Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
MAMITA TUBERCULOASA (TUBERCULOSIS UBERIS)

MAMITA TUBERCULOASA (TUBERCULOSIS UBERIS)MAMITA TUBERCULOASA (TUBERCULOSIS UBERIS)

Este o infectie provocata de Mycobacterium bovis. Au fost descrise cazuri de infectie si cu tipul uman si cu tipul aviar, precum si alti germeni acido-rezistenti. Infectia apare de cele mai multe ori pe cale hematogena, secundar unor infectii tuberculoase pulmonare, digestive sau a altor organe.

Mai rar poate sa apara si pe cale galactogena. Infectia cu tipul uman este mai putin virulenta si provoaca numai modificari locale. Infectiile cu tipul aviar se caracterizeaza prin inflamatia pur productiva. Tuberculoza glandei mamare apare ca un simptom al tuberculozei generalizate.

Din punct de vedere anatomopatologic ea evolueaza sub forma de : 1) focare tuberculoase solitare ; 2) focare difuze diseminate in sfertul afectat ; 3) forma miliara. Mai frecvent sunt afectate sferturile posterioare ale glandei mamare.

In forma cronica nodulii tuberculosi sunt distribuiti mai frecvent in profunzimea sfertului mamar si sunt de consistenta dura. Pe suprafata de sectiune, lobulii afectati apar cu granulatii mari, de culoare cenusie-rosiatica, cu aspect slaninos si semitransparent. Canalele galactofore sunt ca niste dungi subtiri, de culoare galbena-tulbure, ramificate, cazeoase (galactoforita cazeoasa). Cisterna mamara contine mase exudative muco-purulente, iar mucoasa sa cuprinde tuberculi mici, cazeosi, care se necrozeaza. Ganglionii limfatici retromamari nu sunt modificati, aceasta constituind un semn patognomonic pentru tuberculoza mamara cronica.

In preparatele histologice din glanda mamara afectata, colorate pentru punerea in evidenta a bacteriilor, apare un numar mare de bacili ai tuberculozei, mai ales in lumenul canalelor galactofore afectate. Acest lucru are o mare semnificatie practica, din punct de vedere sanitar veterinar, deoarece pe aceasta cale bacilii tuberculosi se elimina in mediul extern.

Forma miliara a tuberculozei glandei mamare este rezultatul generalizarii tuberculozei pulmonare sau a altor organe. Aceasta forma se caracterizeaza prin eruptia de noduli cazeosi, in curs de necrozare. Nodulii tuberculosi variaza ca dimensiuni, iar histologic se pot vedea procesele de cazeificare si calcificare., precum si prezenta celulelor epiteloide si gigantice. In nodulii mai mari, cazeificarea centrala este secundata de o proliferare a tesutului periferic. Ganglionii limfatici retromamari sunt presarati cu focare mici calcificate si cazeoase.

Simptomele clinice. Sfertul sau jumatatea glandei mamare mamare apare marit in volum. La palpare se pun in evidenta focare dure, nedureroase, de diferite marimi. In tuberculoza miliara, glanda mamara se mareste uniform in volum. Simptomele cele mai caracteristice bolii sunt absenta temperaturii locale si marirea in volum a ganglionilor retromamari., corespunzator partii afectate. Productia lactata scade treptat. Initial nu apar modificari vizibile ale calitatii laptelui, dar ulterior el devine apos si contine flocoane.

Diagnosticul se bazeaza pe tuberculinarea animalelor suspecte, pe analiza bacteriologica si citologica a laptelui, precum si pe semnele clinice locale ale boli.

Prognosticul este grav, avand in vedere ca boala este incurabila si reprezinta o sursa de infectie a celorlalte animale si pentru consumatorii de lapte. Tratamentul curativ nu este posibil.

Desi in unele tari tuberculoza a fost eradicata, mai apar totusi mamite micobacteriene, produse de Mycobacterium agnae si fortuitum care nu sunt mamite tuberculoase propriu-zise.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
TOLBUTAMIDA - TOLBUTAMIDUM
Bolile sclerei
PERICARDITA ACUTA (PA)
Sindromul entero-renal - trateaza cu plante
ICTERELE NEONATALE HIPERBILIRUBINEMII CU BILIRUBINA INDIRECTA
Determinarea structurii corporale
PATOLOGIA MAMARA MALIGNA
Tuberculoza
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu