Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
Tuberculoza

TuberculozaTuberculoza

Este o boala infecto-contagioasa, raspandita in intreaga lume, caracterizata prin evolutie obisnuita cronica si prezenta in diferite tesuturi si organe, a unor leziuni specifice, proliferative sau exudative, de tip granulomatos.

Tuberculoza constituie una dintre cele mai frecvente zoonoze, cu transmitere pe cale alimentara.

Agentul cauzal :

Tuberculoza este produsa de germeni din genul Mycobacterium, bacili cu dimensiuni de 1,5-4 μ lungime si 0,3-0,6 μ latime, imobili, necapsulati, nesporulati, Gram pozitivi, alcoolo- si acidorezistenti. Se coloreaza curent prin metoda Ziehl - Neelsen.

Cele mai importante specii de Mycobacterium sunt : 1 - M.bovis (om, bovine, caini, porcine), 2 - M.avium (pasari, porci, ovine), 3 - M.tuberculosis (om, maimute, bovine, caini, porcine, papagali), 4 - M.marinum, M.fortuitum, M.platipoleitis (pesti), 5 - M.atipice - M.scofulaceum, M.kansasii (prezente in sol si apa).
Bacilul tuberculozei este rezistent la conditiile de mediu si dezinfectanti, datorita invelisului cerolipidic. Rezista pana la trei ani la temperatura frigiderului, un an la temperatura camerei. Sunt distrusi la 600 C in 40 minute, la 800 C in 5 minute, iar la 900 C intr-un minut. Lumina solara directa il distruge in cinci ore. In laptele incalzit este distrus dupa 30 de minute, la 650 C. In unt, ramane viabil, patru saptamani. In branza fermentata, 4-5 luni, iar in laptele acidofil, 15 zile.

Sarea si fumul nu il distrug. Solutiile de var cloros 4,2 % clor activ, il inactiveaza in 30 de minute. Solutia alcalina de formol, il inactiveaza in 24 de ore.

Pentru lucrarea de fata sunt importante M.tuberculosis si M.bovis, care pot infecta atat omul, cat si animalele.

Raspandire si incidenta :

Tuberculoza se intalneste la om si la numeroase specii de mamifere si pasari, pe intreg globul. Incidenta bolii variaza in limite foarte largi, datorita dependentei de o serie de factori, dupa cum urmeaza : factori intrinseci (rasa, varsta, sex, individ), factori exogeni (alimentatie, stare de intretinere, conditiile de igiena).

Caile de transmitere a bolii :

Sursele de infectie in tuberculoza sunt numeroase si variate. Bacilii sunt transmisi de la animalele infectate in primul rand pe cale aerogena, cutanata sau digestiva, aceasta din urma cale fiind importanta pentru lucrarea de fata.

Omul se contamineaza pe cale digestiva prin consumul de lapte crud sau pasteurizat necorespunzator, care contine bacili ai tuberculozei, sau prin produse lactate, care au folosit ca materie prima lapte infectat, provenit de la bovine bolnave si care nu a fost, de asemeni, pasteurizat corespunzator .

Alimentele pot fi insa contaminate secundar de catre personalul muncitor, infectat prin tuse sau expectoratii

Manifestari clinice la animale :

Boala se caracterizeaza printr-un tablou clinic polimorf, cu simptome generale, de regula, sterse si cu simptome locale, variabile de la un animal la altul, in functie de localizare.

Simptome generale : hipertemie, slabire, transpiratii, oboseala, abatere, inapetenta.

Simptomele locale sunt dependente de localizarea, intinderea si modul de evolutie al leziunii, astfel ele pot evolua la nivelul aparatului respitator (tuse, jetaj, muco-purulent), al ganglionilor (inflamatii), aparatului digestiv (diaree, colici), genital (inflamatii), mamar (inflamatii), seroase (inflamatii).

Localizarea poate sa cuprinda unul sau mai multe organe sau poate fi generalizata, deci simptomatologia difera si ea in functie de intinderea leziunilor.

Manifestari clinice la om :

Ca si la animale, evolutia clinica a tuberculozei umane difera in functie de sistemul sau organul afectat.

Cele mai frecvente localizari la om sunt localizarile pulmonare, in acest caz, boala manifestandu-se prin tuse, expectoratii si hemoptizie. Boala poate evolua asimptomatic, ani de zile.

In simptomatologia generala, se mai descrie : anorexie, pierderea in greutate, febra, slabire progresiva.

Localizarea la nivelul pielii este caracterizata prin aparitia ulcerelor sau papulelor supurative.

Diagnosticul :

Diagnosticul TBC-ului la animale, se realizeaza in prezent pe baza semnelor clinice si morfopatologice. Deoarece, simptomatologia clinica este asemanatoare si altor boli (leucoza enzootica, actinomicoza, bronsite, bronhopneumonii, emfizem pulmonar etc.) pentru confirmarea diagnosticului se foloseste metoda alergica, care se bazeaza pe testul tuberculinic, care este de mai multe feluri : test unic (TU), test comparativ simultan (TCS), test intravenos (TI). Datorita reactiilor nespecifice, se apeleaza la diagnosticul prin taiere in abator si examinarea ganglionilor limfatici, macroscopic sau prin examene de laborator bacteriologice, biologice si serologice.

In ultima perioada, in tara noastra se foloseste pentru confirmare de diagnostic metoda din grupul ELISA - testul BOVIGAM (testul imunoenzimatic pentru detectarea gamainterferonului).

Tratamentul :

La animalele domestice pentru productie, in special bovine, nu se recomanda tratamentul. Pentru celelalte specii de animale, tratamentul este simptomatic si cu antibiotice.

La om, tratamentul este simptomatic si se bazeaza pe combinatii dintre isoniazida, rifampin cu sau fara pirazinamide.

Profilaxie :

Tuberculoza animalelor este inclusa in lista B a codului OIE si ea este supusa declararii oficiale si carantinei de gradul III.

Combaterea tuberculozei se bazeaza pe depistarea precoce a bolii prin tuberculinarea obligatorie a tuturor bovinelor in varsta de peste sase luni.

Toate animalele, la care se depisteaza sensibilizare specifica, in urma protocolului de tuberculinare (TU, TCS la 60 de zile, TCS la 90 de zile, TCS la 90 de zile) vor fi obligatoriu eliminate din efectiv. Dupa confirmarea diagnosticului, boala se declara oficial si se intocmeste planul de asanare. Laptele provenit de la vacile din centrele de izolare TBC, va fi recoltat in bidoane speciale, cu dunga rosie, urmand a fi pasteurizat obligatoriu, 20 de minute, la 850 C.

La om, preventia consta in respectarea regulilor elementare de igiena, mai ales atunci cand se intra in contact cu animale sau oameni suspecti. Se va evita consumul de lapte si preparate din lapte, din surse necontrolate sanitar veterinar sau lapte insuficient fiert.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
SUPRAVEGHEREA ZOONOZELOR TRANSMISE PRIN LAPTE
LEGEA LUI WOLFF
SEMNIFICATIA MODIFICARILOR INDICILOR HEMODINAMICI IN SINDROMUL DE INSUFICIENTA CARDIACA CRONICA LA COPII SI ADOLESCENTI
Factorii care influenteaza schimbul de gaze alveolo-capilar: structura peretelui alveolo-capilar, grosimea, suprafata separantei, timpul de hematoza
BIOTEHNOLOGII
Shigelloza
REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI MEDICAMENTOS
Poliartrita reumatoida
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu