Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » casa gradina
Prelate de piscine de iarna

Prelate de piscine de iarna


PRELATE DE PISCINE DE IARNA


Acestea se intind pe apa, fiind robuste si beneficiind de o buna inchidere laterala, ceea ce face ca procesul de instalare sa fie mai lung. Este vorba de o buna etanseizare a bazinului, in caz de intemperii si in acelasi timp cu functie anti-inec pentru copii si animale. Majoritatea depasesc bordura piscinei cu 30-50 cm, si se fixeaza dincolo de aceasta, in plaja sau peluza.


Se pot folosi evident si pe timp de vara, dar nu sunt adaptate pentru uz frecvent si rapid. Exceptiile sunt cazurile speciale de prelate cu sipci sau clapete flotante automate (prelate multifunctionale).

Modelele principale sunt:


1. PRELATE TESUTE PERMEABILE
Fara indoiala cel mai des folosite in prezent, acestea au o greutate mica si sunt usor de manipulat, fiind fabricate dintr-o tesatura din fibre de polietilena cu ochiuri mai mult sau mai putin stranse, in functie de modul de fabricatie. Pret: intre 80 si 120 F/mp.

Daca aspectul decorativ este important pentru dumneavoastra, alegeti aceasta prelata! Aceasta ramane curata si dreapta, iar marginile sale surfilate, atunci cand tensiunea nu este suficienta, sunt placute vederii. La suprafata sunt retinute doar impuritatile, si este suficienta folosirea unui aspirator la punerea in folosinta.

Prelata de calitate este cadrilata cu chingi incrucisate, marginea este tivita si ranforsata sau dublata pentru a rezista la frecare pe partea inferioara a bordurii. Exista chingi de fixare aplicate perpendicular si prelungite cu 'arcuri de prindere' cu inele, care se fixeaza pe o 'fisa' intr-un orificiu practicat pe plaja, sau pe un 'surub cu ochi' culisant. Astfel, se foloseste o 'parghie de fixare' pentru fixarea sau detasarea inelelor.


Observatie generala: Atentie, caracteristicile ajurate ale prelatei o fac mai usoara, dar prezinta doua inconveniente: prelata permite trecerea luminii si a prafului! Aceste microorganisme au tendinta de a polua bazinul; datorita luminii, se pot dezvolta alge. Este deci necesar un tratament algicid regulat: o doza puternica la fiecare 3 luni, altfel apa aflata sub cerul liber va avea o nuanta de verde si va fi tulbure! De altfel, trebuie sa se ia in calcul revarsarea bazinului in caz de ploaie, instalandu-se un dispozitiv deversor pentru skimmere sau la duzele de evacuare: practic, apa nu trebuie sa se reverse peste marginea piscinei piscine sau peste orice material izolant 'liner' sau 'PVC flexibil'. Orice asemenea revarsare poate duce la accidente: destabilizarea bazinului pe termen lung, umflarea liner-ului etc.


PRELATE TIP PLASA


Acestea functioneaza pe acelasi principiu ca si cele tesute, dar ochiurile sunt foarte mari iar prelata are o greutate foarte mica si este foarte usor de manipulat, cu o eficacitate foarte scazuta pe timp de iarna. Pretul este si el corespunzator!


2. PRELATE-COVILTIR IMPERMEABILE


Foarte des folosite pe timp de iarna, acestea sunt grele si robuste, formand un strat ermetic care nu permite patrunderea luminii sau a prafului!

Pret: intre 60 si 120 F/mp.

Daca preferati mai degraba intretinerea corecta a apei pe timp de iarna si nu aspectul exterior al piscinei, aceasta este solutia: o regasiti primavara asa cum ati lasat-o toamna, curata si limpede, cu o doza minima de algicid la inceputul iernii.

PRELATA IN FORMA DE DOM

 

PRELATA TESUTA

 

PRELATA CU CENTURA DE PROTECTIE

 

PRELATA-COVILTIR

 Din fericire, nu se va mai forma adancitura din centru, in care se aduna apa care se murdareste repede, si a carei greutate apasa pe prelata pana cand aceasta ajunge sa se sprijine pe suprafata apei din piscina. Primavara primul lucru care trebuie avut in vedere este golirea acestei adancituri: prin sifonare daca exista o panta, sau cu ajutorul unei pompe daca terenul din imprejur este plat. Unii fabricanti propun perne gonflabile sau domuri care se instaleaza dedesubtul prelatei, dar aceasta tehnica mai are nevoie de imbunatatiri. Recomandare: bazinul trebuie umplut cat mai bine pentru a reduce acest efect (dar fara a provoca refularea, asa cum am subliniat anterior).

Din punct de vedere hidraulic, daca nu exista dispozitiv deversor, canalizarile nu sunt golite decat daca ating minim 60 cm, intr-o regiune in care se poate folosi gel. In acest caz, pentru pantele dirijate spre bazin, nivelul apei trebuie coborat sub duze, apoi se pune dop si se ridica din nou nivelul. Cand panta este indreptata spre zona tehnica, se deschid vanele si racordurile pentru a permite scurgerea apei pana la hidrantii respectivi, dupa care se inchid vanele.

Prelatele subtiri sunt niste membrane de grosime mica, dar rezistente, care joaca rolul unui coviltir bine intins dar mai usor, si sunt adaptate pentru vara.


3. PRELATE-COVILTIR CU ORIFICII


Tehnologia acestor prelate (ca si pretul lor, de altfel) este asemanatoare cu cea a precedentelor, cu cateva diferente.


Exista orificii cu grila dispuse in mai multe puncte de-a lungul unei linii centrale. Scopul acestora este de a combate faimoasele ochiuri de apa: apa de ploaie patrunde astfel in bazin si nu mai stagneaza la suprafata, dar trebuie curatate constant, pentru a nu fi obstructionate de frunze.


Ca si in cazul prelatelor ajurate, se va predea un orificiu pentru deversare; de altfel, faptul ca bazinul este astfel iluminat, chiar si slab, necesita tratarea regulata a apei.


4. PRELATE CU CENTURA DE PROTECTIE


Aceste prelate sunt concepute realist: centurile umplute cu apa functioneaza ca lest pentru periferia prelatei. Nu mai este nevoie de fixare periferica, aceasta optiune fiind mai eleganta si neafectand plajele in acelasi mod. Pe de alta parte suprafata de inchidere este foarte ermetica!

Membrana este produsa dintr-o pelicula PVC, la fel ca si liner-ele, ceea ce implica o anumita fragilitate.


Trebuie totusi sa fiti foarte atenti la asamblarea acestora, care este lunga si dificila, deoarece marginile trebuie bine umplute. Se va prevedea de asemenea formarea unei zone de apa sarata la suprafata, care trebuie eliminata la re-punerea in uz a bazinului.

Pret: intre 60 si 90 F/mp.Politica de confidentialitate


creeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.