Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » cosmetica frumusete
Studii de piata asupra comercializarii produselor cosmetice

Studii de piata asupra comercializarii produselor cosmetice
Studii de piata asupra comercializarii produselor cosmetice

Studiul de piata s-a realizat pentru comercializarea gamei de produse cosmetice AVON COSMETICS ROMANIA, cu sediul in Bucuresti care are strategia de a fi in slujba consumatorilor:

"AVON -"the company for women ".Promovarea acestor produse se realizeaza prin reclame comerciale prin distribuirea de cataloage de mostre, care apar in fiecare sezon al anului si contine produse specifice fiecarui sezon.

Vanzarea produselor AVON se realizeaza prin reprezentanti comerciali, care comanda aceste produse in functie de cerinte direct de la firma "mama" din Bucuresti Reprezentantii au cota parte din vanzari. Pretul produselor este stabilit in functie de calitatea lor si gradul lor de noutate. Pentru a-si atrage clienti si pentru a creste volumul vanzarilor se promoveaza reducere de pret la unele produse, in anumite campanii publicitare, cu diferite ocazii si pentru o anumita perioada de timp.Gama produselor AVON este foarte diversificata si cuprinde produse pentru ingrijirea intregului corp, pentru toate tipurile de epiderma si pentru toate varstele. La realizarea lor nu se folosesc preparati chimici daunatori organismului. Se folosesc principii active naturale ce indeplinesc cerintele actuale din legislatia privind protectia consumatorilor din Uniunii Europene si legii privind produsele cosmetice din Romania.

Structura Avon Cosmetics Romania cuprinde General Manager care are in subordine mai multe departamente: de promovare, vanzare, marketing, finante, operativ.

Departamentul de vanzari este coordonat de directorul regional de vanzari ce realizeaza materialul informator si de pregatire a reprezentantilor are in subordine mai multe divizii, directori de zona, coordonatori si reprezentanti intr-o schema arborescenta, dupa cum urmeaza:

Departamentul vanzari


Director regional de vanzari

Sales suport

Divizia I Divizia II Divizia III Divizia IV


Sales trainer

Director de zona


Coordonatori


Reprezentanti

Rolul coordonatorului este urmatorul:

reprezinta firma AVON pentru proprii sai reprezentanti

inscrie noi reprezentanti si ii instruieste

mentine legatura cu toti reprezentantii si ii motiveaza pentru a deservii un numar de clienti cat mai mare

asigura o acoperire maxima a teritoriului, pentru a vinde cat mai multe produse AVON.

Pentru realizarea obiectivelor sale, coodonatorul are urmatoarele responsabilitati:

achizitioneaza adrese

recruteaza, instruieste si motiveaza reprezentanti in teritoriu

analizeaza si planifica activitatile

pastreaza contactele cu reprezentantii

administreaza suportul publicitar si activitatea reprezentantilor

solutioneaza problemele din subordine

organizeaza activitatea din subordine

asigura dezvoltarea personala.

Instruirea coordonatorului (programul de Training) are ca scop eficientizarea muncii coordonatorilor, deservirea unui numar din ce in ce mai mare de clienti, vanzarea mai multor produse cosmetice.

Directorul de zona realizeaza instruirea coordonatorilor in mai multe etape:

orientarea cadidatului

instruirea teoretica si de baza I

instruirea avansata II

instruirea teoretica si practica III.

Pastrarea reprezentantilor AVON tine cont de cele sustinute de D.H. Connel "conteaza care urmeaza dupa inscriere. . Sfatuiti Reprezentantii cum sa prezinte produsele si sa ia comenzi".

Satisfactia reprezentantilor este data de : casting, recunoastere, motivatie, servicii suport, instruire si increderea de a vinde. Ei trebuie sa fie multumiti de afacerea la AVON si sa castige cat mai mult.

Marketingul are rol cheie in atragerea clientilor. Ofertele trebuie sa fie clare, simple si atragatoare.

In urma unui sondaj a rezultat ca pierderea reprezentantilor se datoreaza urmatoarelor cauze:

lipsa de timp / consum prea mare de timp

clienti putini, vanzari insuficiente

lipsa contractului dintre coordonatori si reprezentanti.

Programele de motivare pentru reprezentanti trebuie sa raspunda urmatoarele probleme:

cui ii sunt adresate

care sunt obiectivele

pot fi atinse obiectivele

care este continutul programelor

ce se obtine din aceste programe

Stimularea gasirii de noi clienti se face prin:

inscrierea unui numar mai mare de reprezentanti

contactarea a cat mai multor persoane

motivatia unui discaunt mai mare a reprezentantilor

mai multe brosuri lasate in teritoriu

planificarea zilnica a activitatii reprezentantilor.

Strategia companiei AVON este.

Clienti mai multi

Vanzari mai mari

Comision mai mare

Siguranta pentru viitor

Deviza AVON este "Clientii sunt inima AVON", deci fiecare client si fiecare comanda conteaza.

Gama sortimentala a firmei este deosebita iar caracteristica politicii de marketing o reprezinta ofertele promotionale si reducerile de pret.

Spre exemplu in campania 09.2002 oferta cremelor hidratante se face cu reducere 30 % dupa cum urmeaza:

avon Ultimate E vitamin E cream de la pretul de 144900 lei este redusa la 99900 lei;

crema tratament pentru cearcane este redusa de la 217900 lei la 174900 lei;

crema hidratanta de noapte este redusa de la 234900 lei la 154900 lei.

Dar oferta de reducere se extinde si la alte sortiment cum ar fi rujuri, rimeluri, fond de ten, perle bronzante, set cadou "Nailexperts", crema retroactiva "Anew", gel demachiant "Anew", gel anticelulitic, gel dus exfoliant.

Fiind sfarsit de sezon se fac ieftiniri considerabile la lotiunile de plaja, sprayuri racoritoare dupa plaje, lotiuni autobronzante sau pentru calmarea arsurilor.

Agentiilor de vanzare li se pune la dispozitie o serie de mici atentii pe care acestia le pot oferii fie clientilor stabili fie eventualilor noi clienti cum ar fi semne de carte, vederi, genti port fard sau chiar n produs in plus.

Firma introduce anual produse promotionale noi pe baza de extracte naturale (grau, aloe, kiwi, papadie, arbore de ceai) produse cunoscute sub numele "Naturals".

In campania 12.2002 reducerea de 20 % se aplica parfumurilor "Dreamlife" odata cu oferta de mostra gratuita a noului parfum pentru barbati "Class Act". De asemenea gama de produse deodorante cu bila se comercializeaza cu suma de 91900 lei sau doua produse pentru 104900 lei iar reducerea de 40 % se aplica rujului rezistent la transfer "Perfect all day Comfort lipstick" si fondului de ten "All day comfort foundation spf 10" cu o reducere de 30 %. "individual blue" sunt reduse intre 24 - 25 % ele cuprinzand ape de toaleta, lotiuni dupa ras, deodorante, parfumuri. Reducerea de 20 % se asigura produselor de intretinere, hranire si reconditionare a parului "Advance tehniquies" cat si accesoriilor de intretinere a parului perii, piepteni, sampoane, balsamuri, masti.

Fiind promotia dinaintea sarbatorilor se acorda atentia cadourilor sub forma oglinzilor, pensulelor, accesoriilor pentru machiaj sau chiar bijuterii, fulare.

In prima oferta din 2003 se fac reduceri in continuare cu 40 % la crema de maini, 30 % la lotiune de corp si 25 % la gelul de baie, lotiune revitalizanta, gel de dus revitalizant, 35 % reducere pentru rujuri sau pentru seturile de cadouri "Uomo gift set", "Percevie gift set" sau "Pur Blanca gift set" iar setului "Naturals aloe gift set" cu crema de fata pe baza de germeni de grau si gel racoritor pentru ochi se aplica o reducere de 40 % comercializandu-se cu doar 109900 lei. Pentru alte produse se mentine reducerea dinaintea sarbatorilor iar pentru deodorantele barbatesti se aplica reducere intre 25 - 35 %.

Parfumurile din categoria Floral - purtata sunt si ele reduse cu 20 % in aceasta categorie intra apa de toaleta cu lamaie si busuioc, apa de toaleta Orhidee si Mimoza cat si "Pur Blanca inima", "Célèbre inima" cat si pentru apele de parfum "Far Away" de 30 ml de 50 ml si apa de parfum "Little Black Dres" de 50 ml. Produselor "Natural cu ceai verde" li se aplica o reducere de 30 % deci in loc de 84900 lei se vor achizitiona cu doar 79900 lei.

Oferta speciala cu reducere de 25 % se aplica produselor pentru tenul gras demachiant, masca, lotiune demachianta si produselor pentru picioare crema emolienta pentru calcaie, crema abraziva pentru picioare, lotiune de masaj pentru picioare si spray revitalizant li se aplica o reducere de 25 % ca bonus aceasta campanie ofera 45 % reducere clientilor fideli (celor care au obtinut cuponul valoric in campania anterioara) pentru crema hranitoare de noapte "Milk comfort nourishting night cream".

Evident ca in lunile de iarna a crescut in mod simtitor valoarea realizarilor si o afluenta mai mare a clientilor.

Se diversifica mereu gama produselor pentru copii pentru baie si de ingrijire a pielii sensibile.

Compania AVON propune in preajma marilor sarbatori reduceri de pret intre 25-50% si anumite brosuri si cadouri in cazul depasirii unui plafon de cumparare.

Compania foloseste forma de revansare directa, personalizata prin intermediul indrumatorilor in domeniul cosmeticii oferite de reprezentanti iar anul de lucru este impartit pe companii in care are loc comanda si livrarea produselor. Ofera reprezentantilor posibilitatea de a castiga bani intr-un mod placut si prietenos, livrarea gratuita, orar flexibil de lucru, informatii noi din domeniul cosmeticii oferite de profesionisti si dezvoltarea personalitatii instruirii reprezentantilor sunt Ghidul reprezentantului, brosura companiei editata lunar, registrul de comenzi, setul de mostre si harta de culori, produse de demonstratie si programul pe companii de vanzare.

Evolutia vanzarilor (in milioane lei) a produselor cosmetice AVON a unui coordonator cu 100 de reprezentanti; in primul trimestru al anului 2005.

Studiul de piata s-a realizat pe un esantion de 100 de reprezentanti AVON ce apartin unui coordonator din Arad. S-a cercetat dinamica vanzarilor realizate de reprezentantii AVON in primul trimestru al anului 2005. din graficul de mai jos rezulta vanzarile din luna ianuarie care sunt de 200 milioane lei, avand o evolutie ascendenta. 250 milioane lei in luna februarie (mai ales in preajma Zilei indragostitilor - sarbatoare importanta in America. In luna martie, luna cadourilor ce include si 8 martie  - Ziua Femeii, vanzarile ating un apogeu al trimestrului - 300 milioane lei, ca apoi sa scada brusc la 225 milioane lei. In lunile de vara se observa o stationare in domeniul vanzarilor in jurul valori de 250 milioane de lei, 280 de milioane de lei urmand o crestere semnificativa in lunile de iarna noiembrie 350 de milioane de lei si decembrie 450 de milioane de lei. Aceasta se explica atat prin politica firmei cat si prin faptul ca se fac cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna.

CHESTIONAR 1

Buna ziua ! Ma numesc Laura Ciolocoiu, sunt studenta in anul IV la Universitatea de Vest "Vasile Goldis", Facultatea de Marketing, Management, Informatica. Pentru realizarea unui studiu privind calitatea parfumurilor, este necesar sa cunosc opinia dumneavoastra despre anumite parfumuri. Sunteti amabil(a) sa-mi raspundeti la cateva intrebari ? Raspunsurile dumneavoastra sunt confidentiale si vor fi folosite numai la realizarea acestui studiu.

Numele Prenumele

Localitatea . Judetul

Varsta ..

Parfumul achizitionat de dumneavoastra este:

(Va rog sa bifati casuta corespunzatoare)

c Little Black Avess

c Incandesces

c Dream life

c Far Away

c Alt parfum

La decizia de cumparare a parfumului a contribuit:

(Va rog sa bifati casuta corespunzatoare)

c Experienta dumneavoastra anterioara legata de acelasi produs folosit

c Marca

c Pretul

c Ambalajul

c Reclame (TV, pliante, reviste).

Va multumesc pentru amabilitate si va rog sa complectati chestionarul.

CHESTIONAR 2

1. Care este opinia dumneavoastra privind caracteristicile parfumului Little Black Avess. Va rog sa marcati cu un "X" in dreptul acelui atribut (calificativ) reprezentat de un numar pe scala, care corespunde imaginii dumneavoastra despre parfumul amintit.

De exemplu, un "X" plasat sub calificativul "foarte bun", in dreptul caracteristicii 1 (mirosul), inseamna ca, imaginea dumneavoastra despre caracteristica 1 este foarte buna.

Pentru foarte bun corespunde nr. 5; pentru bun corespunde nr. 4; pentru mediu corespunde nr. 3, pentru satisfacator corespunde nr. 2; pentru nesatisfacator corespunde nr. 1

Calificative/nivel corespunzator

Caracteristici

Foarte bun

Bun

Mediu

Satisfacator

Nesatisfacator

1.Mirosul

2.Limpiditatea

3. Persistenta mirosului

4. Designul ambalajului


5. Usurinta manipularii

6. Integritatea ambalajului

7. Pretul

2. Care este opinia dumneavoastra privind caracteristicile parfumului Incandesces. Va rog sa marcati cu un "X" in dreptul acelui atribut (calificativ) reprezentat de un numar pe scala, care corespunde imaginii dumneavoastra despre parfumul amintit.

De exemplu, un "X" plasat sub calificativul "foarte bun", in dreptul caracteristicii 1 (mirosul), inseamna ca, imaginea dumneavoastra despre caracteristica 1 este foarte buna.

Pentru foarte bun corespunde nr. 5; pentru bun corespunde nr. 4; pentru mediu corespunde nr. 3, pentru satisfacator corespunde nr. 2; pentru nesatisfacator corespunde nr. 1

Calificative/nivel corespunzator

Caracteristici

Foarte bun

Bun

Mediu

Satisfacator

Nesatisfacator

1.Mirosul

2.Limpiditatea

3. Persistenta mirosului

4. Designul ambalajului

5. Usurinta manipularii

6. Integritatea ambalajului

7. Pretul

3. Care este opinia dumneavoastra privind caracteristicile parfumului Dream life. Va rog sa marcati cu un "X" in dreptul acelui atribut (calificativ) reprezentat de un numar pe scala, care corespunde imaginii dumneavoastra despre parfumul amintit.

De exemplu, un "X" plasat sub calificativul "foarte bun", in dreptul caracteristicii 1 (mirosul), inseamna ca, imaginea dumneavoastra despre caracteristica 1 este foarte buna.

Pentru foarte bun corespunde nr. 5; pentru bun corespunde nr. 4; pentru mediu corespunde nr. 3, pentru satisfacator corespunde nr. 2; pentru nesatisfacator corespunde nr. 1

Calificative/nivel corespunzator

Caracteristici

Foarte bun

Bun

Mediu

Satisfacator

Nesatisfacator

1.Mirosul

2.Limpiditatea

3. Persistenta mirosului

4. Designul ambalajului

5. Usurinta manipularii

6. Integritatea ambalajului

7. Pretul

4. Care este opinia dumneavoastra privind caracteristicile parfumului Far Away. Va rog sa marcati cu un "X" in dreptul acelui atribut (calificativ) reprezentat de un numar pe scala, care corespunde imaginii dumneavoastra despre parfumul amintit.

De exemplu, un "X" plasat sub calificativul "foarte bun", in dreptul caracteristicii 1 (mirosul), inseamna ca, imaginea dumneavoastra despre caracteristica 1 este foarte buna.

Pentru foarte bun corespunde nr. 5; pentru bun corespunde nr. 4; pentru mediu corespunde nr. 3, pentru satisfacator corespunde nr. 2; pentru nesatisfacator corespunde nr. 1

Calificative/nivel corespunzator

Caracteristici

Foarte bun

Bun

Mediu

Satisfacator

Nesatisfacator

1.Mirosul

2.Limpiditatea3. Persistenta mirosului

4. Designul ambalajului

5. Usurinta manipularii

6. Integritatea ambalajului

7. Pretul

Va multumesc pentru amabilitate

Analiza comparativa a calitatii a patru parfumuri pe baza studiului de piata efectuat la AVON

Dintre produsele de parfumurie comercializate de AVON, am ales patru modele de parfum:

Little Black Avess

Incandesces

Dream life

Far Away

Principalele caracteristici de calitate ale acestor produse apreciate de subiectii intervievati sunt:

Persistenta mirosului

Limpiditatea

Ambalaj (design, manipulare)

Pretul

Esantionul supus cercetarii a fost de 100 de persoane.

Fiecare persoana a complectat chestionarul dupa metoda prezentata anterior. Rezultatele le-am centralizat pe fiecare produs in parte, ca in tabelele de mai jos. In cadru acestor tabele, la intersectia dintre caracteristica cercetata si calificativul acordat, se gaseste numarul celor care au acordat calificativul respectiv.

1. Evaluarea calitatii parfumului Little Black Avess

2. Evaluarea calitatii parfumului Incandesces

3. Evaluarea calitatii parfumului Dream life

4. Evaluarea calitatii parfumului Far Away

Pentru fiecare produs am calculat:

mediile aritmetice pentru fiecare caracteristica supusa aprecierilor subiectilor intervievati:

media generala aritmetica simpla a tuturor mediilor caracteristicilor analizate.

Pentru efectuarea acestor calcule, am folosit rezultatele centralizate prezentate in tabelele de mai sus.

1. Calculele efectuate in vederea determinarii mediilor aritmetice ponderale ale caracteristicilor parfumului "Little Black Avess"

pentru persistenta mirosului

pentru limpiditate

pentru ambalaj (design, manipulare)

pentru pret

Din calcule rezulta ca aprecierile cele mai bune pentru acest produs au fost atribuite caracteristicii "ambalaj (design, manipulare)" (4,78), iar cele mai slabe caracteristici "persistenta mirosului" (4,31).

Media generala a celor patru medii partiale:

2. Calculele efectuate in vederea determinarii mediilor aritmetice ponderale ale caracteristicilor parfumului "Incandesces"

pentru persistenta mirosului

pentru limpiditate

pentru ambalaj (design, manipulare)

pentru pret

Din calcule rezulta ca aprecierile cele mai bune pentru acest produs au fost atribuite caracteristicii "ambalaj (design, manipulare)" (4,75), iar cele mai slabe caracteristici "pret" (3,28).

Media generala a celor patru medii partiale:

3. Calculele efectuate in vederea determinarii mediilor aritmetice ponderale ale caracteristicilor parfumului "Dream life"

pentru persistenta mirosului

pentru limpiditate

pentru ambalaj (design, manipulare)

pentru pret

Din calcule rezulta ca aprecierile cele mai bune pentru acest produs au fost atribuite caracteristicii "limpiditate" (4,81), iar cele mai slabe caracteristici "pret" (3,38).

Media generala a celor patru medii partiale:

4 Calculele efectuate in vederea determinarii mediilor aritmetice ponderale ale caracteristicilor parfumului "Far Away"

pentru persistenta mirosului

pentru limpiditate

pentru ambalaj (design, manipulare)

pentru pret

Din calcule rezulta ca aprecierile cele mai bune pentru acest produs au fost atribuite caracteristicii "ambalaj (design, manipulare)" (4,62) iar cele mai slabe caracteristici "pret" (4,03).

Media generala a celor patru medii partiale:

MEDIILE GENERALE ALE CELOR PATRU PRODUSE

Produs

Medie generala simpla

Locul ocupat dupa valoarea acestui indice

Little Black Avess

I

Incandesces

III

Dream life

II

Far Away

II

In urmatorul tabel am centralizat mediile aritmetice ponderale pentru fiecare caracteristica a celor patru produse

MEDIILE ARITMETICE PONDERATE PENTRU FIECARE CARACTERISTICA

Produs

Caracteristici

LITTLE BLACK AVESS

INCANDESCES

DREAM LIFE

FAR AWAY

Persistenta mirosului

Limpiditatea

Ambalaj (design, manipulare)

Pretul

Pentru a avea o imagine mai buna a fiecarei caracteristici corespunzatoare celor patru produse, am transformat punctajul obtinut in calificative cu ajutorul diferentialei semantice.

TRANSFORMAREA PUNCTAJULUI OBTINUT PE FIECARE CARACTERISTICA IN CALIFICATIVE CU AJUTORUL DIFERENTIALEI SEMANTICE

Produs

Caracteristici

LITTLE BLACK AVESS

INCANDESCES

DREAM LIFE

FAR AWAY

Persistenta mirosuluiBUNA

FOARTE BUNA

FOARTE BUNA

BUNA

Limpiditatea

BUNA

BUNA

FOARTE BUNA

BUNA

Ambalaj (design, manipulare)

FOARTE BUNA

FOARTE BUNA

BUNA

FOARTE BUNA

Pretul

BUNA

MEDIU

MEDIU

BUNA

Din analiza datelor in tabelele de mai sus rezulta urmatoarele ierarhii ale apelor de toaleta pe caracteristici individuale

IERARHIZAREA PARFUMURILOR DUPA CARACTERISTICA DE CALITATE

CARACTERISTICA EVALUATA

PRODUS

LOCUL OCUPAT

Persistenta mirosului

LITTLE BLACK AVESS

INCANDESCES

DREAM LIFE

FAR AWAY

Limpiditatea

LITTLE BLACK AVESS

INCANDESCES

DREAM LIFE

FAR AWAY

Ambalaj (design, manipulare)

LITTLE BLACK AVESS

INCANDESCES

DREAM LIFE

FAR AWAY

Pretul

LITTLE BLACK AVESS

INCANDESCES

DREAM LIFE

FAR AWAY

PREZENTAREA METODEI DE SCALARE DIFERENTIALA SEMANTICA

Una dintre metodele de cercetare de marketing o reprezinta aceasta metoda de scalare  diferentiala semantica, care trebuie sa reprezinte o metoda de ierarhizare a unor caracteristici ale unor produse sau o ierarhizare a unor marci de produse dupa un punctaj obtinut de fiecare caracteristica in parte. In elaborarea unei scale trebuie indeplinite doua conditii:

sa fie inteligibila pentru subiectii de la care se culeg informatiile.

sa diferentieze nivele de intensitate ale proprietatilor obiectului sau fenomenului cercetat.

Etapele de realizare ale acestei metode sunt :

alegerea produsului.

alegerea tipurilor de marci ale produsului respectiv sau a modelelor in cadrul tipului de marca (acolo unde este cazul ) , care vor fi supuse comparatiei.

stabilirea principalelor caracteristici de calitate ale produsului , care vor fi apreciate de subiectii intervievati .

stabilirea marimii esantionului supus cercetarii.

intocmirea unui chestionar care cuprinde pe verticala caracteristicile care vor fi supuse aprecierii, iar pe orizontala calificativele : foarte bun, bun, mediu, satisfacator, nesatisfacator.

Pentru ameliorarea acestor atribute sau calificative, se foloseste o scala cu 5 nivele astfel:

- pentru foarte bun corespunde 5

- pentru bun corespunde 4

- pentru mediu corespunde 3

- pentru satisfacator corespunde 2

- pentru nesatisfacator corespunde 1

Persoana intervievata va marca cu "x" in dreptul atributului reprezentat de un numar pe scala care corespunde imaginii sale despre produsul supus investigatiei. Dupa complectarea chestionarului pentru fiecare marca de produs se centralizeaza rezultatele pentru stabilirea unui punctaj pentru fiecare caracteristica de calitate. Calculul punctajului se realizeaza ca medie aritmetica ponderata pentru fiecare caracteristica formata la numarator din suma produselor dintre numarul persoanelor care au acordat un anumit calificativ, ponderat cu numarul corespunzator calificativului, iar la numitor numarul persoanelor care au format esantionul cercetat.

Punctajul obtinut pentru fiecare caracteristica va ierarhiza aceste caracteristici din punct de vedere al mediului in care acestea satisfac clientii in cadrul fiecarei marci de produs, dar ierarhia se poate stabili si dupa punctajul obtinut de fiecare caracteristica in parte. Dupa calculul mediilor fiecarei caracteristici se realizeaza o medie generala aritmetica simpla, formata la numarator din suma mediilor obtinute de fiecare caracteristice, iar la numitor de numarul total de caracteristici supus cercetarii. Punctajul obtinut va constitui criteriul de ierarhizare al marcilor supuse comparatiei.

Concluzii

Tema prezentei lucrari - Calitatea produselor cosmetice in relatie cu protectia consumatorilor, arata importanta acestor produse in viata de zi cu zi a omului contemporan si impactul lor asupra vietii si sanatatii consumatorilor. Dorinta de infrumusetare si de a trai cat mai mult este o tendinta naturala atat a femeilor cat si a barbatilor.

Inca din cele mai vechi timpuri, Orientul Mijlociu si in special in Egiptul antic protejarea pielii a aparut ca o necesitate datorita conditiilor climaterice. A aparut apoi preocuparea pentru infrumusetare, frumoasa Cleopatra fiind prima femeie care a scris un manual de ingrijire a frumusetii femei.

Produsele cosmetice se adreseaza pielii, de aceea o importanta deosebita o are cunoasterea morfologiei si fiziologiei pielii si impactul produselor cosmetice asupra sanatatii si frumusetii corpului.

Varietatea tenurilor face oarecum dificila incadrarea lor in diferite tipuri, una din clasificarile unanim acceptate se bazeaza pe transformarile metabolice si normale. De aceea o importanta deosebita il are diagnosticul cosmetic al cosmeticienei in cazuri obisnuite sau chiar a dermatologului, in cazuri speciale, patologice.

Examenele de testare a pielii, de la cele mai simple, la cele mai complexe, astazi, permite un tratament cosmetic adecvat de ingrijire.

Sanatatea si frumusetea, igiena si cosmetica sunt laturi ale unei activitati importante. De aceea nici nu exista o limitare stricta intre diferitele produse cosmetice, ele actionand prin suprapunere, pentru acelasi scop. Clasificarea produselor cosmetice dupa diverse criterii, ramane un sistem deschis unor noi criterii, ce urmeaza evolutia cosmetologiei in timp, data de evolutia din stiinta si tehnologie. Ca dovada, diversificarea sortimentelor a produselor cosmetice pentru reducerea efectelor deshidratate, degresante ale soarelui si vantului si pentru protectii impotriva efectului negativ, chiar cancerigen ale radiatiilor ultraviolete. Distrugerea stratului de ozon al atmosferei, datorate poluarii contemporane, face necesara expunerea la soare numai prin protejarea pielii cu aceste produse, din ce in ce mai perfectionate.

Materiile prime utilizate la obtinerea produselor cosmetice se diversifica continuu, constatandu-se ca numeroase afectiuni ale pielii pot fi prevenite, ameliorate si vindecate cu ajutorul produselor naturale: extracte vegetale, apicole, extractul de aloe, aceasta planta miraculoasa, cat si componentele de origine animala si minerala.

Tehnologiile de obtinere a produselor cosmetice sunt din ce in ce mai sofisticate, urmand calea modernizarii din domeniul chimiei, biochimiei, ce permit obtinerea cestor produse in conditii cat mai aseptice si cu o eficacitate crescuta asupra pielii.

Sortimentul comercial al produselor cosmetice se diversifica permanent, concurenta pe piata fiind din ce in ce mai acerba, manifestandu-se tendinta de globalizare a unor familii si marci de produse cu multiple destinatii. Acestea ajung in toate tarile mapamondului datorita liberei circulatii a marfurilor. Se diversifica continuu materiile prime, formele de prezentare si aplicare, ambalajele, marcarea si comercializarea lor cat mai aproape de consumator.

Datorita impactului ce il au asupra consumatorilor, fiind cateodata la granita cu produsele farmaceutice, a aparut necesitatea protejarii consumatorilor cu privire la produsele cosmetice, mai ales in tarile evoluate, cu economie de piata cu puternica concurenta si printr-o oferta foarte variata de bunuri si servicii.

Romania s-a aliniat acestor preocupari, mai ales dupa 1990, in dorinta de a ne alinia legislatiei internationale in acest domeniu. Cu experientele acumulate in timp. In anul 2000 a aparut Legea nr 178 ce cuprinde reglementarile privind produsele cosmetice. aceasta lege este un indreptar in domeniu, definindu-se notiunile de baza ale produselor, clasificarea lor in grupe, conditiile impuse pentru securitatea consumatorilor. Aceasta lege corespunde obiectivelor de baza a protectiei consumatorilor: protectia intereselor economice, informarea si educarea consumatorilor, protectia vietii, sanatatii si securitatii consumatorilor. Tara noastra s-a aliniat marcarii informatizate internationale, ce permite identificarea produselor, prelucrarea informatizata a datelor privind circuitul tehnico - economic al acestor produse. S-au aliniat si standardele specifice controlului calitatii, a identificarii contrafacerilor si falsificarilor, nu putine in acest domeniu, odata cu modernizarea mijloacelor de investigatie si a dotarii tehnice din laboratoarele de analiza.

Studiul de piata s-a realizat pentru comercializarea gamei de produse cosmetice AVON COSMETICS, o companie multinationala, cu vechi traditii in obtinerea si comercializarea de produse pentru intregul corp. Aceasta companie foloseste forma de vanzare personalizata, directa, cu ajutorul reprezentantilor deveniti indrumatori in domeniul cosmetic. Marketingul are un rol cheie in atragerea de noi clienti, deviza companiei fiind "CLIENTII SUNT INIMA AVON, deci fiecare client si fiecare comanda conteaza".

Studiul de piata s-a realizat pe un esantion de 100 de reprezentanti, consumatori ai produselor AVON ce apartin unor coordonatori de pe piata satmareana, in trimestrul anului 2002 din studiu rezulta cresterea nivelului vanzarilor in preajma sarbatorilor si ponderea mai mare in avantajele percepute de consumator sunt: oferta de pret redus sezoniera si comoditatea cumpararii directe de la reprezentant.

Prezenta lucrare are ca obiectiv prezentarea impactului produselor cosmetice asupra omului modern. A avea un ten placut la 18 ani si a-l pastra chiar la 70 de ani, este astazi o problema complexa, pe care cosmetologia, dermatologia si chirurgia estetica o rezolva in mare parte. In ultimul timp ingrijirile cosmetice, mai ales cele decorative s-au introdus si in spitale. Tara noastra, prin Acad. Ana Aslan, precursoarea gerontologiei in lume si prin renumitele produse cosmetice GEROVITAL, a reusit sa se faca cunoscuta prin pastrarea sanatatii si frumusetii omului pana la varste inaintate. Personalitati celebre din lumea politica si artistica au beneficiat de acest tratamente integrate, ce duc la o senectute activa, estetica, pastrand calitatea vietii pana la varste inaintate.

Omul modern, din ce mai nerabdator, apeleaza la chirurgia estetica devenita din ce in ce mai perfectionata si cu rezultate miraculoase, datorita perfectionarii procedeelor medicale si a aparaturii performante. In cabinetele cosmetico - medicale sau in institutele cosmetice se practica azi, de regula, o cosmetica complexa, ce contribuie la mentinerea frumusetii si la remedierea unor imperfectiuni ale corpului.

Frumusetea de durata se capata insa prin sobrietate, printr-o disciplina riguroasa a conditiilor de viata, de alimentatie sanatoasa, ingrijire rationala de igiena, tratament medical si daca este cazul tratament reparator al fesei si copului. Este o forma de infrumusetare, care cere stiinta si arta, o stransa colaborare dintre medic, biolog, cosmeticiana si cu specialistul in promovarea produselor cosmetice, astfel incat sa se gaseasca in conditii optime destinatarul produselor cosmetice.

Bibliografie

Alexan Mircea, Ovidiu Bojor   Fructele si legumele, factori de terapie naturala, Ed. Ceres, Bucuresti, 1983.

Alexe Valeria Secretele frumusetii, Ed. Medicala, Bucuresti 1969.

Ardelean Dorina   Merceologie, Ed. Vasile Goldis University Press, Arad, 2000.

Cosmovici Ludmila, Zisu L. Caleidoscop cosmetic, Ed, Medicala Bucuresti, 1988.

Dinu Vasile Merceologia produselor nealimentare, Ed. A.S.E., Bucuresti, 2002.

V. Dinu, V. Gavriliu, A., Ghita, D., Stefanescu Merceologie, EDP, Bucuresti, 1996.

Iliescu Ileana   Ingrijiri cosmetice, Caleidoscop 119, Ed. Cartea pentru Tineret, Ed. Ceras, Bucuresti, 1980.

Nicolau Ecaterina Mastile cosmetice, Ed. Medicala, Bucuresti, 1987.

Oproiu Ecaterina si colaboratorii Enciclopedia caminului de la A la Z, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Buceresti, 1975.

Pop Al., Nicolae Marketing, EDP, Bucuresti, 1994.

Rudiger Margit Cum sa ne machiem singure, Ed. Closseum, 2000

I.,Stanciu, E.,Paraianu, Merceologie. Calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 1998

Valnet Jean Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Ed. Ceres, Bucuresti, 1986.

*** - Legea numarul. 178/2000 privind produsele cosmetice.

*** - Apiterapia o zi, Ed. Institutului International de Tehnologie si Economie Apicola, Bucuresti, 1976.

*** - Plantele medicinale in prezent, Cluj Napoca, 1999.

*** - Avon Cosmetics Romania S.R.L. - 2002.

*** - Pliante - oferte de prezentare ale produselor: Aloe Vera - Forever Livina Products - International, Oriflame, Avon, Vitaskin, Cosmetic - plant, Ecovital, Nivea Visage, L"Oreal Paris, Wella - Vivality, Garnier Sinergie, Gerovital plant, Vitaskin, Carina, School.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiPielea in relatie cu produsele cosmetice
Produsele cosmetice in relatie cu protectia consumatorilor
Studii de piata asupra comercializarii produselor cosmetice
Gama de roduse WELLA VIVALITY
Cum ne machiem cand tenul este afectat de cuperoza?
Care este solutia pentru tenul gras?
Diagnosticul cosmetical al pielii
Cum eliminam punctele negre?Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu