Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Sisteme tactice in fotbal

Sisteme tactice in fotbal


Sisteme tactice in fotbal

Sistemele tactice nu trebuie privite ca scopuri personale, ci decurg intotdeauna din situatiile schimbatoare de joc, care de multe ori sunt neprevazute si duc de multe ori la iritarea jucatorilor si instructorului. Sistemul tactic nu trebuie privit ca o tema de lucru fixa, ci trebuie ca jucatorii sa inteleaga conceptia de baza care poate fi folosita ca variabila in joc.

In joc apar tot mai des forme amestecate ale sistemelor pentru ca jucatorii si adversarii se comporta altfel in diferite situatii.

"Sistemele tactice trebuie sa se orienteza dupa potentialul jucatorilor si n u invers !"

Posibilitatea de a invata situatiile tactice de baza le obtine jucatorul atat teoretic la tabla, cat si in scolarizarea practica la antrenament. Se disting 3 forme acoperitoare: acoperire om la om, acoperirea spatiului (zonei), acoperirea combinata.

Acoperirea om la om arata o puternica organizare a acoperirii, de ex: la pierderea balonului joaca fiecare jucator impotriva adversarului direct.Acoperirea spatiului consta in acoperirea unei suprafete de teren pentru care fiecare jucator este raspunzator.

Acoperirea combinata este un amestec dintre un jucator si spatiul acoperit de adversar.

La copii si tineri se explica mai intai conduita de aparare in situatia de 1 la 1 pe tabla, pozitia fata de adversar, pozitia fata de minge, pozitia fata de coechipier, si pozitia fata de propria poarta. Abia atunci cand aceste deprinderi sunt intelese si automatizate urmeaza impartirea in grupe tactice de atac si de aparare pe teren.

Sistemul 4-3-3

Acest sistem se remarca prin faptul ca apararea joaca in linie cu 4 fundasi. Linia de mijloc consta dintr-un jucator ofensiv, unul defensiv si unul mijlocas. In atac joaca o extrema dreapta si una stanga cu un atacant central (vezi schema 1)

Schema 1

In aparare joaca 2 sau 3 oameni impotriva atacantului, cel de-al 4 jucator (libero) declanseaza ocazional ofensiva in joc si este asigurat de mijlocasul defensiv, coordoneaza jocul la constructie si poate cu atacantul central sa-si schimbe locurile. Ambele extreme se orienteaza dupa mingea pierduta in centru si deschid la atacul propriu pe mijlocas sau jucatorul ce acopera partea laterala in timp ce avnseaza spre interior. La pierdera mingii acopera pe mijlocas si pe aparator si pe adversarul direct.

Avantaje

Jocul om la om da o clara asezare si sarcina precisa. Cel de al 4-lea jucator (libero) poate participa la actiunile ofensive. Daca adversarul joaca numai cu 2 atacanti unul din cei 4 aparatori cere o mare libertate de miscare inainte si inapoi. Poate astfel sa ajute si asigura. Propriul atac se va desfasura pe ambele flancuri si poate printr-un mijlocas ofensiv cu joc bun de cap sa incheie cu success actiunea.

Acest sistem de joc se recomanda pentru o echipa care joaca ofensiv impotriva unei echipe cu sistem defensiv. Echipa in ofensiva poate printr-un joc ce forteaza jocul pe extreme are posibilitatea sa-l surprinda pe adversar deschizand jocul pentru atacantul si mijlocasul central.

Dezavantaje

Jocul om la om cere curse lungi la mijlocul terenului ca si in aparare.

Daca atacantii adversi isi schimba pozitia foarte des, poate duce la dezorientari in propria aparare.

Deoarece exista un singur coordonator de cele mai multe ori mijlocas, acesta poate fi anihilat foarte usor prin jocul om la om al echipei adverse. Zona de acoperire pentru cei trei mijlocasi este foarte mare si deci numai o echipa foarte bine antrenata este in masura sa joace sistemul 4-3-3 cu rezultate bune. Apararea si mijlocul echipei care ataca trebuie sa avanseze foarte repede ca la pierderea mingii sa nu ramana spatii prea mari.

Variante

Echipa joaca in zona apararii om la om la mijlocul terenului in zona si in atac cu atacantul central angajat relativ; constructia jocului se face pe lateral cu aparatorii, mijlocasii si extremele.

Profilul jucatorilor

2 jucatori defensivi de viteza, decisi in lupta 1 la 1, buni jucatori cu capul, cu sprint puternic.

2 jucatori ofensivi dotati tehnic care pot risca.

1 mijlocas defensiv decis in lupta om la om cu sprint puternic, atenti ca gandire a jocului.

1 mijlocas central creativ tehnic, rafinat, cu sprint cu o buna vedere asupra jocului.

1 atacant central cu sprint, bun driblleur si periculos la poarta.

2 extreme de viteza buni dribleuri cu demaraj puternic siguri pe flancuri, periculosi la poarta.

1 atacant central cu instinct la poarta, mobil, foarte bun la jocul de cap puternic in duelurile 1 la 1.

1 Punctele forte ale antrenamentului

Om la om

joc 1:1 dribling pe o linie de margine

Incarcare: 10x1 minut cu pause si schimb de partener

Varinata 1

Dribling 1:1 la porti mici

Varianta 2

Dribling 2:2 la porti mici

Varianta 3

Joc 2:2 cu doua contacte la balon/jucator

Varianta 4

Dribling 1:1 in suprafata de pedeapsa

Varianta 5

Dribling 1:1 cu parteneri neutrii (schimb in interiorul grupei de 3)

Tip

La copii si tineri se are in vedere sa nu se suprasolicite organismul

Schimbul des de parteneri ridica placerea jocului

La profesionisti acestia vor lucra si sub presiunea timpului.

Schema 2

2 Punctul forte al antrenamentului

Jocul om la om in grup

joc 3:3 Organizarea fixa (puternica a partenerilor in jocul om la om)

Sarcina: 5x5 minute cu pause complete si cu schimbarea ordinii intre parteneri

Varianta 1

Jocul la porti mici

Varianta 2

Schimbarea echipelor dupa fiecare sarcina

Varianta 3

Limitarea contactului cu balonul, 2 -3 contacte pe jucator

Varianta 4

Factorul timp in crestere, reluarile sa scada

Schema 3

Punctul forte al antrenamentului

Jocul om la om in grup (fundas si mijlocas)

Joc 7:7 pe jumate de teren cu organizarea precisa a jucatorilor (in afara de libero).

Sarcina 3x10 minute cu pase complete si schimbarea ordinii intre parteneri.

Varianta 1

Jocul la porti mici (pe mijlocul si linia externa a portii)

Varianta 2

Formarea echipelor mici (de ex: 5:5; 6:6)

Varianta 3

Micsorarea suprefetei de joc

Varianta 4

Cresterea factorului de timp

Tip

La nivelul copiilor si al tinerilor exercitiile se fac pe uscat fara minge. Suprafata de fuga a diferitilor parteneri sa fie aceeasi.

Schema 4

Punctul forte al antrenamentului

Jocul om la om in aparare/acoperirea suprafetei de joc la mijlocul terenului

Jocul 7:7 - pe tot terenul cu repartizarea spatiului pentru mijlocas. Mijlocasii preiau jucatorii adversi pe spatiul lor. Instructorul corecteaza si indica pozitii precise de ajutorare. Abia cand jucatorii sunt in posibilitatea de a fugi dupa pierderea mingii in spatiile prevazute se poate interveni pentru acoperirea spatiului de joc. A preda si a prelua cere o inalta motivatie, inteligenta si atentie.

Sarcina : 5x10 min. Cu pauza completa si eventuale corecturi facute la tabla sau pe ecranul instructorului (planseta).

Variata 1

Jocul 11:11 cu sarcina pentru cei trei atacanti la pierderea mingii in suprafata adversa sa fuga imediat pe spatiul lor de joc in spatele liniei de mijloc

Varinta 2

Formarea unor grupe mai mici pentru antrenament (exersare) si micsorarea suprafetei de joc.

Tip

Terenuri de joc pentru mijlocasi se poate marca cu palarii sau bete de steag.

Prentru a le arata mai bine mijlocasilor culoarul de fuga pot fi luati de mana si plimbati pe acel drum.

Informatii:

Sistemul 4-3-3 este indicat pentru incepatori, copii si tinerii din echipa si pentru cei din categoriile de jos. Strategia tactica care este usor de recunoscut precum si usoarele sarcini de pozitie favorizeaza rearanjarea in antrenament si joc.

Schema 5

Sistemul 4-4-2

Acest sesitem se evidentiaza prin faptul ca apararea joaca intr-un lant de 4, mijlocul terenului este ocupat de 4 jucatori iar atacul este ocupat cu 2 jucatori. In acest sitem liberoul poate sa joace usor mai in spate pentru a compensa greselile jucatorilor de langa el si a celor din fata lui.


Schema 6

Avantaje.

Si in acest sistem se poate juca om la om cat si cu acoperirea spatiului de joc. In aparare se joaca om la om.daca echipa adversa joaca doar cu doua varfuri, ambii fundasi care joaca spre interior pot acoperi omul, iar ambii fundasi care joaca spre exterior acopera spatiul. Ambii fundasi care joaca spre exterior pot participa ofensiv la jocul de constructie.

Acest sistem se recomanda foarte bine pentru propriul contraatac deoarece suprafetele de mojloc se inchid bine, iar mingile lungi se pot juca cu ambii atacanti. Propriul atac poate fi pornit de ambii mijlocasi care prin ofensiva pe flancuri de pe linia portii pot duce la momente critice in terenul de pedeapsa advers.

Dezavantaje:

Acoperirea centrului terenului cere atentie maxima, reactii rapide, un ochi agil si o permanenta presimtire a sitatiilor de joc. Impingerea sigura a mingii pe lateral cere exersare sistematica la antrenament. Chiar si jucatorii de rezerva trebuie sa participe la exercitiile tacticva ca in cazul solicitarii sa-si poata lua rolul in serios.

Profilul jucatorilor

Doi jucatori defensivi si doi jucatori ofensivi, bloc de aparare, decisi in lupta om la om, buni jucatori cu capul, sigurio pe joc, dotati tehnic, care pot risca cu un sprint puternic si cu o buna vedere a jocului. In suprafata de joc doi jucatori siguri pe minge cu sprint si acoperitori al terenului si cu calitati de a rtage la poarta din linia a doua.

1. Punctul forte al antrenamentului

Acoperirea terenului la centru

Joc 4:4 pe jumatate de teren cu tema ca la pierderea balonului fiecare jucator din partea sa de teren, trebuie sa fuga pe locul dinainte stabilit. Tot lantul de 4 fuge spre balon. Legatura cu privirea fiecaruia trebuie sa existe intotdeauna. Sa se dea ajutoare verbale: "du-te spre stanga", etc.

Sarcina: 4x10 min. In pauze complete si corecturi.

Varianta 1

Joc 6:6. doi jucatori raman la pierderea balonului pe terenul advers,m ceilalti coechipieri fug spre jumatatea lor de teren pe partea pe care se aflau la pierderea balonului.

Varianta 2

Joc 8:8 pe tor terenul cu aceleasi sarcini.

Sarcina: 3:20 min. Cu pauze scurte

Informatii

La copii si tineri se tine cont ca terenul de joc sa fie mai mic, iar pe copii sa-i motiveze sa fuga nu dupa poierderea mingii ci dupa realizarea unui gol. Daca aceste lucruri se insusesc, lectia poate fi intocmita.

Scema 7

2. Punctul forte al antrenamentului

Jocul de aparare combinat - om la om cu acoperirea suprafetei de joc

Joc 4:6 pe jumatatea terenului cu o poarta pe linia de mijloc si cu tema, ca ambele varfuri opuse sa fie luate in jocul om la om in timp ce ceilalti 2 aparatori trebuie sa fie angajati in acolperirea suprafetei de joc.

Sarcina: 3x15 min. cu pauze complete si corecturi prin antrenor.

Varianta 1

Joc 6:6

Varianta 2

Joc 11:11 - joc conditionat prin lupta; timp de joc 2x35 min.

Schema 8

3. Punctul forte al antrenamentului

Jocul contra dupa obtinerea balonului

Prin inchiderea suprafetei de joc se vor provoca la adversar pase gresite, iar prin retragerea rapida in propria jumatate de teren sa se ademeneasca apararea adversa, pentru a obtine loc pentru un contraatac.

Joc 5:5 pe jumatate de teren conditionat dupa inaintarea adversarului si obtinerea mingii sa se joace cu o pasa sunga spre varful de atac.

Sarcina: 5x5 min. cu pauze scurte.

Varianta 1

Sa se joace doar cu doua contacte la minge

Varianta 2

Joc 11:11 pe tot terenul

Sarcina: 2x35 min. (Vezi schema 10)

Schema 9

Schema 10

Puntul forte all antrenamentului

Jocul de acoperire al terenului in aparare (fara stoper - fundas central)

Joc 4:6 pe jumatate de teren cu sarcina celor doi aparatori externi de a face rocada cu jucatorii de atac si sa-i acopere doar in zonalor ca apoi sa-i predea. Fundasul central lupta om la om contra celui de-l trei-lea varf.

Sarcina: 5x10 min.cu pauze lungi si corecturi aduse de instructor.

Varianta 1

Toti fundasii actioneaza in acoperirea terenului

Schema 11

Varianta 2

Joc 11:11 pe tot terenul cu sarcina ca toti jucatorii sa joace iin acoperirea terenului.

Schema 12

Varianta 3

Joc 3:3 cu porti mici cu sarcina ca dupa pierderea balonului sa fuga imediat in jumatatea lor de teren (copii si tineri precum si clase infeiroare).

Sarcini: 5x5 min. cu corecturi continue si pozitii ajutatoare prin antrenor, de ex: "fugi in partea corecta". Eventual spatiile sa fie numerptate ca jucatorii sa se poata orienta mai usor.

Informatii

Sistemul 4-4-2 cere pentru toti jucatorii care participa la joc o concentrare maxima si o intelegere pentru joc. De aceea este mai usor sa inveti totul de la jucatori puternici si bine dotati tehnic. Jucatorii trebuie pe parcursul antrnamentului sa comunice intens intre ei pentru a exersa procedura corecta. Abia cand intreg lotul este in stare sa joace acoperirea terenului se va juca in jocurile amicale dupa acest sistem.

Tip:

Portarul trebuie ca in jocul de 11:11 sa indeplineasca rolul de portavoce indemnandu-i pe cei din fata sa fuga in spatiile corecte de ex: sa-i indrume spre dreapta sau spre stanga.

Toate jocurile subnumerice inpotriva celor supranumerice sunt indicate in mod deosebit de a exersa jocul de acoperire a terenului.

Schema 13

Sistemul 3-4-3

Acest sistem se bazeaza pe o aglomerare a centrului terenului si trei varfuri deatac. Apararea actioneaza cu unul sau doi jucatori om la om si cu un libero care poate actiona pe o linie si in cazul in care este oprit. Mijlocul terenului se compune din patru jucatori la care ambele extreme trebuie sa participe la actiunile de atac. Ambele extreme joaca in spatele varfurilor de atac.

Schema 14

Avantaje

Acest sistem este indicat in mod deosebit pentru a juca la presing la mijlocul terenului si in fata apararii adversa. Spatiul dinaintea liniei de mijloc precum si jumatatea adversa de teren poate fi usor inchis cand echipa adrversa este in posesia balonului pe jumatatea lor de teren si iisi incepe contraatacul.

Dezavantaje.

Pentru ca in aparare actioneaza doar trei jucatori, avansarea inaintata a adversarilor poate fi usor inselata prin contre sau mingi inalte.

Profilul jucatorilor

Ambii jucatori om la om trebuie sa fie decisi in lupta om la om, rapizi la sprint si buni jucatori cu capul. Liberoul trebuie sa fie un fotbalist perfect, care da dovada de o pozitie buna in jo, care poseda o privire de ansamblu, este puternic la sprint si stabil la jocul om la om. La ofensiva trebuie sa-si puna in aplicare calitatile tehnice pentru a-si forma pripriul atac si a sustine jocul de atac. Mijlocul terenului consta din doi jucatori ofensivi si doi defensivi dintre care ambii jucatori ofensivi actioneaza pe exterior in timp ce ambii jucatori defensivi sunt postati mai mult spre interior. Cele trei varfuri de atac trebuie sa fie cu o conitie fizica puternica, decisi in lupta om la om si indemanatici cu balonul pentru a impiedica din timp apararea adversa.

Punctul forte al antrenamemtului

Acoperire om la om in aparare-combinatia acoperirii om la om si a terenului de mijloc

Joc 7:6 pe formate de teren cu doua porti .Ambele varfuri trebuie acoperite prin presing,la mijlocul terenului acoperirea sa fie combinata.

Sarcina: 4X10 min. cu pauze complete.

Varianta 1

Contactele de joc la echipa care ataca vor fi reduse la doua contacte cu mingea.

Varianta 2

Liberoul are sarcina de a se integra imediat in joc dupa obtinerea balonului

Schema 15

Schema 16

Punctul forte al antrenamemtului

Presing prim mijlocas la inaltimea liniei de mijloc

Joc 4:6 pe formate de teren cu porti mici pe linia de mijloc.Mijlocasii primesc sarcina de a ataca pe adversarul de la balon cu doi jucatori in timp ce ceilalti doi mijlocasi il impiedica prin diferite metode de joc,(chiar fugarindu-l pe cel de la balon sa nu joace mingea).

Sarcina : 3x10 min.

Varianta 1

Marirea duratei de mai sus

Varianta 2

Joc 11:11

Schema 17

Punctul forte al antrenamemtului

Marcajul strans la inaltimea suprafetei de pedeapsa adverse

Jocul 3:4 pe jumatate de teren cu sarcini pentru echipa supranumerica sa-l atace pe adversarul mediat ce pune stapanire pe balon in apropierea suprafetei de pedeapsa. Marcajul strans se foloseste doar la echipele slabe din punct de vedere tehnic,care sunt nesigure in aparare si au dificultati in organizarea propriei aparari.

Acest marcaj se foloseste doar sporadic pentru cae este foarte solicitant fizic.La marcajul strans toti atacantii participanti trebuie sa actioneze iar mijlocasii sa se retraga pentru a face legatura cu proprii coechipieri.

Sarcina: 5x5 min. cu pauze complete.

Varianta 1

Zona de marcaj strans va fi largita

Varianta 2

Numarul jucatorilor se mareste de ambele parti.

Varianta 3

Se prestabileste factorul de timp pentru presing.

Informatii

Instructorul va intrerupe marcajul strans cand apar greseli si se intervine pentru a le corecta.

Schema 18

Sistemul 4:2:4

Unul dintre sistemele de joc care a fost introdus arata ca atat in defensiva cat si in ofensiva stau la dispozitie 6 jucatori.Ambii mijlocasi completeaza actiunile de aparare si atac si creaza jucatori surplus.

In aparare actioneaza un lant de 4 aparatori care sunt sprijiniti de jucatori de constructie si care duce la un joc scurt de pasa.Ambele varfuri isi schimba des pozitiile si creaza situatii critice in apararea adversa.La pierderea balonului echipa se retrage dupa linia de mijloc ca prin presing sa recastige posesia balonului.

Avantaje

Echipa actioneaza foarte variat in ofensiva creand degringolada in apararea adversa, trecerea de la atac la aparare se face foarte repede;spatiile din spatele liniei de mijloc pot fi prin ambele varfuri inchise.

Dezavantaje

Acest sistem se poate practica doar de echipa cu o tehnica a balonului buna,deoarece pasele scurte trebuie executate foarte precis in spatii restranse.De asemenea participa toti jucatorii la jocul ofensiv, echipa trebuie sa dispuna de o buna conditie fizica. Impotriva echipelor robuste se poate rareori arata un joc tehnic frumos.

Profilul jucatorilor

Aparatorii,mijlocasii si atacantii sunt foarte buni tehnicieni cu balonul, foarte buni jucatori cu capul , foarte buni la jocul om la om, creativi cu balonul si placerea de a juca.

Constructorii jocului sunt periculosi la poarta si poseda o buna vedere a jocului.

Schema 19

  1. Punctul forte al antrenamentului

Jocul sub presiunea spatiului si a timpului

Joc 8:8 plus portar neutru la mijlocul terenului (intre careuri). In cercul de la mijlocul terenului este unportar care poate angaja la joc ambele echipe. Portarul da balonul printr-un sut precis mai departe astfel ca echipa care primeste balonul sa tinteasca poarta.

Sarcina: 5x10 min. cu pauze precise.

Varianta 1

Joc 4:4 pe un teren de 30x30 m (sarcina 5x5 min.)

Varianta 2

Portarul este inlocuit de un alt jucator de cimp care printr-un pas precis sa joace mai departe.

Varianta 3

Marirea numarului de jucatori pentru a putea face mai multa presiune (spatiul se face mai limitat)

Schema 20


  1. Ppunctul forte al antrenamentului

Joc sigur consrtuctiv in zona apararii

Joc 6:4 pe jumatate de teren cu doua porti mici pe linia de mijloc.

Sarcina: 5x10 min. cu pauze precise si corecturi aduse de instructor.

Varianta 1

Numarul de contacte cu balonul cu limitarea pana la doua contacte/jucator.

Varianta 2

Numai utimul jucator care obtine balonul de la poarta adversa poate dribla.

Varianta 3

Joc 5:5 in suprafata de pedeapsa (presiune ridicata prin limitarea suprafetei). Mingea trebuie jucata sau condusa peste linia subtire a suprafetei de pedeapsa.

Sarcina: 5x5 min.

Schema 21

Schema 22

  1. Punctul forte al antrenamentului

Mentinrerea balonului cu indemanare la mijlocul terenului

Joc 5:5 pe jumatate de teren cu sarcina pentru echipa posesoare a balonului sa tina balonul cat mai mult in posesie (driblinguri sau joc de pase sigur).

Sarcina: 5x10 min. cu pauze complete.

Varianta 1

Joc de intrececre - care echipa tine mai mult balonul in posesie.

Varianta 2

Sunt permise doar doua contacte cu balonul/jucator.

Schema 23


  1. Punctul forte al antrenamentului

Pregatirea ocaziilor la poarta prin mijlocasi si atacanti

Joc 6:3 pe jumatatea de teren cu sarcina atacantilor cu incrucisari in fata apararii adversa pentru crearea de ocazii la poarta.

Sarcina: 5x5 min.

Varianta 1

Atacantii sa aibe doar doua contacte cu balonul/jucator

Varianta 2

Mijlocsii sa aibe doar doua contacte cu balonul/jucator si nu au voie sa traga la poarta

Varianta 3

Atacantii nu au voie sa traga la poarta ci trebuie sa joace mingile in spatiul din spatele lor ca mijlocul terenului sa fie inchis pentru suturi de la distanta.

Schema 24

Sistemul 3-5-2

Acest sistem se bazeaza pe doi jucatori om la om cu un libero si 5 mijlocasi si doi atacnti. De regula actioneaza doi mijlocsi defensivi care abia se remarca prin sarcini ofensive si trei mnijlocsi ofensivi care trebuie sa sustina pe ambele varfuri de atac.

Acest sistem este adoptat de multe echipe europene.

Avantaje

Jucatorii care joaca om la om joaca constant impotriva aceluiasi atacant in timp ce liberoul joaca fara sa iasa in relief fata de jucatorul om la om. Printr-o aglomerare la mihlocul terenului este posibil ca prin presing si prin inchiderea propriului teren repede si bine sa ajunga in posesia mingi. Acest sitem este indicat in mod special pentru contre precise la inaintarea concomiutenta a liniei de mijloc.

Dezavantaje

La schimbarile dese ale varfurilor echipei adverse poate urma o dezorganizare a apararii. Mijlocasii si aparatorii se lasa foarte usor depasiti printr-un joc rapid. Gruparea la mijlocului terenului creaza o buna intelegere a jocului si in acelasi timp avantajos in atac si aparare.

Profilul jucatorilor

Ambii jucatori om la om trebie sa acopere zone mari de teren si sa fie iscusiti in lupta om la om. Liberoul sa posede o buna viziune a jocului si sa fie puternic la lupta om la om. Mijlocsii defensivi trebuie sa fie cu o capacitate mare la efort si sa aibe experienta in lupta om la om.

Mijlocasii ofesivi sa fie creativi, cu experiensa tehnica, periculosi la poarta si cu o buna precuzie a paselor.

Schema 25


  1. Punctul forte al antrenamentului

Joc de pase scurte

Joc 5:5 pe un teren marcat (40x40 m) cu sarcina jjucatorilor ambelor echipe de doar doua contacte cu balonul/jucator.

Sarcina: 5x7 min. cu pauze precise.

Varianta 1

Micsorare suprafetei de joc

Varianta 2

Cresterea numarului de jucatori.

Varianta 3

Prelungirea duratei de joc si in acelasi timp scaderea numarului de serii.

Schema 26


  1. Punctul forte al antrenamentului

Jocul contra dupa obtinerea balonului

Joc 6:6 pe trei sfert de teren cu cate doua porti mici. Echipa care este in posesia balonului sa joace balonul cat mai repede posibil, printr-un joc precis de pase, spre varfuri si sa finalizeze actiunea printr-un gol.

Sarcina 5x10 min. cu pauze precise si schimb de roluri ale ambelor echipe.

Varianta 1

Doua contacte la balon/jucator pentru echipa care detine balonul la aceeasi sarcina de joc.

Varianta 2

Joc 4:4 pe suprafete de joc mai mici cu aceeasi sarcina de joc. Timpul de joc se prelungestela scaderea numarului de repetari.

Varianta 3

Joc 8:8 cu aceeasi sarcina de joc ca mai sus.

Varianta 4

Joc 11:11 cu aceeasi sarcina de joc ca mai sus.

Schema 27

  1. Punctul forte al antrenamentului

Joc de pase in adancime intr-o zona predeterminata

Joc 8:8 pe tot terenul cu sarcina pentru echipa care este la balon sa joace cat se poate de repede, un pas precis in adancime in zona.

Sarcina 5x10 min cu pauze precise si corecturi aduse de instructor.

Informatii

La nivel de amatori jocul de pase in adancime se exerseaza scolareste.

Schema 28

Sistemul 1-2-5-2

Acest sistem se mai numeste si joc de intoarcere pe care Franta la practicat in campionatul european din 1984. Aici este vorba despre un libero care joaca in spatele a doi jucatori om la om, cinci jucatori ocupa mijlocul terenului iar doi atacanti formeaza atacul. (vezi schema 29)

Schema 29

Avantaje

Acest sistem consta intr-o acoperire masiva cu comprimarea mijlocului terenului in care actioneaza patru jucatori orientati spre ofensiva si unul spre defensiva. In acest fel poate echipa sa se apere optimal si in acelasi timp sa joace agresiv spre fata. La pierderea balonului echipa poate imediat, prin marcaj strans sa ajunga din nou in posesia balonului.

Dezavantaje

Acest sistem cere o mare perfectiune tehnica pentru a forta jocul ofensiv. Asaltul este un sistem impotriva mingilor inalte, care traverseaza peste mijlocul terenului.

Profilul jucatorului

Acest sistem cere un jucator cu o tehnica perfecta in toate compartimentele. El trebuie sa fie sigur pe balon, rapid, cu o buna viziune a jocului si agresiv la intrarile deecisive.


  1. Punctul forte al antrenamentului

Joc de pase direct pe un spatiu ingust

Joc 5:5 pe jumatate de teren cu sarcina sa se joace balonul direct la urmatorul jucator.

Sarcina 5x3 min. cu pauze precise.

Varianta 1

Cu mai multe porti mici pe latura lunga a terenului.

Varianta 2

Marirea numarului de jucatori (de ex: 7:7)

Varianta 3

Marirea factorului de timp-marirea pauzelor

Schema 30


  1. Punctul forte al antrenamentului

"Marcajul strans" ca posibilitate de recuperare rapida a balonului

Intentia de a juca "marcajul strans" in jumatatea adversa arata dinainte imediat o slabiciune tehnica a adversarului in aparare. Deranjarea agresiva a adversarului duce la greseli din partea lui si curmeaza constructia jocului. "Marcajul strans" este folosit de mijlocasi si atacanti si cere o actionare simultana a tuturor jucatorilor nu numai pe cel cu balonul ci si pe cei fara balon.

Joc 4:4 pe jumatate de teren cu doua porti mici pe linia de mijloc. Echipa supranumerica primeste sarcina pe jucatorul posesor de balon si pe atacantii liberi sa-i atace imediat prin marcaj strans.

Sarcina 5x10 min cu pauze precise si corecturi aduse de instructor.

Varianta 1

Zona de marcaj strans se largeste

Varianta 2

Marirea numarului de jucatori pe suprafata pe care se face marcajul strans.

Varianta 3

Scurtarea, de ex 5x5 min.

Varianta 4

Momentul de incepere a marcajului strans se face de catre antrenor printr-un semnal acustic. La echipele de tineret si clasele inferioare semnalul este gandit ca incurajare.

Schema 31

  1. Punctul forte al antrenamentului

Jocul de contraatac dupa recupoerarea balonului in propria jumatate de teren

Contraatacul de succes si rapid este doar atunci posibil cand echipa adversa avanseaza si pasa in adancime spre atacant sau mijlocas este jucata cu precizie imediat dupa recuiperarea balonului.

Joc 7:5 pe jumatate de teren cu sarcina ca echipa supranumerica imediat sa-i joace pe ambii atacanti cu pase in adancime pentru a suta pe poarta la una dintre portile mici.

Sarcina 5x10 min. cu pauze precise.

Varianta 1

La echipele de tie'neret si amatori se va juca mai intai supranumeric inpotriva subnumeric de ex: 3:4 sau 5:6fara porti.

Varianta 2

Joc 11:11 cu sarcina ca echipa care are balonul sa declanseze imediat un atac rapid.

Informatii

La aceasta forma de joc antrenorul trebuie sa intervina in actiuni ca sa corecteze o pozitionare corecta in aparare si o alergare rapida in atac.

Schema 32

Concluzie:

Toate metodele tactice si felul de a actiona sunt doar atunci efective cand disponibilitatea si intelegerea la jucatori si instructori sunt la indemana si se ocupa cu aceasta tema. Capacitate de a actiona tactic cere o masura inalta a inteligentei tuturor jucatorilor. In domeniul amatorilor si semiamatorilor nu este posibila o scolarizare tactica datoprita antrenamentelor prea putine.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.