Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » sport
Sport –fenomen social cu caracter universal

Sport –fenomen social cu caracter universal
UNIVERSITATEA ECOLOGICA BUCURESTI

Facultatea de Educatie Fizica si Sport

SPORT –FENOMEN SOCIAL CU CARACTER UNIVERSAL

1.CE SE INTELEGE PRIN SPORT
Sportul are ca trasatura fundamentala competitia cu caracter preponderent de intrecere, dar si caracter formativ, prezent atat in sportul de performanta cat si in sportul pentru toti. Functiile sportului sunt complexe, actionand asupra sportivului, raspunzand nevoii de miscare a tinerilor de pretutindeni. De altfel corespondenta intre practicarea educatiei fizice si sportului, in diversele ei forme si efectul, impactul acestora , se rasfrange in ansamblul vietii sociale, aducand continuitatea structurala a intregului sistem formative si educational.

In domeniul educatiei fizice si sportului exista obiective cu functii fiziologice, altele cu functii instructiv- educative si nu in ultimul rand , obiective cu functii sociale. Daca imbinam functiile, cea de profesie, educativa, de relaxare, de divertisment, igiena, de autodepasire, ajungem la relatiile interpersonale atat de importante in dezvoltarea tineretului.

O societate sanatoasa nu se poate construi fara a intelege rolul educatiei fizice in evolutia copiilor catre maturitate.

Cum s-ar putea educa mai bine copiii sa respecte reguli, daca nu initiindu-i in respectarea regulamentului de joc. Cand vor fi educati sa respecte reperele de spatiu si timp, “ai voie de acolo, pana acolo, si din momentul initial atatea minute”, mai mult, cine altcineva poate introduce atatea restrictii daca nu regulamentul unui joc sportiv in acelasi timp satisfacand functie de miscare, divertisment, dar si angajamentul si lupta in limitele sportivitatii.

Mentalitatea de invingator trebuie creata din copilarie si se regaseste pe parcursul vietii in toate domeniile de activitate. Dorinta de autodepasire, conditie necesara a progresului societatii, poate fi dezvoltata mai ales prin sport, ducand la dezvoltarea personalitatii individului.

Prin activitatile sportive, competitionale sau de recreere, prin petrecerea timpului liber intr-un mod placut, organizat, benefic pentru sanatate, se poate satisface nevoia de miscare, dar si dorinta de a urmari intrecerile sportive ca spectatori, ceea ce face ca fenomenul sportului sa devina fenomen social.

Activitatea sportiva dezvolta spiritul de sociabilitate, dezvolta relatiile interumane si contactul fizic dintre combatanti se disputa in conditii regulamentare de fair-play.

Eficienta sportului nu se poate obtine fara eficienta economica, completand latura formarii, a educatiei sportivilor, a dezvoltarii fizice si psihice multilaterale, ce vizeaza planul psiho- social, cultural.

Mens sana in corpore sano, spune un dicton latin care reprezinta si azi motto-ul dupa care ar trebui sa ne ghidam cu totii. Miscarea fizica in aer liber sau intr-o sala de sport, fie si numai pentru cateva ore pe saptamana, imbunatateste randamentul intelectual si reda tonusul fiecaruia dintre noi. In acelasi timp, miscarea fizica creeaza o armonie intre trup si suflet. Trebuie sa promovam sportul in tara noastra fiindca este de preferat ca oamenii sa aiba mai degraba exaltare sportiva decat pe cea a alcoolului sau a drogurilor.

Cel ce priveste sportul si educatia fizica sub aspectul lor fundamental, ca activitati umane dotate cu o functie sociala si care contribuie la formarea si dezvoltarea personalitatii, se vede tentat imediat sa se intrebe ce relatie poate exista intre aceste activitati si cultura. Aceasta pentru ca atit sportul cat si cultura contribuie la imbogatirea patrimoniului uman: in primul rand prin dezvoltarea inteligenta si chibzuita a corpului nostru, in al doilea rand, printr-o cautare rabdatoare care urmareste in mod constant campul inteligentei si al sensibilitatii noastre.
    Inainte de toate, sportul si cultura s-au nascut din acelasi izvor, care se numeste timp liber. Nu exista cultura si nu exista sport fara acest ragaz, fara acest timp pe care munca il lasa omului si cu care poate sa faca ce vrea. De altfel este extrem de sugestiv faptul ca grecii foloseau acelasi cuvant pentru a denumi ragazul, scoala si educatia.
Sportul poate exprima toate sentimentele, toate emotiile umane, tot asa cum cultura si spectacolul cultural - in special dansul si teatrul, artele cele mai complete - exprima sentimente si emotii in actor si, prin simpatie, in spectator.

Sportul, ca si teatrul, ca si literatura sau arta, este creator de mituri. Exista o mitologie sportiva.

Sportul isi are legendele sale, eroii sai si, oricare ar fi modul sau de exprimare, demonstreaza puterea de creatie si releva stransa legatura dintre artele complete si sport.

2.SPORT – PRIN VALORI EDUCATIVE – FACTOR DINAMIC DE INFLUENTA

SPORT = 'orice forma de activitate fizica ce are ca obiectiv exprimarea sau imbunatatirea conditiei fizice si psihice, dezvoltarea relatiilor sociale sau obtinerea de rezultate in competii la toate nivelele, prin intermediul unei activitati organizate sau nu'.

Practicarea sportului are scopul de a promova in special:

dezvoltarea mentala, fizica si sociala;

intelegerea valorilor morale si ale spiritului sportiv, ale disciplinei si regulilor;

respectul fata de sine si fata de ceilalti, inclusiv fata de grupurile minoritare;

invatarea spiritului de toleranta si de raspundere (prin asumarea ,de exemplu, a sarcinilor legate de organizare), elemente esentiale in viata unei societati democrate;

dobandirea stapanirii de sine, dezvoltarea amorului propriu si a realizarii personale;dobandirea unui mod sanatos de viata.

Bunastarea tanarului este mai presus de orice alta consideratie (de exemplu: performanta, prestigiu, exploatare comerciala); tanarul trebuie ajutat sa-si exploateze potentialul in cel mai inalt grad si in deplina securitate; antrenamentul si competitia trebuie sa ocupe locul cuvenit.

Practicarea sportului este indispensabil legata de doi factori prioritari: spatiul amenajat si cel care indruma sportivul adica educatorul de specialitate, denumit si recunoscut ca „antrenor” sau „coach”.

3.PIRAMIDA STRUCTURII SPORTIVE

Obiectivele fiecarei federatii de sport, sunt:


- in plan biologic si sanogenetic – sa dezvolte functia de maximalizare a potentialului biologic.
- in planul capacitatii de miscare – sa dezvolte functia de dezvoltare a capacitatii motrice
- in plan psiho- social – sa perfectioneze profilul psihic specific inclinatiilor tinerilor si in special al copiilor
- in plan cultural – sa transmita traditiile culturale ale valorilor morale (fair- play)
- sa valorifice rezultatele stiintifice in domeniu
- functia de spectacol
- functia de simbol al idealului olimpic, care este mai presus de orice religie, politica si rasa
- in plan economic – sa dezvolte industria sportului, care se bucura de recunoasterea internationala.

4. SPORTUL – CA FENOMEN SOCIAL

Sportul - reprezinta o activitate de intrecere sau de agrement, spontana sau organizat, in care se valorifica miscarile naturale si formele de practicare a exercitiilor fizice, a diferitelor forme de jocuri, in vederea obtinerii de catre individ sau o echipa a perfecionarii potentialului morfofunctional, psihic si tehnic si se caracterizeaza prin realizarea unei performante.

Sportul - in epoca contemporana a devenit un „fenomen social”, caci este un mijloc de educatie si cultura ajutant la intarirea si pregatirea organismului acestuia pentru viata sportiva dezvoltind relatii sociale, paralel cu dezvoltarea culturale si profesionale intr-un sport -intr-o ramura sportiva.

Datorita raspandirii mondiale a sportului, valorile sale au dobandit un caracter universal.

Sportul = a castigat recunoastere culturala ca parte a  Stiintei Educatiei  si trebuie apreciat pe baza conceptului normativ,mondial atestat.

Sportul a devenit un fenomen cultural, recunoscut pe plan mondial .

Sportul - este o parte solida a peisajului cultural, al societatii moderne al    mileniului III

Sportivul de mare performanta - este constient de produsul sau: performanta sportiva, care este rezultatul unui proces stiintific de pregatire si este apreciat de spectatori, numai in condi]iile in care valoarea performan]elor este deosebita

    Sportul ca fenomen social trebuie sa fie intotdeauna inteles si explicat in contetul sau istoric, politic, economic, social si cultural.

5. BIBLIOGRAFIE:

www.cnfpa-sna.ro

www.gov-sport.ro

www.frbaschet.ro
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Instructor si campul de tensiune intre pretentie si realitate - fotbal
Filozofia programului pentru eficientizarea antrenoratului (sinteza)
Biomecanica aruncarii de la margine in fotbal
ASPECTE ALE PROGRAMARII EFORTULUI IN ANTRENAMENTE LA TENIS DE CAMP
INDICATII PRIVIND EXECUTIA - FOTBAL
Teoria si Practica Activitatilor Motrice
Noutati de la asociatia fotbalistilor profesionisti
Lucrare de specialitate - pregatirea fizica a portarului in jocul de handbal

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu