Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Caracteristicile, rolul, eficienta si aplicabilitatea in viata oamenilor din tara noastra a sintagmei "Sportul pentru toti"

Caracteristicile, rolul, eficienta si aplicabilitatea in viata oamenilor din tara noastra a sintagmei "Sportul pentru toti"


Universitatea Babes Balyai, Cluj-Napoca

Caracteristicile, rolul, eficienta si aplicabilitatea in

viata oamenilor din tara noastra a sintagmei "Sportul pentru toti".

Cuprins:

1. Semnificatia sintagmei "Sportul pentru Toti"2. Caracteristicile

3. Rolul

4. Eficienta

5. Aplicabilitatea

1.Semnificatia sintagmei sportul pentru toti

Sportul pt toti este o activitate nonprofit cu un scop recreativ si cu utilitate publica. Aceste activitati sunt sprijinite financiar de stat prin intermediul ministerului tineretului si sportului,organizatii nonguvernamentale, primarii, consilii locale si firme private prin sponsorizari. Sprijinul pe care aceste institutii il ofera marei mase a populatiei este prin punerea la dispozitie a bazei materiale care cuprinde : baze sportive, echipamente si personal calificat care sa fie la dispozitia tuturor practicantilor.

In acest context se incadreaza si sporturi care nu necesita o incurajare materiala din partea unei institutii sau organizatii, cum ar fii sporturile practicate independent.

2. Caracteristici

Acest fenomen numit sportul pentru toti are urmatoarele caracteristici: trebuie adaptat si incadrat in conditiile economice, sociale, climaterice, geografice, precum si legat de traditiile culturale ale tarii noastre.

Pentru fiecare dintre noi, la nivel individual, sportul inseamna sa-ti incurajezi echipa de fotbal preferata, sa pedalezi asiduu pe bicicleta sau sa exersezi cele mai noi figuri de gimnastica aerobica. Insa la nivel colectiv, sportul reprezinta mult mai mult. Sportul nu se limiteaza numai la efectele benefice asupra sanatatii. Valorile sportive, precum munca in echipa, spiritul de echipa, toleranta si solidaritatea, sunt elemente care ne apropie. Si sa nu uitam ca domeniul sportiv genereaza, numai in Europa, 15 milioane de locuri de munca.

Este firesc, asadar, ca Uniunea Europeana sa doreasca promovarea si protejarea avantajelor pe care sportul le aduce atat societatii, cat si economiei. Incepand din 2004, declarat An european al educatiei prin sport, Comisia a depus eforturi pentru ca sportul sa capete mai multa vizibilitate.

Au urmat consultari cu principalele parti interesate, printre care Comitetul Olimpic International, comitetele olimpice europene si UEFA, care au durat doi ani. Rezultatul este un document de strategie al Uniunii Europene, care acorda sportului un loc important in cadrul elaborarii politicilor europene. Aceasta Carte alba privind sportul are ca scop sensibilizarea in legatura cu necesitatile specifice domeniului sportiv si identificarea masurilor ce urmeaza a fi luate la nivel european.

Federatia Romana Sportul pentru Toti elaboreaza noua strategie "PROGRAMUL NATIONAL SPORTUL PENTRU TOTI ROMANIA MILENIUL III - UN ALT MOD DE VIATA" in scopul promovarii si cultivarii sportului pentru sanatate, educatie si recreere ca parte integranta a modului de viata.Strategie in care parteneriatul intre structurile guvernamentale, agentii economici si societatea civila este absolut necesar pentru atingerea obiectivelor fundamentale :

- garantarea dreptului si accesului oricarei persoane la practicarea libera a activitatilor fizice sportiv-recreative;
- formarea de mentalitati favorabile si atitudini pozitive si active la toate nivelurile;
- asigurarea conditiilor necesare- resurse  umane, baza materiala, manageriat, servicii de calitate pentru practicarea activitatilor fizice sportiv-recreative, in cadru organizat sau in mod independent, inr-un mediu curat  si sigur;
- trecerea de la o planificare si oferta centralizata la realizarea de programe locale bazate pe traditii, nevoile si preferintele populatiei.

Cele mai importante caracteristici sunt cele economice si sociale.

Factorul econimic sta la baza dezvoltarii infrastructurii dar si la intretinerea acesteia fara de care nu ar putea exista. Din pacate in trecut autoritatile nu au acordat o atentie prea mare acestui domeniu dar in ultimul timp din lipsa banilor sau hotarat sa sprijina cat mai mult posibil initiativele altora. Un exemplu bun a fost in cluj cand era domnul Emil Boc primar care nu accepta bani de la firmele care doreau sa isi afiseze reclame stradale cerandu-le in schimb sa reconditioneze un parc de joaca pentru copiii si terenuri de sport. Acest lucru a avut un impact social foarte mare asupra populatiei din cluj care a inceput sa iasa intr-un numar tot mai mare la acele terenuri de sport si parcuri pentru copii vazand imbunatatirea conditiilor, dar si intretinerea lor. Astfel de programe au fost desfasurate peste tot in tara sub diferite forme toate avand acelasi scop si anume cel social.

Impactul social pe care il are sportul pentru toti este foarte mare deoarece sunt implicate cele mai inalte foruri care organizeaza concursuri in diferite sporturi pentru persoanele care nu practica performanta. Aceste concursuri sunt locale, regionale, nationale, continentale si internationale cu deplasari sponsorizate. In acest fel persoanele inscrise in aceste competitii au o modalitate de a cunoaste multe si diferite persoane cu diferite moduri de gandire si culturi interesante si cat mai variate reusind astfel sa stabileasca si sa mentina relatii de prietenie cu aceste persoane. Aceste legaturi ajung sa schimbe si la noi multe aspecte , de exmplu sa vedem partea plina a paharului nu cea goala.

Activitatea Sportive de Masa in Intreprinderi si Institutii

In lumea moderna educatia fizica si sportul ocupaun loc important. Exercitiu fizic si miscarea permit omului pe de o parte sa se implineasca corporal si spiritual, iar pe de alta parte il sprijina, prin exersarea virtutilor, solidaritatii si abnegatiei in efortul colectiv, in integrarea in societate. Sportul, in acceptia larga a cuvantului, servind ca element etnic este temelie a demnitatii si caracterului, deprinzand oamenii muncii de pretutindeni sa cunoasca indatoririle catre ei insisi, catre colectivitatea umana si in special, cautand sa dezvolte constiinta nationala si dragostea de patrie si popor.

In perspectiva educatiei permanente, educatia fizica si sportul de masa trebuie integrate pe tot parcursul vietii si concepute in legatura nemijlocita cu functia lor formative, pentru ca oamenii din intreprinderi si institutii sa dobandeasca o anumita capacitate motrica, morala, intelectuala pe care sa o valorifice apoi in viata si munca profesionala intr-un mod cat mai efficient. Cu timpul durata actrivitatilor profesionale se va scurta, dand omului ragaz pentru preocupari variate. Timpul liber va fi folosit, fara indoiala in directia, preocuparilor sportive appreciate ca o sursa de destindere si recreere.


Sedentarismul, suprasolicitarea, surmenajul sunt cateva caracteristici nedorite ale vremurilor noastre, pe care trebuie sa le anulam prin activitati corporale, contracarand efectele negative ale celor dintai. "Prelungirea vietii consta, in primul rand, in a nu o scurta".

Problema prelungirii vietii este direct legata de felul in care folosesti anii pe care ii traiesti, defapt batranetea se pregateste in tinerete. Intelectualizarea activitatilor corporale, pe baza intelegerii unitatii lor si a fundamentelor stiintifice si practice constituie o necessitate obiectiva a vremurilor noastre. Dar numai "preocuparile si pozitiile superficial si sporadic realizeaza cu greutate succese mai importante in orice domeniu al activitatii sociale" si cu atat mai mult in activitatea sportive, unde tulburarea bioritmului poate adduce cu sine chiar trauma si indispozitii nedorite.

Patrand un bioritm echilibrat, potrivit varstei, sexului si gradului de pregatire fizica, pe tot parcursul vietii, exercitiul fizic si miscarea devin o activitate rationala si de agreement in actiune, care este recompensata extrinsic. Cu cat este mai mult recompensata cu atat are mai mult tendinta de a fii o munca si cu cat este mai putin recompensata, cu atat se accentueaza caracterul de agreement. Daca descriem aceasta activitate rationala, ca facand parte dintr-un subsistem, aceasta activitate depinde de sistemul de organizare individual, social si cultural.

Activitatea Sportiva de Masa in Armata

Asemenea tuturor oamenilor muncii militarii armatei noastre sunt participant active in frontal comun al tuturor activitatilor social-politice din tara noastra. Militarii de toate gradele depun eferturi ata in pregatirea de lupta si politica, cat si in indeplinirea sarcinilor de cinste incredintate de stat in ampla opera de edificare a societatii democratice multilateral dezvoltata. In vederea atingerii acestor obiective, pe langa celelalte laturi ale pregatirii militarilor, in unitatile militare se desfasoara si o sustinuta pregatire fizica, o bogata activitate sportive in cadrul marii competitii nationale "DACIADA"

In armata noastra sun asigurate : cadrul organizat, mijloacele si conditiile material de intruire sportive, menite sa duca la mentinerea si intarirea sanatatii, la dezvoltarea unor inalte calitati morale, la cresterea rezistentei la eforturi intense si de lunga durata, la formarea si consolidarea deprinderilor de a actiona cu fermitate in conditiile complexe si variate ale luptei modern. Educatia fizica si sportul, activitati de interes national, raspund deopotriva nevoilor firesti de dezvoltare a generatiei tinere si celor specifice armatei. In acest scop este folosita, o baza stiintific fundamentata si perfectionata continuu, o gama larga de mijloace si forme , cum sunt:

Inviorarea de dimineata

Pregatire fizica in cadrul programului de instruire

Invatarea de noi sporturi applicative

Actiuni sportive de masa in cadrul ministerului

Demonstratii de masa si parazi militare

Stafete applicative effectuate pe trasee cu specific military

Eficienta pregatirii fizice si a activitatii sportive desfasurate in randurile armate este confirmata de datele obiective privind indicia de sanatate si robustete, de adaptare la eforturi deosebite, viteza de reactive si executie etc. Bogatul program competitional al ministerelor incepand cu fazele de masa pe subunitati si pana la etapele finale pe tara asigura o participare sistematica si organizata a tuturor militarilor.Un loc important in programul activitatilor de masa, il ocupa cum e si firesc, concursurile sportive militare de iarna si de vara, olimpiada vanatorilor de munte, precum si probele aplicativ-militare, in care maiestria sportive se imbina cu cerintele pregatirii de lupta. Pentru buna organizare si conducere a pregatirii fizice si activitatii sportive de masa sunt asigurate cadre necesare de ofiteri de specialitate si instructor sportivi.

"Sportul" este un factor de imbunatatire si mentinere a sanatatii si conditiei fizice, ca modelator al capacitatii biomotrice si gandirii pozitive, ca mijloc de integrare sociala a fiecarui individ, prin  exercitiul fizic  practicat  la orice varsta.

Rolul

Sportul pt toti trebuie promovat ca o activitate sociala de interes national si international pt toate categoriile de varsta. Spun asta pt ca prin sport imbunatatim sanantatea, e un mijloc de integrare in societate, dezvolta personalitatea, dar si invata si intareste respectful fata de sine si de celalalt. Tot prin aceste activitati invatam sa fim mai tolerant si mai respectuosi. De exemplu asociatia nonguvernamentala "Federatia Romana Sportul pentru Toti" promoveaza "sportul" ca factor de imbunatatire si mentinere a conditiei fizice si a gandirii positive. Acest aspect avand rol principal chiar daca nu este promovat de o oraganizatie fie ea guvernamentala sau nonguvernamentala.

APLICABILITATEA

Referitor la aplicabilitate trebuie luat in considerare un factor foarte important si anume BANII. Sunt multe sporturi care sunt costisitoare atat din punct de vedere al infrastructurii cat si din punct de vedere al echipamentului, deaorece unele sporturi necesita echipament scump si din pacate aceste organizatii nu dispun de un buget atat de mare incat sa poata pune la dispozitia unui numar foarte mare de romani. Atunci trebuie sa cuprindem un numar cat mai mare de romani din toate categoriile de varsta si o gama cat mai larga a sporturilor incluzand si sporturi noi care apar in tarile mai dezvoltate astfel incat acestea sa poata fii puse la dispozitia tuturor. Unele tari mai dezvoltate si-au dat seama ca o tara poate fii prospera daca are un popor sanatos adica un sistem sanitar bine pus la punct si deasemenea acest popor sa isi poate intretine si imbunatatii sanatatea pe care o au.

Pentru o aplicabilitate intr-un numar cat mai mare trebuie sa fie bine promovat si bine inchegat ulterior in gandirea omului de rand astfel in cat el sa se simta intr-un fel sau altul obligat sa faca o "miscare" in termini mai populari. Provovarea sportului in randul populatiei se face prin diferite programe gandite bine de persoanele abilitate din cadrul ministerului tineretului si sportului dar care sa aiba un impact mare asupra populatiei.pot fii folosite spoturi publicitare tv, radio, afise si plinati impartiti in strada.

Activitatile sportive de care sa dispuna populatia romaniei trebuie sa fie si foarte simpla. Simplitatea este un factor influentat atat de starea economica cat si de adaptabilitate. Din lipsa fondurilor financiar nu exista personal specializat angajat decat rareori intalnim cate un specialist care vine si joaca, informeaza si ajuta benevol adica face voluntariat. Din cauza acestor aspect cum am mentionat mai sus oamenii trebuie sa simplifice regulile jocurilor urmarind sa conteze doar miscarea prorpiuzisa.

Astea sunt separate alex daca vrei sa le mai introduce pe undeva dar cred ca le-am mentionat ;)

Ce sport iti place?

Aerobic

22.37% (98)

Tae-Bo

18.95% (83)

Dans Aerobic

11.19% (49)

Step

5.48% (24)

SInot

10.27% (45)

Kangoo

26.03% (114)

Aquagym

5.71% (25)

Selectia programelor trebuie sa se faca prin :

- identificarea socio-culturala si inglobarea, in programul national, a propriei mosteniri cultural-sportive exprimata in miscare, joc ,sport;

- preluarea unor sporturi din alte tari ale lumii, adaptarea si incadrarea oportuna si rationala la conditiile fiecarei tari.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.