Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » sport
Introducere in psihologia sportului. Filozofia antrenorului. Filozofia sportului.

Introducere in psihologia sportului. Filozofia antrenorului. Filozofia sportului.
Introducere in psihologia sportului. Filozofia antrenorului. Filozofia sportului.

Psihologia sportului se ocupa de procesele psihice si comportamentul celor care practica sporturile: (activitati cu caracter agonistic, ludic si gimnic) orientate preponderent spre performanta, spre depasire proprie, a adversarului sau a naturii.

Indiferent de modul cum a fost definita, esenta psihologiei sportului consta in studiul omului care practica exercitiul fizic la limita posibilitatilor sale fizice si psihice.Pentru aceasta el se supune voluntar unui antrenament intens in vederea realizarii performantelor de varf, in concurs.

Putem evidentia doua roluri principale ale psihologiei sportului:

a.       teoretic si academic (de cercetare si invatamant)
b.      practic

Principalele directii de aplicare a psihologiei sportului sunt urmatoarele:

Pregatirea, formarea profesorilor si antrenorilor, inzestrarea lor cu tehnici si cunostiinte specifice domeniului in vederea conducerii stiintifice a procesului de pregatire a sportivilor pentru obtinerea unor performante superioare.

Pregatirea sportivilor insisi, prin care se realizeaza o mai buna constientizare si mai ales formarea capacitatii de autoreglare si autoeducatie.

Difuzarea larga a cunostiintelor de psihologie a sportului, pentru o mai buna intelegere si sprijinire a eforturilor sportivilor de a realiza performante superioare.

Contributia la fundamentarea stiintifica a stiintei activitatilor corporale, in special a stiintei sportului,cum este de ex. considerarea unor principii cu caracter psihologic ale antrenamentului : principiul motivatiei, principiul constientizarii, principiul autoreglarii etc.

Dintre cei care au sarcina sa aplice rational si eficient rezultatelor cercetarilor psihologice ii amintim pe psiholog, antrenor si medic. Sunt putini psihologi care acorda asistenta de specialitate in procesul de pregatire a sportivilor. Practica a aratat ca munca lor este foarte profitabila. Se pare ca la ora actuala s-a acumulat suficienta experienta pentru a trece la un nou stadiu de generalizare a datelor. Antrenorul ramane persoana cu maxima responsabilitate, de nivelul pregatirii sale pluridisciplinare si maiestria pedagogica depinzand intreaga strategie si tehnologie a pregatirii sportivilor. Oricum, antrenorii sunt prea putin inclinati spre experimentare, ei aplicind mai ales ceea ce ei stiu mai bine si ceea ce le da certitudinea obtinerii unor rezultate favorabile. Iata de ce eforturile psihologilor sportivi trebuie sa se indrepte spre castigarea adeziunii antrenorilor pentru utilizarea factorului psihologic in pregatirea sportivilor, simultan cu sprijinul pentru insusirea modalitatilor specifice de operare practica in campul psihocomportamental.

Este cunoscut faptul ca stiintele noi se constituie fie prin desprinderea de o “stiinta – mama”, fie la granita a doua stiinte deja constituite, fie din “imprumuturi” pluri – sau interdisciplinare. Cu psihologia sportului lucrurile sau petrecut cam asa : la inceput au fost imprumuturi din “stiinta mama”, atunci cand cercetatori au privit fenomenul sportiv si pe sportiv din punct de vedere al psihologiei generale, in scopul de a-l intelege mai bine si de a utiliza aceasta intelegere pentru intregirea tabloului “stiintei – mama”. Cu timpul, simultan cu dezvoltarea diferitelor discipline psihocomportamentale, psihologia sportului s-a ajutat de concepte, tehnici si metode pentru a-si construi propriul edificiu. Vom aminti aici psihologia educationala, psihologia muncii (organizationala), psihologia clinica, psihodiagnoza, care, fiecare in felul sau au furnizat date, concepte si ipoteze pentru noua stiinta in curs de afirmare. Si invers este valabil.

Independenta ca stiinta – dupa 1965

Cunostiinte solide de psihologia sportului trebuie sa aiba orice absolvent de facultate cu profil sportiv, dar mai cu seama orice antrenor. Puteti deveni mai buni antrenori sau profesori de sport daca asimilati cit mai multe cunostiinte de psihologia sportului cu conditia sa folositi informatia care vi se preda.

Sarcina mea a fost sa adun cat mai multa informatie din domeniu.Cel mai greu a fost sa primesc informatiile necesare pentru ca la noi nu exista prea multe studii serioase pe aceasta tema.Am acordat credit celor mai importanti psihologi care au condus un numar impresionat de studii ale caror rezultate doresc sa vi le impartasesc. Un lucru deosebit de dificil a fost prezentarea cunostiintelor intr-o forma accesibila si interesanta care sa va suscite interesul.

In cea mai mare parte a cursului meu ma voi adresa viitorilor antrenori care trebuie sa aiba cunostiinte solide de psihologie. Nu pot exista psihologi la fiecare echipa sportiva. Tendinta moderna este ca fiecare antrenor sa aiba cunostiintele de psihologie necesare sau sa colaboreze cu un psiholog.

Meseria de antrenor este una dintre cele mai dificile profesii din lume.Antrenorul performant trebuie sa posede calitati extraordinare si cunostinte temeinice, pentru a forma sportivi de valoare. Mai mult, se asteapta de la ei sa formeze caractere puternice care sa ghideze pe fostii sportivi in viata sociala. Antrenorul are in mana lui o diversitate de tipuri umane pe care trebuie sa le conduca, fiind totdeauna sub o imensa presiune si sub cenzura nemiloasa a publicului spectator. Un antrenor de succes trebuie sa aiba, nu numai cunostiinte de metodica si strategie in sport dar si trebuie sa fie un talentat psiholog. Psihologii specializati in sport au cunostiinte serioase care pot fi benefice antrenorilor, insa putini antrenori sunt constienti de acest lucru. Aceste cunostiinte sunt o combinatie intre cercetarile stiintifice si experienta practica a antrenorilor si sportivilor cu experienta. De nu sunt antrenorii constienti de aceste cunostiinte folositoare? Pentru ca lucrarile stiintifice sunt scrise in limbaj tehnic care nu le este foarte familiar si pentru ca ar trebuie sa citeasca sute de studii ca sa-si formeze o imagine complecta. Mai mult, studiile academice au ca scop producerea cercetarilor stiintifice si nu explicarea lor potentialilor destinatari. S-a dat o importanta mai mica diseminarii cunostiintelor produse de PS. Din experienta mea constat ca antrenorii nu sunt prea interesati de PS. Totusi ei sunt entuziasti de domeniu daca informatia este inteleasa si relevanta pentru munca lor. Marea problema nu este lipsa de interes ci lipsa unui sistem care sa faca informatia transferabila. Acest lucru a fost sesizat de americani care au creiat American Coaching Effectiveness Program.

O serie de psihologi ultraconservatori sustin ideea ca inca nu avem evidente specifice definitive pentru a oferi sfaturi antrenorilor despre cum sportivii sa dobandeasca calitati psihologice. Nu exista studii definitive, la fel cum nu exista cercetari complecte despre cum sa ne crestem copii, cum sa tratam dependenta de substante, cum sa invatam o limba straina. Sportivii au nevoie de asistenta in dezvoltarea calitatilor psihologice si avem destule cunostiinte care ne pot fi utile. Exista putine riscuri ca invatand aceste calitati, sa putem produce tulburari psihologice. Exista prejudecata ca URSS si tarile din Est au cunostiinte superioare in stiintele sportului, pornind de la marile succese ale acestor sportivi.Este un mare neadevar pentru dintr-o monitorizare a studiilor de psihologie a sportului, Rusia si tarile din Est sunt cel putin cu 10 ani in urma.Cursul de fata nu este ceva ce ne ofera literatura psi aflata pe rafturi (cum sa devii mai bun. mai bogat, mai plin de succes etc.). Daca cautati raspunsuri simple nu le veti gasi in acest curs. Psihologia sportului este un subiect complex si desi solutiile problemelor nu sunt simple, ele pot fi intelese si controlate de antrenori si sportivi.Cu cat te implici mai mult in curs cu atat primesti mai mult.(exemplu cu psihoterapia)

FILOZOFIA SPORTULUI

Cind spunem Filozofie ne gandim la ceva foarte intelectual. Dar nimic nu este ma util pentru om decit o filozofie de viata bine pusa la punct. Filozofia ne ghideaza oriunde si oricand: ne ajuta sa raspundem la intrebari fundamentale: ce?, de ce?, cum?. Este maniera in care vedem lucrurile si experientele vietii, cum vedem oamenii si relatiile cu ei. Este valoarea pe care o atribuim acestora. Filozoful grec Epictet spunea : Inceputul filozofiei este de a sti starea mintii noastre. Cunoasteti starea mintii voastre Va este clara filozofia voastra de viata Filozofia voastra de antrenor sau sportiv de performanta este bine definita Sau sunteti nesiguri in credintele voastre despre momente importante din viata? Astfel de incertitudini conduc la comportament inconstant care distruge relatiile interpersonale creind haos in cadrul echipei.Cheia pentru a dezvolta o filozofie de sportiv si apoi de viata, consta in cunoasterea de sine.

De ce filozofie?

Poate va intrebati de ce incep un curs de psihologie a sportului cu un capitol despre filozofie. Raspunsul este ca filozofia este fundamentul psihologiei. Filozofia este derivata din constiinta de sine iar aceasta este un obiectiv al psihologiei. Informatiile despre psihologie pe care le prezint in acest curs le veti intelege si le veti interpreta in maniera diferita in functie de filozofia dumneavoastra despre sport sau antrenorat. Filozofia voastra va da directia in care veti utiliza notiunile psihologice pe care le voi prezenta. Cum spunea cineva : daca nu stii unde vrei sa mergi, fiecare drum te va duce acolo.Ca sa ai succes trebuie sa stii unde vrei sa ajungi si in acest curs ma straduiesc sa va dau o harta. Dar depinde de voi sa alegeti drumurile bune. Antrenorii fara o filozofie bine constituita gresesc directia si esueaza sub presiunile exterioare exact ca in urmatoarea povestire: Un baiat si un batran mergeau la oras cu un magar.Ei au hotarat ca baiatul trebuie sa mearga calare.Pe drum oamenii comentau ca este o rusine ca baiatul sa calareasca si batranul sa mearga pe jos. Atunci ei au hotarat ca poate criticile sunt intemeiate si au schimbat rolurile. Apoi au intalnit oameni care au spus ca este o rusine ca batranul sa calareasca si baiatul sa mearga pe jos. Atunci au decis sa mearga amandoi pe jos. Au intalnit o groaza de oameni care au spus ca este o stupiditate sa umbli pe jos cand ai un magar la dispozitie. Au hotarat ca poate oamenii au dreptate si l-au calarit amandoiLa trecerea unui pod l-au scapat in apa si a murit. Morala acestei povesti este ca daca incerci sa multumesti pe fiecare poti in final sa pierzi ce ai mai bun.Cand esti antrenor, filozofia ta este mai importanta decat cunostiintele tehnice. Avand o filozofie bine formulata,ea te va ajuta sa-ti risipesti incertitudinile despre regulile antrenamentului sportiv,disciplina,obiective de scurta si lunga durata si multe alte fatete ale antrenoratului. Daca veti dedica acelasi timp pentru dezvoltarea filozofiei cat pentru cunostiintele tehnice despre sport, veti deveni un antrenor mai bun.

Cum ne dezvoltam filozofia?

Probabil ca deja aveti o filozofie de viata sau despre sport. Aceasta poate sa fie sau nu dezvoltata in mintea dumneavoastra. Poti sa fii constient de perspectivele pe care ti le ofera viata sau acest lucru sa fie la nivel inconstient. O filozofie consta din credinte si principii care servesc ca si ghid de actiune. Evenimentele testeaza aceste principii plasandu-va in situatii in care sunteti nesiguri de raspunsul pe care il veti da. Cind raspundeti, consecintele sunt evaluate in functie de principii. Daca evaluarea este favorabila, principiile sunt intarite.Daca este nefavorabila si se continua asa, se cauta principii diferite. Multi antrenori nu acorda prea multa consideratie acestui proces evaluativ. Acesti antrenori,in consecinta au conceptii insuficient dezvoltate care sa raspunda exigentelor profesiei. Altii dezvolta filozofii inflexibile si putin productive in atingerea obiectivelor lor. Altii adopta filozofii incongruente in raport cu valorile societatii. Sunt de apreciat conceptiile care pun accent pe invatare si performanta decat pe victorie cu orice pret. Un antrenor experimentat isi modifica conceptiile odata cu trecerea timpului. De aceea nu asteptati sa aveti toate raspunsurile imediat. Fiti deschisi, examinati-va convingerile si valorile din timp in timp, profitati de experienta celor mai eficienti.

Sigur trebuie sa va dezvoltati propria filozofie asupra sportului, dar ea trebuie sa fie acceptata de societatea in care traiti. Nu puteti adopta o filozofie proprie audiind acest curs sau imprumutind-o de la un antrenor cunoscut. Acest capitol este conceput ca sa va ajute sa va dezvoltati propria filozofie.

Propria filozofie a antrenorului cuprinde trei nivele diferite:

- filozofia de viata

- filozofia antrenoratului

- filozofia sportului practicat (tehnicile si strategiile pe care le utilizati)

De obicei filozofia de viata influienteaza filozofia antrenoratului iar aceasta influenteaza filozofia sportului. Uneori antrenorii adopta principii in sport in totala discordanta cu principiile din viata.(Exemple).

O filozofie folositoare implica doua sarcini majore.Prima este dezvoltarea constiintei de sine, adica sa te cunosti mai bine.A doua este de a decide care sunt obiectivele pe care le urmaresti ca antrenor.

Constiinta de sine

Daca nu stii cine esti, cum ai putea sa-i ajuti pe sportivi sa se cunoasca pe ei? Daca nu esti impacat cu tine, este putin probabil ca o sa poti sa ajuti sportivul sa fie bine cu el. Daca nu ai directie si hotarare nu poti sa le ceri celorlati. Daca nu dai dovada de caracter nu poti cladi caractere puternice.

Amintiti-va de aceste lucruri atunci cand va asumati dificila responsabilitate de a fi antrenor. Sportivii vor deveni mai repede ceea sunteti decat ceea ce ati dori sa fie. Un antrenor care este constient de valoarea lui este mai capabil sa-ti dirijeze sportivii. Doar prin constientizarea sinelui poti ajunge la concluzia ca trebuie sa devii mai competent in anumite fatete ale vietii tale. Acest lucru reclama sa fii onest cu tine insuti despre ceea ce esti cu adevarat (uneori o experienta dureroasa).Cand arunca o privire asupra lor insisi,unii oameni nu le place ce vad si fug de ei insisi.

Constiinta de sine se poate dezvolta in doua moduri:

ascultandu -ne noi pentru a ne intelege trairile si reactiile la evenimentele de viata si cauzele acestora.

solicitand feedbackuri din partea altora despre cum ne vad si cum reactioneaza.Cine sunt?

Dati raspuns la urmatoarele intrebari:

Cine sunt?

Ce vreau sa fac in viata?

Incotro ma indrept?

Care este scopul meu in viata?

Se potriveste comportamentul meu cu scopurile pe care mi le-am propus?

Sunt mandru sau rusinat de ceea ce sunt?

Sunt fericit sau nefericit?

Sunt intrebari dure. Ar trebui sa luam cu totii o pauza din viata noastra tumultoasa si sa raspundem cinstit la aceste intrebari. Acum cinci intrebari specifice pentru sport:

De ce fac sport?

Fac sport din motive intemeiate?

Care sunt scopurile mele ca sportiv?

Sunt un bun sportiv?

Ce ar putea sa ma faca un sportiv mai bun?

Raspunsul la aceste intrebari, precum si la altele,formeaza conceptul de sine - credintele pe care le ai despre sine.Multe din credintele pe care le ai despre tine sunt formate dupa modul in care tu percepi raspunsurile celorlalti fata de tine. Aceste credinte sunt asumate inconstient si deseori nu le cunosti sursa.

Cele trei euri

Eul ideal (dezirabil,adica cum mi-as dori sa fiu) consta in ceea ce persoana ar dori sa fie.Este ceea ce astepti si ceri de la tine. Este bazat pe principiile morale primite de la familie si alte persoane importante din viata ta.

Eul public (social, adica cum ma vad ceilalti) este imaginea pe care crezi ca altii o au despre tine. Tu vrei ca altii sa creada anumite lucruri despre tine, cum ar fi sa te respecte, sa te iubeasca, sa te ajute sa-ti implinesti scopurile. Daca ceilalti cred lucruri gresite despre tine, ei pot sa te ignore, sa te respinga sau sa te pedepseasca.

Eul adevarat (real, perceput, adica cum ma vad eu) este suma gandurilor subiective,trairilor si nevoilor pe care le vezi ca sunt autentice. Eul autentic este intr-o continua schimbare si o persoana sanatoasa cauta sa se adapteze la realitatile lumii de afara. Prin aceste interactiuni cu altii prin procesul de comunicare, incepem sa intelegem, sa acceptam si sa experientam eul real.

Uneori exista un conflict intre eul real si celalalte euri, putand rezulta anxietate, vinovatie, sau chiar ura de sine.Cand o traire, gand sau experienta contrazic credintele despre tine te poti simti amenintat si incerci sa interpretezi,sa ignori, sa contesti experienta.In acest fel iti protejezi eul, dar cand te protejezi exagerat ajungi sa ratezi oportunitatea de a te dezvolta un urma acestor experiente.Pentru a te mentine intr-o buna conditie mentala trebuie sa ne straduim sa pastram eul public si cel ideal compatibil cu cel real.

Sa te privesti obiectiv necesita introspectie si abilitate sa te vezi pe tine asa cum esti. Nimeni nu este capabil sa faca acest lucru in deplina obiectivitate, dar unii sunt mai priceputi in asta.Ca sa-ti cunosti mai bine eurile, tabelul de mai jos contine o listade roluri si caracteristici care sunt semnificative pentru meseria de antrenor.Complectati tabelui folosind urmatoarele instructiuni:

Pentru primul rol,evalueaza-te ca si cum ai dori sa fii(eul ideal).

Apoi evalueaza-te cum crezi ca esti vazut de ceilalti(eul public)

Evalueaza-te cum esti tu dea-devaratelea(eul real)

Acum treci la urmatorul rol sau caracteristica si evalueaza-ti cele trei euri.

In final,sa poti compara cele trei euri, evalueaza-le pe o scala

-3 -2 -1 0 +1 +2 +4

Eul negativ neutru eul pozitiv

Tabelul 1

Cunoasterea celor 3 euri

Pentru a te cunoaste mai bine trebuie sa fii foarte sincer.

Acum uitati-va la notele date.Exista discrepanta mare intre cele trei euri? Daca da, de ce crezi ca exista? Ce poti face in legatura cu acestea. Daca esti curajos,roaga pe cineva care te cunoaste sa revada evaluarile.Discutati cu acea persoana orice discrepanta pe care o vedeti.Tineti minte,altii nu cunosc decat eul public al dumneavoastra.

Stima de sine

Stima de sine pleaca de la o convingere interioara asupra competentei si valorii ca fiinta umana. Foarte adesea cei din lumea sportului isi bazeaza stima de sine pe victoriile sau infrangerile din competitii.Ne apreciem pe noi prin diminuarea valorii celuilalt aratand ca suntem mai valorosi in concurs. Adevarata stima de sine nu rezulta din competitie sau comparare.Stima de sine pozitiva este a ne vedea pe noi ca niste persoane competente si valoroase,simtindu-ne bine pentru asta. Stima de sine nu se atinge prin infrangerea celorlalti ci prin a trai dupa propriile standarde.

Succesul ca antrenor este strans legat de stima de sine, de modul cum te valorizezi. Daca ai incredere in tine, vei ajuta dezvoltarea increderii la cei pe care ii antrenezi. Daca te simti valoros ca persoana vei vedea aceeasi valoare la ceilalti.

Cum ne judecam pe noi insine? Simtiti ca sunteti o persoana competenta? Simtiti ca sunteti o persoana valoroasa? Dintre toate judecatile de valoare niciuna nu este mai importanta decat cele care ating centrul existentei noastre. Cum ne raportam la noi insine,influienteaza modul in care relationam cu altii, cu lumea care ne inconjoara.

Succesul ca sportiv sau ca antrenor este strans legat de perceptia de sine ca o persoana competenta. Asumarea propriei competente este vitala pentru ca ne face mai valorosi, facandu-i pe ceilalti mai competenti.

In deceniul 7 a aparut cartea lui Thomas Harris intitulata Eu sunt OK – Tu esti OK.In scurt timp a devenit best seller intre cartile self-help. In aceasta carte autorul descrie patru atitudini de baza pe care le adoptam fata de noi si fata de ceilalti. Cititi caracteristicile fiecarei pozitii si apreciati care vi se potriveste mai bine.

Eu nu sunt OK,Tu esti OK

Te simti la mila celorlalti

Ai nevoie de mai mult sprijin,acceptare si recunoastere din partea celorlalti

Te nelinisteste faptul ca ai avea nevoie de sprijin din partea altora.

Te indoiesti de tine.

Te subestimezi.

Gasesti alibiuri pentru a nu face anumite lucruri.Eu nu sunt ok,Tu nu esti ok

Ti-ai pierdut speranta de a fi fericit.

Eviti anturajul celorlati.

Simti ca nu esti acceptat si sprijinit de ceilalti.

Chiar daca altii incearca sa te sprijine,nu acceptati pentru ca cei care il ofera sunt rai, slabi si nu OK.

Nu te accepti.

Eu sunt OK,Tu nu esti OK

Refuzi ajutorul celorlalti.

Te simti bine atata timp cat altii te lasa in pace.

Esti independent.

Nu vrei sa amesteci cu altii.

Refuzi ajutorul si acceptarea celorlalti pentru ei nu sunt OK.

Faci ca ceilalti sa vada ca esti bine dar ei nu sunt asa.

Eu sunt OK,Tu esti OK

Te simti intrutotul valoros si acceptabil.

Ii simti pe ceilalti valorosi si acceptabili.

Iti place de tine si de ceilalti.

Iti place sa te implici in relatii serioase .

Esti fericit.

Vezi viata ca fiind o experienta valoroasa si plina de sens.

Privind figura de mai jos, incercati sa pozitionati o persoana in cadranul potrivit.Pentru aceasta determinati cat de sus sau de jos veti situa persoana pe dimensiunea : Eu sunt OK,Eu nu sunt OK.

Apoi determinati pozitia pe axa Tu nu esti OK,Tu esti OK.

Incercati sa evaluati diferite persoane apropiate, personaje politice etc. In final evaluati-va singuri.

Dupa ce faceti acest exercitiu, reflectati cateva momente asupra locului pe care va-ti plasat. Sunteti satisfacuti de pozitie? Doriti sa schimbati ceva? Ce trebuie sa faceti pentru asta?

Figura 1.

Descoperirea de sine

Este de mare importanta in dezvoltarea constiintei de sine. Sa-ti dezvalui sinele creaza un potential de incredere,crestere si intelegere. Cum ar putea cuiva sa-i pese de tine daca nu te cunoaste? Cum poti sa ai incredere in mine daca eu nu demonstrez increderea in tine,dezvaluindu-ma.Cum poti sa-mi fii devotat daca stii atat de putin despre mine? Cum pot sa ma cunosc si sa ma inteleg daca nu ma dezvalui prietenilor?

Unii antrenori cred ca este nepotrivit sa se dezvaluie in fata sportivilor. Ei cred ca trebuie sa ramana detasati pentru a fi respectati. Motivul acestei detasari poate fi dorinta de a scoate maximum de la sportiv sau teama antrenorului caruia ii lipseste o conceptie de sine pozitiva si se teme sa nu fie descoperit.

Mi frica sa spun cine sunt,

pentru ca daca spun cine sunt,

s-ar putea sa nu-ti placa cine sunt,

si asta este tot ce am.

Este adevarat,sinele este cea mai importanta valoare. A te dezvalui nu inseamna sa prezinti detalii intime. Inseamna sa impartasesti cu sportivii ce simti atunci cand ei fac sau spun ceva sau evenimentele traite impreuna. In anumite situatii poti fi prea deschis fata de o persoana care nu prezinta incredere,care interpreteaza lucrurile eronat sau reactioneaza exagerat,nu merita sa ne deschidem.

Unii antrenori cred ca sa ramii tacut este similar cu a fi puternic,dar nu este asa. Puterea este si vointa de a accepta riscuri in relatiile cu sportivii,sa te dezvalui cu intentia de a construi o relatie mai buna. Sa fii deschis,insemna ca esti “real”,onest si natural,in primul rand fata de tine si apoi fata de sportivi.

Trebuie sa recunosti ca daca nu esti deschis,sportivii nu-ti vor impartasi gandurile si trairile. Fara aceste informatii intime nu poti spera ca vei dezvolta calitatile psihologice necesare expuse in capitolele urmatoare.

Nu poti sa-ti arati trairile si reactiile daca nu stii care sunt acestea. Constiinta de sine este primul pas pentru deschiderea spre altii. Mai departe, prin deschidere primesti feedbackuri de la altii si acestea ne ajuta in dezvoltarea constiintei de sine.

Sa studiem figura de mai jos. Cat de mult din sinele total este cunoscut de ceilalti.Cat din tine ascunzi in mod deliberat pentru a nu fi descoperit de ceilalti?Cat din tine este cunoscut de ceilalti si nu este cunoscut de tine?La aceasta intrebare nu poti sa raspunzi desigur. Ai indrazni sa intrebi pe ceilalti ca sa obtii aceasta informatie? Desigur ca ai vrea sa stii ce stiu altii despre tine si ce tu nu stii. Sau nu? Este de asemenea interesant cat din tine iti este necunoscut atat tie cat si altora.Ce trebuie sa facem sa invatam mai mult despre latura ascunsa a noastra? Provocatoare intrebari, nu?

Cunoscut

de

altii

 


Cunoscut

de tine si

de altii

Cunoscut

de

altii

 

Necunoscut

de tine , cunoscut

de altiiCunoscut

de

altii

 

Necunoscut

de

altii

 

Cunoscut

de tine , necunoscut

de altii

Cunoscut

de

altii

 

Necunoscut

de tine si

de altii

Cunoscut

de

tine

 

Necunoscut

de

tine

 


OBIECTIVELE ANTRENORATULUI

A invinge

Antrenorii si sportivii trebuie sa faca tot posibilul in momentul cand isi dau consimtamantul sa activeze in sport. Cat esti dispus sa platesti pentru a indeplini obiectivul de a invinge? Esti dispus sa-ti risti propria sanatate sau sanatatea sportivilor? Este victoria mai importanta decat dezvoltarea personala a sportivilor,sau familia ta? Care este viziunea cea mai potrivita pentru victorie?Sunt intrebari importante si dificile la care va trebui sa raspunzi in fiecare zi de antrenorat.

Un fost antrenor de natatie,Frank Iverson, si-a dat seama ca la inceputul carierei antrena pentru asi intari eul. Se bucura de puterea pe care pozitia sa i-o dadea si cand autoritatea sa era pusa sub semnul intrebarii, lua acest lucru ca un afront personal. Un concurs nu era un prilej de a vedea care este mai bun innotator, ci sa se vada cine este cel mai bun antrenor. Atunci cand sportivii castigau el era artizanul victoriei. Cand ei pierdeau, numai uneori isi atribuia esecul.

2. Dezvoltarea

Asta a fost in primii ani de antrenorat. Cu timpul Iverson si-a modificat filozofia de antrenor. De la centrarea pe victorie a devenit un antrenor centrat pe sportiv. Dezvoltarea sportivilor ca inotatori si ca oameni, a devenit criteriul succesului. Disciplina,autonomia,responsabilitatea au devenit mai importante decat castigarea competitiilor.

Competitia

De ce antrenorii devin centrati pe victorie? Probabil datorita presiunii din partea publicului,a presei,conducatorilor de cluburi,parintilor sau chiar a sportivilor. Cand acest lucru apare antrenorii nu ajuta sportivii sa-si realizeze scopurile de victorie si dezvoltare personala ci cauta sa-si realizeze propriile scopuri. Antrenorii devin centrati pe victorie pentru ca ei asociaza valoarea lor cu victoriile si infrangerile echipei lor. Valoarea personala este cea mai mare comoara si cautam din toate mijloacele sa o protejam si sa o dezvoltam. Cand antrenorii leaga valoarea lor cu victoriile sau infrangerile echipei,victoria devine foarte importanta si infragerile - un afront la propria valoare. Ei nu se mai gandesc ce pot sa faca pentru sportivi, ci doar ce pot face sportivii pentru el.

Sportivii pe prim plan,victoria pe plan secund. Aceasta filozofie centrata pe sportiv se deosebeste de filozofia centrata pe victorie care se intereseaza numai de rezultatul competitiei.”Pe primul loc sportivul,pe locul doi victoria”,inseamna ca in deciziile antrenorului interesul prim este sportivul si apoi victoria. Nu insemna ca victoria nu este importanta, dar nu este asa importanta ca dezvoltarea sportivului.

Aceste doua obiective desi par dihotomice, astazi pot fi privite pe un continuum. La o extrema,antrenorul centrat pe sportiv va considera ce este mai bun pentru sportiv. La cealalta extrema antrenorul centrat pe victorie o va considera scopul primordial.

Unii antrenori spun ca ei urmaresc ambele obiective,atat victoria cat si dezvoltarea. Ei arata pe buna dreptate ca victoria ii ajuta pe sportivi sa se dezvolte dandu-le incredere.In alta ordine de idei,uneori trebuie sa alegi un lucru in detrimentul celuilalt. Iata trei exemple care ilustreaza acesta problema.

Maria, cea mai buna jucatoare din echipa este accidentata. Este cel mai important meci din cariera de antrenor si chiar daca nu poate juca decat la 75% din potential, ar putea sa te ajute sa castigi meciul. Maria vrea sa joace cu disperare. Doctorul te-a avertizat ca exista 10-15% sanse ca Maria sa se accidenteze grav daca joaca. O lasati sa joace?.

Vasile este un sportiv problema al echipei a carui potential este mare dar a carui atitudine este negativa. Ai incercat de multe ori sa-l consiliezi dar nimic nu s-a schimbat. Vasile nu se antreneaza si existe semne evidente ca atitudinea lui influienteaza alti componenti ai echipei. Mama lui Vasile iti spune ca el te respecta si este hotarat sa se schimbe. Adevarul este ca nu-l prea simpatizezi. Il vei mentine in echipa?

Stefan,una din vedetele echipei are probleme la scoala. Trebuie neaparat sa intervii la scoala la un profesor foarte sever. Parintii doresc sa retraga elevul de la sport daca acesta nu promoveaza clasa. Ce vei face?

Acestea sunt cateva situatii care iti vor verifica filozofia de antrenor.

Esti in pozitia sa influientezi decizia unui arbitru astfel ca acesta sa te ajuta ca echipa sa obtina victoria. Stii ca actiunea ta nu este una pe care sportivii tai ar trebui sa ia cunostiinta. Ce vei face?

Antrenorul echipei adverse a influientat arbitrajul in jocul tur. Acum ai ocazia sa faci la fel. Te vei razbuna?

Doresti ca sportivii sa devina indivizi responsabili si pentru aceasta trebuie sa li se ofere oportunitati in care sa-si exercite responsabilitatea. Unii sportivi actioneaza iresponsabil si consecinta acestei iresponsabilitati diminueaza sansele echipei de a castiga. Cum vei rezolva dilema?

Sportivii nu vor deveni competitori mai buni stand pe banca tot campionatul. De asemenea este normal ca cel mai buni sa joace:si-au castigat acest drept. Pe alta parte jucand mai mult cu rezervele rezultatul final ar putea fi in pericol. Cum vei rezolva aceasta problema?

Se spune adeseori ca echipele bune au “instinct ucigas”,umilindu-si adversarii la scor. Dar uneori antrenorii nu sunt bine vazuti cand isi umilesc adversarii. Cum rezolvi aceasta dilema?

Cea mai mare parte a antrenorilor subscriu la filozofia”sportivul pe primul loc,victoria pe locul doi”(in SUA). Din studii si cercetari reiese ca ca doar 2% din antrenori pun victoria pe prim plan. Un obstacol major pentru implementarea principiului este puterea emanata din orice competitie. Evidentele indica ca fiinta umana are o tendinta inascuta pentru competitie. Competitia este un mijloc prin care ne activam nevoile. Scopul competitiei este de a invinge, lucru care demostreaza competenta si ne “ gadale”egoul. Acest scop este imediat si clar definit. Succesul sau esecul sunt repede consumate cand meciul ia sfarsit. Consecintele sunt publice si recompensele victoriei sunt extriseci si adeseori semnificative.

Pe de alta parte,scopul de a ajuta sportivul sa se dezvolte ca fiinta umana-fizic,psihologic si social- nu este imediat si nu foarte clar precizat. Succesul in indeplinirea acestui scop este greu de perceput si rar este recompensat public sau extrinsec.

In acelasi timp puterea care emana din orice competitie poate usor determina antrenorul sa devine adeptul victoriei cu orice pret. Este nevoie de antrenori cu o mentalitate foarte dezvoltata ca sa-si mentina echilibrul in focul competitiei,cand echipa este tratata nedrept,cand sufera o infrangere usturatoare.

Multi spun ca filozofia”sportivul, pe primul loc, victoria dupa” pune prea mult accent pe individ si mai putin pe echipa. Multi antrenori spun ca este important pentru sportivi sa invete sa puna echipa in fata individului. Sunt de acord cu acesta abordare daca inseamna subordonarea scopurilor individuale ale unora, intereselor echipei. Cand antrenorul trebuie sa aleaga intre a ajuta un sportiv si interesul intregii echipe,sunt in favoarea majoritatii.

Totusi unii antrenori folosesc sintagma “spre binele echipei” ca mijloc de a determina jucatorii sa faca orice pentru a invinge. Astfel echipa poate deveni o puternica scuza sa abandonati filozofia Sportivul-primulSa ne oprim la exemplu cu Vasile. Daca decideti sa il scoateti din echipa, o faceti pentru ca altereaza dezvoltarea celorlalti sportivi sau pentru ca atitudinea lui rea poate afecta motivatia jucatorilor reducand sansele de victorie? Filozofia “Sportivul-primul.. nu va poate spune daca sa-l mentineti sau in echipa. Doar va ghideaza spre motive bune sau rele spre a decide.

Cand veti decide vreodata pentru binele echipei deasupra individului, intrebati-va:Puneti victoria in fata individului? Este ceea ce doriti cu adevarat?
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Principiile antrenamentului sportiv
CERCETAREA STIINTIFICA DIN DOMENIUL ACTIVITATII FIZICE
CENTRUL OLIMPIC ROMAN DE JUNIORI - PLAN DE PREGATIRE
ACTIVITATEA SPORTIVA SI BIOLOGIA FEMEII
Sistemul nervos central si efortul fizic
Lucrare atestat sport
Protectia psihologica a jucatorului prin instructor si manager - fotbal
Lectia de antrenament - baschet - in invatamantul superior

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu