Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
IMPACTUL ALERGENILOR FUNGICI IN SENSIBILIZAREA ALERGICA LA COPIII CU ASTM BRONSIC

IMPACTUL ALERGENILOR FUNGICI IN SENSIBILIZAREA ALERGICA LA COPIII CU ASTM BRONSIC


IMPACTUL ALERGENILOR FUNGICI IN SENSIBILIZAREA ALERGICA LA COPIII CU ASTM BRONSIC

Summary 

The fungi influence on allergic sensitization in children with bronchial asthma

The study was carried of 35 schoolchildren aged 6-14 years old with bronchial asthma to reveal the presence of allergic sensitization to fungi. The examined group was selected active by the epidemiologic and descriptive methodology using questionnaires for asthma revealing. The study shows the presence of the allergic sensitization to fungi in the 70,1% cases children from bronchial asthma. It's necessary to control sensitization with habitual fungi in pacients with multifactorial bronchial asthma.

Rezumat

Studiul a fost efectuat la un grup de 35 copii cu astm bronsic de varsta scolara (6-14 ani), pentru a evalua prezenta sensibilizarii alergice fungice. Grupul de studiu a fost depistat activ prin metodologia epidemiologic discriptiva folosind chestionarele de depistare a astmului bronsic. Diagnosticul de astm bronsic a fost stabilit conform criteriilor GINA. Rezultatele studiului demonstreaza prezenta sensibilizarii alergice la 70,1% cazuri copii cu astm bronsic. In cazul astmului bronsic de etiologie multifactoriala, se face necesar a nu lasa fara control sensibilizarea pacientilor cu alergene fungice habituale (Aspergillus, Candida, Cladosporium).Actualitate

Prevalenta maladiilor bronhopulmonare alergice conform studiilor epidemiologice constituie 11,3-30% cazuri. Cauza principala de declansare a acestor stari este definitiv neelucidata [8].

O expozitie indelungata a copiilor cu predispunere alergica la alergenii fungici din mediul ambiant este un factor de risc, care provoaca sensibilizarea si dezvoltarea alergiei fungice. Raspandirea fungilor microscopici este pretutindeni (in incaperile umede si calde, in frigider, in cabine de dus, la inaltimea de 2000m3, etc.). Contaminarea mediului ambiant cu spori de ciuperci este un parametru important, care apreciaza calitatea aerului [2].

Luand in consideratie, ca pana la ziua de azi date certe despre rolul etiopatogenetic a fungilor din mediul ambiant in dezvoltarea acceselor de astm bronsic la copii sunt insuficiente [4], totusi s-a constatat o corelatie directa dintre frecventa acutizarilor maladiilor alergice respiratorii si gradul de purificare a mediului ambiant cu sport de ciuperci, preponderent in cazul persistentei factorilor nespecifici de provocare a mediului (umiditatea, praful, igrasia) [3].

In literatura de specialitate se mentioneaza concentratia admisibila de spori in aer = 300/m3. Numeroase observatii la maturi sugereaza existenta unui raport intre concentratia de spori de ciuperci din mediu si frecventa mare de exacerbari a astmului la adulti. Riscul de deces e de 2,16 ori mai mare pentru persoanele adulte astmatice, daca concentratia de spori din aerul ambiant depaseste 1000 m3 [6]. Sporii fungici induc sinteza activa a IgE. Inflamatia cronica cu alergeni fungici favorizeaza cresterea IgE totale in ser si aparitia IgE specifice. Se cunosc multiple specii de ciuperci patogene si saprofite, dar referinta pentru studiul initiat o au fungii calitatile alergice ale caror sunt depistate des (Cladosporium spp., Aspergillus niger, Aspergillus flavum, Aspergillus fumigatus, Candida crusei) [2].

Studiul ECRHS (European Community Respiratory Health Survey) constata, ca mai mult de 20% astmaticii adulti fac astm bronsic sever, si in 22% de cazuri testele cutanate reprezinta rezultate pozitive de sensibilizare la Alternaria alternate si/sau Cladosporium herbarum [6], ceea ce-ar reprezenta 700000 pacienti in SUA. Studiul RHINE (Respiratory Health in Northern Europe) efectuat in tarile nordice (Estonia, Norvegia, Suedia, Danemarca) reflecta importanta umiditatii, fiind un factor de risc semnificativ in astmul bronsic [1]. Rolul fungilor in dezvoltarea astmului bronsic la copii, cat si la adulti devine o problema tot mai evaluata in multiple studii din diverse centre stiintifice ce constata actualitatea problemei date.

Scopul lucrarii este studierea raspunsului IgE specific pentru alergeni fungici habituali la copiii cu astm bronsic in Republica Moldova.

Materiale si metode

Lotul de studiu a fost selectat din 896 de copii (varsta 6-14 ani) intervievati activ cu chestionare unificate, pentru depistarea astmului bronsic.

Determinarea marcherilor de atopie si de sensibilizare IgE-mediata efectuata prin dozarea IgE totale si IgE specifice. Nivelul anticorpilor IgE specifice (Aspergillus niger, Aspergillus flavum, Candida crusei, Cladosporium herbarum) a fost apreciata prin metoda imunoenzimatica (ИФA-Rusia).

Valorile serice a IgE totale au fost testate imunoenzimatic prin metoda "ELISA-SUA".

Testele cutanate efectuate prin metoda skin prick test la amestec fungic (Ucraina) a fost folosita la 8 copii si apreciata pozitiv, daca diametrul zonei indurate depasea 3mm pe cel al controlului negativ, citita peste 15 minute.

Diagnosticul de astm bronsic a fost stabilit conform criteriilor GINA la 35 elevi.

Rezultate si discutii

Din lotul de studiu astm bronsic intermitent a fost constatat la 7 copii (20% cazuri), astm persistent usor la 12 copii (34,2% cazuri), astm persistent moderat - 11 copii (31,42% cazuri) si astm persistent sever - 5 copii (14.29% cazuri).

Culegerea anamnezei familiare a permis constatarea antecedentelor familiale pentru atopie pozitive la toti copiii cu astm sever, in comparatie cu pentru astmul intermitent. In astmul persistent usor si moderat antecedentele familiale persistau la 2/3 din copii. Chestionarele indeplinite de copii si parinti au permis evaluarea igrasiei si mucegaiului la domiciliu la majoritatea copiilor cu astm sever si doar la 25% copii cu astm intermitent. Copiii cu astm persistent usor si moderat manifestau igrasie si mucegai in 66,6% si 65% cazuri respectiv.

Tabelul №.1 Evaluarea atopiei si alergizarii fungice la copiii cu astm

Eozinofile (%)

IgE total (UI/ml)

IgE specifice pozitive (%)

A/B intermit.


A/B per. usor

A/B per. mod.

A/B sever

Antigenii fungici manifesta un raspuns imun atat la persoane alergice cat si la persoane tolerante. In cazul pacientilor alergici, raspunsul respectiv este dominat de limfocitele T helper de tip 2 care induc producerea de IgE specifice pentru fungi [4].

Aprecierea sensibilizarii alergice la fungi a fost evidentiata la 27 copii ce constituie 70,1% cazuri, inclusiv au fost interpretate si rezultatele obtinute la testele cutanate.

Cercetarea dezvoltarii reactiilor alergice in dependenta de gradele de severitate a astmului bronsic a remarcat o prevalenta mai inalta a sensibilizarii alergice in astmul bronsic moderat si sever 45,45% (5 copii ) si 100% (5 copii), respectiv.

Figura 1: Ig E specifici la alergeni fungici la copiii cu astm bronsic

In astmul bronsic persistent usor reactiile imunopatologice pozitive la fungi s-au intalnit la 25% cazuri (3 copii) si in astmul bronsic intermitent 14,28% (1 copil).

Aprecierea nivelului de anticorpi IgE specifici reprezentata in fig.1 la alergeni fungici a constatat prezenta sensibilizarii prin IgE specifice la Aspergillus niger in 12,5%, Aspergillus flavum - 80%, Candida crusei - 100%. In nici unul din cazuri n-a fost determinata prezenta IgE specifice pentru Cladosporium herbarum ce contravin studiilor [8], care sustin rolul semnificativ al fungilor din genul Cladosporium, ca alergen habitual in realizarea sensibilizarii alergice a sistemului respirator manifestata prin reactia tip I, mai rar III (Gell si Coombs).

La grupul de copii s-a determinat concentratia IgE totala cu aprecierea nivelului mediu 356,2653,73 UI/ml (copii sanatosi 56,84,83UI/ml) P<0.001. Repartizarea indicilor IgE pe grupe au evaluat obtinundu-se o corelatie directa a rezultatelor conform gradelor de severitate a bolii. Datele minime pentru astmul intermitent constituiau IgE 14,7 UI/ml si variatia maxima pana la 605,2 UI/ml. Pentru astmul persistent usor rezultatele minime IgE 24,0 UI/ml si variatia maxima pana la 912,8 UI/ml. Astmul persistent moderat - variatia maxima 968,9 UI/ml si minime IgE 24,7 UI/ml. Cele mai elevate niveluri IgE - maximale si minimale 1000-346,7 UI/ml, respectiv apreciate in astmul sever.

Figura 2. Variatiile concentratiei IgE in dependenta de severitatea bolii

Concluzie

Rezultatele studiului demonstreaza prezenta sensibilizarii alergice cu fungi in dezvoltarea astmului bronsic la copii.

Frecventa antecedentelor atopice familiale, prezenta igrasiei habituale si sensibilizarii alergice specifice la alergeni fungici coreleaza direct cu severitatea astmului bronsic la copii.

Bibliografie

Gunnbjornsdottir MI, et al. Prevalece and incidence of respiratory symptoms in relation to indoor dampness: the RHINE study. Thorax 2006; 61:221-5

Gutarowska B., Wiszniewska M. et al. Exposure to moulds in flats and the prevalence of allergie diseases - preliminary study. Pol J Microbiol 2005; 54:4

Denning DW, O'Driscoll DR, Hogaboan CM, etc: The link between fungi and severe asthma: a summary of the evidence. Eur Respir J 2006; 27:615-26.

Jacob B., Ritz B., Gehrihg U., et al. Indoor exposure to molds and allergic sensitization. Environ Health Perspect 2002; 110:7:647-653

Targonski PV, Persky VW, Rame Krishnan V: Effect of environmental molds on risk of death from asthma during the pollen season. Allergy clinic Immunology 1995; 95: 955-61

Zureik M, Neukirch C, Leynaert B, etc.: European Community Respiratory Health Suvery. Sensitisation to airborne moulds and severity of asthma. BMJ 2002; 325: 411-4

tmosphere

Котов В.С., и др. Роль сенсибилизации к антигенам грибов рода Cladosporium

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.