Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Hipoglicemia

Hipoglicemia


Hipoglicemia

Puncte de reper:

Hipoglicemia este o urgenta terapeutica atunci cand se insoteste de semne neurologice. Pentru creer este echivalenta cu hipoxia.

Diagnosticul se pune clinic (agitatie, transpiratii, hipotensiune) si pe dozaj semicantitativ pe banda (strip) si se confirma prin dozaj cantitativ. Tratamntul se institue fara a se astepta confirmarea.

Dozajul glicemiei trebuie sa fie sistematic ori de cate ori exista tulburari neurologice, ale starii de constienta, de tip psihiatric, o intoxicatie medicamentoasa´ sau o stare de soc.

O hipoglicemie poate induce un accident cerebral (hemiplegie sau stare de coma), reversibile sau nu.

Orientarea diagnosticului se bazeaza pe context adica pe existenta sau neexistenta unui diabet, caracterul postprandial sau nu al hipoglicemiei.

Tratamentul de urgenta consta in administrarea de 30 ml glucoze 50% iv.

Ete un fenomen grav si necesita diagnostic si terapie de maxima urgenta.

Simptomatologie: foarte variabila : dela asimptomatica la semne de hipersimpaticotonie (sudoratie, tachicardie, palpitatii), semne neurologice: oboseala, tulburari de memorie, tulburari ale staarii de constienta (dela confuzie la coma), tulburari vizuale, crize comitiale, hemiplegie, tetrapareze.

Diagnostic: glicemia normala 4-6 mmol/l (80-120 mg%) sub 3 mmol (60 mg%) = hipoglicemie.In general orice conditie clinica sugerand hipoglicemie cu semne neurologice corectate prin aport de glucoza; glicorachia permite un diagnostic retrograd;



Etiologii:

I.Pacient diabetic: hipoglicemie iatrogena, fenomen Somogyi. In cadrul hipoglicemiei iatrogne trebuie luate in consideratie in primul rand cazurile de noncomplianta a bolnavului in respectarea aportului corect de calorii dupa administrarea insulinei si mai recent, in cazul utilizarii de seringi automate pentru administrarea insulinei (cu sau fara dozaj al glicemiei) diferite defectiuni c pot apare in functionarea acestora.

II.Pacient non diabetic:

1. Hipoglicemie postprandiala in diabetul de debut, hipoglicemie idiopatica, dumping syndrome in gastrectomie + anastomoza gastro-jejunala.

2.Hipoglicemia de foame.

a.de cauza endogena: insulinom, tumori voluminoase, insuficienta suprarenaliana, insuf.antehipofizara, insuf.tiroidiana, insuf.hepato-celulara grava, ins.renala cronica sub dializa, anorexie mentala, greva foamei, exercitiu fizic intens si prelungit, autoimunitate (autoanticorpi anti-insulina).

b cauze exogene: alcool, insulina si antidiabetice, medicamente hipoglicemiante specifice si nespecifice.

Tratament:

q      Administrare de glucoza per os sau i.v. si/sau

q      Administrare de glucagon.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.