Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Neuropatiile optice inflamatorii

Neuropatiile optice inflamatorii
Neuropatiile optice inflamatorii

Din punct de vedere al terminologiei numai neuropatiile optice inflamatorii ar trebui sa pastreze denumirea clasica de nevrite optice; acestea prezinta doua forme: nevrita optica anterioara (sau papilita) si nevrita optica posterioara (sau retrobulbara).

1 Neuropatia optica inflamatorie anterioara (papilita)

Aspect functional. Se caracterizeaza prin scaderea de la inceput a acuitatii vizuale, scadere de diferite grade, putand merge pana la suprimarea ei completa. Campul vizual este de obicei redus concentric, alteori exista modificari sectoriale, scotoame si chiar scotom central.

Simptome. Bolnavii acuza frecvent dureri in special la miscarile globilor sau senzatii vizuale anormale (fotopsii).

Semne. Papila initial hiperemica cu marginile estompate, devine tumefiata si edematoasa, edemul pierzandu-se treptat in campul retinian juxtapapilar. Proeminenta papilei in cazul cand exista nu este prea mare (2-3 dioptrii) si doar rareori ajunge la asemenea grade incat sa ia aspectul papilei de staza. Venele sunt dilatate, sinuoase. Nu rareori pe papila sau in jurul ei apar hemoragii, mai rar exudate. (Fig. 2)

Evolutie Este in functie de etiologie si de varsta bolnavului. De obicei ea este acuta, ajungand la completa dezvoltare in cateva zile, pentru ca dupa un numar de zile sau saptamani sa regreseze, functiile vizuale sa se restabileasca, total sau partial iar modificarile oftalmoscopice sa dispara in mare parte. Mai rar, evolutia bolii este subacuta sau cronica, fara recuperarea vederii sau cu recuperare partiala si instalarea atrofiei totale sau partiale a papilei.

Diagnostic diferential. Trebuie facut in primul rand cu staza papilara care realizeaza tot un sindrom oftalmoscopic juxtabulbar in care insa functiile vizuale sunt intacte o lunga perioada de timp, spre deosebire de papilita unde acestea sunt precoce si profund alterate.

Etiologie. Este variata. Pot interveni boli infectioase acute sau cronice (scarlatina, variola, febra tifoida, difterie, gripa, reumatism, erizipel, meningite, encefalite, sifilis), focare de infectie (de origine dentara, amigdaliana, auriculara, urogenitala) sau infectii de vecinatate (sinuzite, celulite si flegmoane orbitare).Patogenie. Poate fi infectioasa prin infectie hematogena sau transmisa de la o meningita, precum si prin actiunea toxinelor microbiene.

Tratament. Este etiologic (antibiotice, asanare a focarelor de infectie), patogenetic (injectii retrobulbare cu preparate cortizonice,corticoterapie in doze imunosupresive) si simptomatic (injectii retrobulbare cu atropina, tratament general cu antiinflamatorii nesteroidice si vitamine din grupul B).

2 Neuropatia optica inflamatorie posterioara (retrobulbara)

In aceasta forma clinica, afectarea nervului optic intereseaza portiunea sa situata inapoia punctului de intrare a vaselor.

Aspect functional. Se caracterizeaza printr-o scadere neta si precoce a acuitatii vizuale putandu-se ajunge la cecitate completa, chiar cu disparitia perceptiei luminoase. Marea scadere vizuala este datorata unui scotom central absolut, de dimensiuni mari, care, prin rapida lui progresiune poate ajunge la acoperirea aproape in intregime a campului vizual – asa numita neuropatie optica transversa.

Simptome. Scaderea vizuala este insotita sau precedata de dureri spontane in regiunea orbitara, periorbitara, dureri ce se declanseaza si se exagereaza la miscarile globului.

Semne. In afara de starea midriatica a pupilei, cu incetinirea si chiar abolirea reflexului fotomotor, nu se constata nimic patologic. Fundul ochiului, papila si vasele prezinta aspecte normale.

Evolutie. Este frecvent favorabila. Simptomele regreseaza si vederea revine prin reducerea treptata a scotomului central. Obiectiv, dupa 3-4 saptamani apare decolorarea temporala sau totala a papilei, asa dar un aspect de atrofie, compatibil de multe ori cu acuitate vizuala normala.

Etiologie. Pe langa factorii mentionati la forma anterioara, juxtabulbara a neuropatiei optice, intervin scleroza in placi, neuromielita optica, sinuzitele posterioare, virozele si oftalmia simpatica.

Tratament. Este acelasi ca si in formele anterioare, juxtabulbare.Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

MENIU RECOMANDAT IN CONSTIPATIA ATONA
Onicomicoza
ATREZIA BILIARA
METABOLISMUL CALCIULUI, FOSFORULUI SI MAGNEZIULUI
ASISTENTA MEDICALA ADECVATA
ASPECTE ALE COMEI HIPOGLICEMICE
ANEMIILE HEMOLITICE DOBANDITE
BRONSIOLITA ACUTATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu