Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » familie » pescuit
Simturile pestilor

Simturile pestilorSimturile pestilor

SIMTUL OLFACTIVO-GUSTATIV

Simturile pestilorIn cazul pestilor gustul si mirosul sunt receptate ca senzatii comune.Rolul simtului “chimic” e hotarator in existenta si perpetuarea speciei, de aceea si lobii oflactivi reprezinta o parte importanta din creierul pestelui.De acea pestii sunt adevarate “biodetectoare”

reactionand cu rapiditate la concentratii de 1 g de pesticide la 100.000de metri cubi de apa. Inca din cele mai vechi timpuri, pescari au introdus in nade sub

stante cu gust sau miros placut, observand ca pestolr nu le este indiferent acest lucru. Un fenomen placut analizat de cercetatori este procesul de memorizare pe suport olfactiv bine pusa la punct in stadiile tinere, proces care ii face pe pesti sa recunoasca prada, hrana, posibilul dusman si drumul catre boiste sau locul reproducerii numai recunoscand mirosurile!

 VAZUL

Vazul pestilor nu este la fel de puternic ca cel al pasarilor sau mamiferelor vazul este mult mai putin dezvoltat si de mica importanta pentru pesti chiar si pentru speciile de apa limpede. In fluviile si lacurile de campie desi adancimea acestora nu depaseste cativa metri, turbiditatea este permanent ridicata, ca urmare vizibilitatea scade considerabil. Vederea este pentru pesti doar o anexa a celorlalte simturi.

PERCEPEREA VIBRATIILOR.

Pestii dispun de un adevarat sistem complex de percepere a vibratiilor, reprezentat de urechea interna si linia laterala, are rol in gasirea hraneisau in fuga de un posibil pericol. Urechea interna mult mai dezvoltata decat la oricare alta vertebrata. Ea are un rol determinat in stabilirea pozitiei exacte, in mentinerea echilibruluidar si in interceptarea vibratiilor de inalta frecventa. Linia laterala este ca un canal ce strabate partea laterala a pestilor de la opercul la coada cu legaturi in exterior in fiecare solz printr-o mica deschidere superficiala. Celulele nervoase ale acestui sistem reactioneaza mai ales la vibratiile de joasa frecventa. Datorita densitatii mai mari, apa transmite mult mai bine sunetele decat aerul. Linia laterala permite nu numai sesizarea schimbarilor de temperatura si presiune, dar si intercepteaza vibratiile oricarui corp aflat in miscare , furnizand date asupra directiei si vitezei de deplasare a a cestuia. In apa limpede fara curenti, un rapitor poate percepe vibratiile unei mici rotative de la mai bine de 10 metri. Linia laterala este considerata un adevarat radar pentru pesti, care ajuta la ocolirea obstacolelor in apa, la perceperea vitezei si la directia curentilor.

SENSIBILITATEA LA DURERE

Sensibilitatea la durere a pestilor este mult diminuata. Datorita numarului restrans de terminatii nervoase ce ajung in cavitatea bucala pestii pot sa isi regurgiteze stomacul pentru ca imediat ce se elibereaza (din carlig) ei sa apuce din nou prada. Cercetatorii spun ca pestii au simtul durerii de 200 de ori mai slab decat omul.

STRESUL

Prezenta omului pe malul apei, posibilul inamic de altfel, aduce schimbari in ecosistem.Cu alte cuvinte, faptul ca pestele este “stresat” de prezenta “inamicului”, provoaca schimbari in ecosistem. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista anumiti factori care provoaca stresul pestilor. Unul din factori este utilizarea firelor lungi, de catre pescar, fire necesare aruncarii momelii la distanta, dar datorita lungimii lor, acestea prelungesc timpul de scoatere din apa a pestelui si prelungesc totodata lupta acestuia de a scapa din carlig. Un alt factor este folosirea momelilor artificiale cu multe carlige, care ranesc pestii si sunt greu de scos. In astfel de situatii scoaterea carligului ia mult timp iar pescarul trebuie sa fie atent sa nu raneasca pestele si mai rau decat a facut-o deja. Totodata aducatoare de stres este si lupta sau reactia pestilor atunci cand sunt adusi la mal sau in barca:ei continua sa se zbata!
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Calendarul pescarului
Specii de organisme acvatice utilizate in dieta pestilor de acvariu
Clasa Cyclostomata
Pescuitul cleanului cu momeli naturale
Tipuri de noduri
Pescuitul
Monturi Pescaresti - momeala preferata a pestilor
Trusa pescarului incepator
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu