Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Lectia de antrenament - baschet - in invatamantul superior

Lectia de antrenament - baschet - in invatamantul superior
Lectia de antrenament - baschet - in invatamantul superior

Lectia de antrenament trebuie considerata ca o unitate didactica, metodica si cu anumite implicatii educative asupra celor angrenati in acest proces, respectiv jucatorii. Lectia de antrenament, este vasta si complexa, corespunzand intregului proces de pregatire si de participare din cadrul sistemului competitional specific si corespunzator fiecarei categorii (T. Predescu, C. Negulescu 1998).

În invatamantul superior , continutul si metodica lectiei de antrenament depind de nivelul de pregatire al studentilor, a grupei in ansamblul ei, precum si de disponibilitatile fizice ale acestora.

Dupa A. Dragnea lectia reprezinta ,,un sistem de stimuli asttfel conceputi care lasa o ,,urma " in organismul sportivului, producand , prin cumulare, adaptari de durate diferite". De modul cum este conceputa si condusa depinde calitatea  procesului de antrenament.Continutul lectiei cuprinde totalitatea mijloacelor si masurilor metodice orientate spre indeplinirea temelor si sarcinilor fiecarei lectii. Pentru a determina continutul fiecarei lectii va trebui sa se tina seama de tema si sarcinile ei cat si o serie de conditii si date privitoare la: nivelul de pregatire al colectivului , sex, mijloace materiale .

În lectiile de antrenament cu studentii sunt utilizate mai multe tipuri de lectii.

Lectia de cunoastere a grupei de studenti. Acest tip de lectie este folosit la inceputul fiecarui an universitar si permite profesorului sa cunoasca stadiul de pregatire fizica, tehnica si tactica cat si alte particularitati ale studentilor si ale grupei de studenti.

Continutul de baza al unei asemenea lectii va fi constituit din jocul bilateral, el servind profesorului spre edificarea sa asupra nivelului de pregatire, de aptitudinilor, deprinderilor si cunostinaelor specifice fiecarui student. Profesorul poate solicita executarea in cadrul unor exercitii, a anumitor procedee sau structuri de procedee tehnice si tactice pe care el le considera concludente pentru testarea stadiului de pregatitre a studentilor, in vederea constituirii unor grupe cat mai omogene precum si pentru selectionarea studentilor ce vor face parte din echipa reprezentativa a institutiei din care fac parte.

Lectia de acomodare reprezinta acel tip de lectie specific, ce  faciliteaza adaptarea studentilor la cerintele de efort la care acestia urmeaza sa fie supusi in procesul de antrenament. Aceste lectii sunt programate prioritar la inceputul perioadei de pregatire. Scopul principal consta, in primul rand, in dezvoltarea posibilitatilor aerobe dar si in a-i obisnui pe studenti cu un anumit volum de lucru. Mijloacele folosite sunt, in marea lor majoritate, cu caracter de pregatire generala.

Lectia de invatare reprezinta acel tip de lectie intalnita in cadrul grupelor de studenti neinitiati si care doresc sa practice baschetul pe parcursul celor patru semestre de studiu. Acest tip de lectie se caracterizeata printr-o densitate mica , printr-o solicitare redusa a organismului .În cadrul acestor lectii accentul se pune pe executii a caror corectitudine, precizie si mentinere a ritmului si tempoului trebuie sa fie asemanatoare sau chiar sa le depaseasca pe cele din jocul competitional.

Lectia de control, verificare sau apreciere reprezinta mijlocul cel mai eficient de apreciere a nivelului de pregatire. La jocurile sportive , poate consta fie din probe separate pe factorii antrenamentului, fie din joc bilateral.

Lectia mixta reprezinta tipul cel mai frecvent folosit. Mixtarea consta din prezenta in lectie a mai multor sarcini pedagogice, a mai multor procedee metodice de antrenament precum si a unor teme din domeniile mai multor componente  ale antrenamentului. În majoritatea cazurilor , lectia de tip mixt cuprinde si un joc bilateral (jocul scoala cu aplicarea unei teme tehnico-tactice exersate in cadrul lectiei sau chiar jocul liber sau de situatie , fara tema imjpusa de antrenor) organizat intre doua formatii alcatuite de profesor sau chiar de jucatori. Jocul bilateral reprezinta ,,o aplicare reala, practica a principiului sistematizarii in pregatirea jucatorilor" (L. Teodorescu). Jocul bilateral se organizeaza, cu pondere variabila, in toate tipurile de lectie . El poate fi precedat dar si urmat de jocul cu efectiv redus: 2x2, 3x3,desfasurat fie la un cos, fie pe tot terenul.

Majoritatea specialistilor considera lectia de antrenament ca avand trei parti: introductiva, fundamentala si de incheiere.

Partea introductiva sau pregatitoare corespunde stadiului de angrenare a organismului in efort si contine exercitii cu functionalitati diferite : organizatorice, de mobilizare a capacitatii functionale, si chiar de realizare a unor sarcini privind pregatirea fizica. Pentru tipurile de lectie de repetare continutul acestei parti poate fi standardizat sau individualizat in functie de particularitatile adaptative ala jucatorilor.

Enumeram in continuare cateva categorii tipice de exercitii pentru partea introductiva a lectiei:

-mers accelerat insotit de exercitii pentru brate, picioare, trunchi;

-alergare cu variatii de ritm, sarituri, deplasari specifice, elemente din tehnica miscarii in teren;

exercitii specifice de intindere, flexii, extensii cu si fara arcuire pentru diferite segmente ale corpului executate static;

exercitii simple de tehnica , cunoscute , executate in alergare moderata

joc bilateral pe suprafete reduse , cu numar redus de jucatori, cu intensitate relativ mica.

Prin exercitiile folosite se urmareste incalzirea organismului si realizarea unei excitabilitati optime a sistemului nervos central, concentrarea atentiei si interesului pentru activitatea din partea fundamentala a lectiei.

În partea fundamentala se realizeaza obiectivele programate. Aceasta parte consta din:-exercitii cu caracter tehnic si tactic

-exercitii specifice pentru dezvoltarea calitatilor motrice

-joc bilateral cu si fara tema

Se recomanda ca intre exercitii sa fie introduse pauze active, al caror continut sa fie axat pe serii de aruncari libere. De asemenea se recomanda ca in fiecare lectie exercitiile de atac sa alterneze cu cele de aparare si in conditii de adversitate, continutul si caracterul lectiei adaptandu-se astfel la tactica si specificul jocului.

Exercitiile folosite in partea de incheiere a lectiei trebuie sa contribuie la relaxarea organismului , sa creeze stari de buna dispozitie . În final profesorul va face scurte aprecieri asupra activitatii desfasurate.

Recomandari metodice cu privire la desfasurarea lectiilor cu studentii

Obiectivele si temele constante stabilite la inceputul anului universitar , vor fi prezente in fiecare dintre cele trei parti ale lectiei. Repetarea se realizeaza in general sub forma de exercitii complexe , constand din structuri de procedee tehnice, inlantuite aproximativ ca in timpul jocului. Exercitiile de repetare a continutului tehnic si tactic individual vor trebui concepute pentru a fi similare diferitelor faze de joc, in care sa nu lipseasca colaborarea cu coechipierii si lupta cu adversarii. Elementul de intrecere stimuleaza activitatea creatoare a jucatorilor si buna lor dispozitie.

Repartizarea exercitiilor de repetare in cele trei parti ale lectiilor, dupa opinia lui L. Teodorescu (citat de T. Predescu si C. Negulescu) este urmatoarea:

În partea introductiva a lectiei vor fi prevazute exercitii al caror continut va fi bazat pe repetarea procedeelor tehnice si actiunilor tactice individuale ce sunt bine insusite de jucatori. Exercitiile se vor desfasura in ritm moderat si fara adversar ,

În partea fundamentala, exercitiile de repetare vor fi alternate cu cele specifice realizarii temelor lectiei .

În partea de incheiere se vor executa anumite exercitii care sa solicite un anumit efort ce nu trebuie sa depaseasca o intensitate moderata si care sa conduca la revenirea spre starea normala.

Lucrul cu mingea trebuie introdus in toate partile lectiei, in special in invatamantul universitar unde numarul redus de ore nu poate asigura in totalitate realizarea obiectivelor stabilite.


În ceea ce priveste dozarea efortului, acesta trebuie sa fie asemanator celui specific meciului, atat in succesiunea si frecventa executarii procedeelor tehnice, actiunilor si combinatiilor tactice, cat si particularitatilor  efortului fizic si solicitarea nervoasa. În consecinta, in lectie se va acorda atentie permanenta alternarii, principiu de baza in distribuirea efortului si a mijloacelor folosite in lectie. Vor fi alternate exercitiile care solicita intens organismul cu cele de intensitate moderata sau chiar cu pauze active . Organismul jucatorilor trebuie sa fie astfel antrenat incat sa fie apt sa efectueze trecerea brusca de la repaus relativ la efort de mare intensitate si invers. Jucatorii trebuie sa aiba capacitatea de a efectua procedeele tehnice si actiunile tactice in ritmuri diverse si stari de incordare fizica si psihica variate.

Elaborarea continutului planului de antrenament se va baza pe obiectivele , temele si sarcinile programate in functie de nivelul fizic, tehnic si tactic al fiecarei grupe de studenti , precum si pe analiza rezultatelor lectiei precedente.

Am luat spre exemplificare cateva modele de lectii de antrenament folosite la grupele de studenti avansati.

Proiect didactic

Tema: consolidarea elementelor de tehnica individuala in conditii de solicitare fizica

-incalzire individuala cu mingea ( dribling in jurul terenului, jonglerii cu mingea, executarea elementelor din scoala alergarii in dribling: joc de glezne, alergare cu genunchii sus, pendularea gambelor inapoi)

10 minute

-dribling cu schimbarea directiei , piruete, cu variatii de ritm si inaltime pe toata suprafata terenului

4 reprize x 1minut

-joc de brate si picioare, la semnal sonor dribling in linie dreapta cu viteza maxima 15 m cu mana dreapta, intoarcere in dribling cu mana stanga.

5 reprize x 40 secunde; pauza activa: 3 aruncari libere

-pase in doi pe perechi cu joc de picioare cu doua maini de la piept, cu pamantul, cu doua maini de deasupra capului.

6 reprize x 30 pase. În pauze se corecteaza si se dau explicatii suplimentare pentru o executie cat mai corecta

-dribling pe toata lungimea terenului cu finalizare din apropierea cosului.

Se lucreaza 3 minute pe partea dreapta, 3 minute pe partea stanga

-relatia 1x1 pe jumatate de teren cu tema pentru atacanti si pentru aparatori

-joc bilateral 3x3 la un panou.

2reprize x 7 minute

-2x10 aruncari libere

-joc bilateral 5x5 pe tot terenul

-2x10 aruncari libere

Proiect didactic

Tema: consolidarea elementelor de tehnica si tactica individuala

-incalzire individuala

5 minute

-leapsa pe perechi pe suprafata limitata

3 reprize x 1minut

-joc ,,cine tine mingea mai mult pe jumatate de teren (5x5)

-pase in doi din deplasare pe lungimea terenului  dus-intors, cu mingea de baschet-o lungime de teren, cu mingea medicinala la intoarcere

5x

-pe lungimea terenului si pana la mediana acestuia relatia 1x1 cu finalizare de sub cos, lupta pentru recuperarea mingii, cel ce recupereaza ataca in partea opusa

6-7 ori executa fiecare pereche

-pe suprafata limitata de teren, pase in doi cu un aparator care se schimba dupa fiecare repriza de 30 secunde

6x30 secunde, pauza 30 secunde

-exercitiu de contraatac cu lucru in perechi fara aparator, cu doua mingi-3serii de 10 aruncari de la semidistanta, intre serii 5 aruncari libere

-joc 5x5 pe tot terenul

Proiect didactic

Tema: consolidarea elementelor tehnice si tactice in conditii de viteza si rezistenta si in prezenta adversarului

-incalzire specifica- dribling in jurul terenului, leapsa in doi cu dribling, exercitii de acomodare cu mingea, exercitii de gimnastica cu mingea

10 minute

-pase in doi din deplasare pe lungimea terenului cu un aparator

-pase in trei pe lungimea terenului cu doi aparatori

10 minute

-relatia 1x2 cu tema pentru atacant si pentru aparatori

7 minute

-2x 10 aruncari la cos de la semidistanta

-exercitii pentru combinatia tactica blocaj-iesire din blocaj

-joc bilateral pe jumatate de teren cu repetarea combinatiei

-joc 5x5 pe tot terenul cu tema

-3x10 serii de aruncari libere

Proiect didactic

Tema:consolidarea paselor din deplasare si a relatiei 1x1

-incalzire specifica

5minute

-stretching

5minute

-pase in doi, trei, patru, cinci cu schimb de locuri

10 minute

-suveica in trei jucatori asezati pe latimea terenului ( pase cu doua maini de la piept, cu pamantul, oferite)

2x20 pase din fiecare procedeu

-relatia 1x1 pe jumatate de teren si pe tot terenul

10 minute

- joc bilateral pe tot terenul (aparare agresiva om la om pe jumatate de teren)

-2x10 aruncari libere


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCompetitia sportiva- mijloc complex de stimulare si verificare a activitatii studentilor
Lectia de antrenament - baschet - in invatamantul superior
Caracteristicile, rolul, eficienta si aplicabilitatea in viata oamenilor din tara noastra a sintagmei "Sportul pentru toti"
Proiect didactic sport - Lovirea mingii cu capul de pe loc
Modalitati de lucru pentru prevenirea instalarii greselilor in tehnica aruncarii sulitei si corectarea lor
Sisteme de actionare folosite in pregatirea aruncatorilor de sulita la varsta de 15-19 ani
LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
Obiectivele de instruire in lectiile cu studentiiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu