Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Tiroidite – clasificare, diagnostic clinic, investigatii, tratament

Tiroidite – clasificare, diagnostic clinic, investigatii, tratament
Tiroidite – clasificare, diagnostic clinic, investigatii, tratament

Clasificare:

Termenul de tiroidite desi cuprinde explicit sufixul afectiunilor inflamatorii inglobeaza de fapt un grup de entitati distincte atat dpdv etiopatogenic incluzand cauze bactereiene, virale sau autoimune cat si clinic si evolutiv:

Tiroiditele acute:

Pot fi considerate afevaratele procese inflamatorii produse de germeni piogeni banali sau micobacterii si in mod exceptionmal de fungi sau paraziti.

Clinic – asociaza semne clasice celsiene ale regiunii cervicale anterioare
Diagnostic – impune si precizarea originii procesului inflamator mai ales in formele recidivante. O evolutie trenanta cu fenomene inflamatorii locale discrete pot avea rarele observatii de tuberculoza a glandei sau alte infectii cu micobacterii atipice.

Investigatii – punctie sub ghidaj ecografic

Tratament – antibiotic asociat cu masuri antri flogistice locale sau drenajul chirurgical adecvat in cazurile supurate

Tiroidita subacuta de Quervain – granulomatoasa pseudotuberculoasa, cu celule gigante – proces inflamator in general autolimitat, este mai frecventa decat este diagnosticata

Diagnostic clinic – debutul poate fi zgomotos cu febra si durere zonala intensa care iradiaza ascendent, disfagie penibila, glanda poate fi moderat hiperplaziata difuz sau asimetric, dura si sensibila la palpare.

Sunt descrise si fenomene generale infectioase dar si manifestari tirotoxice pasagere (agitatie psihomotorie, tremuraturi, diminuare ponderala).

Tratament – in cazurile de intensitate medie efectele clinice favorabile pot fi obtinute cu ajutoril salicilatilor si preparatelor antiinflamatorii nonsteroidiene dar in majoritatea situatiilor terapia se bazeaza pe glucocorticoizi cu eficacitate simptomatica rapida. Se adauga medicatie betablocanta si folosirea chiar a hormonilor tiroidieni care par sa previna recidivele. Indicatia chirurgicala este extrem de restransa la cazurile cu evolutie si suferinta locala prelungita.

Tiroiditele cornice autoimune include mai multe entitati intre care una – cea descrisa de Jakaru Hashimoto denumita struma lymphomatosa care asociaza gusa cu hipotiroidismul reprezinta principala si cea mai frecventa forma.

Diagnostic – majoritatea pacientilor prezinta gusa difuza, mai rar nodulara de volum in general mediu, descriindu-se rar o forma giganta cu fenomene compresive. Glanda are o consistenta ferm-elastica specifica asemanatoare cu cea a cauciucului capatand rareori o duritate deosebita care poate sugera cancerului. Prezenta inconstanta a durerii impune diferentierea de o tiroidita de Quervain sau suspectarea unui limfom tiroidian. la debut functia tiroidiana este nemodificata paceientii prezentand o reactie pozitiva pentru ac antitiroidieni, in special cei microsomali. In evolutie hipotiroidismul se instaleaza insesizabil sau se manifesta discret.

Investigatii – radioiodofixarea si scintigrafie, examinare dopplerTratament – in esenta medical, urmareste ameliorarea fenomenelor clinice si prevenirea sau corectarea hipotiroiditei limitand astfel evolutia bolii. Indicatiile chirurgicale sunt restranse: progresia constanta in pofida medicatiei, prezenta unui nodul rece suspect la PBAS, suspiciuni de cancer sau limfom.

Tiroidita subacuta limfocitara nedureroasa  sau post partum – apartin grupului de leziuni glandulare generate de mecanisme autoimune

Clinic – dezvoltarea unei hiperplazii glandulare in general modeste cu semne initial discrete catre hipertiroidism dar fara fenomene inflamatorii locale

Diagnostic – poate fi stabilit prin PBAS care arata o infiltratie limfocitara focala sau difuza cu colabarea acinilor glandulari. Nediagnosticate aceste varietati pot avea evolutie catre hipotiroidism.

Tiroidita Riedel – fibroaza invaziva, sclerozanta, lemnoasa, de fier

Varietate mai rar intalnita reprezentand 0,03-0,96% din totalul tiroidectomiilor – inflamatie specifica de natura misterioasa producand o gusa fibroasa cu consistenta extrem de dura. Apare mai frecvent la sexul feminin.

Clinic – extrem de dura, nedureroasa, fixa cu extensiile mentionate in structurile adiacente. Evolutia lent progresiva desi uneori se poate stabiliza. Importanta clinica este furnizata pe de o parte de fenomenele compresive in special respiratorii cu senzatie de sufocare, dispnee acuta cu stridor, disfonie, disfagie, sindrom Claude Bernard – Horner iar pe de alata de imposibilitatea diferentierii de cancerele tiroidiene.

Diagnostic – atat ecografia cat si scintigrama ofera aspecte neomogene hipoecogene respectiv hipofixatoare necaracteristice. CT si RMN pot obiectiva invazia uneori anarhica a elementelor anatomice vecine.

Tratamentul - hormonal compenseaza hipofunctia glandulara fara a putea opri evolutia proliferarii fibroase.

Chirurgia poate fi utila diagnosticului acesta fiind precizat prin examenul glandei extirpate pentru suspiciunea de cancer. Exerezele intinse apar hazardate datorita absentei planurilor de clivaj si modificarilor anatomice uneori anarhice.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Tahicardii cu reintrare atrio-ventriculara ce apar in sindromul de preexcitatie
INTOXICATII CU METALDEHIDE
PREGATIREA DINTILOR IN VEDEREA REALIZARII TRATAMENTELOR PROTETICE FIXE UNIDENTARE
Contraceptia mecanica
XILINA - LIDOCAINUM
Patologia stomacului operat
Politici sociale pentru patologia oncologica - Masuri de prevenire si combatere a cancerului la san
Prescriptia medicala si circuitul medicamentelor
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu