Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
HIDROTERAPIA

HIDROTERAPIA
Balneofizioterapia este o ramura a medicinii generale care foloseste in scop terapeutic agenti fizici naturali sau artificiali.

Scop terapeutic / scop curativ = scop tratament

Calitatile si modul diferit de aplicare a facut ca dealungul timpului sa se desprinda o serie de ramuri care au avut o dezvoltare istorica.

Urmatoarele ramuri ale BFT sunt:

HIDROTERMOTERAPIA
ELECTROTERAPIA

MASAJUL SI TERMOTERAPIA

CHINETOTERAPIA SI GIMNASTICA MEDICALA

BALNEOTERAPIA

HELIOTERAPIA

TALAZOTERAPIA

CLIMATOTERAPIA

PNEUMOTERAPIA

INHALATIILE

Fizioterapia foloseste agenti fizici artificiali .

Balneo-climatoterapia foloseste agenti fizici naturali.

Starea de sanatate este echilibrul fizic, psihic si intelectual al organismului. Boala este dereglarea acestui echilibru.

Tratamentul poate fi cauzal (in cazul in care se cunoaste cauza bolii) si necauzal (in cazul in care nu se cunoaste cauza bolii).

Terapia BFT este o terapie necauzala, simptomatica (atogenica).

Terapia BFT nu este o terapie etiologica (cauzala).

REACTIVITATEA

Reactivitatea este capacitatea organismului de a raspunde in mod sintetic? la actiunea excitatiilor din mediu, capacitatea care se realizeaza prin functia integrativa a SNC-ului (sistemul nervos central). Balneoterapia actioneaza ca o terapie de excitare care duce la schimbarea felului de reactie a organismului modificand intr-un anumit grad procesele metabolice legate de constitutie.

Reactivitatea poate fi diferita si ca normoergie.

Hipoergie = Reactivitate scazuta caracteristica bolilor cronice.

Hiperergie = Reactivitate crescuta caracteristica fazei acute sau subacute a bolii respective.

Indicatia curativa principala a terapiei cu agenti fizici o constituie afectiunile cronice. Cu ajutorul mijloacelor BFT stabilim la bolnavii cronici un nou nivel de relatii cu mediu, un nou stereotip dinamic apropiat de cel fiziologic.

HIDROTERAPIA

Hidroterapia este aplicarea in scop profilactic si curativ al unui numar variat de proceduri care au la baza apa la diferite temperaturi si sub diverse stari de agregare ca si unele tehnici strans legate de acestea. Apa poate fi simpla sau cu ingrediente (dioxid de carbon, hidrogen sulfat, extracte de seminte, substante chimice). Factorul cel mai activ asociat este factorul termic (luand drept criteriu temperatura).

- CRIOTERAPIA = apa si gheata la O C

- HIDROTERAPIA = o C

- TERMOTERAPIA = peste 42 C

- CARACTERELE UNEI INFLAMATII:

- TUMOR

- RUBOR (rosata)

- DOLOR (durere)

- CALOR (caldura)

- IMPOTENTA FUNCTIONALA

Calitatile apei datorita carora este folosita in BFT:

- capacitate termica mare

- o calorie mare este cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura

Datorita acestor proprietati cu cantitati mici de apa se pot transporta cantitati mari de caldura.

Termoconductibilitatea - o mare capacitate de a transmite energie calorica in unitatea de timp, apa primeste sau degaja o cantitate mare de caldura.

Apa are temperatura de indiferenta mare de 34 C si corpul scufundat in apa nu are senzatia nici de cald nici de rece. Temperatura de indiferenta este conditionata de starea de nutritie a organismului si de iritabilitatea tegumentului. Orice temperatura superioara sau inferioara temperaturii de indiferenta reprezinta un excitant fata de care organismul reactioneaza intr-un anumit fel.

Pielea – tegument – este primul organ interesat de hidroterapie. Pielea trebuie sa fie curata fara eruptii si plagi. Contraindicatia majora a tratamentului BFT – bolile de piele.

Pielea:

a)     receptioneaza cu ajutorul unui bogat aparat neuroreceptor tegumentar excitatiile termice care transmise sub forma de stimul nervos pe caile aferente ajung la creier si de acolo pe caile eferente se intorc la organele efectuare determinand fenomene vasomotorii, secretorii si trofice.

b)     influenteaza schimburile de caldura (80 calorii se pierd prin piele)

c)     influenteaza termoreglarea prin glandele sudoripare care elimina sudoarea si caldura

d)     influenteaza pierderile minerale (sudoare si electroliti).

e)     participa la procesele de imunitate datorita bogatei retele in tesut reticulotelial care naste anticorpi.?

f)      absoarbe electroliti si gaze.

g)     influenteaza repartitia sangelui.

h)     prin bogata retea capilara poate inmagazina pana la 1/3 din cantitatea de sange a organismului prin circulatia preferentiala.

Actiunea agentilor termici asupra pielii

Pielea are un mare numar de terminatii nervoase gratie carora se pot obtine cele mai variate reactii atat locale cat si la distanta. Pielea are o retea vasculara bogata in care incape 30% din cantitatea totala de sange. In conditii normale temperatura medie a apei este de 34-36 iar apa la aceasta temperatura nu provoaca nici senzatie de cald nici de rece. Aceeiasi temperatura a apei poate provoca senzatii deosebite in caz de febra. Raceala este perceputa mai repede in unitatea de temperatura decat caldura. In hidroterapie prin procedurile termice si mecanice la o parte a reactiei generale a organismului se produce asa numita reactie vasculara cutanata sau dermica RDV care este o vasodilatatie cu rol si importanta deosebita pentru toate efectele pe care contam in tratamentul hidroterapic servind ca indicator pentru individualizarea tratamentului.

Fenomenele RDV sunt produse in parte de substante chimice rezultate din degradarea celulelor si de interventia nervilor vegetativi cu efecte vasodilatatorii asemanatoare celor produse de histamina si acetilcolina. Aceste substante vasodilatatoare dispar repede de la locul de aplicare a procedurilor insa excitatiile consecutive le produc mereu. Astfel, se explica actiunile si reactiile proceselor biologice care stau la baza BFT.

RDV se refera numai la comportamentul vaselor sanghine din tegument dupa diferite aplicatii hidrotermice.

RDV depimde de:

intensitatea excitatiei termice

rapiditatea cu care se aplica agentul termic

intinderea suprafetei tegumentului pe care se aplica agentul termic (cu cat suprafata este mai mare cu atat reactia este mai puternica)

repetarea excitatiei termice de aceeiasi intensitate aparitiei RDV intarzie deoarece organismul este obisnuit cu gradul de excitatie.

Pentru a obtine de fiecare data aceeasi reactie vasculara trebuie intensificata excitatia in cursul curei hidrice. Agentii mecanici si chimici combinati cu cei termici usureaza aparitia RDV. Miscarile musculare in cursul procedurilor balneo si mai ales dupa proceduri favorizeaza aparitia reactiei. Incalzirea prealabila musculara intensa si de lunga durata a corpului intarzie aparitia RDV. In zona nervilor afectati (nevralgii, nevrite, polinevrite, pareze, paralizii, reactia de obicei intarzie sau este incompleta.

Nevralgie = durere pe traectul unui nerv.

Nevrita = inflamatia unui nerv.

Polinevrita = inflamatia mai multor nervi.

La persoanele cu dezechilibru neurovegetativ si endocrin reactia se produce incomplet sau chiar invers (reactia paradoxala). In tulburari circulatorii organice (boli de inima si arteriale) reactia apare mai incet sau incomplet.

Metoda pentru aprecierea reactiei vasculara

Dalmady = metoda

Prin comprimarea tegumentului. regiunii de examinat cu un deget apare o zona palida. O reactie buna apare dupa 2-5 secunde. O reactie proasta apare dupa 10 secunde.. S-a constatat ca excitatiile intense si des repetate in cursul unei cure hidrice indelungate produce deseori tulburari datorita carora efectele asteptate nu mai apar atat de prompt. Hidroterapeutii mai vechi intrebuintau expresia “ bolnavii sunt saturati de cura cu apa”.

Bolnavii se simteau rau, isi pierdeau apetitul, somnul, deveneau agitati sau deprimati. Asemenea fenomene impun o modificare a curei cu proceduri mai blande sau chiar intreruperea ei. In caz ca se continua cura cu aceeiasi proceduri excitante apar asa numitele fenomene de provocare cu acutizarea unor procese inflamatorii latente cu reaparitia durerilor reumatice etc.

Actiumea procedurilor hidrotermoterapice asupra aparatului cardio-vascular

Procedurile reci si fierbinti cu contraste mari de temperatura produc contractia vaselor sanguine. Procedurile reci produc contractii mari, intense si de durata mai lunga, iar cele fierbinti dau contractii mai putin intense si de durata mai scurta. Aceste contractii dau paliditate pielii “pielea de gaina” provocata de contractia muschiului erector al porilor.

Caldura produce o vasodilatatie accentuata si de lunga durata.

Raceala de scurta durata produce vazoconstrictie urmata de vazodilatatie cu roseata pielii si marirea vitezei de circulatie a sangelui.

Raceala de lunga durata produce la locul de aplicare o staza circulatorie cu cianoza. La temperaturi joase si de lunga durata se produce gangrena. Prin caldura se dilata atat arterele cat si venele de la suprafata si din profunzime, iar circulatia se produce in conditii mai avantajoase. Aceasta este comportarea vaselor normale. Vasele bolnave isi pierd elasticitatea si proprietatea de a se putea dilata manifestand o tendinta de contractare foarte pronuntata la excitatia produsa de raceala dar si excitatia produsa de caldura poate provoca un spasm de lunga durata.

Influente BFT

Exista un antagonism intre vasele circulatiei periferice (tegumente si mucoase) si cele ale organelor interne.

Existenta metamerelor ca unitaati functionale explica de ce prin excitatia unui dermatomer vasele din organele interne corespunzatoare aceluias metamer reactioneaza consensual (in acelas sens).

Ontogenia repeta filogenia.

Scoarta cerebrala poate modifica apreciabil circulatia. Activitatea musculara joaca un rol important in distribuirea sangelui. Ea poate antrena temporar mari cantitati de sange din depozitele organismului si din organele in stare de congestie (ficatul) cu ajutorul circulatiei preferentiale. Sangele fiind purtatorul si transportorul elementelor de aparare ale organismului (antitoxine si anticorpi), hiperemia mareste puterea de aparare. Ea actioneaza indirect bactericid si antiinflamator.

Actiunea procedurilor termoterapice asupra inimii si tensiunii arteriale.

Frecventa cardiaca normala este intre 60-90 batai pe minut. In repaus sub 60 se numeste bradicardie, peste 90 de batai pe minut se numeste tahicardie.Raceala aplicata asupra inimii da bradicardie iar caldura aplicata asupra inimii influenteaza putin frecventa cardica. Daca prin bai creste temperatura corpului cu 1 C frecventa cardiaca creste cu 18-20 batai/minut. Raceala aplicata pe regiunea precordiala calmeaza in general bolnavul. Daca nu este suportata provocind neliniste este aproape sigur ca miocardul este afectat.

Variatia tensiunii arteriale

Aplicatiile locale calde sau reci modifica putin tensiunea arteriala. Aplicatiile generale cum ar fi baile calde peste 39 C cresc tensiunea maxima si scad tensiunea minima cu mariri diferntiale. Exista cazuri in care tensiunea minima scade foarte mult pina la ton infinit asigurind o vascularizatie deosebita periferiei corpului. In cazul bailor ascendente de la 36-42 C partiale sau generale scade atit tensiunea sistolica maxima cit si cea minima daca ridicarea temperaturii se face incet. Baile hipoterme scad munca inimii iar baile hiperterme maresc munca inimii, cele peste 40 C foarte mult.

Actiunea procedurilor hidrotermoterapice asupra singelui.

Dupa proceduri reci cresc leucocitele , hematiile si cantitatea de hemoglobina, fenomen care dureaza aproximativ 2 ore. Concentratia singelui scade in baile calde si creste in baile reci. La unele persoane o procedura rece intensa duce la distrugerea de hematii cu hemoglobinurie. In acest caz este contraindicat tratamentul balnear cu proceduri reci.

In singe:proteinemie, calcemie, glicemie.

In urina: proteinurie, calciurie, gligozurie.

Raceala excesiva produce o modificare a volumului respirator cu cresterea inspiratiei, tahipnee, respiratia sacadata si revenire la normal.Caldura peste 45 C produce efecte analoage.

Actiunea procedurilor hidrotermoterapice asupra musculaturii:

Musculatura striata.

Procedurile reci si fierbinti de scurta durata cresc tonusul muscular. Procedurile caldute 36 C scad tonusul muscular si inlatura spasmele. Caldura combinata cu excitatiile mecanice intense poate influenta contractilitatea si tonusul muscular cu durata mai lunga. Raceala de lunga durata sau intensa si repetata da tonus crescut, aparitia de mici frisoane contribuind la termoreglarea organismului.

Musculatura neteda.

In general pe organele bolnave caldura actioneaza antispastic normalizind peristaltismul si calmind durerea. La nivelul tubului digestiv musculatura neteda are 2 feluri de miscari:

miscare peristaltica = de inaintare

miscare peristolica = de amestec.

Actiunea procedurilor hidrotermoterapice asupra functiilor secretorii.

La aparatul renal circulatia se comporta consensual cu cea a tegumentului.Prin aplicatii externe, calde locale asupra regiunii renale si prin proceduri generale calde se produce o circulatie mai vie la nivelul rinichiului si deci o functie renala mai buna cu diureza abundenta. Reactia urinei este influentata prin proceduri hidrice intense dar numai trecator se observa o acidifiere a urinei dupa proceduri reci. Exista un antagonism clar intre diureza si transpiratie. Caldura aplicata pe abdomen si procedurile generale calde scad secretia gastrics si pe cea clorhidrica. Raceala creste secretia gastrica daca actioneaza timp scurt.

Secretia biliara.

Creste prin aplicatii reci de scurta durata sau prin proceduri alternante.

Secretia sudorala.

insesizabila

- evidenta

Cea insesizabila se numeste perspiratio insensibilis = transpiratia neaparenta adica eliminarea apei, substantelor solubile si gaze care poate fi pina la 1l la 24 ore. Prin influenta caldurii perspiratia se accentueaza si se transforma in transpiratie.

Sudoarea adica lichidul transpirat variaza cu clima, ocupatia, constitutia, miscarea si alimentatia.

Transpiratia poate sa creasca considerabil pina la 1.500 ml. Cele mai puternice proceduri care dau transpiratii abundente sunt: baile si impachetarile de namol, bai de aer cald, de lumina si aburi fierbinti.

Transpiratii fortate si repetate in interval scurt de timp pot sa produca deshidratarea tesuturilor. D.p.d.v. practic transpiratia inceputa in decursul unei proceduri termoterapice poate fi crescuta prin ingerarea unui pahar cu apa rece (metoda veche a lui Priessnitz) . Sudoarea este toxica ca si urina si toxicitatea creste cu concentratia.

Actiunea procedurilor hidrotermoterapice asupra sistemului nervos.

Nervii periferici reactioneaza la raceala printr-o diminuare a excitabilitatii si conductibilitatii.Caldura si mai ales fierbinteala de scurta durata cresc sensibilitatea, iar caldura de lunga durata diminueaza sensibilitatea. Este cunoscuta actiunea sedativa a caldurii constante in nevralgii. Procedurile generale reci si fierbinti excita sistemul nervos central. Dupa ce apare RDV urmeaza de obicei o stare de liniste. Dupa proceduri generale excitante puternice se observa o stare de neliniste. Procedurile generale la temp. de indiferenta sau cu 1-2 C mai sus au de obicei efecte calmante imediate si de lunga durata. In orice cura hidrica nu trebuie neglijata starea psihica, stare ce influenteaza intregul mers al curei. Se recomanda precautie la dozarea curei. Trebuie evitate la inceput toate senzatiile neplacute pe care le-ar putea da unele proceduri (dus scotian), fiind necesar sa producem de la inceput o reactie dermovasculara prompta, corecta care este insotita intodeauna de o senzatie generala placuta.

Actiunea procedurilor hidrotermoterapice asupra metabolismului.

Metabolism = schimbul de substante intre organism si mediu cu cele 2 componente : anabolism = asimilatie

catabolism = dezasimilatie

Metabolismul este in raport direct cu consumul de oxigen si cu eliminarea de dioxid de carbon. De aceea toate procedurile care actioneaza asupra proceselor oxidative produc o modificare a metabolismului. Dupa proceduri reci scurte creste volumul respirator cu 50%. Procedurile calde de lunga durata insotite de cresterea temperaturii corpului maresc volumul respirator cu 150%. Dupa proceduri reci si calde de scurta durata revenirea la normal este foarte rapida. Dupa proceduri calde prelungite metabolismul marit persista pina la 75 minute.

Procedurile termice combinate cu manipulatii mecanice (baia calda kineto)cresc metabolismul intr-o masura foarte mare. Eliminarile substantelor minerale cresc intodeauna dupa aplicatii termice si mecanice mai ales daca procedurile sunt repetate timp de mai multe zile.

Actiunea factorilor termici asupra tesuturilor.

Raceala sau caldura aplicate asupra tegumentului timp mai indelungat modifica temperatura tesuturilor atit la suprafata cit si la o anumita profunzime. Actiunea racelii este mai intensa pe cind caldura prin hiperemia pe care o provoaca patrunde mai dificil in tesuturile subiacente. Diferite tesuturi si organe se comporta variat fata de racire(foarte usor poate raci peretele toracic).

Actiunea procedurilor hidrotermoterapice asupra termoreglarii.

Organismul uman isi mentine temperatura interna constanta la 37 grade Celsius cu variatii de 0,1 grade Celsius in decursul unei zile. Acest echilibru se poate realiza cu ajutorul SNC prin centrii subcorticali. Mentinerea echilibrului termic se face prin:

cresterea sau diminuarea producerii de caldura

cresterea sau diminuarea pierderii de caldura.  Procesele care faciliteaza sau impiedica pierderea de caldura formeaza termoreglarea fizica.

Termoreglarea chimica serveste numai la producerea de caldura nu si la pierdere. Termoreglarea chimica se face mai ales prin activitatea musculaturii striate si netede voluntare sau involuntare. Daca se aplica o baie rece sau impachetare rece se produce in tegument o vasoconstrictie, o ischemie pronuntata (lipsa de singe) si in acelasi timp o contractie a fibrelor musculare si elastice din tegument. In acest fel pierderea de caldura este foarte redusa. Daca se aplica o baie calda se observa vasodilatatie , vasele periferice incarcindu-se cu singe. Perspiratia insesizabila se mareste iar cind aceasta devine insuficienta se transforma in transpiratie. La raceala se produce pe linga o ischemie periferica si o actiune musculara reflexa (frison cu mult inainte de a avea loc o racire efectiva a organismului. La caldura intensa pe linga o vasodilatatie periferica se produce transpiratia inainte de a se urca temperatura corpului. Atita timp cit pierderea de caldura este posibila la periferie temp. corpului nu creste. Ea creste daca actiunea termoreglarii fizice este depasita de temp. mediului inconjurator . In cazurile de deficienta congenitala a glandelor sudoripare se numeste anhidroza sau ihtioza, transpiratia este foarte redusa. Persoanele care sufera de astfel de defecte, neputind transpira daca ajung in medii calde se sufoca foarte repede si temp. lor se urca mult mai usor decit la persoanele cu transpiratie normala. Pe de alta parte se gasesc persoane cu glande sudoripare dezvoltate normal dar care functioneaza insuficient, motiv pt. care transpira foarte greu (nervosi si isterici) si la acestia temp. corpului creste mai repede. Rasa neagra, fata de rasa alba au 3 feluri de glande sudoripare.

COMPRESE

Sunt aplicatii asupra diverselor regiuni ale corpului cu ajutorul unei bucati de pinza de forme si dimensiuni variate inmuiate in apa de diferite temperaturi.

Calitatile unei comprese bune:

aplicarea pe tegument a compresei care nu trebuie sa permita intrarea aerului;

umezeala compresei trebuie sa fie corespunzatoare (semistoarsa in comprese calde sau reci);

compresa uscata de acoperire trebuie sa depaseasca cu 1-2 laturi de deget pe cea umeda;

daca compresele stimulante nu se incalzesc dupa 10-15 minute sau pacientul are frisoane compresa trebuie intrerupta.

Clasificarea compreselor:

Dupa temperatura:reci, calde, alternante si cu aburi.

Dupa regiune: la cap, ceafa, git, torace, precordiale, abdomen, trunchi si gambe.

Compresa stimulanta Priessnitz;

Este o compresa rece acoperita.Pinza inmuiata se stoarce bine si se aseaza pe zona respectiva.Peste compresa umeda astfel realizata se aplica o bucata de pinza uscata ceva mai mare decit cea umeda si de aceiasi grosime.

Mod de actiune:In timpul aplicatiei reci apare vasoconstrictia urmata de hiperemie activa cu evaporare care scade temperatura ducind din nou la vasoconstrictie si ciclul se reia. Efectul se bazeaza pe aceasta evaporare discontinua ritmica.

Compresa Prissnitz se mentine 2 - 6 ore pina ce se usuca. Actiunea ei este de stimulare, influentind sistemul nervos, cordul, activarea circulatiei si a metabolismului local.

Compresa cu abur;pe regiunea interesata se plaseaza o flanela uscata peste care se aplica alta inmuiata in apa fierbinte la 60-70 grade Celsius si bine stoarsa peste care se aplica o a III a flanela uscata si eventual o pinza impermeabila (4 straturi). Ea are o importanta actiune vasodilatatoare si rezorbtiva pe linga efectul analgezic si antispasmotic.

CATAPLASME

Sunt proceduri care constau din aplicarea in scop terapeutic a diverselor substante la temperaturi variate asupra diverselor regiuni ale corpului. Substantele folosite pentru cataplasme sunt de natura organica sau anorganica in majoritatea cazurilor de consistenta pastoasa.Cataplasmele pot fi: umede si uscate.

Cataplasmele umede:piine cu tarite, cu faina integrala, seminte de in, musetel, menta, mustar, na,ol si lut. Ele actioneaza prin factorul termic. Spre deosebire de compresele calde cataplasmele mentin temperatura un timp mai indelungat deci nu trebuie schimbate des.

Indicatii: mialgii, nevralgii, altralgii subacute si cronice.

HIDROFOARE

Sunt dispozitive speciale formate din metal sau cauciuc prin care curge apa si care se aplica peste compresele reci sau calde carora dorim sa le mentinem temperatura la nivelul dorit evitind astfel schimbarea prea deasa a compreselor.

Clasificarea hidrofoarelor:

Dupa temperatura:reci si alternante.

Dupa regiunea corpului: partiale, superioare, inferioare si complete.

Bolnavul este dezbracat, asezat pe o canapea invelit in cearsaf. Se descopera numai extremitatea asupra careia se actioneaza. Cu un prosop de marime corespunzatoare muiat in apa rece si bine stors se acopera segmentul respectiv. Se frictioneaza rapid cu ambele miini prin prosop cu miscari lungi pina ce prosopul se incalzeste usor. Se acopera apoi segmentul cu un cearsaf uscat in care a fost invelit peste care se executa aceiasi manevra . Apoi segmental se acopera, se lasa in repaus si se trece la alt segment.

Frictiunile: sunt proceduri la care, pe linga factorul termic intervine intr-o masura accentuata factorul mecanic.

Frictiunile complete: se executa prin cearsaful ud si se continua pina la incalzirea cearsafului insistindu-se asupra gambelor si labelor care se incalzesc mai greu. Dupa terminarea procedurii se sterge repede bolnavul cu un cearsaf uscat si este lasat sa se odihneasca invelit. Dupa o procedura bine executata bolnavul cu reactie buna se simte reconfortabil nu are deloc senzatie de frig. Cind dorim o senzatie mai puternica frictiunea completa poate fi intregita prin baia de cearsaf sau baia prin curent de aer.

Baia de cearsaf: Dupa terminarea frictiunii fara a scoate cearsaful se arunca o galeata de apa rece de jos in sus asupra pacientului de la o distanta de

1 – 2 m.Dupa aceea se executa lovituri cu palmele pe intreaga suprafata a corpului pina se simte bine in cearsaf si tegumentul bolnavului s-a incalzit . Urmeaza stergerea cu un cearsaf uscat si repaus.

Baia prin curent de aer: se realizeaza cu ajutorul unui cearsaf uscat vinturari de sus in jos pina ce tegumentul se invineteste.

Actiunea si indicatiile frictiunilor: la contactul tegumentelor cu excitantul rece se produce o excitatie a sistemului nervos, cresterea nr. miscarilor respiratorii si profunzimea lor. Dupa o scurta faza de vasoconstrictie urmeaza faza de vasodilatatie cu inrosirea accentuata a tegumentelor. Frictiunile partiale si generale sunt proceduri de inviorare si tonifiere.

Indicatii: astenie nervoasa, surmenaj, covalescenti, atrofii musculare, redori articulare, pareze si paralizii.

Contraindicatii: hemoragii, hipersensibilitate tegumentara, nevralgii, ateroscleroza generalizata si afectiuni generale grave.

CLASIFICAREA BAILOR

Definitie: proceduri de hidroterapie care se practica cu apa simpla la diferite temperaturi sau cu apa la care se adauga diferite ingrediente.

Clasificare:

Dupa caracterul lor: bai simple si bai medicinale.

Dupa temperatura: Bai reci sub 20 grade Celsius

Bai racoroase 21-33 grade Celsius

Bai la temp. de indiferenta 34-35C

Bai calde 36-40C

Bai fierbinti 40-45C

Dupa durata: Bai de scurta durata pina la 5 min.

medie - “ - 10-20 min.

lunga - “ - peste 20 min

Dupa suprafata corpului interesata: partiale si generale.

Bai generale:pot fi la temperatura de indiferenta 34-35C, sub temp. de indiferenta sub 34C si peste temp. de indiferenta peste 36C.

D.p.d.v. al intensitatii procedurii:

Baile la temp. de indiferenta sunt proceduri slabe.

Sub puternice.

Peste puternice.

Baile sub temp. de indiferenta :

Baile reci complete in cada sau piscina.

Baile de imersiune reci (corpul este scufundat in apa).

Baile cu valuri.

Baile de jumatate / halbbad

Baile cu peria.

Baile peste temperatura de indiferenta:

-Baile calde: simple , kinetoterapice si baile cu masaj.

-Baile fierbinti: pot fi simple si ascendente.

Clasificarea bailor partiale:

In functie de temperatura: reci, calde, alternante, ascendente.

In functie de regiunea corpului: de miini, picioare, sezut 20-30 min.

Baile medicinale:

cu ingrediente chimice: iod, sublimat, sapun, sare,

- cu plante medicinale si subst. organice inrudite:

Flori de musetel sau menta,faina de mustar, malt, tarite de griu, amidon, coaje de stejar / castan.

- Cu diferite gaze:dioxid de carbon, mofete.

Baile cu bule de oxigen si aer.

Baile sulfuroase.

Baile cu spuma.

Baile radioactive.

HIDROTERMOTERAPIA SPECIALA

Baile sunt proceduri generale majore solicitante care intereseaza intregul organism.

Reguli generale de aplicare a bailor:

-Bolnavul va fi examinat amanuntit inaintea prescrierii oricarei proceduri.

-Baile fiind proceduri majore se aplica cu precadere in prima parte a zilei la cel putin 30 min. dupa micul dejun. Dupa o baie generala se poate administra o procedura partiala dupa 30 min. Pana la o ora. Daca este necesar sa se aplice o a II-a procedura majora intervalul liber trebuie sa fie de cel putin 2 ore (baie, impachetari, sauna). Este contraindicata aplicarea unei proceduri majore dupa eforturi fizice mari. In timpul procedurii se foloseste o compresa rece pentru frunte si/sau o compresa pe regiunea precordiala pentru evitarea congestiei. Baile trebuie sa fie dimensionate pe masura pacientilor. Dupa procedura pacientul face dusul de curatire , se imbraca si se odihneste in camera special amenajata cel putin 15 min. Este necesara respectarea stricta a indicatiilor din prescriptie.

Rolul asistentului BFT:

de a urmaai in permanenta pacientul in timpul procedurii;

dupa baie cada este evacuata , spalata si pregatita pentru un nou pacient;

Sala de hidroterapie si dotarea ei:

In linii mari o sectie de hidroterapie trebuie sa cuprinda :

cabine de dezbracare;

vestiar de depozitare a hainelor;

camere pentru diverse proceduri generale si partiale hidrice si termice;

grup sanitar femei / barbati;

suprafata necesara pentru o baie este de 8m.p.;

cazile de baie au dimensiuni de 80-175cm(cazi mici) – 100-190cm( dim. difera in functie de felul procedurii executate).

Sala de dusuri:

Trebuie sa asigure o distanta de 3 – 3,5 m intre dus si bolnav. Pentru fiecare dus este nevoie de 3-4 m. p. In camera de impachetari se calculeaza cate 3,5 pana la 4m.p. pentru fiecare pat de 0,8m.p.

Inaltimea incaperilor.

Trebuie sa fie de 3.5m cu peretii captusiti cu faianta pana la 2m de culoare alba.

Dusumeaua: este din mozaic de culoare deschisa cu panta de scurgere si gratar de lemn.

Iluminatul: sa fie suficient de preferinta fluorescent.

Temperatura interioara: sa fie de 22-23 grade C iar a salii de dezbracat cel putin 20 grade C cu termometru de camera afisat la loc vizibil.

Ventilatia: sa fie suficienta si sa asigure umiditate de max. 75% . Sunt necesare ceasuri semnalizatoare pentru aprecierea timpului de procedura.

Asistentul BFT sa aiba;

- o tinuta corespunzatoare : halat alb, boneta, sort de cauciuc,  pantaloni albi, pantofi tenis;

o atitudine deferenta, politicoasa fata de pacienti;

asistentul trebuie sa faca o planificare corecta a pacientilor pe care sa o respecte pentru a nu povoca aglomeratia.

MATERIALELE NECESARE PENTRU O BAIE:

cada de baie de faianta / lemn;

baterie / robinete;

dispozitiv pentru picioare;

gratar de lemn;

compresa pentru cap;

perna de cauciuc pentru sprijinirea capului;

cearsaf;

ceas semnalizator;

termometru pentru masurarea temp. apei;

Baile la temp. de indiferenta:

Materiale necesare ( vezi mai sus).

Tehnica de aplicare:

se deschid robinetele si se pregateste apa la temp. de 34-35 grade ;

bolnavul este invitat sa se aseze in baie;

durata baii este de la 10-15 min. pana la 35-60 min.(in functie de indicatie)l

Mod de actiune: -presiunea hidrostatica (greutatea coloanei de apa)

-factorul termic se realizeaza cresterea frecventei cardiace, cresterea nr.-lui de respiratii pe minut de scurta durata cu revenire la normal sau chiar stare de sedare. Baile la temp. de indifernta scurte cu actiune de inviorare si tonifiere, iar cele mai lungi sunt calmante.

Indicatii: nevroze, nevrite, nevralgii, afectiuni dermatologice cu prurit si boala hipertona (hipertensiunea arteriala in faza neurogena).

Reguli generale de aplicare a bailor:

bolnavul va fi examinat amanuntit inaintea prescrierii oricarei procedurii;

baile fiind proceduri majore se aplica cu precadere in prima parte a zilei la 30 min. Dupa micul dejun.

Baile sub temperatura de indiferenta:

Materiale necesare: (vezi mai sus).

Tehnica de aplicare; difera de la o procedura la alta.

Modul general de actiune: baile sub temp. de indiferenta adica sub 34 grade C isi bazeaza actiunea pe factorul termic mai mult sau mai putin accentuat. La intrarea pacientului in apa apare in contact cu apa rece un spasm cutanat cu cresterea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace si cu excitarea sistemului nervos. Dupa acest spasm cutanat apare faza reactiva cu atat mai rapid cu cat temp. apei este mai scazuta manifestata prin hiperemie activa cu pierderi de caldura proportionala cu spasmul cutanat. Pierderile de caldura stimuleaza organismul intensificand producerea de caldura. Vasodilatatia se asociaza cu scaderea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace . Ca sa grabim aparitia hiperemiei in faza sa activa putem asocia o manevra mecanica, respectiv frictiunea.

Baile reci complete in cada, piscina sau bazin.

Temperatura apei 15 grade C. Inainte de aplicare, pacientul isi spala fata si bratele cu apa rece pentru a evita congestia cerebrala. Procedura dureaza 10-30 secunde, maxim 1 min. si se aplica in general dupa o procedura termica (sauna). Se recomanda pacientrului sa execute miscari repezi sau frictiuni puternice in timpul baii iar la sfarsit sa se stearga rapid cu un cearsaf uscat si sa se frictioneze viguros.

Modul de actiune: factorul termic puternic excitant.

Indicatii: obezitate, hipotiroidism, diabet, adipozitate si ca procedura reconfortanta in stare de oboseala fizica.

Contraindicatii: arterioscleroza si nevroza cu excitatie.

Baia de imersie rece: (cand corpul este bagat total in apa) procedura se

efectueaza intr-o cada obisnuita cu apa la temp. de 15-18 grade C. Se umple cada cu apa, bolnavul este asezat intr-un cearsaf in decubit dorsal iar patru persoane apuca capetele cearsafului ridicand bolnavul si il introduc in apa timp de 3-10 secunde apoi il tin deasupra apei tot 3-10secunde repetand aceasta operatie de 3 pana la 5 ori. La sfarsitul procedurii bolnavul este rapid sters si lasat sa se odihneasca invelit in cearsaf si patura.

Modul de actiune: asemanator cu cel al bailor reci complete.

Indicatii: boli infectioase cu febra mare, astenie nervoasa.

Dupa proceduri de termoterapie sau ca procedura de recomfortare , tonifiere – in stari de astenie fizica.

Baia cu valuri:

Tehnica de aplicare:se practica intr-o cada obisnuita care are adaptat un sistem de valuri. Se umple cada cu apa la temp. de 28-32 grade C pe jumatate sau 1/3. Bolnavul sta culcat in baie cu picioarele departate si indoite din genunchi. La nivelul picioarelor bolnavului dispozitivul se scufunda si se ridica ritmic producand valuri care pornesc de la picioare spre umeri in directia circulatiei venoase. In lipsa acestui dispozitiv valurile pot fi provocate de catre tehnician prin miscarea apei cu palmele de la picioare spre piept. Durata procedurii este de 3-4 min.

Mod de actiune: factorul termic si mecanic.

Indicatii: convalescenta,debilitate si astenie nervoasa

Baia de jumatate / halbbad 

Tehnica de aplicare: aceasta baie se efectueazaiintr-o cada mai mare decat cele obisnuite in apa la temp. de 32 grade C. Se umple cada pana la inaltimea de 28-30cm, apa trebuind sa acopere jumatatea inferioara a bolnavului pana la ombilic. Bolnavul se aseaza in asa fel in baie incat in spatele lui sa ramana un spatiu suficient pentru manipulatiile tehnicianului.

Bolnavul este invitat sa isi spele fata si sa se frictioneze usor pe maini, torace si abdomen.Tehnicianul se aseaza la stanga si putin in spatele bolnavului, ia in mana dreapta un vas special cu capacitatea de 1,5l si face 10-15 turnari rapide asupra spatelui si umerilor bolnavului, apa lovind de fiecare data spatele pacientului. Dupa aceea executa frictiuni rapide cu apa pe spate si partile laterale ale toracelui in directie verticala, de sus in jos si invers. Tehnicianul se muta apoi si executa aceleasi turnari si frictiuni si pe fata anterioara a corpului.

Halbbad-ul poate fi completat cu o turnare energica executata de la 1-1,5m asupra toracelui si abdomenului in scopul stimularii respiratiei, circulatiei si cresterii tonicitatii muschilor din regiunea interesata.

Durata baii este de 3-5 minute.

Modul de actiune: factorul termic si mecanic.

Actiunea este excitanta , tonifianta, sedativa si antitermica.

Indicatii: sechele dupa hemiplegii, astenie nervoasa, stres, atonie gastrica si intestinala, enterite, hemoroizi, boli infectioase febrile si ca procedura de racire dupa proceduri termoterapice.

Atonia gastrica si intestinala – lipsa tonusului musculaturii netede a tubului digestiv.

La nivelul tubului digestiv exista miscari peristolice (de amestec) si miscari peristaltice (din aproape in aproape).

Hemoroizi – proeminarea pachetului venos din regiunea ileocecala.

Baia cu peria:

Aceasta procedura se executa intr-o cada umpluta cu apa ¾ la temp. de 33-34 grade C.Invitam bolnavul sa se aseze si cu ajutorul unei perii mari si aspre se incepe periatul spatelui cu miscari lungi, muind de fiecare data peria in apa cand coboram. Dupa ce se obtine o hiperemie, invitam bolnavul sa se culce pe spate si trecem la perierea toracelui pe fata anterioara si partile laterale cu miscari verticale, iar abdomenul cu miscari circulare de la dreapta la stanga bolnavului. Se continua periajul sub apa al membrelor superioare apoi a membrelor inferioare si la sfarsit regiunea fesiera dupa ce l-am invitat sa se ridice putin. Se repeta aceste manevre inca o data. Durata totala a procedurii 3-5 minute.

Modul de actiune: factorul mecanic si termic.

Baia cu peria are actiune mai puternica decat baia halbbad.

Indicatii: tulburari circulatorii, boala hipertona in faza neurogena si nevrozele.

Baile peste temperatura de indiferenta.

Materiale necesare( vezi mai sus).

Tehnica de aplicare: are particularitati in functie de procedura.

Modul general de actiune:

Baile peste temp. de indiferenta calde si fierbinti provoaca RDV foarte important. Vasodilatatie periferica cu accentuarea circulatiei si cresterea curentului sanghin.

Baile peste 40 grade C au actiune net excitanta asupra sistemului nervos, aparatului cardio-vascular si asupra metabolismului.

Baile calde pot fi: simple, kineto si cu masaj.

Baia calda simpla.

Se executa intr-o baie obisnuita cu apa la temp. de 36-37 grade C si cu durata totala de 15-30-60 min.

Modul de actiune: factorul termic si presiunea hidrostaltica a coloanei de apa. Actiunea este antispastica ssi sedativa generala.

Indicatii: prurit, nevralgii, astenie nervoasa, insomnie.

Baia kinetoterapica

Este o baie calda la care se asociaza miscari in toate articulatiile bolnavului. Miscarea in apa reprezinta un important mijloc de recuperare care se bazeaza pe principiul legii lui Arhimede. “Asupra unui corp scufundat intr-un lichid actioneaza o forta de jos in sus egala cu greutatea volumului de lichid “dezlocuit” . Un corp in apa este mai usor scazand greutatea lui de aproximativ 7 ori, adica un corp de 70 kg scufundat total in lichid cantareste aproximativ 10kg. Baia kineto se efectueaza intr-o cada mai mare care se umple ¾ cu apa la temp. de 36-37-38 grade C. Bolnavul este invitat sa se aseze in cada si timp de 5 min. este lasat linistit sa se obisnuiasca cu ambianta. Dupa aceea tehnicianul executa sub apa la toate articulatiile in mod pasiv toate miscarile posibile in timp de 5 min. dupa aceea sta pacientul in repaus dupa care este invitat sa repete singur miscarile imprimate de tehnician. Durata baii este de 20-30 min. dupa care bolnavul este sters si lasat sa se odihneasca.

Modul de actiune: factorul termic si mecanic.

Mobilizarea in apa este mai putin dureroasa din cauza relaxarii musculare care se produce sub influenta apei calde si pierderea greutatii corpului conform legii lui Arhimede. Importanta miscarii pasive este esentiala in recuperare mai ales in stres psihic pentru ca pacientul intelege ca articulatia este functionala si recuperarea este posibila.

Indicatii: redoarea articulara cu tendinta la anchiloza, poliartroza, spondilita anchilozanta, paralizii si pareza.

Baia cu masaj.

I Intr-o cada cu apa ¾ la temperatura de 36-39 grade C se executa masajul asupra regiunii indicate prin tehnica cunoscuta. Durata variaza in functie de regiunea pe care se face masajul.

Modul de actiune si indicatiile: ( vezi la baia kineto).

Baile fierbinti pot fi:

- bai ascendente complete.

- bai simple fierbinti.

Baile ascendente complete sau bai piretoterapice.

Se umple cada cu apa la temperatura de 35 grade C bolnavul este invitat sa se aseze in baie in asa fel incat apa sa ii acopere umerii. Dupa 2 minute temperatura bai se creste prin adaugare de apa fierbinte. Din minut in minut se creste temperatura cu un grad C. Se poate ajunge ca temperatura corpului bolnavului sa fie de 39-40 grade C cu temperatura apei de baie 41-43-45 grade C.

Durata baii poate fi de pana la o ora.

Modul de actiune: baia hiperterma provoaca o vasodilatatie importanta care duce la supraincalzirea organismului cu transpiratia care are loc numai la nivelul suprafetelor neacoperite de ap (fata, capul) eventual partea superioara a pieptului. Supraincalzirea duce la cresterea metabolismului.

Indicatii: boli reumatismale cronice, nevralgii, nevrite cronice, obezitate, intoxicatii cronice si astm bronsic.

Bai simple fierbinti.

Se folosesc mai ales in Japonia si China cu durata de 5-10 minute cu efecte excitante puternice. Baile scurte de 1-2 minute au efect calmant.

Baile partiale.

Baile partiale se impart in functie de temperatura in:

bai recibai calde

bai alternante

bai ascendente

In functie de regiunea corpului sunt:

bai de maini

bai de picioare

bai de sezut

Bai de maini

Materiale necesare:

vani/cazi mici de forme ovale sau un lighean mai mare.

Bolnavul sta pe un scaun si este invitat sa-si introduca ambele miini in vana in asa fel ca apa sa-i acopere mainile si antebratele pana peste cot.

Baile reci de maini se fac cu apa sub 15 C.

Mod de actiune:

cele de durata scurta 1-2 minute au o actiune descongestionanta asupra organelor toracice si creierului.

Cele de durata mai lunga de 5-10 minute au actiune antiinflamatorie si antisudorala.

Baile calde de maini.

Se efectueaza cu apa la temperatura de 38-40 C iar cele fierbinti la 40-45 C cu o durata de 10-20 minute.

Mod de actiune:

Aceste bai provoaca o vazodilatatie periferica si influenteaza reflex circulatia coroniara inlaturand spasmul vascular. Ele determina de asemenea tot pe cale reflexa o relaxare a musculaturii netede a bronhiilor.

Indicatii: angorpectoris(angina de piept, durere la inima), astm bronsic, boli reumatismale subacute si cronice cu localizarea pe articulatia membrelor superioare.

Baile reci si calde de maini isi datoreaza efectele organizarii metamerice embrionare care face ca vasele membrelor superioare sa lucreze sinergic (in acelasi fel) cu organele din cutia toracica mai ales inima.

Bai alternante de maini.

Se executa in doua cazi potrivite:

o cada cu apa la 40 C

o cada cu apa rece 15°-18° C

Se introduc la inceput mainile in apa calda 2-3 minute pana la aparitia RDV apoi in apa rece 20-30 secunde. Manevra se repeta de 3-5 ori terminand obligatoriu cu apa rece.

Mod de actiune: efectul se bazeaza pe alternanta factorului termic cald si rece care activeaza circulatia periferica si descongestioneaza organele toracice.

Indicatii: tulburari vasomotorii locale., acrocianoza, transpiratii, atrofii musculare, pareze, paralizii si tonifierea musculaturii.

Baile alternante fac de fapt gimnastica vasculara.

Acrocianoza = maini si picioare reci.

Bai ascendente de maini = Hauffe.

Se foloseste cada pentru maini in care se pune apa la 35° C. La interval de 1-2 minute se creste temperatura cu 1 C treptat, prin adaugare de apa fierbinte. In 5-6 minute se ajunge la temperatura apei de 40 C si se sta aici 15-30 minute.

Mod de actiune: factorul termic cu hiperemie lenta care antreneaza vasodilatatia atat a vaselor superficiale cat si a celor profunde.

Indicatii: arterioscleroza, scleroza miocardului si astmul bronsic.

Baile ascendente permit si vasodilatatia unor vase imbatranite cu elasticitate redusa.

Baile de picioare.

Materiale necesare:

cazi speciale

galeti obisnuite.

Bolnavul asezat pe un scaun isi introduce picioarele in apa in asa fel incat apa sa urce la un lat de palma sub genunchi.

Baile reci de picioare se prescriu cu apa sub 15 grade C si dureaza 1-2 minute.

Baile calde de picioare se prescriu cu apa la 35-40 grade C si dureaza 10-15 minute.

Baile alternante de picioare se fac cu 2 vase : 1 cu apa la 38-42 C

1 cu apa la 18-20 C

Conform regulii bailor alternante se incepe cu cald si se termina cu rece. Baile alternante de picioare se executa identic cu cele ascendente de maini. Plimbatul prin roua sau rau se recomanda bolnavului timp de 5-10 minate sa se plimbe cu picioarele goale dimineata prin iarba umeda de roua sau intr-un rau cu apa curgatoare cu o adancime de 10-20 cm. Calcatul prin apa se executa intr-o cada mai mare cu apa sub 15 C pana la inaltimea de 10-15 cm. Bolnavul este invitat ca timp de 1 pana la 5 minate sa calce apa cu picioarele goale.

Mod de actiune si indicatiile sunt asemanatoare cu baile de maini la care se adauga: cefalee, migrene si piciorul plat.

Baile de sezut.

Materiale necesare:

baie de forma speciala

o patura

un cearsaf

o compresa pentru frunte

Tehnica de aplicare:

Baile sunt: reci

calde

alternante

ascendente

Pentru baile reci de sezut se pune apa in vasul special pana la o inaltime de 15-20 cm, apa avand temperatura de 18 C. Bolnavul este invitat sa se aseze in baie in asa fel incat apa sa ajunga la nivelul ombilicului. Picioarele se sprijina pe un scaun mic situat in fata baii. Pacientul este acoperit cu un cearsaf apoi invelit cu o patura iar pe frunte i se aplica o compresa rece. Durata baii 1-5 minute.

Mod de actiune: factorul termic. Sub influenta temperaturii reci se produce o vasoconstrictie importanta a vaselor din cavitatea abdominala care se poate traduce clinic prin senzatia de greutate si caldura in cap si ameteli. Concomitent creste temperatura axilara. Dupa o baie scurta de 1-5 min. apare vasodilatatie cu hiperemie activa. Dupa o baie rece de durata lunga 5-10-25 minute aparitia vasodilatatiei are loc dupa cateva ore.

Indicatii: constipatie, amenoree (lipsa menstruatie), impotenta, incontinenta urinara, (enuresis=incontinenta urinara=pipi in pat la o varsta cand ar trebui sa fie control sfincterian); stari congestive ale creierului, insomnie. Baile de durata mai lunga se indica in enterocolite acute (diaree acuta), inflamatii subacute ale organelor genitale, hemoragii.

Contraindicatii: cistite (inflamatia vezicii urinare), colici uterine.

Baile de sezut racoroase

Se fac la temperatura de 26 C, cu o durata de 15 minute. Sunt indicate in inflamatiile cronice ale organelor genitale.

Baile de sezut calde

Temperatura apei va fi de 36 C cu o durata de 10-20 minute.

Mod de actiune: factorul termic care scade excitabilitatea marita, combate spasmele, accelereaza procesele de dezinflamare.

Indicatii: dismenoree (ciclul menstrual dureros), colici uterine, colici vezicare, colici intestinale, insuficienta ovariana, prostatite cronice, artrite sacroiliace.

B[ile alternante de sezut.

In doua cazi cu apa la temperatura de 38 C si 18 C conform tehnicii bailor alternante.

Mod de actiune: sunt stimulante si tonifiante ale organelor genitale.

Indicatii: atonii uterine + oboseala muschiului uterin, prolax uterin= chinga musculara, insuficienta ovariana.

BAILE MEDICINALE

Avem de-a face cu factorul termic, chimic si mecanic.

Bai cu ingrediente chimice.

Bai cu plante medicinale si substante organice inrudite.

Bai cu gaze.

-Bai cu substante radioactive.

Bai cu ingrediente chimice : temperatura apei 35 C,durata 10-20 minute.

BAI CU IOD:din iodura K sau din sare de bazna. Sare de bazna 250g pana la un kg in parti egale cu sare de bucatarie. Baile cu iod se fac in vane de lemn acoperite cu capac sau cu o patura in asa fel ca numai capul bolnavului sa ramana afara, pentru a evita actiunea nociva a vaporilor din iod.

Mod de actiune: iodul micsoreaza vascozitatea sangelui provocand vazodilatatie si scazand tensiunea arteriala, mareste puterea de aparare a organismului,determina reactii locale la nivelul tesuturilor si organelor contribuind la reducerea fenomenelor inflamatorii.

Indicatii: artrite cronice,afectiuni inflamatorii cronice genitale la femei si barbati, arterioscleroza, nevralgii, boli de piele.

BAILE CU SUBLIMAT(dezinfectant) in solutie 1/10000 sau 1/20000. Se efectueaza in cada de lemn.

Indicatii :furunculoza, plagi infectate,dupa boli infectioase,acute si cronice (varicela, pojar, scarlatina).

BAILE CU SAPUN:100-200g sapun de casa ras plus 50g sapun de k

Modul de actiune :rol dezinfectant si descuamant asupra pielii.

Indicatii :dupa boli infectioase,boli micotice ale tegumentului,intertrigo, eczeme.

Baile cu sare.

6-10 kg sare pentru o baie generala;1-2 kg pentru o baie partiala.

Mod de actiune: provoaca vasodilatatie tegumentara, influenteaza procesele metabolice generale,raportul fosfocalcic si eliminarea acidului uric. Au actiune antiinflamatorie si rezorbtiva.

Indicatii: afectiuni cronice ale aparatului locomotor, boli cronice utero-anexiene, afectiuni endocrine, ovariene si tiroidiene.

Mantaua de sare ramane pe tegument dupa incheierea procedurii si ea nu trebuie indepeartata. Ionii din cristalele de sare patrund in tegument in urmatoarele ore dupa procedura.

Baile de plante medicinale si substante organice inrudite.

Baile cu musetel sau menta 500g-1000g flori preparate prin infuzie. infuzie = oparirea plantelor, decoct = fierberea plantelor.

Mod de actiune: efect sedativ asupra sistemului nervos.

Indicatii: afectiuni reumatismale, nevralgii, nevrite, astenii nervoase cu agitatie.

Baile cu mustar: De la 10-100gr mustar pisat amestecat cu apa calduta pus in sac de panza pentru impiedicarea evaporarii uleiurilor volative.

Mod de actiune: actiune revulsiva si efecte excitante asupra tegumentului.

Indicatii: bronsite, pneumoni, enderotite, mialgi, nevralgii, poliartrite.

Baile de malt, tarate de grau sau amidon.

Cantitate : 1-3 kg malt de orez, 1-1,5 kg tarate, 1-2 kg amidon toate intr-un saculet, se fierb in 6l de apa clocotita si se toarna totul in baie. Maltul, taratele de grau si amidonul sunt rele conducatoare de caldura. Ele formeaza o pelicula la suprafata apei care mentine apa calda din baie un timp mai indelungat, aceste substante avand si o actiune emolienta asupra pieli.

Indicatii: afectiuni reumatismale, nevralgii, afectiuni dermatologice: exeme cronice, urticarie,intertrigo.De asemeni se folosesc ca bai de curatire dupa aparat gipsat.

Baile cu coaja de stejar si castan

Se poate folosi coaja de copac: stejar sau castan sau 100g acid tanic. Efectul acestor bai: efect astringent asupra tegumentului.

Indicatii :afectiuni dermatologice,exeme cronice, urticarite, eruptii alergice.

Baia de mustar

Cu efect revulsivant, excitant asupra tegumentului. Rolul pentru descongestionarea organelor interne este de electie.

Baile cu bule de diferite gaze

Baile cu bule de dioxid de carbon se practica in cazi obisnuite care au adaptat un sistem de legatura la tubul de dioxid de carbon si alta legatura la generatorul de bule plasat pe fundul cazii. Baile se prescriu la 30 C cu o durata de 5-20 minute. Ele se aseamana cu baile carbogazoase naturale.

Indicatii: in ameliorarea metabolismului local si general, cu efect calmant si in afectiunile nervoase cu reechilibrarea sistemului nervos vegetativ.

Efectul mecanic (senzatia de intepatura si caldura) datorat bulelor care fac micromasaj tegumentar.

Efectul chimic prin rezorbtia bioxidului de carbon prin tegument si hiperemie activa.

Prin vasodilatatia periferica sacade tensiunea arteriala.

Contraindicatii: insuficienta cardiaca, arterioscleroza avansata, angina pectorala, TBC pulmonar si cancerul.

Baia cu bule de oxigen si aer.

Se pregatesc ca si cele cu bioxid de carbon.

Indicatii:prin masjul fin tegumentar produs prin spargerea bulelor excita terminatiile nervoase periferice si au rol calmant in activitatea SNC.

Baia cu spuma.

Decoct din radacina plantei sapunel. Cu ajutorul generatorului de bule se formeaza o spuma densa care mentine caldura apei. Este o procedura piretoterapica care incalzeste corpul si duce la transpiratii. Se recomenda la obezitate nevralgii, diabet.

Baia radioactiva.

Se gasesc la noi in tara la Baile Felix. Aceste bai se recomanda in afectiuni cronice.

DUSURILE

Dusurile sunt aplicatii de apa cu presiuni si temperaturi variate prin intermediul unor dispozitive speciale. Aici actioneaza factorul mecanic si factorul termic. Dusurile se pot face cu apa, cu abur si aer cald.

Clasificarea dusurilor:

Dupa dispozitivul de la care pleaca coloana de apa:

- dus rozeta

- dus sul

- dus eventai.

Dupa temperatura:

reci

calde

alternante

cu abur

cu aer cald

Dupa directia coloanei de apa:

verticale descendente si ascendente

orizontale

Dusuri speciale:

dus masaj

dus subacval.

Dusurile se aplica astfel:

Dusuri rozeta:- dusuri rozeta reci cu efect excitant pentru tonifiere.

dusuri rozeta calde:la 38 C si fierbinti la 40 C cu actiune calmanta asupra sistemului nervos.

-dusuri rozeta alternante:18 C si 38 C cu efect excitant asupra SNC, de tonifiere a musculaturii si de marire a tonusului vascular. Se incepe obligatoriu cu dus cald 40 de secunde apoi dus rece 10-15 secunde dupa care urmeaza hiperemia activa.

Dusurile sul: datorita formei si presiunii coloanei de apa au actiunea mecanica cea mai puternica. Dusurile sul se aplica reci, calde sau alternante (ex. Dusul scotian). Dusul scotian se practica cu ajutorul a doua tuburi de cauciuc mobile si orizontale prevazute cu capete metalice de ingustare a coloanei de apa. Temperatura apei este de 18 C sau 38 C.Bolnavul este asezat in fata dusului la distanta de 2-4m in raport cu presiunea coloanei de apa de 1,5-2 atmosfere. Se aplica pe regiunea prescrisa la inceput coloana de apa calda 10-15 secunde apoi coloana de apa rece 5-10 secunde alternativ de 2-4 ori. Dusul scotian are o actiune excitanta asupra SN, tonifca sistemul neuro-muscular si activeaza foarte intens circulatia.

Indicatii: acrocianoza, parestezi, pareze, sciatica cronica, constipatie si meteorism (gaze in organism).

Dusul evantai: se aplica cald ,rece sau alternant. Cel mai frecvent folosit este cel alternant cu efecte de tonifiere.

Dusuri speciale:

Dusul masaj reprezinta aplicarea mai multor dusuri rozeta cu apa la temperatura de 38 C asupra corpului pacientului caruia i se face concomitent masaj. Mai frecvent se aplica partial, mai rar general. Durata este de 8-15 minute. Dusul masaj produce o hiperemie importanta cu un insemnat efect resorbtiv si de tonifiere prin actiunea combinata a masajului si a factorului termic.

Indicatii: in artritele cronice, spondilite si spondiloze, nevrite, nevralgii, mialgi si tendinite cronice, sechele dupa entorse, luxatii sau fracturi.

Dusul subacval: consta din aplicarea sub apa a unui dus sul de mare presiune 3-6 atmosfere cu temperatura mai mare decat a apei de baie. El se poate efectua intr-o cada cu apa la 35 C cu ajutorul unui dus sul mobil cu presiune mare care se introduce in apa pe segment sub controlul uneia din mainile asistentului pana la 5-10cm de regiunea de aplicat. Durata procedurii este de 5-10minute. Actiunea intensa a dusului subacval se datoreste temperaturilor diferite baie si dus precum si masajului puternic al coloanei de apa care comprima puternic tesuturile.

Efectul este asemanator dusului masaj dar este suportat mai bine datorita baii calde.

Indicatii: nevrite, nevralgii, mialgi, pareze, paralizii, inflamatii cronice abdominale.

Dusul cu abur

Este proiectarea vaporilor supraincalziti asupra unor regiuni limitate. Durata este de 3-6 minute. Poate fi o procedura de sine statatoare, poate sa preceada o baie generala sau se poate asocia cu masaj. La sfarsit se aplica o procedura de racire, spalare sau dus la temperatura de 18 C.

Mod de actiune: actiune puternica asupra circulatiei cu hiperemie si rezorbtie locala.

Indicatii: spondiloze, nevrite, nevralgi, mialgi, tendinite, entorse, luxatii.

Dusul cu aer cald.

Proiectarea aerului cald furnizat de un generator pe o anumita portiune a corpului se asociaza cu masaj. Dusul cu aer cald are aceleasi indicatii ca si dusul cu abur la pacienti cu sensibilitate accentuata a pielii.

Dusuri dupa directie:

verticala

ascendente

descendente

orizontale.

Sunt prevazute cu baterii de amestec care creaza posibilitatea aplicarii si schimbarii rapide de temperaturi reci, calde sau alternante. Intre dusurile verticale mentionam dusul de sezut care se poate aplica rece, cald sau alternant. Dusurile reci de sezut au indicatii asemanatoare bailor reci de sezut, iar cele caldute cu durata mai lunga au efect calmant.

Dusurile de sezut fierbinti.

Sunt indicate in prurit vulvar.

Dusuri alternante.

Sunt indicate in amenoree si in infectii cronice ale organelor genitale.

Contraindicatii:

debilitate fizica avansata,

nevroze si psihoze cu agitatie.

Se evita aplicatii de dusuri reci si alternante la cei cu fragilitatea vasculara sau hipersensibilitate cutanata si in arterioscleroza generalizata. Se cere precautie in aplicarea dusurilor reci la copii si gravide.

IMPACHETARILE

Se intrebuinteaza in hidroterapie pe scara intinsa. Ele constau din invelirea unei parti a corpului sau a corpului in intregime intr-un cearsaf uscat sau inmuiat in apa la temperatura de 18 C si bine stors peste care se aplica o patura.

Impachetarile pot fi:

uscate

umede

parafina

namol

nisip.

Impachetarile umede pot fi:

complete

trei sferturi

inferioare

modificata

superioare

la trunchi.

Impachetarea umeda completa:

- pe un pat sau canapea se asterne o patura mare de lina 220 - 250 cm sau doua paturi obisnuite peste care se aplica un cearsaf inmuiat in apa rece si bine stors. Se culca bolnavul cu fata in sus si cu mainile ridicate. Se inveleste la inceput trunchiul, se lasa mainile pe linga trunchi si cu cealalta parte a cearsafului se invelesc si mainile. Se aplica apoi patura, se pune un cearsaf indoit sub barbie pentru a evita frecarea de patura si o compresa rece pe frunte. Se lasa bolnavul impachetat pe durata prescrisa dupa care se aplica o scurta procedura de racire. In cazul in care dorim sa obtinem o incalzire mai rapida si mai importanta impachetarea poate fi asociata cu aplicatii de termofoare, hidrofoare sau sticle cu apa calda, asezate intre cele doua portiuni ale paturii de o parte si de alta a coapselor, la gambe si talpi.

Impachetarea umeda ¾.

Membrele inferioare nu se impacheteaza.

Impachetarea umeda inferioara. De la ombilic in jos cu bratele acoperite de un cearsaf uscat.

Impachetarea umeda modificata - impachetare umeda inferioara + o compresa in cruce la torace, iar bratele acoperite cu un cearsaf uscat.

Impachetarea umeda superioara: se impacheteaza bratele si partea superioara a trunchiului restul acoperit cu un cearsaf uscat.

Impachetarea umeda la trunchi: de la axila la pubis.

Actiunea impachetarii umede se face in 3 faze:

faza initiala de excitatie odata cu invelirea tegumentului in cearsaful rece se produce excitatia a sistemului nervos cu vazoconstrictie intensa cu cresterea frecventei cardiace si a respiratiei. Dupa aproximativ 3 minute vazoconstrictia este urmata de vazodilatatie periferica activa cu cresterea vitezei de circulatie a sangelui si cresterea usoara a tensiunii arteriale. Senzatia initiala de frig a bolnavului este inlocuita de o senzatie placuta de caldura. Corpul cald cedeaza treptat caldura cearsafului rece pana ce temperatura ambelor se egalizeaza. Aceasta faza dureaza aproximativ 15-20 minute si are un efect excitant asupra sistemului nervos, a respiratiei, a sistemului cardio-vascular si a termoreglarii.

faza de calmare se produce daca bolnavul continua sa ramana impachetat. Invelisul se incalzeste mai departe iar procedura din rece se transforma in calda. Prin caldura umeda moderata efectul devine calmant, bolnavul adeseori adoarme. Datorita vasodilatatiei periferice tensiunea arteriala scade usor, pulsul se rareste, respiratia devine mai rara si mai ampla. Aceasta faza dureaza de la 15 la 50 minute.

Faza hipertermica se produce daca bolnavul ramane mai departe impachetat. Prin acumularea de caldura care nu se pierde din cauza paturii, procedura devine hipertermica organismului si se supraancalzeste si apare o actiune excitanta la nivelul SN. Apare transpiratie abundenta, accelerarea pulsului si a respiratiei. Aceasta faza dureaza 50-90 minute.

Impachetarea uscata.

Se efectueaza numai cu patura care se aplica fara cearsaf direct pe corp. Durata acestor impachetari este de 90 minute. Fiind proceduri de sudatie se poate mari retentia de caldura aplicand pe partile laterale ale corpului peste patura,termofoare sau sticle cu apa calda(dispozitiv din metal sau plastic si se umple cu apa calda). Impachetarile uscate se pot aplica general sau partial. Impachetarile uscate: prin actiunea mecanica a paturii aspre aplicata direct pe corp prin durata lunga cat si prin suprafete mari cuprinse sunt proceduri excitante, producand in acelasi timp o sudatie importanta.

Indicatii: in boli cu metabolism scazut, intoxicatii si infectii cronice, adipozitate, sifilis tertiar, reumatism cronic.

Contraindicatii: toate bolile cosumptive, casectizante,acute, cronice,TBC, cancer, sindroame miocardiace, tulburari ale glandelor endocrine.

Impachetarile cu parafina.

Acestea fac parte din procedurile termoterapice si se aplica pe regiuni limitate de corp.

Tehnica: se topeste intr-un vas o cantitate de parafina alba in asa fel incat sa] mai ramana cateva bucati netopite in scopul evitarii supraincalzirii. Cu ajutorul unei pensule late se pensuleaza repede regiunea interesata de mai multe ori pana ce se realizeaza un strat de parafina de 0,5-1cm grosime. Peste stratul de parfina se pune o bucata de flanela si se acopera regiunea cu patura. Durata este de 30-60 minute. Regiunile paroase se rad sau se ung cu ulei inainte de aplicarea parafinei. Pe regiunile neparoase inlaturarea parafinei se realizeaza foarte usor din cauza transpiratiei produsa de parafina. La nivelul articulatiilor pentru a avea un strat mai gros se pot folosi mansoane legate deasupra si dedesubtul articulatiilor prevazute cu un orificiu prin care se toarna parafina topita.Pentru maini si picioare se pot efectua bai de parafina cu bucati reci. Pacientul introduce tegumentul, mana sau piciorul, il scoate si asteapta pana ce parafina se intareste pe tegument. Se repeta manevra de 2-3 ori introducand de fiecare data segmentul la un nivel inferior fata de precedentul. Cand temperatura devine suportabila extremitatea se lasa in parafina timp mai indelungat. Pe articulatiile mici se pot aplica placi parafinate. Din cauza termoconductibilitatii relativ mici parafina poate fi folosita la temperaturi ridicate fara a produce arsuri. Parafina provoaca o supraincalzire profunda si uniforma a tesuturilor. Pielea se incalzeste la 38 C provocand o transpiratie locala ascendenta. La desfacerea parafinei se evidentiaza hiperemia produsa. Dupa impachetare se aplica o procedura rece.

Indicatii: osteomielite cronice, contuzii, artrite subacute si cronice, artrite infectioase, nevralgii, nevrite in stadiu subacut si cronic, miozite, afectiuni din sfera genitala.

Contraindicatii:TBC, cancer, tendinta la hemoragii.

Impachetarea cu namol.

Materiale necesare:

pat/ canapea

patrura

panza impermeabila

cearsaf

Se pregateste namolul prin amestecarea lui cu apa fierbinte pana ce se realizeaza o masa vascoasa. La temperatura indicata in prescriptie se aplica namolul pe cearsaf in grosime de 2-3 cm. Peste acest strat de namol se aseaza regiunea de impachetat a bolnavului. Se aplica namolul pe partile laterale si anterioare ale corpului evitand regiunea precordiala. Pentru evitarea congestiei centrale se pune o compresa rece pe frunte. Durata este de 20-40 minute. Dupa terminare se practica o procedura de curatire(DUS).

Aceste impachetari au tripla actiune:

termica

chimica

mecanica(impachetarea).

Actiunea namolului:

mecanic: producand excitatia pielii datorita micilor particule componente.

efect fizic: temperatura crescuta a corpului cu 2 C.

efect chimic: prin rezorbtia unor substante pe care le contine namolul. Namolul activeaza producerea de histamina in piele. Apare o transpiratie abundenta cu elemente crescute de acid uric din metabolismul proteic. Sunt mobilizate depozite sanghine producandu-se intensificarea circulatiei in anumite teritorii.

Indicatii: boala reumatismala cronica, afectiuni ginecologice, nevralgite rebele.

Contraindicatii: boli febrile, hipertensiune arteriala, astm, hepatita cronica, cancer, TBC. Cura cu bai de namol cuprinde 12 - 15 bai.

Impachetarile cu nisip.

Este o procedura termoterapica intensa care se insoteste de transpiratii abundente. Se practica prin invelirea corpului cu nisip cald in cazi special amenajate sau pe plaja. Aici actioneaza factorul termic si mecanic datorita temperaturii si greutatii nisipului. Ele sunt proceduri intens sudorifice, nisipul absorbind transpiratia produsa. Durata impachetarii 20 - 40 minute. In timpul impachetarii se pune o compresa rece pe cap apoi se face o baie rece de curatenie sau dus.

TERMOTERAPIE

Termoterapia este partea de hidroterapie care foloseste temperaturi ridicate de obicei intre 40 C in scop terapeutic. Pentru aplicarea excitantului termic se intrebuinteaza unele medii cu conductibilitate mai redusa decat a apei cum sunt vaporii de apa, aerul incalzit si nisipul.

Cele mai folosite proceduri termoterapice sunt:

- baile de aburi

- aer cald

de lumina

soare

nisip

Baile de abur.

Se foloseste caldura umeda sub forma de vapori. Ele aduc un aport mare de caldura ridicand intr-un timp relativ scurt temperatura corpului. Pentru ca baile de abur sa fie mai usor suportate se pleaca de la o temperatura initiala de 38 C si se urca treptat la 50 C. Durata lor variaza in raport cu boala si rezistenta organismului de la 5 - 30 minute iar daca dorim sa marim transpiratia dam bolnavului sa bea 250 – 500 ml de ceai sau apa. In timpul procedurii se pune o compresa pe cap, ceafa sau inima. Baia de abur se termina cu o procedura de racire baie racoroasa sau dus rece. Baile de abur fiind proceduri puternice nu se vor aplica la un pacient mai mult de 2 - 3 ori pe saptamana.

Baile de abur pot fi: complete si partiale.

Baia de abur completa

Pot fi executate in camere speciale intr-o atmosfera supraincarcata de vapori la temperatura de 40 C. Ele mai pot fi practicate in dulapuri speciale orizontale sau verticale.

Indicatiile bailor generale cu aburi:

cele de scurta durata (3–5 minute) cu caracter excitant se pot recomanda la majoritatea pacientilor cu caracter de detoxifiere.

cele de durata medie 10-15 minute sunt indicate in hipotiroidism, in unele afectiuni dermatologice cum ar fi: exeme cronice si psoriazis, iar cele mai lungi de 15 minute pot fi indicate in obezitate, in sifilisul tertiar, in intoxicatii cronice, reumatismul cronic, nevrite si nevralgii.

Contraindicatii:

Stari febrile in boli organice ale sistemului nervos (paraliziile) in ateroscleroza, in anemii grave, debilitate fizica generala si in hemoragii.

Baile de abur partiale

Se practica la cap, trunchi si membre in instalatii speciale sau in improvizatii.

Indicatii: artrite si artroze localizate in afectiuni genitale cronice si tulburari circulatorii periferice la extremitati.

Baile de aer cald

Se fac in acelas mod ca si baile de abur cald dar ele folosesc caldura uscata cu temperatura intre 60 C. Caldura uscata provine de la radiatoare supraincalzite in atmosfera inchisa. Baile de aer cald sunt mai usor suportate ca cele de abur cald. Transpiratia se instaleaza mai incet dar cantitativ este mai abundenta decat la baile de abur.

Indicatiile asemanatoare bailor de abur.

Baile de lumina

Pot fi:

complete

partiale.

Dupa sursa de lumina pot fi:

cu becuri electrice

lampi cu arc voltaic

reflectoare

becuri de diferite culori.

Baia de lumina cu becuri electrice.

Utilizeaza razele infrarosii in spatii inchise si sunt si proceduri de sudatie. Celelalte bai se utilizeaza mai ales in cadrul actinoterapiei (terapia de bronzare).

Baia de lumina cu bec electric se efectueaza complet in dulapuri de lemn cu becuri, iar partial in dispozitive adaptate. Durata acestor bai este de 5-20 minute, iar dupa terminarea lor se face o procedura de racire. Caldura radianta produsa de baile de lumina este mai penetranta decat cea produsa prin baile de abur sau aer cald, iar transpiratia incepe mai devreme. Baile de lumina scad tensiunea arteriala prin vazodilatatia produsa treptat.

Indicatii: hipotiroidism, obezitate, diabet, intoxicatii cronice cu diferite metale, reumatism cronic, nevralgii, nevrite cronice.

Local: baile de lumina se pot folosi in astm bronsic si in afectiuni cronice ale organelor genitale.

Baile de soare si nisip

Ele utilizeaza spectrul solar complet. Se folosesc general si partial. Expunerea generala la soare se face cu precautie 3-5 minute pentru fiecare parte a corpului, cantitate care se creste treptat in zilele urmatoare.

Indicatii: reumatism cronic, nevrite, nevralgii, anemii secundare. La copii se folosesc pentru vindecarea rahitismului sau ca adjuvant in terapia Morbului Pott (TBC-ul coloanei vertebrale). In aplicatii locale se folosesc in dermatoze. Dupa baile locale de soare se aplica o procedura de racire.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PERSONALITATEA ALCOOLICULUI
SECHELELE ARTICULARE POSTTRAUMATICE
Diversia bilio-pancreatica
Obiectivele generale ale recuperarii kinetoterapeutice a umarului posttraumatic
EXTRUDAREA SI SFERONIZAREA
INFECTIA NOZOCOMIALA
MENIU HIPOSODAT CU 841 mg Na PE ZI (2,1 g SARE)
PATOLOGIA APARATULUI CARDIO-VASCULAR

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu