Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
ABCESUL PULMONAR

ABCESUL PULMONARABCESUL PULMONAR

Este un proces supurativ pulmonar care distruge parenchimul sau care se dezvolta intr-o cavitate preformata.

Etiologia este microbiana, cu germeni aerobi si anaerobi. Pneumococul, streptococul si H. influenzae produce, de regula, abcese unice, solitare, iar stafilococul si klebsiella produc mai ales abcese multiple.

Factorii favorizanti sunt multiplii: abcesul apare la scurt timp dupa pneumopatii acute sau interventii chirurgicale (adenectomii, amigdalectomii, extractii dentare si altele), la cei suferinzi de bronsiectazie, fibroza chistica, aspiratie de corpi straini, TBC pulmonar, chist pulmonar, deficite imune, etc.

Patogenie. Obstructia si inflamatia sunt urmate de supuratie, modificari vasculare locale si necroza cu lichefierea parenchimului. La periferia zonei de necroza se formeaza un inel de granulatie. Abcesul se poate evacua printr-o bronhie, poate perfora in cavitatea pleurala, sau, sub tratament, se poate vindeca.Manifestari clinice. Debutul bolii poate fi brusc, cu semnele clinice ale unei pneumonii, sau insidios (cu subfebrilitati, tuse, dispnee, si la copiii mari cu durere toracica). In perioada de stare, copilul prezinta febra de tip septic, tuse, expectoratie (uneori fetida) si vomica. Exista practic doua faze evolutive:

faza pneumonica (stadiul de focar inchis),

faza deschisa (stadiul de vomica).

In primul stadiu, examenul radiologic, arata o condensare pulmonara cu margini relativ bine conturate. Dupa un interval de pana la 10 zile, prin deschiderea abcesului intr-o bronhie, apare al doilea stadiu, in care radiologic se constata o imagine cavitara, hidroaerica.

Tabloul clinic este uneori mai complex, in sensul ca bolnavul poate prezenta sputa hemoptoica, participare pleurala, deschieri ale abcesului in cavitatea pleurala, incapsulari (mai ales interlobar) si stare septica. Cu toate ca dupa vomica starea generala se imbunatateste mult, vindecarea spontana nu este posibila intotdeauna.

Laboratorul arata leucocitoza (20-30.000/mmc) cu neutrofilie marcata. Examenul sputei purulente evidentiaza existenta unei flore bacteriene polimorfe.

Diagnosticul pozitiv. In stadiul I abcesul pulmonar nu se poate deosebi de o pneumonie acuta. Exista totusi unele elemente de suspiciune: aparitia simptomatologiei dupa o interventie chirurgicala cu posibilitati de aspirare, antecedente personale cunoscute de fibroza chistica, bronsiectazie, s.a., la care se adauga starea generala septica si sputa fetida, insotite de o leucocitoza marcata. Probleme dificile de diagnostic ridica abcesele pulmonare “decapitate”, care, fiind considerate pneumonii banale, au fost tratate insuficient si continua a evolua “in doi timpi”. Diagnosticul se pune, de regula, dupa aparitia bronhoreei purulente si a imaginii hidroaerice la examenul radiologic (stadiul II).

Diagnosticul diferential, in stadiul pneumonic al abcesului, se face cu o pneumopatie acuta. In “faza deschisa” se face cu o caverna tuberculoasa, bronsiectazii sau chist pulmonar.

Complicatiile sunt: hemoptizia, pneumo- si pio-pneumotorax-ul si diseminarile hematogene.


Tratamentul

tratamentul medical consta din:

antibioticoterapie masiva cu penicilina G, i.v. Dupa 3-7 zile de tratament starea generala se imbunatateste, febra si cantitatea de sputa scad, la fel si fetiditatea sputei. Aceasta imbunatatire a starii clinice nu trebuie sa duca la incetarea sau modificarea tratamentului, deoarece nu exista concordanta intre evolutia clinica si cea radiologica (disparitia imaginilor cavitare sau hidroaerice putand dura pana la 4 luni). Daca in 3-7 zile de tratament cu penicilina nu se observa vreo ameliorare (persistenta sindromului septic, neinfluentarea volumului sau a fetiditatii sputei, aparitia empiemului pleural sau augmentarea distrugerii parenchimului pulmonar) se va introduce o tripla asociere, care sa cuprinda atat spectrul germenilor gram-negativi, cat si al anaerobilor, constand din: penicilina G + kanamicina (sau gentamicina) + metronidazol (B. fragilis este singurul anaerob rezistent in vitro la penicilina). Daca evolutia este favorabila, acest tratament va fi continuat pana la 8-12 saptamani schimband penicilina cu ampicilina (sau cu o cefalosporina) si un aminoglicozid cu altul.

drenajul postural si kinetoterapia previn retentia puroiului si reducerea fenomenelor septice. In cazul persistentei febrei se va efectua drenajul unui empiem sau al unei colectii purulente inchistate.

tratamentul chirurgical. Daca in 8-12 saptamani de tratament medical (unii admit tratamentul medical pana la 6 luni) nu se realizeaza o evolutie favorabila, se indica interventia chirurgicala (segmentectomii, lobectomii). Indicatia chirurgicala se pune in absenta fenomenelor clinice acute, bronhoree purulenta minima si absenta insuficientei cardiorespiratorii.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
AGAR – AGAR
MAMITELE
FONOCARDIOGRAFIA
PICATURI PENTRU OCHI
Anevrismele aortei
URGENTE DE GINECOLOGIE-OBSTETRICA
MANAGEMENTUL CAII AERIENE LA COPILUL CU INSUFICIENTA RESPIRATORIE
Apa vie si apa moarta
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu