Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Interviu cu invitatul peter reid, manager la fc sunderland

Interviu cu invitatul peter reid, manager la fc sunderland
Interviu cu invitatul Peter Reid, Manager la FC SUNDERLAnd

Martin Hunter - Director Regional

Sursa: Revista 'Insight', Vol.2, 1999

Martin Hunter, director regional (Scoala de antrenori/Dezvoltarea jucatorilor)
in nord-est si Yorkshire si Regiunea Humberside, il intalneste pe Peter Reid pentru a discuta experientele si munca sa la FC Sunderland.

1. Care credeti ca sunt aspectele cheie ale succesului echipei dumneavoastra?- Cred cu tarie ca jucatorii buni sunt cei care castiga campionate si trofee. De aceea, noi, incercam sa aducem jucatori buni si sa lucram foarte mult cu ei.
Pierdem foarte mult timp cu organizarea si incercam sa mentinem forma echipei multe saptamani la rand. Nu as schimba niciodata forma echipei daca a functionat la antrenament. SpirituI de echipa la Sunderland este excelent si nu este o coincidenta faptul ca am marcat goluri si am castigat meciuri in ultimele minute de joc. Avem caractere bune la vestiar si ei ajuta la mentinerea spiritului de echipa si camaraderie in vestiar.

2. Aveti un sistem de joc preferat?

- Da. Sunt un mare fan al sistemului de joc 4 - 4 - 2. Acesta nu este un sistem rigid putand fi adaptat cu miscari ale tuturor jucatorilor si ale rezervelor noastre. Prefer sa am un mijlocas mai ales in randul rezervelor care sa intervina in prelungiri.

3. Ati fost influentat in cariera dumneavoastra de jucator, de manageri si antrenori, si a afectat aceasta, filozofia dumneavoastra de joc?

- Da, am fost influentat in diferite etape ale carierei mele de jucator. In perioada de inceput am fost influentat de lan Greaves si George Mulhall. Am jucat realmente in sistemul 4 - 3 - 3 cu Peter Thompson si Willie Morgan jucand ca extreme obisnuite. Am adoptat un joc de pase si miscari si de foarte multe ori am folosit portarul ca un jucator sustinator si pentru a schimba jocul. Antrenamentete erau interesante si variate. Am invatat o multime de lucruri si de la Howard Kendafl, mai ales domeniul defensiv. El a explicat clar cum sa strecori mingea si sa mentii pozitia.

4. Filozofia dumneavoastra de joc s-a schimbat in timpul ultimelor cateva sezoane, mai ales ca ati jucat in Premiership si Football League?

- Inca mai cred ca fotbalul este un joc simplu si managerii ar trebui sa uzeze de bunul lor simt. Echipe diferite si circumstante diferite inseamna ca noi trebuie sa schimbam planul nostru de joc cat, de cat. Am jucat intr-un meci nul al F.A.Cup cu o foarte proasta asezare si de aceea am dus mingea inainte mult mai devreme si am jucat in jumatatea adversa. Nu cred in pasele lungi si drepte catre inaintasi. Prefer mai degraba pasele diagonale catre primul sau al doilea atacant. Evident, faptul ca il avem pe Niall Quinn, in echipa ne da aceasta posibilitate.

5. Care sunt aspectele cheie ale programului saptamanal de joc al jucatorilor dumneavoastra ?

- Ne schimbam programul usor in functie de faptul ca avem unul sau doua
meciuri in acea saptamana. De exemplu:

Sambata:

Meci (retur) - cu Bristol City. Antrenament de recuperare activa dupa joc, zbor inapoi, in North East.

 • Duminca:

Posibil sa fie o zi libera sau poate fi o zi de antrenamente usoare, inclusiv bai si masaj.

 • Luni:

Antrenament intens si prelungit, jocuri in echipe mici si tehnici de finalizare urmate de o recuperare activa.

 • Marti:

Incalzire intensa si joc in echipa, joc impotriva a trei fundasi de mijioc, calatorie la Midlands.

 • Miercuri:

Antrenament la Loughborough, fixarea meciurilor, jocuri in echipe mici, meci
seara.

 • Joi:

Antrenament scurt - masaj.

 • Vineri:

Antrenament intens, joc de echipa in sistemul 4 - 4 - 2 la intensitate redusa
(mai putin efort fizic pentru jucatori)

 • Sambata:

Etapa urmatoare (acasa).

Daca jucam un singur joc in saptamana respectiva, atunci marti va fi o zi mai intensa din punct de vedere at efortului fizic.

6. Ce schimbari ati observat de cand v-ati reintors in Football League?

- Principala schimbare pe care am semnalat-o este faptul ca finalizarea in
Premier League este mult mai 'clinica'. Jucatorii sunt din punct de vedere tehnic bine dotati si sunt mult mai atenti in interiorul si in jurul zonei de pedeapsa. Daca faci o greseala esti evident sanctionat!

7. Cum v-ati motivat echipa sa joace atat de bine in acest sezon dupa dezamagirea amara a pierderii play-off-ului din sezonul trecut?

- Majoritatea celor din echipa mea sunt tineri si s-au simtit foarte rau din pricina acestui lucru. Ei isi doresc cu ardoare sa reuseasca si s-au intors din
cantonamentul de dinaintea deschiderii sezonului hotarati sa faca o buna figura.
Trebuie sa spun ca ei mi-au produs o schimbare de spirit inaintea deschiderii
sezonului cu entuziasmul lor. Cred ca sezonul trecut a fost pentru ei o experienta din care au invatat si multi dintre ei s-au maturizat atat fizic cat si mental.

8. Care sunt trei practici de joc favorite pe care le folositi in mod regulat la club?

A - Jocuri in echipe mici

 • 6 vs 6; 7 vs 7; 8 vs 8 etc.
 • Porti la scara reala plus portar.
 • Durata de 20-30 de minute, jocurile trebuie sa fie jucate intr-un ritm ca
  cel din timpul meciurilor. Sunt folosite diferite conditii si sunt indemnati toti jucatorii sa forteze linia de mijioc pentru a marca.


B - (5 vs 2)  S


18 m 18 m 18 m

"S" (servantul) paseaza mingea spre jucatorii 'X', care combina 5 pase. Mingea poate fi apoi jucata lung spre jucatorii 'Z'. Le este permis apoi la doi dintre jucatorii din zona de mijloc sa urce in adancime pentru a face presiune. Daca apararea din zona de mijloc castiga mingea, sau intercepteaza o pasa lunga/atunci acestia ii inlocuiesc pe cei cinci care au pierdut posesia balonului.


"C" - In fiecare saptamana exersam tehnici de executare a loviturilor. Nu-mi plac fazele de lovituri in care mingea este stationara sau este abia pasata inapoi pentru un atacant la poarta. Tehnicile de executare a loviturilor folosite de noi se fac cu mingea in miscare si cer unul sau doua contacte finalizatoare, 'S' paseaza mingea lui "X1", "X1" suteaza si "X2' se retrage pentru repliere. Noi modificam unghiul de servire si miscarea jucatorilor pe marginea zonei de pedeapsa.

Peter Reid este Manager la Sunderland din martie 1995, a avut o cariera de 20 de ani ca jucator profesionist, a semnat pentru Botton Wanderers la 18 ani, in 1974 si a jucat mai tarziu pentru Everton, QP Rangers, Manchester City, Southampton, Notts County si Bury. A jucat in 529 de meciuri de liga in total
inclusiv 159 pentru Everton in prima divizie. Cu Everton a castigat Liga Campionilor, F.A. Cup si Cupa Campionilor Europeni. A fost selectionat de 13 ori de Anglia ca mijlocas, initial impotriva Mexicului in 1965 cand avea 26 de ani.
A jucat trei meciuri in 1986, in finala World Cup. A fost manager la Manchester City timp de trei ani incepand din 1990 si a castigat licenta de antrenor la F.A. Advanced Coaching in 1990.

Traducere si adaptare:

BARDES VASILE

(posesor licenta "B" - UEFA)


PlaniFIcareA IN FOTBAL

Sursa: Revista "Insight", Anglia

1. Planificarea sezonului

Sunt niste principii fundamentale in planificare pe care antrenorii trebuie sa Ie stie, sa Ie ia in considerare si sa Ie respecte.

In fotbal, planificarea este elementul de baza fara de care nu putem face nimic, caci are implicatii in programul zilnic al conducerii, tehnicienilor, administratiei, staff-ului medical, al jucatorilor si spectatorilor si este fara indoiala, baza bunelor rezultate.

Planificarea in fotbal va suferi mereu schimbari si acesta este unul dintre aspectele asupra caruia, in prezent se lucreaza cel mai mult. Din cauza frecventelor competitii, cronometrarea timpului va fi in permanenta studiata din moment ce perioadele competitionale se vor suprapune frecvent, aceasta va duce in mod inevitabil, la o crestere a numarului jucatorilor si tehnicienilor.

Planificarea si programarea anuala, lunara, saptamanala si zilnica a eforturilor unei echipe, are o legatura directa cu performanta ei individuala si colectiva, existentei relatiei metodice si stiintifice si pentru ca furnizeaza control continuu, evaluare si feed-back.

Sunt multe definitii ale planificarii. Am ales insa una care se apropie cel mai mult de consecintele subiectului abordat. 'Este un proces de analizare a situatiei si obiectivelor ce urmeaza a fi realizate, de prevedere a unei serii de activitati fundamentale in scopul de-a ajunge la aceste obiective, utilizand mijioace si resurse implicate in aceste actiuni".

Astfel planificarea prevede o serie de actiuni pentru atingerea obiectivelor!

2. De ce este necesara o planificare? Care sunt avantajele ei?

Inlatura improvizatiile cauzate de munca dezorganizata.

Inlatura rutina.

Ofera securitatea actiunii bazata pe planuire.

Sustine dezvoltarea rationala a antrenamentului.

Ne ofera capacitatea de a reflecta asupra actiunilor si de a analiza altemativele, ce ar crea posibilitatea antrenorului sa faca alegerea corecta.

Permite evaluarea muncii staf-ului tehnic.

Permite monitorizarea, evaluarea si feed-back.

3. Planificare anuala

3.1. Inceputul sezonului: 5 sapamani de pregatire

Dezvoltare musculara:

(Perioada pregatitoare)

Rezistenta:

- Anduranta;

- Viteza;

- Rezistenta

Forta

- Adaptare;

- Relaxare;

- Echilibru;

- Forta

3.2. In timpul sezonului - 8 luni:

Perioada:

Precompetitionala;

Competitionala;

de tranzitie

- Anduranta;

- Rezistenta;

- Volum;

- Anduranta;

- Rezistenta;

- Intensitate;

- Anduranta;

- Rezistenta;

- Recuperare

- Adaptare;

- Relaxare;

- Echilibru;

- Forta

3.3. Sfarsitul sezonului

4. Inretinere fizica si tehnica, alte sporturi

5. Antrenament tehnic in timpul sezonului

6. Exemplu: Ciclul saptamanal

Luni - toti jucatorii trebuie sa fie prezenti. Sedinta cuprinde:

30 minute de analiza si antrenament usor: plimbare (mers), alergare, fortare, accelerari.

Analiza ultimului joc.

Prezentarea programului saptamanal.


I. Timp de recuperare - Alergare usoara - Viteza.

Marti:

q       Dimineata - (1, ora si 30 min. antrenament):

15 min. incalzire cu mingea;50 min. antrenament fizic: alergare usoara, fortare, relaxare, sarituri, sarituri cu desprindere, schimbari de directie (stanga, dreapta, inainte, inapoi), abdomen;

10 min. relaxare;

15 min. joc, 8 vs 8;

II. Rezistenta - Viteza

Miercuri:

q       Dimineta - (antrenament 1, ora si 15 min.):

15 min. incalzire cu mingea;

60 min. antrenament fizic cu intensitate: alergari, fortare,   sarituri, accelerari scurte si lungi, schimbari de directie, sprinturi de 10, 20, 30 metri, abdomene.

q       Seara - (1 ora de joc, pentru inceput 4 vs 4, apoi 8 vs 8).

Aprecieri asupra antrenamentului de dimineata.

Joi:

q       Dimineata - 1, ora si 30 min. antrenament tehnic:

Pase, un-doi-uri, schimbari de pase de perechi, transmiteri lungi, combinatii in grupuri de 4 jucatori, combinatii cu finalizare, antrenarea liniei de fundasi.

q       Seara - Joc - scoala cu opriri pentru explicatii.

Vineri:

q       Dimineata - 1, ora si 30 min. antrenament:

15 min incalzire cu mingea.

30 min. antrenament fizic pentru indemanare si echilibru.

30 min. antrenament specific (momente fixe) - lovituri libere, cornere, lovituri de la 11 metri, in cursul jocului.

15 min. joc in grupuri de 4 contra 4, apoi 8 contra 8.

q       Seara:

Discutie libera pe problemele echipei, analizarea viitorului adversar.

Sambata:

q       Dimineata - 30 min. antrenament;

Dezamortire, dupa dus - sedinta tactica, masaje de relaxare inainte de joc, gustari.


Duminica:

q       Dimineata - 830 micul dejun:

1100 - anuntarea echipei (sedinta tehnica).

1200 - pranzul.

16 - jocul - cu 15 min. inainte de joc se dau ultimele indicatii;

Analize si indicatii la pauza; la finalul jocului refacere sau a doua zi.

Schema Principalului Program de Antrenament


Traducerea si adaptare:

FLOREAN CIPRIAN - GIANI

(posesor licenta "B" - UEFA)


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCONCEPȚIA DE PREGATIRE - VOLEI
Traumatisme pe ramuri sportive
METODOLOGIA PREDARII PARAPANTISMULUI
CARACTERIZAREA CANOTAJULUI DIN PUNCT DE VEDERE AL SOLICITARILOR MOTRICE SOLICITATE
Sisteme tactice in fotbal
Modalitati de lucru pentru prevenirea instalarii greselilor in tehnica aruncarii sulitei si corectarea lor
Tactica de antrenare - fotbal
Biomecanica aruncarii de la margine in fotbalTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu