Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Nursing

Nursing


NURSING

1.1. DEFINITIE NURSING

Termenul de nursing cunoaste 4 definitii diferite:

definitia O.M.S.(Organizatia Mondiala a Sanatatii): Nursing-ul este o parte integranta a sistemului de ingrijire a sanatatii cuprinzand: promovarea sanatatii, prevenirea bolii, ingrijirea persoanelor bolnave (fizic, mental, psihic, handicapati) de toate varstele, in toate unitatile sanitare, asezarile comunitare si in toate formele de asistenta sociala.



definitia Virginiei Henderson: "Sa ajuti individul, fie acesta bolnav sau sanatos, sa-si afle calea spre sanatate sau recuperare, sa ajuti individul, fie bolnav sau sanatos, sa-si foloseasca fiecare actiune pentru a promova sanatatea sau recuperarea, cu conditia ca acesta sa aiba taria, vointa sau cunoasterea, necesare pentru a o face, si sa actioneze in asa fel incat acesta sa-si poarte grija singur cat mai curand posibil."

definitia I.C.N. (Consiliul International al nurselor) "Nursing, ca o parte integranta a sistemului de asistenta sociala, cuprinde ocrotirea sanatatii, prevenirea bolilor si ingrijirea bolnavilor fizic, psihic (mental), ca si a celor infirmi (handicapati) de toate varstele, in toate formelor de asistenta sociala si asezari comunitare. In cadrul acestei notiuni mai largi de asistenta sociala, fenomenele ce privesc in special nursele sunt reactii individuale, familiale si de grup la problemele actuale sau potentiale de sanatate. Aceste reactii umane cuprind o sfera mai larga, de la reactii de restabilire a sanatatii, pana la o faza individuala a bolii, a dezvoltarii politicii in promovarea pe o perioada indelungata a (ocrotirii) sanatatii populatiei". (din "Dezvolatarea Nursei-Generaliste" - Raport la o reuniune O.M.S., Copenhaga 1990).

definitia A.N.A. (North American Association): Nursing-ul comunitar nu este numai o sinteza a practicii de nursing si a educarii in domeniul sanatatii, ci are scopul de a mentine si a stimula sanatatea populatiei.

Ingrijirile au un caracter continuu. Ingrijirea este orientata asupra individului, a familiei sau a grupului si contribuie astfel la sanatatea intregii populatii a zonei respective (sau oras).

Nursa aplica diverse metode pentru a mentine si stimula sanatatea, coordoneaza activitatea in acest domeniu si stimuleaza continuitatea. Scopul ei este si acela de a-i apropia pe indivizi, familie sau diverse grupuri. Din aceasta definitie reiese ca interventiile nursei nu se orienteaza doar spre pacientii individuali, ci cuprind si mediul social, afectiv si fizic al acestuia.

1.2. INGRIJIRILE PRIMARE DE SANATATE (I.P.S.)

Prin I.P.S. se intelege ansamblul de ingrijiri esentiale de sanatate, accesibile tuturor persoanelor si familiilor din comunitate, prin mijloace ce le sunt acceptabile, cu participarea lor plenara si la un pret de cost abordabil comunitatii si tarii.

I.P.S. se bazeaza pe comunitate.

Comunitatea reprezinta ansamblul unei populatii de pe un teritoriu geografic determinat, de care este legat prin interese si valori comune, avand o forma de gestiune administrativa, iar membrii sai au interrelatii cu grupuri sociale si institutii

I.P.S. favorizeaza ingrijiri complete: promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, ingrijiri curative curente si obisnuite, recuperare, urgente.

I.P.S. acopera 3 niveluri de interventii: ingrijiri de prevenire primara, ingrijiri de prevenire secundara, ingrijiri de prevenire tertiara, iar in cazul bolilor terminale se poate vorbi si de interventia de nivelul 4 (patru) (sustinerea familiei etc.).

Ingrijiri de prevenire primara

mentinerea si promovarea sanatatii, precum si prevenirea imbolnavirilor;

interventia asistentei urmareste:

educatia sanitara (din toate punctele de vedere - alimentatie, contraceptie etc);

prevenirea specifica (vaccinari, profilaxia unor boli)

Ingrjiri de prevenire secundara

interventii curative - pentru tratamentul bolilor si prevenirea agravarii sau a complicatiilor;

rolul asistentei este sa descopere problemele la timp (prin vizite acasa, in comunitate)

Ingrijiri de prevenire tertiara

prevenirea tertiara urmareste recuperarea;

rolul asistentei este sa sustina persoana ingrijita pentru a se adapta la diferite dificultati cauzate de problemele de sanatate - rol in recuperarea persoanei.

1.3. NEVOILE FUNDAMENTALE

Cadrul conceptual al Virginiei Henderson se bazeaza pe definirea celor 14 nevoi fundamentale, cu componentele bio-psiho-sociale, culturale si spirituale ale individului. Atingerea de catre pacient a independentei in satisfacerea acestor nevoi este telul profesiei de asistenta medicala.

Pentru a aplica modelul conceptual al Virginiei Henderson asistenta trebuie sa stie ca: o nevoie fundamentala este o necesitate vitala, esentiala a fiintei umane pentru a-si asigura starea de bine, in apararea fizica si mentala.

Cele 14 nevoi fundamentala sunt:

1- a respira,

2- a se alimenta si hidrata,

3- a elimina,

4- a se misca, a pastra o buna postura,

5- a dormi, a se odihni,

6- a se imbraca si dezbraca,

7- a-si mentine temperatura corpului in limite normale,

8- a fi curat, a-si proteja tegumentele,

9- a evita pericolele,

10- a comunica,


11- a actiona dupa credintele si valorile sale,

12- a se realiza,

13- a se recrea,

14- a invata.

Fiecare din aceste nevoi comporta diferite dimensiuni ale fiintei umane si anume: biologica, psihologica, sociologica, cultural-spirituala.

A respira

Aspectul bio-fiziologic al acestei nevoi se manifesta in respiratia pulmonara si tisulara.

Dimensiunea psiho-socio-culturala este influentata de urmatorii factori: emotia, furia, frica, tristetea etc., exercitiile de meditatie, yoga, fumatul etc. Nevoia de a respira prezinta anumite particularitati la nou-nascut., sportivi, dupa interventii chirurgicale.

A bea si a manca

Dimensiunea bio-fiziologica intereseaza anumite mecanisme, miscari ale mainii spre gura, masticatie, deglutitie, digestie, de asemenea necesarul de calorii precum si alte substante nutritive (ex. la un diabetic sau anemic).

Dimensiunea psiho-socio-culturala se manifesta in obiceiurile legate de rasa, religie, nationalitate.

A elimina

Aceasta nevoie cuprinde eliminarea renala, intestinala, respiratorie si cutanata, in anumite situatii: orificiile (traheostomie, colostomie) servind cailor de eliminare.

Aspectul bio-fiziologic este in acelas timp mecanic, chimic, hormonal, nervos si variaza mult cu varsta si starea de sanatatea a persoanei.

Dimensiunea psiho-socio-culturale sunt numeroase. Emotiile agreabile si dezagreabile influenteaza frecventa urinara, calitatea si cantitatea scaunelor, transpiratia si expiratia de dioxid de carbon.

A te misca si a te mentine intr-o buna postura

Bio-fiziologic, independenta difera la copilul mic si adult, la paraplegic paralizat de 10 ani sau la un alergator olimpic.

Miscarea si pozitia corpului reflecta constient sau inconstient starea de spirit a individului, limbajul corporal exprimand vitalitatea psihica, unitatea somaticului cu psihicul.

A dormi si a te odihni

Somnul-odihna, biologic-fiziologic- variaza cu varsta si starea de sanatate: copilul mic are nevoie de mai mult somn decat adolescentul, convalescentul care se stabileste dupa o criza cardiaca are nevoie de repaus diferit fata de un accidentat cu un picior fracturat.

Calitatea somnului, ca si a repausului mental si fizic, este asociata subsistemelor cardiovascular, gastro-intestinal, neuro-muscular: o persoana privata de somn si, in acelas timp, de vise nocturne manifesta tulburari fizice si psihice

A se imbraca si a se dezbraca

Bio-fiziologic, activitatile cotidiene necesare independentei in acest domeniu cer o anumita capacitate neuro-musculara si pun in evidenta diferentele care separa tinerii de cei mai putin tineri. Cand sanatatea este alterata " a te imbraca-dezbraca" poate prezenta probleme foarte personale: femeia cu o mamectomie se preocupa de proteza si de vestimentatia sa, hemiplegicul cauta vesminte care sa poata fi usor manevrate cu o mana.

Psiho-socio-cultural - se manifesta prin afirmarea personalitatii si a sexualitatii in alegerea vesmintelor, anumite grupuri socio-culturale si religioase au exigente particulare: voal, turban.

A mentine temperatura corpului in limite normale

Mentinerea temperaturii convenabile este mai ales o functie bio-fiziologica a persoanei. Varsta face sa varieze temperatura corporala dupa cum toleranta la schimbari survine in mod ambiant. Temperatura corpului depinde de exercitiu, de felul de a se imbraca, de starea de hidratare, de controlul hipotalamic si de ritmurile biologice.

A fi curat si a-ti proteja tegumentele

Intependenta in materie de igiena personala este, in mod evident, in functie de capacitatea fizica de a face gesturi si miscari necesare, precum si de factori biologici ca varsta si sexul. Nevoile individuale sunt diferite la adolescentul puber, la batran, la o fata cu ciclu menstrual.

Sanatatea psihica si emotiva se reflecta in starea epidermei, in atentia acordata parului (coafurii) etc., cand nevoile individului de curatenie sunt satisfacute, sentimentul de bine este crescut.

A evita pericolele

Pericolele pot proveni din mediu: extern, intern. Pe plan bio-fiziologic, independenta rezida in a evita anumite alimente alimente si medicamente si de a avea grija in desfasurarea anumitor activitati. La un bolnav spitalizat nevoie de a evita pericolele poate fi satisfacuta printr-un simplu gest de ridicare a gratarului patului sau, la nevoie, izolarea bolnavului ori protectia celui cu idei de suicid.

Psiho-socio-cultural - pentru asigurarea securitatii psihice - simpla prezenta a unei rude apropiate sau a altei persoane importante pentru pacient (poate evita pericolele). Izolarea socio-culturala poate fi evitata prin diferite mijloace: ascultarea muzicii rock, vizita la o persoana care vorbeste aceeasi limba sau apartine aceleiasi comunitati etnice, respectul obiceiurilor propri, ale unei culturi.

A comunica cu semenii

Nevoia fundamentala comuna tuturor fiintelor umane.

Dimensiunea biologica se manifesta in toate expresiile verbale sau nonverbale care subliniaza caracteristicile sexuale: mersul, postura, vestmintele. Din punct de vedere fiziologic, comunicarea verbala cuprinde articulatia, fonatia (chiar si gestul mainii care scrie), comunicarea non verbala depinde de capacitatea psihica de a schimba atitudinile corporale, de a face gesturi, de a avea o fata expresiva.componentele psiho socio-culturale se manifesta in alegereacontinutului exprimat: sentimente, idei, emotii, etc.

Sanatos sau bolnav, copil sau adult, fiecare persona are o multime de lucruri de comunicat. Atunci cand un pacient nu poate din diverse motive sa-si satisfaca aceasta nevoie, asistenta trebuie sa l ajute sa se exprime si sa gaseasca noi moduri de exprimare.

A ti practica religia

Componenta bio-fiziologica a independentei in acest domeniu se exprima prin miscari, gesturi, atitudini necesare cultului: pocainta poate cere pozitia ingenunchiata sau o persoana de post, anumite religii prescriu circumcizia altele interzic anumite mancaruri si interventii medicale.

A fi ocupat pentru a fi util

De a lungul etapelor vietii, fiinta umana are nevoie sa se realizeze, sa studieze, sa munceasca.

Independenta in acest domeniu variaza la compozitor si omul politic, la o mama de familie si un manechin.

O problema de sanatate poate sa diminurze, temporar sau permanent, mijloacele de care subiectul dispunepentru a se simti util. Satisfacerea acestei nevoi este legata de alte nevoi: a invata, a comunica, a se misca.

A se recrea

Nevoie fundamentala si comuna tuturor fiintelor umane, variaza in manifestari la copil si varsta adulta, de la un individ la altul. Aceasta nevoie nu este eliminata cand o persoana este bolnava, din contra, perioadele de destindere si distractie trebuie planificate dupa situatia fiecaruia.

A invata

Nevoia de descoperire, de satisfacere a curiozitatii, de a adauga cunostinte este comuna tuturor, desi se evidentiaza mai puternic la copii si in timpul anilor de formare scolara. Inteligenta (componenta biologica) si integritatea simturilor (componenta fiziologica) sunt principalii factori care contribuie la satisfacerea acestei nevoi.

Aspectul psiho socio cultural se manifesta prin dorinta de a afla.

Cea mai mica problema de sanatate, face sa se iveasca nevoi de invatare particulare. Un pacient trebuie sa invete sa-si faca pansamentul, un altul sa invete sa-si faca insulina.

1.4. CLASIFICAREA NEVOILOR UMANE DUPA TEORIA LUI MASLOW

Abraham Maslow psiholog si umanist american afirma ca exista cinci categorii de nevoi umane, ierarhizate, in ordinea prioritatilor, astfel:

Nevoi fiziologice;

Nevoi de siguranta;

Nevoia de apartenenta;

Nevoia de recunoastere sociala;

Nevoia de realizare (depasire).

Dupa aceasta teorie trebuie sa fie, satisfacute intai nevoile de baza (toate sau cea mai mare parte) fiziologice si de securitate pentru ca persoana sa poata tinde spre satisfacerea nevoilor de ordin superior apartenenta, stima, realizarea, (depasirea).

Piramida lui Abraham Maslow

Piramida lui Maslow a reprezentat si reprezinta in continuare o contributie foarte mare in domeniul psihologiei. Psihologul isi incepea disertatia pe baza explicarii piramidei sale prin a afirma ca fiintele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfacute, si ca nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfacute inainte de a se putea ajunge la cele superioare.

Nevoi principale sunt asezate la baza piramidei, iar cu cat se urca spre varful piramidei, cu atat importanta, primordialitatea lor scade.

Clasificarea nevoilor umane caracterizate de psihologul Maslow sunt urmatoarele, incepand de la baza piramidei si terminandu-se in varf:

1. NEVOI FIZIOLOGICE. Sunt indispensabile pentru a supravietui: a manca, a bea, a dormi, a se proteja de frig si de caldura. Ele reprezintacele mai puternice, cele mai importante nevoi ale omului. Satisfactia lor este necesara pentru a ramane in viata.

2. NEVOIA DE SIGURANTA. Orice fiinta omeneasca are nevoie sa se simta protejata in fata oricarei amenintari a vietii.

3. NEVOIA DE DRAGOSTE SI APARTENENTA. O data acoperite necesitatile de baza, aceasta este cea mai importanta. Nimeni nu poate sa se realizeze ca persoana fara a fi dorit si acceptat de catre celelalte fiinte omenesti. Aici sunt incluse nevoia de prietenie, familie, apartenenta la un grup.

4. NEVOIA DE AUTORESPECT. Fiecare fiinta umana are nevoie sa se respecte pe ea insasi si sa aiba o conceptie potrivita despre propria sa persoana. Nesatisfacerea nevoilor de stima rezulta in descurajare, si pe termen lung in complexe de inferioritate.

5. NEVOIA DE AUTOREALIZARE. Potrivit lui Abraham Maslow, o persoana din zece simte intens aceasta nevoie. Cea mai mare parte se concentreaza in jurul nevoilor care pot fi prevazute. Autorealizarea include obiective mai inalte si mai abstracte ( de exemplu: dreptate, perfectiune, bunatate, adevar, hotarari individuale).

CLASIFICAREA NIVELURILOR DE DEPENDENTA

Nivelul de dependenta (indicele de gravitate )al persoanei se poate determina dupa evaluarea functiei de independenta/dependenta a fiecarei nevoi fundamentale,dupa urmatorul tabel :

TABEL DE CORESPONDENTA A NIVELURILOR DE DEPENDENTA

TABEL 1

Niveluri de dependenta

Nivel1

Persoana este independenta si autonoma

Nivel 2

Persoana prezinta o dependenta moderata

Nivel3

Persoana prezinta o dependenta majora

Nivel4

Persoana prezinta o dependenta totala

Fiecare nevoie fundamentala poate fi incadrata in una din cele 4 categorii. Prin acordarea unui punct de la 1 la 4 fiecarei nevoi, si totalizand aceste puncte, se obtine un total care poate varia intre 14 si 56 de puncte.

Totalul de puncte obtinut permite clasificarea pacientilor in 4 categorii de depemdenta, astfel :

Persoana independenta-pana la 14=nivel1

Pacient cu dependenta moderata-de la 15 la 28=nivel2

Pacient cu dependenta majora-de la 29 la 42=nivel3

Pacient cu dependenta totala-de la 43 la 56=nivel4

1.5. PROCESUL DE INGRIJIRE

1.5.1. DEFINITIE :

Este o metoda organizata, care permite acordarea de ingrijiri individualizate. Demersul de ingrijire este centrat pe reactiile particulare ale fiecarui individ la o modificare reala sau potentiala de sanatate. Aplicarea cadrului conceptual al Virginiei Henderson usureaza identificarea nevoilor pacientului pe plan bio-psiho-social care impiedica satisfacerea neviolor. Permite stabilirea interventiilor capabile sa reduca influenta acestor surse de dificultate , in scopul de a ajuta persoana sa-si recapete autonomia.

1.5.2. PROCESUL DE INGRIJIRE : ETAPELE

Processul de ingijire comporta 5 etape :-culegerea de date

-analiza si interpretarea lor

-planificarea ingrijirilor

-realizarea interventiilor

-evaluarea

1) Ne informeaza a ceea ce este pacientul, asupra obiceiurlor sale de viata si asupra starii de sanatate.

2) Analiza si interpretarea datelor pune in lumina problemele specifice de dependenta si sursa de dificultate care le-a generat, adica elaborarea diagnosticului de ingrijire.

3) Planificarea ingrijirilor ne permite :

determinarea scopurilor care trebuie urmarite obiective de atins

4) Executarea, aplicarea interventiilor, utilizarea planului de interventii elaborate

5) Evaluarea-analiza rezultatului obtinut:

de individualizare

de personalizare a ingrijirilor.

1.5.3. DIAGNOSTICUL DE NURSING

Pornind de la informatiile culese, asistenta poate sa defineasca problemele pacientului si sa puna un diagnostic de ingrijire. Definirea diagnosticelor de ingrijire a fost facut de Florence Nightingale in anii 1854-1855.

Diagnosticul de ingrijire= este o forma simpla si precisa care descrie raspunsul (reactia) persoanei sau a grupului la o problema de sanatate. El constituie o judecata practica bazata pe colectarea si analiza datelor si serveste pivot la planificarea ingrijirilor. Releva rolul autonom al asistentei.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.