Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » sport
Notiuni conceptuale despre „aerobic” si gimnastica aerobica

Notiuni conceptuale despre „aerobic” si gimnastica aerobica
SECVENTE ISTORICE

v    In 1920 in S.U.A. pentru prima data, Walter Kamp realizeaza un program de fitness-aerobic care viza „mentinerea prospetimii fizice si psihice” (Cooper, K., 1968, citat de Popescu, G., 2005)

v    In anul 1960 Kenneth Cooper ca medic al Centrului Spatial din Houston dorind sa asigure o pregatire fizica corespunzatoare cosmonautilor creeaza un program prin care mareste numarul de repetari ale exercitiilor libere si propune executatrea lor de o maniera continua, cu o anumita intensitate, o lunga perioada de timp.

v    In 1963 Cooper, K. lanseaza un program test de 12 minute care evalua nivelul conditiei fizice, a starii generale a organismului, numit „Aerobics”.
v    In 1970 apare dansul aerobic care devine foarte repede o activitate atractiva, spre disperarea lui Cooper care mahnit si-a dat seama ca marea majoritate a americanilor vedeau in aerobics numai dansul aerobic.

v    Acest dans aerobic este dezvoltat foarte mult in jurul anilor 1970 de instructoarea de fitness Jackie Sorenson, care intentiona sa introduca exercitii atractive, dinamice, de mers si alergare pe loc, cu pasi de dans, care sa alunge plictiseala si monotonia. Programul ei s-a numit „Programul de dans aerobic al lui Jackie” si curand a castigat adepti mai ales in randul femeilor care ulterior si-au conceput propriul program de dans aerobic, combinat cu muzica.

v    In anul 1980, Jane Fonda imbratiseaza practicarea aerobicului, isi formeza scoli particulare, editeaza carti de specialitate, casete video, o intreaga industrie de popularizare; programele ei se bazau pe exerctii libere combinate cu elemente de jazz si exercitii din scoala renumitei dansatoare Martha Graham.

v    Scoala de aerobic a lui Jane Fonda recomanda ca durata unei activitati sa fie de 40-50 min., un exercitiu sa fie executat minimum 16 timpi si sa tina 20-30 de secunde, iar odata cu ridicarea nivelului de pregatire se recomanda ca numarul repetarilor sa tina 64 timpi pentru fiecare exercitiu.

v    In 1982 actrita germana Sydney Rome, a deschis si ea scoli in care se predau cursuri de aerobic, bazate pe ideile si programele lui Jane Fonda.

v    Anul 1983 marcheaza introducerea unui nou stil de aerobic, „havy hands” de catre Dr. Swartz, dar care nu are prea mare succes datorita solicitarilor mari la nivelul centurii scapulare.

v    In anul 1986 isi face aparitia un nou stil „funk” - din Low Impact, dezvoltat de Billy Goodson, el inspirandu-se din dansul diferitilor artisti prezentati la MTV.

v    este anul in care Gin Miller a introdus asa numitul „Step Up”, stepul aerobic, acum cea mai populara forma de aerobic practicata in sali de o mare categorie de populatie.

v    In 1990   este promovata o alta forma de practicare a aerobicului, „aqua aerobics”, exercitiile fiind practicate in apa, solicita organismul foarte mult, rezultatele sunt vizibile in scurt timp ceea ce face ca aceasta forma sa fie imbratisata de foarte multi iubitori practicanti.

v    Prin 1992 se dezvolta „slide”-ul promovat de patinatori.

In Romania apare prin anii 1980, fiind practicat in sali, centre specializate, in care marea masa de adepti imbratiseaza „scoala” lui Jane Fonda.

In sportul aerobic de performanta ne facem cunoscuti o data cu primul Campionat Mondial din 1996 de la Paris, cand Romania cucereste prima medalie de aur la proba de trio.

1.2. NOTIUNI CONCEPTUALE DESPRE „AEROBIC” SI GIMNASTICA AEROBICA

In primul rand fiziologii au delimitat natura efortului si pragurile la care se desfasoara acesta, durata si intensitatea exercitiilor determinand modalitatea de sustinere energetica pe cale aeroba sau anaeroba, astfel ca, aerob - inseamna cu aport de oxigen, iar toate solicitarile „care depasesc 2-5 min. si a caror intensitate permite aprovizionarea cvasicompleta cu oxigen, sunt considerate eforturi aerobe” (Bota C., 2000).

Exercitiile aerobice presupun astfel, aportul oxigenului pentru producerea energiei necesare sustinerii acesteia.

Aerobics se trage din cuvintele grecesti - oxigen si viata. In acceptiune sportiva, termenul inseamna dans, pasi, alergare, sarituri, exercitii de intindere desfasurate pe o muzica adecvata.

Sportul aerobic sau gimnastica aerobica (competitionala) reprezinta abilitatea de a executa continuu miscari complexe si de intensitate ridicata, pe muzica, miscari care se trag din dansul aerobic traditional.(C.P.I.- 2001-2004). Un exercitiu trebuie sa demonstreze miscari continue, flexibilitate, forta, utilizarea celor sapte pasi de baza si executarea cu un inalt nivel de perfectiune a elementelor de dificultate.

Miscarea specifica de aerobic, conform codului international de punctaj reprezinta combinatia de pasi din dansul aerobic de baza, sincronizati cu miscari de brate, executati pe muzica, in conceptia de a realiza imaginea artistica a unei idei, teme muzicale, cu dinamism, ritmicitate, continuitate si cu nivele usoare si crescute ale intensitatii efortului (low and high impact).

Gimnastica aerobica (necompetitionala) asa cum specifica Popescu G., (2005), „reprezinta totalitatea tehnicilor de a exersa modele de miscare, pe uscat, sau in apa, pe muzica, in mod continuu, cu complexitate, stil si intensitate variabila, in scopul valorificarii efectelor exercitiilor fizice realizate in conditiile activitatilor de tip aerob, asigurarii unei stari generale de bine, sanatate, conditie fizica, stil de viata, adaptare optima, bio-psiho-sociala'.

1.2.1.Conceptul de fitness

In limba engleza cuvantul fitness desemneaza starea de bine, conditie fizica ( buna ). Exercitiile componente pot induce starea pozitiva si stare de sanatate optima, dezvolta calitatile motrice si psihomotrice, realizeaza pastrarea unui sistem igienic de viata, intr-un cuvant starea de a fi „in forma”.

Fitness-ul aerobic cuprinde mai multe tehnici de practicare:

Fitness dinamic

Fitness in care predomina tehnici de intindere si intarire musculara

Tehnici de revenire

Se recomanda ca

Lectia de fitness sa cuprinda elemente de sport aerobic, gimnastica, stretching, exercitii de relaxare, urmate de masaj, sauna, jacuzzi,etc.

 


Prezentam in continuare tehnicile fitness-ului care au definit prin modalitatile specifice de practicare mai multe ramuri sportive, deosebit de atractive, eficiente si mult apreciate si practicate de toate categoriile de oameni. (dupa Popescu G. 2005)

  DANS

 


Text Box: AEROBIC

AQUAAEROBIC

 
GIMNASTICA

USOARA

 

RELAXARE

 

YOGA

  DESTINDERE

 

III. TEHNICI DE REVENIRE

 


Stilurile de gimnastica aerobica clasificate dupa nivelele de intensitate ale efortului

  AEROBIC CU

IMPACT

COMBINAT

 


Clasificarea dansului aerobic


1.3. RAMURILE  GIMNASTICII AEROBICE

Gimnastica aerobica

Gimnastica aerobica de intretinere - necompetitionala

Gimnastica aerobica - competitionala

de masa

de performanta

1.4. CARACTERISTICILE GIMNASTICII AEROBICE

dispune de o gama specifica de miscari executate intr-un ritm sustinut, cu flexibilitate si forta, la intensitati diferite, in coordonare cu miscari de brate;

se executa pe muzica;

poate fi practicata la orice varsta;

este practicata atat de femei cat si de barbati;

are un grad mare de  accesibilitate;

poate fi practicata la orice ora, spatiul necesar nefiind pretentios;

1.5. OBIECTIVELE GIMNASTICII AEROBICE

Respectand si fiind in conformitate cu obiectivele generale ale educatiei fizice si sportului, gimnastica aerobica raspunde prin natura efortului la indeplinirea cu prisosinta a dezideratelor acestora. Astfel prin practicarea oricarei forme de gimnastica aerobica se realizeaza:asigurarea unei stari optime de sanatate;

imbunatatirea activitatii sistemului respirator, circulator, nervos, endocrin;

sistemul muscular se dezvolta armonios, se tonifica musculatura si creste masa activa;

ameliorarea unor deficiente fizice;

eliminarea tesutului gras;

combaterea stressului si a oboselii;

imbunatatirea capacitatilor psiho-fizice;

formarea si dezvoltarea unui ansamblu de deprinderi si priceperi motrice specifice practicarii sportului aerobic dar si necesare activitatilor cotidiene;

dezvoltarea calitatilor motrice;

formarea deprinderii de practicare independenta, in timpul liber, a exercitiilor fizice de acest tip;

educatie estetica;

1.6. MIJLOACELE GIMNASTICII AEROBICE

Mijloace specifice

Pasii de baza din gimnastica aerobica cuprind o gama variata si sunt specifici sportului aerobic:

march – mers

jogging – alergare

skip – saritura pe un picior cu indoirea si intinderea celuilalt picior inainte sau lateral

kick – saritura pe un picior cu ridicarea celuilalt picior intins inainte sau lateral

lunge – saritura cu fandare inainte

knee – saritura pe un picior cu ridicarea celuilalt picior cu genunchiul la piept

jumping-jack – saritura in departat cu genunchii usor flexati si revenire

Variante ale pasilor de baza

step-touch – pas lateral cu apropierea celuilalt picior asezat pe pingea

grap-vine – pas incrucisat inapoi

jazz square

mambo

pas cu intoarcere 180s; 360s;

Elemente tehnice care in compozitia unui exercitiu trebuie sa apartina de cele 4 familii de miscari:

forta dinamica – dynamic strength

forta statica – static strength

sarituri-pasi – jumps-leaps

echilibru – balance si flexibilitate - flexibility

Exercitii specifice gimnasticii aerobice care vizeaza dezvoltarea unor grupe musculare, atfel:

exercitii pentru musculatura abdominala

exercitii pentru membre superioare si pentru bust

exercitii pentru talie si solduri

exercitii pentru spate

exercitii pentru musculatura fesiera

exercitii pentru membre inferioare

1.6.2. Mijloace nespecifice

Exercitii din gimnastica de baza care se adreseaza in special lucrului pe grupe musculare, atat pentru prelucrarea selectiva cat si pentru constituirea unor combinatii ele fiind in acest caz elemente de legatura.

Elemente tehnice din baletul clasic si modern. De fapt toate miscarile din gimnastica aerobica se axeaza pe prelucrarea analitica cu miscari din balet; baza tehnicii, a tinutei artistice, a expresivitatii constituind-o baletul clasic si modern.

Pasii de dans cuprind o gama variata de pasi moderni, de jazz, de caracter, populari, din gimnastica ritmica si din baletul clasic.

Elemente tehnice din gimnastica artistica si ritmica care s-au adaptat compozitiei si efortului din gimnastica aerobica si au capatat specificitate; acestea fac parte din gama sariturilor artistice, a piruetelor, echilibrului, balansarilor si valului.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Dezvoltarea portarilor - portarul modern in fotbal
ANTRENAMENTUL SAU PREGATIREA DE BAZA ORIENTATA IN FUNCTIE DE SPECIFICUL RAMURII DE SPORT (A.B.O.)
Fotbalul - Calitatile si aptitudinile se pot influenta jucatorul de fotbal
Nivelele de introoucere in practicarea jocurile de miscare
Interviu cu invitatul peter reid, manager la fc sunderland
Tactica in joc - fotbal
Componentele procesului instructiv-educativ-recuperator in kinetoterapie, preluate si adaptate din educatie fizica si sport
Cinci antrenamente favorite in fotbal

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu