

SKIMMER

 

BORDURA

 

MANECA

 
Politica de confidentialitate


creeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.