Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » cosmetica frumusete
Produsele cosmetice in relatie cu protectia consumatorilor

Produsele cosmetice in relatie cu protectia consumatorilor


Produsele cosmetice in relatie cu protectia consumatorilor

In calitate de purtator al cererii de marfuri, consumatorul joaca un rol important in mecanismul de piata, constituind elementul de referinta al actiunilor intreprinse de producator si de comerciant. De multe ori reprezentarea intereselor consumatorului este deficitara de multe ori fata de eficienta cu care agentul economic isi reprezinta propriile interese in fata autoritatilor. Complexul de interventii sociale - guvernamentale - cu privire la aceasta problematica isi gaseste expresia in conceptul de "protectie a consumatorilor" care este o latura importanta a politicii sociale si o componenta de baza a programelor de protectie sociala.

Necesitatea protejarii consumatorilor a aparut in societatile democratice cu o economie de piata caracterizata printr-o puternica concurenta si printr-o oferta foarte variata de bunuri si servicii.

In Uniunea Europeana, incepand cu anul 1972 (la Paris) au fost adoptate o serie de directive ce au in vedere in principal securitatea produselor, reclama inselatoare , responsabilitatea producatorilor pentru produsele defecte, denumirea si etichetarea produselor, clauze inselatoare, contracte, etc..Directiva 92/59 din 1992 privind siguranta generala a produselor, impune obligativitatea comercializarii exclusiv a produselor sigure, care nu prezinta nici un risc in conditii de utilizare normala.

Directiva 76/768 din 1976 se refera la obligativitatea comercializarii in cadrul Uniunii Europene a unor produse cosmetice care sa nu puna in pericol sanatatea oamenilor, cand sunt folosite conform destinatiei. O importanta deosebita o are eticheta de informare si instructiunile de folosire si eventualele avertizari ale consumatorului, in cazuri speciale de utilizare. Exista chiar un limbaj universal, prin simboluri grafice foarte intuitive, a eventualelor interdictii propuse de producator, privind utilizarea produselor.

In Romania, istoria protectiei consumatorilor e foarte scurta vizibila dupa anul 1990, cand s-au materializat intentiile tarii noastre de a se alinia legislatiei internationale si in acest domeniu. Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 si Legea nr 11/1994 au devenit acte normative cadru pentru protectia consumatorilor, stabilind drepturile fundamentale ale acestora si obligatiile agentilor economici. S-au stabilit cele trei obiective de baza ale politicii de protectie a consumatorilor:

Protectia vietii, sanatatii si securitatii consumatorilor. Se precizeaza obligatiile agentilor economici de a comercializa produse numai in cadrul termenului de valabilitate stabilit. Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii ce pot pune in pericol viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor in conditii normale de utilizare sau producerea si comercializarea produselor falsificate sau contrafacute.

protectia intereselor economice ale consumatorilor, care se refera la dreptul consumatorilor de a lua singuri decizia privind achizitionarea de produse si servicii, de a beneficia de o redactare clara a cauzelor contractuale si a indicatiilor de utilizare si de a fi despagubiti pentru eventualele daune provocate de produse sau servicii.

informarea si educarea consumatorilor este un domeniu de mare importanta in sistemul de protectie a consumatorilor. Legea prevede dreptul de a fi informati in mod corect asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor oferite de catre agentii economici, astfel incat sa poata alege rational, in conformitate cu interesele lor.

Limba in care se face informarea este un mod obligatoriu - limba romana, indiferent de tara de origine a producatorului. Informatiile trebuie sa cuprinda elemente de identificare si caracterizare ale produselor, inscrise la vedere, lizibil, pe produs, eticheta, ambalaj, in functie de natura produselor. Aceste elemente sunt in general, denumirea produsului, marca producatorului, principalele caracteristici de calitate, compozitia chimica, cantitatea, pretul, termenul de garantie sau de valabilitate, eventualele riscuri previzibile, contraindicatii, modul de utilizare, pastrare, etc..

Legea nr. 178/2000 promulgata de Presedintele Romaniei in 14 octombrie 2000, cuprinde reglementarile privind produsele cosmetice si conditiile care trebuie respectate la fabricarea si comercializarea produselor cosmetice de uz uman. Aceasta lege prezinta termenii si sintagmele specifice produselor cosmetice, dupa cum urmeaza:

produs cosmetic este orice substanta sau preparat care vine in contact cu diverse parti ale corpului uman (piele, ochi, unghii, buze, par de pe cap si corp, etc.) sau cu dintii si mucoasa bucala, pentru a le curata, a le parfuma, a le modifica aspectul si / sau a le proteja ori a le mentine in buna stare;

ingredient cosmetic este orice substanta chimica sau preparat de origine sintetica ori naturala cu exceptia compozitiilor aromatice sau parfumate, care intra in compozitia unui produs cosmetic

colorantii cosmetici sunt substante care se adauga in produsele cosmetice in scopul colorarii produsului si / sau a unor parti ale corpului uman

conservantii sunt substante care se adauga in produsele cosmetice in scopul de a inhiba dezvoltarea microorganismelor in aceste produse.

filtrele ultraviolete sunt substante care se adauga in produsele cosmetice pentru a filtra anumite radiatii ultraviolete in scopul protejarii pielii de efectele nedorite ale acestor radiatii

termen de valabilitate este data stabilita de producator pana la care produsul conservat in conditiile impuse isi mentine caracteristicile prescrise si poate fi utilizat,

eticheta - orice material scris care contine elemente de identificare a produsului si dupa caz, instructiuni de utilizare pentru consumatori.

Urmatoarea lista cuprinde categoriile de produse cosmetice definite conform legii si face parte din prezenta lege.: crema, emulsii, lotiuni, geluri si uleiuri pentru piele (maini, fata, picioare, etc.)

Masti pentru fata (cu exceptia produselor care actioneaza ca abrazive superficiale ale pielii pe cale chimica)

Baze nuantatoare (lichide, paste, pudre)

Pudre de machiaj, pudra dupa baie, pudra igienica.

Sapunuri de toaleta, sapunuri deodorante.

Parfumuri, ape de toaleta, ape de colonie.

Preparate pentru baie si dus (saruri, spume, uleiuri, geluri)

Depilatoare

Deodorante si antiperspirante.

Produse pentru ingrijirea parului:

nuantatoare si decolorante

produse pentru ondulare, indreptare, fixare

produse pentru aranjare (decorare)

produse pentru curatare (lotiuni, sampoane, pudra)


produse de conditionare (balsamuri, uleiuri)

produse de coafare (lotiuni, lacuri, briantine)

Produse pentru ras (creme, spume, lotiuni)

Produse pentru machiaj si indepartarea acestuia de pe fata si ochi

produse destinate aplicarii pe buze

produse pentru ingrijirea dintilor si a gurii

Produse pentru ingrijirea unghiilor si decorarea lor

Produse pentru igiena intima externa

produse pentru bai de soare (plaja)

produse pentru bronzare fara soare

Produse pentru albirea pielii

Produse antirid.

Conditiile impuse produselor cosmetice pentru securitatea consumatorilor sunt:

Produsele cosmetice comercializate nu trebuie sa pericliteze sanatatea umana atunci cand sunt respectate conditiile de utilizare: prezentarea produselor, etichetarea, instructiunile privind conservarea, depozitarea, utilizarea si indepartarea acestora, precum si orice alta indicatie prevazuta de fabricant, importator.

Se interzic fabricarea si comercializarea produselor cosmetice in a caror compozitie se utilizeaza:

substante interzise de Ministerul Sanatatii

substante in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii va stabilii listele cuprinzand:

substantele interzise sa fie folosite la fabricarea produselor cosmetice

substante, inclusiv coloranti, conservanti, filtre ultraviolete, care pot fi folosite numai in anumite conditii si limite de admisibilitate.

Aceste liste vor fi modificate de Ministerul Sanatatii ori de cate ori acest lucru se impune.

Produsele cosmetice pot fi comercializate in Romania numai daca producatorul sau importatorul este inregistrat legal in Romania si a notificat Ministerului Sanatatii intentia de punere in circulatie a produselor cosmetice.

Notificarea consta in transmiterea in forma scrisa a urmatoarelor date:

numele, denumirea producatorului, importatorului si numarul de inregistrare in Registrul Comertului

adresa la care are sediul in Romania, producatorul sau importatorul

tara de origine pentru produsul fabricat in afara teritoriului Romaniei

denumirea comerciala a produsului cosmetic

categoria de produs cosmetic

compozitia calitativa a produsului

caracteristicile fizico-chimice si microbiologice ale produsului finit

copie de pe documentul de evaluare a riscului pentru sanatatea umana

o prezentare a ambalajului si a etichetei de comercializare a produsului.

Aceste date trebuie sa fie prezentate in limba romana iar cele referitoare la compozitia calitativa a produsului, conform denumirii lor din nomenclatorul international pentru produsele cosmetice - INC si indexul culorilor.

Producatorul, importatorul este obligat sa detina la adresa indicata pe eticheta urmatoarele date:

compozitia calitativa si cantitativa a produsului

caracteristicile fizico-chimice si microbiologice ale materiilor prime si ale produsului finit

metode de fabricare conform normelor de buna practica de fabricatie a produselor cosmetice

metodele de analiza necesare pentru controlul calitatii produselor cosmetice

evaluarea riscului pentru sanatatea umana a produsului finit, conform toxicitatii ingredientelor

numele si adresa laboratorului care a evaluat produsul: persoanele raspunzatoare de evaluare, sa aiba diploma de studii superioare de specialitate in farmacie, medicina, chimie sau biologie

datele existente in materie de efecte nedorite pentru sanatatea umana

dovada privind efectul declarat al produsului cosmetic, in cazul in care natura acestuia o justifica

se va specifica adresa la care se afla dosarul produsului cosmetic

toate aceste date se prezinta in limba romana.

Producatorul, importatorul trebuie sa asigure accesul organelor de control abilitate la dosarul produsului la cel mult 48 de ore de la solicitare.

Produsele cosmetice vor fi comercializate numai cu recipiente si / sau ambalaje inscriptionate vizibil, lizibil si cu caractere care nu se sterg usor, indicandu-se urmatoarele dare:

denumirea firmei

adresa din Romania a fabricantului / importatorului

tara de origine pentru produsele din import

continutul nominal si momentul ambalarii produsului indicat in greutate sau volum iar ambalajul colectiv, numarul de bucati din ambalaj

termenul de valabilitate inscris prin cuvantul "expira" urmat de "data" sau detalii privind locul de pe ambalaj unde se afla inscriptionata data expirarii, exprimata prin luna si an, in cifre arabe. In cazul produselor cosmetice cu o valabilitate mai mare de 30 de luni, indicarea termenului minim de valabilitate nu este obligatorie.

Instructiunile de conservare, utilizare si indepartare, inclusiv pentru produsele cosmetice profesionale

Numarul lotului de fabricatie, dupa caz, marcat pe recipient sau ambalaj

Categoria de produs cosmetic

Lista ingredientelor din produs in ordinea descrescatoare a greutatilor, precedata de cuvantul "ingrediente"

In cazul unor ambalaje de dimensiuni reduse datele informationale se inscriu pe o banderola sau prospect, ce va insotii obligatoriu produsul

Colorantii se mentioneaza dupa celelalte ingrediente. Compozitiile de parfumare vor fi mentionate prin cuvantul" parfum" sau aroma.

Nu se considera ingrediente: impuritatile de materii prime, solventii de extractie a materiilor cosmetice.

Datele de mai sus se inscriptioneaza numai in limba romana, cu exceptia ingredientelor, prezentate conform Nomenclatorului international pentru produsele cosmetice - INCI - .

Datele nu trebuie sa induca in eroare consumatorii cu privire la natura, identitatea, originea, utilizarea si caracteristice produselor cosmetice.

Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspundere materiala civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Amenzile sunt cuprinse, in functie de gravitatea faptei de la 1000 000 lei la 100 000.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute se fac de catre reprezentantii imputernicisi ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor si al Ministerului Sanatatii.

Organele abilitate pot dispune oprirea fabricatiei sau a comercializarii produselor pentru care nu s-a facut notificarea prevazuta de prezenta lege si a celor ce pun in pericol viata sau sanatatea consumatorilor. Aceste organe pot preleva probe de materii prime sau de produs finit pentru efectuarea de analiza.

Producatorul /importatorul este obligat sa opreasca livrarile sau sa retraga de pe piata produsele cosmetice la care s-a constatat ca pot afecta viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor si sa aduca la cunostinta publicului acest fapt prin mass- media, cel putin in doua cotidiene centrale.

Cuantumul amenzilor se va actualiza periodic prin hotarari de Guvern, in functie de rata inflatiei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.