Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » cosmetica frumusete
Pedichiura

Pedichiura


Pedichiura


Pedichiura cuprinde toate ingrijirile ce trebuiesc acordate piciorului si unghiilor acestuia. In acest sens se disting mai multe operatii care urmaresc fiecare un anumit scop, in ansamblu un scop unic si anume:

un picior sanatos

un picior normalun picior frumos

Astfel pedichiurii se executa urmatoarele operatii care se refera la:

ingrijirea unghiilor normale

estetica unghiilor

ingrijirea unghiilor ingrosate, incarnate

extragerea bataturilor ingrosate

taierea straturilor cornoase de pe falange, calcai si talpa

masajul piciorului, etc

Ingrijirea si estetica unghiilor

Ingrijirea unghiilor normale se efectueaza dupa ce picioarele au stat in apa calda cu bicarbonat de sodiu sau sare de baie atat cat a fost necesar pentru a se inmuia tesuturile mai ingrosate. Cu chiureta se indeparteaza pielita din jurul unghiei si de pe patul unghiei. Se curata santul unghiei de impuritati avand grija sa nu se irite sau sa se razuie pielea. Cu chiureta se deplaseaza (se impinge) pielita spre radacina acesteia, apoi cu foarfecele de taiat pielite se taie, numai daca este cazul, pielita din jurul unghiei(cuticula).

Cabina de pedichiura

In incinta salonului de frizerie sau coafura, se amenajeaza un spatiu de circa 4-5m2, ferit de aglomeratie si izolat de restul salonului, prin pereti de zid sau sticla, prin paravane cochete sau prin draperii compacte. Acest spatiu constituie cabina de pedichiura, respectiv locul de munca al pedichiuristei.

Ustensile necesare

foarfecele - este de mic format, are lamele de taiere ascutite si drepte (necurbate). Se utilizeaza la taierea straturilor cornoase de la extremitatea exterioara a falangelor, la taierea unghiilor si al colturilor

clestele mare - este compus din 2 brate puternice, unul din ele fiind prevazut cu un suport de sprijin care asigura stabilitatea si precizia mainii in timpul manevrarii. Capetele de taiere seamana cu capetele de prins ale clestelui patent. Se foloseste la taierea unghiilor si la scoaterea colturilor foarte mari.

clestele mic - este asemanator clestelui mare, dar cu dimensiuni mai reduse. Se foloseste la scoaterea colturilor foarte mici ale ale unghiilor precum si pentru scoaterea si curatarea bataturilor de sub colturile unghiilor incarnate.


pila - este o lama prevazuta pe ambele suprafete cu striatii foarte fine si ascutite. Se utilizeaza la pilirea unghiilor, la formarea si finisarea unghiilor prin operatia de scurtare.

bisturiul (sau briciul) - este format dintr-un maner care fixeaza lama, aceasta fiind usor scobita concav pe una din fete si ascutita la varf.

chiureta - este compusa dintr-un singur corp, manerul se continua cu o tije cilindrica ingusta cu varful usor rotunjit. In functie de grosimea si lungimea lamei se disting:

o      chiureta nr.1 are tija cilindrica (canalul) cea mai mica. Se foloseste la dezlipirea pielitei din santul perunghial, la aplicarea carminului, la scoaterea colturilor sau a bataturilor foarte mici ce se afla situat sub coltul scos.

o      chiureta nr.2 are tija cilindrica mai mare ca diametru si se foloseste la scoaterea colturilor mari si a bataturilor mari de sub coltul scos.

o      chiureta nr.3 are canalul ceva mai mare decat al chiuretei nr.2 si se foloseste numai in cazuri speciale, de exemplu la extractia unghiilor sau a colturilor.

rozeta - este compusa dintr-un singur colt, manerul se continua cu o lama ce se ingusteaza inspre varf si apoi lama se rotunjeste. Se foloseste numai la extractia bataturilor, de pe falange, dintre falange, de pe talpa piciorului sau a calcaiului. Rozeta se utilizeaza numai dupa ce s-a curatat suprafata bataturii sau stratul cornos cu bisturiul sau briciul respectiv.

lancea (sau sageata) - este compusa dintr-un singur corp. Manerul se continua cu o lama care se ingusteaza inspre varf iar apoi brusc se lateste luand forma unui romb cu colturi ascutite. Se foloseste numai la extragerea bataturilor foarte adanci care sunt plasate de obicei pe falange, intre falange sau pe calcai. Lancea se foloseste numai in cazul in care batatura s-a putut scoate cu rozeta.

Executarea pedichiurii

Examinarea piciorului clientei inainte de a incepe pedichiura, pentru a nu avea boli de piele si boli ale unghiilor. In caz contrar clienta se trimite la medicul dermatolog si dupa tratare se executa pedichiura.

Dezinfectarea sculelor prin sterilizare in sterilizator, spalare cu apa si sapun, alcool sanitar de 70-80 sau cu Secudril sau alt dezinfectant

Dezinfectarea mainii pedichiuristei, a bazinului in fata clientului, prosop curat dupa fiecare client in parte, stergerea ojei vechi de pe unghii si inmuierea picioarelor in apa calda cu sare de baie sau sapun lichid, circa 15-20 minute in functie de problemele care le are.

Se incepe pedichiura cu piciorul cel mai usor, de la degetul mare spre cel mic, cu briciul se rade toata talpa, calaiul, numai daca este cazul.

Cu pila abraziva pentru calcaie se finiseaza degetul mare, tapla si calcaiul

Cu lancea sau rozeta se scot bataturile din talpa si de pe falange.

Cu clestisorul sau forfecuta de unghii se taie unghia si coltul, si se scot colturile mici si se curata santul perunghial la unghiile mici. Cu chiureta mare se extrag unghiile sau colturile infectate.

Cu forfecuta de piele se taie pielitele din jurul unghiei, se pilesc unghiile, se finiseaza cu buffer-ul suprafata unghiei.

Se face masajul piciorul

Se aplica lacul protector si oja dorita de clienta.

In caz de ranire se pune apa oxigenata, se aplica praf de antibiotic pe rana, apoi se pune o mese cu rivanol.

Substante dezinfectante: apa oxigenata, rivanol, Secudril (pentru instrumente), antibiotice (ampicilina, oxacilina, sinerdol), tinctura de iod, alcool de 70-90

Alte produse necesare: vata, prosoape, acetona, dero, crema hidratanta pentru picioare, servetele, lac protector si intaritor, plasturi, etc

ATENTIE! Pentru dezinfectare nu se foloseste clor.

Metode de masaj al piciorului:

Miscare circulara efectuata Miscare circulara pe partea Masajul circular al fiecarui

pe partea interioara a talpii exterioara a labei piciorului deget al piciorului in parteMiscari circulara ale degetelor piciorului Masajul tip foarfece


Presopunctura talpii Masaj prin miscarea labei Masaj prin rotirea pumnului in

piciorului talpa piciorulu
Politica de confidentialitate


creeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.