Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
Arsuri globului ocular

Arsuri globului ocular
Arsuri globului ocular

Arsurile globului ocular si anexelor sale pot fi cauzate de agenti fizici sau de substante chimice fiind de obicei interesate concomitent pleoapele, conjunctiva si corneea.

Semne. In functie de profunzimea lor, pot fi clasificate in trei grade.

Grad l. Survine hiperemia tegumentelor palpebrale si a conjunctivei si eventual fine dezepitelizari corneene, fara modificari de transparenta. Se vindeca de regula rapid, fara sechele.

Grad ll. Apar flictene la nivelul tegumentelor palpebrale, dezepitelizari conjunctivale pe un fond hiperemic si chemotic, dezepitelizari corneene cu scaderea moderata a transparentei corneei (se vad detaliile iriene).

Grad lll. Se produc leziuni profunde necrotice la nivelul pleoapelor, conjunctiva este necrotica, palida, dezepitelizata, corneea este complet lipsita de transparenta si dezepitelizata, sclera poate prezenta leziuni necrotice cu pierderi de substanta; uneori leziunile sunt atat de profunde incat determina perforarea precoce sau tardiva a corneei sau sclerei. Vindecarea unor astfel de arsuri se face prin retractii cicatriciale palpebrale (cu ectropioane si uneori lagoftalmie), cicatrici aderente intre conjunctiva bulbara si palpebrala (simblefaroane). Corneea se vindeca prin leucoame corneene dense vascularizate, cu pierderea uneori completa a vederii.
1 Arsuri fizice

Sunt provocate prin actiunea temperaturii ridicate sau radiatii ultraviolete.

Arsurile prin actiune temperaturii ridicate sunt date de flacara, scanteie electrica, curent de inalta tensiune, lichide inflamabile, lichide fierbinti, metale incandescente. Determina coagularea albuminelor si limitarea leziunilor. Arsurile prin radiatii ultraviolete (fototraumatisme oculare) sunt provocate de arcul voltaic la sudura, daca nu sunt utilizati ochelarii de protectie, de expunerea la radiatii ultraviolete in laboratoare sau in cabinetele de fizioterapie, de oftalmia zapezii.

Tratament. Leziunile tegumentare necesita efectuarea toaletei cu indepartarea tesuturilor necrozate . Evitarea suprainfectiei se realizeaza prin instilarea de solutii dezinfectante si unguente cu antibiotice. In caz de leziuni corneene, pentru prevenirea reactiei inflamatorii iriene se instileaza atropina 1%. Asigurarea nutritiei tesuturilor in arsurile de grad ll si lll se face prin instilatii cu vitamina A uleioasa, cocteil de vitamine din grupul B. Grabirea epitelizarii si prevenirea simblefaroanelor se realizeaza prin debridari cu bagheta in fundurile de sac conjunctivale si introducerea de unguente epitelizante.

Prognosticul fototraumatismelor este bun , de obicei se vindeca in 12-24 ore.

2 Arsuri chimice

Se produc de obicei in urma unor accidente de munca, sau mai rar casnice.Arsurile cu baze (fig.18.17) sunt de doua ori mai frecvente decat cele cu acizi (fig.18.18),deoarece substantele bazice sunt mai frecvent utilizate in industrie si acasa. Cele mai frecvente baze implicate sunt amoniacul, hidroxidul de sodiu si varul. Acizii mai fecvent implicati sunt sulfuric , clorhidric, acetic , sulfuros. Severitatea leziunii depinde de agentul implicat, timpul de contact, leziunile termice si suprafata oculara interesata. Bazele penetreaza mai profund

( dand leziuni mai severe ) decat acizii, care coaguleaza proteinele de suprafata, producand astfel o bariera protectoare.

Tratamentul de urgenta:

- irigarea abundenta (15-30 min.) cu ser fiziologic, daca nu e posibil cu apa, pentru a minimaliza durata de actiune a agentului chimic si pentru a normaliza pH-ul in sacul conjuntival

- examinarea atenta a fornixurilor pentru a se indeparta eventualele resturi de substanta localizate la acest nivel

- indepartarea ariilor necrotice. Instilarea unui dezinfectant ocular sau a unei solutii de antibiotic si pansamentul ocular completeaza primul ajutor. In serviciile de specialitate se reiau spalaturile si se face un bilant al leziunilor.Tratamentul de specialitate:

-in cazul arsurilor de gradul l se instileaza dezinfectante oculare si se aplica unguente cu antibiotice si epitelizante .

-in arsurile de gradul ll si lll, tratamentul este completat cu instilarea de atropina 1% pentru prevenirea uveitelor toxice.

-in cazul arsurilor de gradul ll si lll provocate de substante bazice ce patrund rapid in profunzime se intervine chirurgical de urgenta si se practica operatia Passow (decolarea conjunctivei si a capsulei lui Tenon de la limb spre fundurile de sac cu excizia partiala a tesutului subconjunctival imbibat cu caustic si spalarea cu ser fiziologic a spatiului subconjunctival) pentru a asigura o mai buna irigatie sanguina in zona necrotica.

-prevenirea hipertensiunilor intraoculare secundare se realizeaza prin administrarea generala de acetazolamida si local betablocante in instilatii.

-acidul ascorbic (cu rol important in producerea colagenului de catre cheratocitele stromei corneene) se aplica local in instilatii sub forma de cocteil de vitamine alaturi de riboflavina.

-autohemoterapia subconjunctivala este utilizata cu rezultate satisfacatoare deoarece macrosferina prezenta in serul uman actioneaza ca inhibitor al colagenazei.

-pentru impiedecarea constituirii simblefaroanelor se va proceda la debridarea zilnica in fundurile de sac conjunctivale, urmata de aplicarea unguentelor antibiotice .

-cortico­terapia locala se utilizeaza pentru clarifierea corneei dupa epitelizarea leziunilor corneoconjunctivale.

Tratamentul sechelelor:

In general trebuie asteptat minimum 6 luni-1 an pana la orice tentativa de chirurgie plastica. Se pot efectua plastii conjunctivale pentru rezolvarea simblefaroanelor (fig.18.19), plastii palpebrale pentru ectropioanele cicatriciale si cheratoplastii sau montarea cheratoprotezelor pentru ameliorarea rezultatului functional.

Text Box: Primul ajutor in traumatisme este foarte important si consta in:

§ inventarul lezional
§ toaleta riguroasa ( cu apa sau substante dezinfectante ), indepartarea corpilor straini
§ aplicarea de coliruri cu:
o antibiotice
o atropina 1%
o pansament
§ inceperea tratamentului antibiotic si a profilaxiei antitetanice
§ trimiterea de urgenta intr-un serviciu de specialitate
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
INTOXICATII CU DINITROFENOLI (DNP) SI DINITRO-ORTO-CREZOLI (DNOC)
MALNUTRITIA (DISTROFIA) SUGARULUI SI COPILULUI MIC
RECUPERAREA UNEI FRACTURI DE COL FEMURAL TRATATA PRIN DHS
CAVITATEA OSOASA IDIOPATICA
DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECTIILOR PRODUSE DE PARVOBACTERII
CETOACIDOZA DIABETICA
Faringo-amigdalita - tratament cu plante medicinale
Porfiriile

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu