Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
Evaluarea motricitatii primare a copiilor cu paralizie

Evaluarea motricitatii primare a copiilor cu paralizie
ASPECTE PRIVIND EVALUAREA MOTRICITATII PRIMARE A COPIILOR CU PARALIZIE CENTRALA. ELEMENTE COMUNE SI PARTICULARE SCOLILOR DE REEDUCARE NEURO-MOTORIE

Reeducarea neuro-motorie ramane un domeniu in care informatiile sunt intotdeauna ineficiente pentru a putea intelege si rezolva problemele atat de diverse care formeaza notiunea de „paralizie centrala”. Cercetarile continue ne permit insa sa aflam „un pic mai mult” din etiopatogenia acestei afectiuni si sa cunoastem ”un pic mai bine” metodele de evaluare utilizate pentru a stabili deficitul si restantul functional, in functie de care trebuie aplicat un un tratament corect si complet.

Trebuie sa se inteleaga „evaluarea” ca titlu de monografie, fiind deosebit de complexa si ampla. In nici un caz nu ar putea fi prezentata pe larg doar in cadrul acestui referat. De aceea am optat pentru o prezentare selectiva, tinand seama de existenta sau nu in literatura de specialitate a unor aspecte de evaluare publicate deja.

„Primul si ultimul act al kinetoterapeutului in procesul asistentei de recuperare functionala este evaluarea”[1]
In cadrul procesului de recuperare evaluarea reprezinta un sistem compus din tehnici de masurare si apreciere a rezultatelor, in raport cu obiectivele stabilite, specifice kinetoterapiei.

Dupa A. Dragnea evaluarea ofera „jalonare si posibilitati de control prin compararea planului de recuperare cu rezultatele obtinute”.

„Masurarea, etapa de baza in procesul cognitiv, are la baza determinari cantitative, fiind astfel o o actiune prin care se atribuie valori numerice unor parametri”

Evaluarea reprezinta deci tabloul complex asupra starii patomorfofunctionale a pacientului, tablou care sta la baza strategiilor si programelor necesare remedierii acestor stari. Evaluarea este sfera larga, complexa care trebuie sa raspunda la toate intrebarile legate de pacient: care sunt disfunctiile acestuia, care sunt cauzele disfunctiilor, care este restantul functional, care este impactul psiho-socio-profesional asupra bolnavului si care este prognosticul. Trebuie sa ajunga in final sa determine programul de lucru al asistentei de recuperare, eficienta acestui program si necesitatea refacerii lui in functie de noile concluzii determinate de o noua apreciere.

Initial evaluarea este necesara pentru aprecierea deficitului ce urmeaza a fi recuperat si a restantului functional pe care se bazeaza capacitatile si activitatile copilului, iar in final evaluarea apreciaza rezultatele obtinute prin aplicarea programului de recuperare si concluzioneaza asupra masurilor care se impun eventual in continuare.

In cadrul dezvoltarii neuro-motorii scoarta cerebrala si evolutia sa filogenetica au rol primordial, prin formarea celor sase straturi corticale, caracteristice adultului si prin diferentierea celulelor nervoase tipice fiecarui strat. Procesul care sta la baza maturizarii structurii histologice a encefalului este reprezentat de mielinizarea pe regiuni, in ordinea aparitiei lor filogenetice, a axonilor celulelor nervoase. Astfel, in cea mai mare parte a scoartei acest proces incepe in prima luna de viata extrauterina.

„Cu cat rolul pe care il joaca scoarta cerebrala in dezvoltarea miscarii este mai mare, cu atat mai neorganizate sunt miscarile nou-nascutului, cu atat mai important este rezultatul final si anume complexitatea si diversitatea miscarilor adultilor”. Aceasta este concluzia enuntata de Secenov pe baza faptelor care caracterizeaza procesul de dezvoltare al miscarilor la animale si la om.[3]

Studiile in domeniul neurologiei developmentale ale lui André Thomas asupra motricitatii nou-nascutului si a copilului, au aratat ca exista, inainte de tot ceea ce copilul poate invata, conduite motrice de natura reflexa si automatica reunite sub denumirea de motricitate primara. Este interesant de retinut ca S. Saint-Anne Dargassies demonstreaza pe baza datelor studiilor sale statistice ca anumite reflexe primare persista si dupa 3 luni, putand fi prezente si la nou nascutul normal mai mare de 7 luni.

Studiile personale efectuate pe grupuri de copii nascuti la termen si observatiile facute inaintea si in timpul acestui studiu (M. Le Metayer, 1981, 1986, 1989) au aratat ca, pe langa motricitatea primara exista „aptitudini motrice innascute”, programate definitiv, care sunt observate din primele luni de viata si pe tot parcursul evolutiei motrice a omului – nu dispar.

Studiile clinice ale aptitudinilor motrice innascute, considerate ca fiind definitive pentru unii si ontogenetice pentru altii, au largit sfera conceptiilor despre organizarea motrica pe care ne putem sprijini pentru evaluarea tulburarilor date de leziuni la nivel central.

In cursul ontogenezei organizarea neuromotorie se modifica sub efectul maturizarii sistemului nervos. Acesta este motivul pentru care reactiile motrice produse pot avea doua caractere: „programare definitiva” – caracterul definitiv al programarii neuromotorii este evident si „ontogeneza” atunci cand raspunsul motric prezent din primele luni de viata se modifica sub influenta unor modalitati de reglare, atingand o dezvoltare completa dupa mai multe luni de viata.

ASPECTE COMUNE SCOLILOR DE REEDUCARE NEURO-MOTORIE

Reactia Moro

Trimestrul 1(0-3 luni)

Trimestrul 2 (3-6 luni)

Trimestrul 3 (6-9 luni)

Trimestrul 4 (9-12 luni)

Se modifica si dispare la inceputul lunii 4 (dupa Bobath persista si in urmatoarele 2 luni insa foarte slab)

Reflexul de prindere si agatare

La o luna ½ copilul tine pumnul complet inchis pentru scurte perioade

La inceputul lunii 3 copilul mic deschide mana la o simpla mangaiere pe fata dorsala

Dupa luna 5 prinde obiectele aflate in fata sa sau pe cele pe care nu le vede dar cu care este in contact

Reactia la tractiunea in asezat

In primele 6 saptamani capul atarna posterior, insa nu este in opistotonus; pozitia membrelor inferioare este inerta;

Spre luna a 3-a incepe sa flecteze membrele inferioare.

- flecteaza membrele inferioare cu genunchii flectati, iar capul este in prelungirea trunchiului

- copilul flecteaza membrele inferioare cu genunchii extinsi, capul este mentinut in prelungirea trunchiului

- puctul de sprijin este reprezentat doar de fese, coloana vertebrala este extinsa complet iar capul se misca anterior sau posterior in functie de punctul de sprijin;

- acesta reprezinta primul moment al verticalizarii.

- dezvolta sprijinul cu picioarele pe masa de evaluare.

Reactia la suspendarea ventrala

Trimestrul 1(0-3 luni)

Trimestrul 2 (3-6 luni)

Trimestrul 3 (6-9 luni)

Trimestrul 4 (9-12 luni)- atitudinea copilului este in flexie, capul este sub nivelul orizontalei, membrele superioare sunt relaxate, membrele inferioare sunt usor flectate

- capul este in prelungirea trunchiului, coapsle sunt flectate la 90o, genunchii usor flectati;

- extensia trunchiului devine din ce in ce mai ampla, la inceput pana la nivel toraco-lombar, ulterior (spre sfarsitul lunii a sasea) ajungand la nivel lombo-sacrat.

- capul se extinde si ajunge in prelungirea trunchiului, membrele superioare si inferioare sunt perpendiculare pe sol putand fi utilizate pentru prehensiune sau pentru sprijin daca este apropiat de planul mesei

Reactia la suspendare dorsala

Membrele inferioare se flecteaza si se ridica simetric

Dupa luna 5 prinde obiectele aflate in fata sa sau pe cele pe care nu le vede dar cu care este in contact

Reactia la suspendare axilara

- pozitia membrelor inferioare este inerta

- se observa flexia activa a membrelor inferioare.

- membrele inferioare se extind, pregatindu-se ortostatismul

copilul mentine ortostatismul

ASPECTE PARTCILARE SCOLILOR DE REEDUCARE NEURO-MOTORIE

Scoala

Franceza

Rotatia axiala si modificarea pozitiei membrelor inferioare

Prin rotatia capului copilul ia sprijin pe fesa de aceeasi parte, trunchiul se orienteaza activ printr-o miscare elicoidala, in timp ce membrele inferioare se orienteaza in aceeasi directie. Acest raspuns activ aduce un picior in supinatie si celelat in pronatie.

Reactia la dezechilibrarea laterala din asezat pe o fesa

Pornind de la pozitia asezat sustinut, la inclinarea laterala insotita de o usoara pivotare pe fesa de sprijin, membrul inferior opus “se ridica” mai mult sau mai putin amplu, mai mult sau mai putin rapid in functie de amplitudinea si viteza inclinarii (programare definitiva). Cu varsta, genunchiul se extinde din ce in ce mai mult, extensia completa realizandu-se in jurul varstei de 8-12 luni (ontogeneza).

Reactia la pozitia ghemuit

Copilul reactioneaza la modificarile centrului de greutate produse de examinator, prin reactii vizibile si sincronizate ale picioarelor, care se orienteaza in inversie sau eversie. Degetele se flecteaza la miscarile in plan anterior si se extind la miscarile in plan posterior.

Schema asimetrica de tarare

Se obtine activ o schema posturala asimetrica reprezentata de incurbarea trunchiului si rotatia membrelor inferioare, urmata de tripla flexie a membrului de aceeasi parte a rotatiei capului (programare definitiva). Copilul se stabilizeaza in aceasta postura.Spre 3-4 luni genunchiul membrului extins se flecteaza izolat, copilul batand cu piciorul pe planul mesei de evaluare, fara flexie la nivelul soldului.

ASPECTE PARTCILARE SCOLILOR DE REEDUCARE NEURO-MOTORIE

Scoala

Anglo-saxona

Reactia Galant

In mod normal reactia dispare in cursul celei de a doua luni de viata

La copiii cu paralizie centrala si in special la cei cu forma atetozica, cu un control precar al capului si cu incapacitatea de extensie a coloanei vertebrale din decubit ventral, reactia Galant persista si dupa trei luni.

Dupa Karel Bobath dispare pe la sfarsitului lunii a treia, cand extensia si stabilitatea trunchiului sunt prezente la nivel toracal inferior.

Reactia de pasire peste obstacolreactia de pasire se poate obtine numai dupa primele 10 zile de viata. Prechtl si Beintema (1964) considera ca reactia nu se declanseaza in primele 4 zile.

Reactia poate fi absenta la copiii cu grade ridicate de spasticitate la nivelul musculaturii extensoare a membrelor inferioare, indiferent de gradul de retardare mentala

Reactia mersului automat

Dispare in cursul lunii a doua

Mersul “automat” poate persista pentru o perioada variabila, de pana la doua luni.

ASPECTE PARTCILARE SCOLILOR DE REEDUCARE NEURO-MOTORIE

Scoala

germana

Reactia la atarnarea orizontala

Trimestrul 1 - la nou nascut apare initial extensia membrului inferior liber, dar trebuie sa fie urmata de flexie; este prezenta reactia Moro (trebuie sa dispara spre luna a 3-a); spre sfarsitul trimestrului apare o flexie lejera a membrului superior liber.

Trimestrul 2 - membrele inferioare sunt in flexie; deschide mana si o sprijina pe sol

Trimestrul 3-4 - membrul superior si inferior se extind; la sfarsitul trimestrului 4 se sprijina in lateral pe mana si pe picior; daca il atingem de masa de evaluare isi intinde membrele libere pentru a veni in contact aceasta.

Reactia la rasturnare laterala

Trimestrul 1- apare reactia de tip Moro, membrul inferior de deasupra este in usoara flexie;

Trimestrul 2- in luna 4-a se observa intinderea laterala a membrelor superioare, iar flexia membrelor inferioare incepe sa devina mai ampla;

Trimestrul 3-4 - se dezvolta miscarile active la nivelul membrelor de deasupra, in trimestrul 4 extensia membrului inferior de deasupra fiind completa

Reactia la atarnarea verticala

Trimestrul 1- se observa extensia capului si reactia Moro

Trimestrul 2- apare o usoara flexie a coatelor

Trimestrul 3-4 - se dezvolta reactia parasutei la nivelul membrelor superioare; copilul extinde usor coloana vertebrala, in trimestrul 4 extensia fiind completa;in trimestrul 4 sprijinul pe palme este evident.

Evaluarea reprezinta una dintre cele trei mari compartimente ale kinetoterapiei, alaturi de bazele teoretice, stiintifice ale miscarii in care sunt studiate structurile si mecanismele neuro-musculo-articulare si practica kinetica ce cuprinde tehnici, metode si metodologia de lucru propriu-zisa.

De accea rolul acesteia este primordial in procesul asistentei de recuperare functionala, fiind necesara pentru aprecierea deficitului si a restantului functional dar si pentru aprecierea rezultatelor obtinute in urma aplicarii programului de recuperare.

Evaluarea copiilor cu paralizie centrala este un proces complex care se diferentiaza de evaluarea adultului si in urma caruia se pot obtine, inca din primele saptamani de viata, date importante legate de prezenta sau nu a unor tulburari neuro-motorii.

Metodele de evaluare descrise de cele trei scoli de kinetoterapie in domeniul reeducarii neuro-motorii la copiii cu paralizie centrala au la baza aprecierea si interpretarea motricitatii primare (reflexe primare, reactii primare, reactii automate), motricitate care dispare in primele luni de viata.

Existenta aptitudinilor motrice innascute, descrise de M. Le Metayer, observate din primele luni de viata si pe tot parcursul evolutiei motrice a omului, a largit sfera conceptiilor despre organizarea motrica a copilului. Acestea reprezinta punctul de plecare in evaluarea tulburarilor date de leziuni la nivel central.

Cele doua caracteristici ale reactiilor motrice, de a fi programate definitiv sau de a fi ontogenetice, sunt date de modificarea, sub efectul maturizarii sistemului nervos, a organizarii neuromotorii si stau la baza interpretarii rezultatelor obtinute in urma evaluarii nou-nascutului si copilului mic.Sbenghe, T. – Kinesiologie. Stiinta miscarii, Editura Medicala, Bucuresti, 2002;

Dragnea, AdrianMasurarea si evaluarea in educatie fizica si sport, Bucuresti, Editura Sport-turism, 1984;

Secenov, M. I. – Fiziolohii Nervnoi Sistemi, 1886
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
KERATOCHISTUL ODONTOGEN (chistul primordial)
EXPLORAREA FUNCTIONALA A GLANDELOR PARATIROIDE
Diagnosticul paraclinic al limfoamelor non-Hodgkin
PATOLOGIE HEMATOLOGICA - EVALUAREA ULTRASONOGRAFICA - DETERMINARI GANGLIONARE
MENINGITELE SI ENCEFALITELE COPILULUI
Anatomia functionala a bulbului rahidian - structura trunchiului cerebral
Candidozele cutaneo-mucoase
Gravidele cu risc obstetrical crescut

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu