Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Teoria si Practica Activitatilor Motrice

Teoria si Practica Activitatilor Motrice


"UNIVERSITATEA DUNAREA de JOS"

Facultatea de "EDUCATIE FIZICA si SPORT" Galati

REFERAT

Teoria si Practica Activitatilor Motrice

Tema:  SPORTULSPORTUL

SPORTUL - este definit ca fiind forma de activitate fizica si sociala care, printr-o participare organizata sau nu, are ca obiective: exprimarea, imbunatatirea, perfectionarea dezvoltarii fizice, capacitatii motrice si a starii mentale de bine, integrarea sociala, obtinerea de rezultate in intreceri de orice nivel.

SPORTUL - este o activitate de intrecere constituita dintr-un ansamblu de actiuni motrice diferentiate pe ramuri de sport, desfasurata intr-un cadru institutionalizat sau independent, prin care se cauta perfectionarea posibilitatilor morfo-functionale si psihice, concretizate in performante obtinute in competitii ca: record, autodepasire sau depasire a partenerilor.

In 1990 Romania adera la Charta Internationala a Educatiei Fizice si Sportului si la cea Europeana, preia termenul de "Sportul pentru toti", ordonarea, organizarea si dezvoltarea acestui domeniu, revenindu-i Directiei Programe pentru Public din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului.

In anul 1992 se infiinteaza Federatia Romana "Sportul Pentru Toti" in baza ordinului numarul 90 al Ministerului Tineretului si Sportului, prin transformarea Directiei Programe Sportive pentru Public, in ideea democratizarii sportului si apropierii cat mai rapide de modul de organizare si abordare a sportului pentru toti pe plan international.

Guvernele, in scopul promovarii sportului ca factor important in dezvoltarea umana vor lua masuri pentru aplicare principiilor expuse:

sa permita oricarui individ sa practice sport si mai ales sa asigure posibilitatea ca toti tinerii sa primeasca o instruire in domeniul educatiei fizice si sa aiba prilejul de a dobandi deprinderi sportive de baza.

sa asigure posibilitatea fiecaruia de a participa la sport si recreere fizica intr-un mediu sanatos si sigur si in cooperare cu organizatiile sportive corespunzatoare.

sa asigure celor interesati si care au si calitati necesare, prilejul de a-si imbunatati nivelul de performanta in sport si de a atinge nivele ale realizarii personale si nivele de performanta recunoscute public.

sa ofere si sa dezvolte bazele morale si etice ale sportului, demnitatea umana si siguranta celor care participa la sport, prin protejarea sportului, sportivilor, barbate si femei fata de exploatarea in scopuri publice, comerciale si financiare si fata de alte practice care sunt abusive si nocive, inclusiv abuzul de medicamente.

Schematic notiunea de sport poate fi oglindita astfel:

  1. Sportul pentru toti

sport de intretinere;

sport in timpul liber;

sport in familie;

sport pentru oameni aflati in conditii speciale;

sport pentru varstnici.

  1. Sportul de performanta

sport de elita;

sport pentru sportivii consacrati;

sport la nivel de copii si juniori;

sport extrem.

  1. Sportul adaptat

sport terapie;

sport adaptat de performanta.

Sportul pentru toti - este o activitate diversificata, competitionala sau necompetitionala, accesibila unor largi categorii de personae, indifferent de nivelul de pregatire, profesie, varsta, aptitudini, desfasurata in cadru institutionalizat sau nu, cu scopul pastrarii capacitatilor biologice si psihice, integrarii socio-culturale si petrecerii recreative a timpului liber. El nu are un caracter competitional, fiind practicat sub forma organizata (cluburi , asociatii sportive,etc), dar si sub forma neorganizata (in timpul liber). Anumite ramuri de sport nu vor fi accesibile decat celor inzestrati cu potential motric deosebit si care au desfasurat antrenament sportive datorita complexitatii si dificultatii lor (arte martiale, box, haltere, etc.), restul activitatilor implicand mai putine riscuri, pot fi practicate toata viata, chiar cu o imbunatatire vizibila a performantei (inot, fitness, ciclism, cross, canotaj, alergari, etc.).

Efectele sportului sunt variate, in functie de varsta beneficiarului:

la elevi influenteaza dezvoltarea fizica functionala, afectiva, volitiva, intelectuala.

la studenti asigura imbunatatirea conditiei fizice, integrarea sociala, reducerea tulburarilor generate de stress.

la adulti si varstnici influenteaza pozitiv mentinerea sanatatii, recreere, intarzie procesul de imbatranire, favorizeaza viata activa.


Obiectivele sportului pentru toti:

integrare sociala

dezvoltare fizica

respectul fata de sine si de cei mai putin inzestrati

capacitate de actiune, responsabilitate individuala si de grup

formarea deprinderii de recreere

toleranta

respectarea reguluilor si a disciplinei.

a.      Sportul de intretinere - este o  forma a sportului pentru toti practicat in scopul mentinerii sanatatii, a conditiei fizice si inlaturarii efectelor stresului cotidian.

b.      Sportul in timpul liber- este o forma a sportului pentru toti practicata in mod organizat sau independent, in scop recreativ, la sfarsitul zilei de munca, la sfarsitul saptamanii sau in timpul vacantelor.

c.      Sportul in familie - este o varianta a sportului in timpul liber practicat sub forme competitionale, fara limite de varsta sau performante, in functie de interesele si nevoile socio-familiale.

d.     Sportul pentru oameni aflati in conditii speciale:

Activitati sportive practicate in penitenciare cu scopul asigurarii securitatii si ordinii, inlaturarii conflictelor, combaterea monotoniei si stabilirea de legaturi cu sportul din lumea exterioara;

Activitati sportive practicate de imigranti impreuna cu populatia indigena, in scopul inlaturarii izolarii sociale si culturale, precum si a sentimentelor generate de incertitudinea viitorului in tara de adoptie.

e.      Sportul pentru varstnici - este o activitate sportive adecvata si sistematica, practicata in scopul sanatatii, mentinerii conditiei fizice si relatiilor sociale, in functie de motivatie si capacitati.

Sportul de performanta - include toate activitatile cu character competitional adresate celor cu abilitati si nivel de pregatire foarte ridicat, in vederea realizarii unor prestatii superioare in competitiile sportive, rezultatele inalte obtinute nefiind la indemana sportivilor la nivel mediu.

Caracterul piramidal impus de catre permanentul process de selectie reclama eforturi progresive, cantitative, dar mai ales calitative de la un esalon la altul. Obtinerea unui rezultat de top, includerea sportivilor in randul elitelor este dificila, dar mentinerea cat mai mult timp in varful performantelor este si mai dificila.

Antrenamentul sportiv ce sta la baza activitatii competitionale este imbunatatita continuu in ceea ce priveste periodizarea si continutul activitatii, in ultimul timp se constata o crestere a intensitatii efortului dublata de o amplificare a tehnicilor medicale, farmaceutice, de refacere si mentinere la un nivel cat mai inalt al formei sportive.

Accentual amatorilor ca rezultat de top este din ce in ce mai limitat, acestea fiind inregistrate de regula de sportivii profesionisti ce monopolizeaza podiumul (caracterul etic), dictonul "este important sa participi sin u sa castigi", nu mai are astazi aceeasi importanta. Implicarea financiara puternica atrage necesitatea transformarii competitiei in spectacol grandios, fiind invitati doar sportivii de elita capabili de executii si performante de exceptie, artagerea unui numar mare de spectatori si implicarea mass-media reclamand acest lucru.

Se urmareste performanta cu orice mijloc, chiar cu riscul utilizarii substantelor interzise (anumite ramuri de sport cu cele mai mari scandaluri).

Obiectivele sportului de performanta:

maximizarea performantei

dezvoltarea capacitatii motrice specifice, procedeelor tehnico-tactice si calitatile motrice combinate si specifice ramurii de sport

formarea atitudinii pozitive fata de viata, activitatea sportive, coechipieri, societate in general (perseverenta, abnegatie, responsabilitate, curaj, determinare, toleranta)

compensarea deficientelor fizice rezulate din particularitatile efortului fizic, specifice unei ramuri de sport

integrarea sociala la nivelul grupului de sportivi dar si din afara sa.

dezvoltarea potentialului intellectual (memoria, gandirea creatoare, imaginatia, rapiditatea in exprimarea motrica)

stabilirea si distributivitatea atentiei

dezvoltarea motivatiei intrinseci.

Sportul adaptat - constituie o ramura a sportului care utilizeaza structuri motrice, regului specifice, conditii materiale si organizatorice modificate si adecvate cerintelor proprii diferitelor tipuri de deficiente (nevoi speciale). El este adresat persoanelor cu dizabilitati ce sunt incluse in programe ce urmaresc reintegrarea lor sociala. Acest proces de reintegrare poate fi amplificat cu ajutorul activitatii fizice.

Ca activitate sociala propriu-zisa, sportul este un domeniu complex, atat ca structura, cat si ca functii sociale, care include un sistem de exercitii fizice diversificate, constituite in ramuri de sport independente. Sportul desi are caracter formativ, trasatura fundamentala a educatiei fizice - urmareste in special valorificarea maxima a inclinatiilor si talentelor oamenilor in diferite ramuri de sport.

Sportul adaptat poate fi organizat in mai multe variante:

activitati sportive identice ca regulament, organizare si baza materiala

activitati sportive cu structuri si reguli obisnuite, dar conditii materiale diferite ce ajuta concurentii in functie de dizabilitatile pe care le au (jocuri pentru orbi).

Activitati sportive in care participa sportive obisnuiti cat si cei cu deficiente, acestia beneficiind de favoruri in ceea ce priveste regulamentul

Obiectivele sportului adaptat:

incurajarea relatiilor sociale intre deficienti si oameni normali - integrarea lor sociala

imbunatatirea potentialului biometric

obtinerea de performante sportive si profesionale

implicarea in activitati de petrecere a timpului liber, imbunatatirea imaginii de sine

valorificarea aptitudinilor obtinute.

Deci, trasatura principala a sportului este competitia deoarece:

competitia este prezenta in toate esaloanele sportului, avand caracteristici diferentiate pentru fiecare;

atata timp cat nu se desfasoara competitiile nu exista sport, ci eventual numai antrenament sportiv;

performanta, recordul, victoria sau infrangerea sunt determinate de calitatea antrenamentului sportiv.

Educatia fizica si sportul se completeaza reciproc. Educatia fizica formeaza deprinderi si dezvolta calitati motrice, cunostinte de specialitate, care sunt componente de seama ale sportului.

Deasemenea si elemente din ramurile sportive imbogatesc patrimonial educatiei fizice (tehnica sportiva modernizeaza continutul educatiei fizice) in multe situatii sportul este folosit ca mijloc al educatiei fizice, sportivizand astfel educatia fizica.

Sportul contrubuie la:

asigurarea unei stari optime de sanatate si a unei dezvaltari fizice corecte si armonioase (daca antrenorii nu vizeaza doar obtinerea de performante cu orice pret);

prin competitii contribuie la dezvoltarea gustului pentru miscare a omului, pentru unele ramuri sau probe sportive in dubla sa ipostaza de practicant sau spectator;

contribuie eficient la integrarea sociala a individului uman.

Functiile sportului:

Functia competitionala - satisface dorinta de intrecere, competitia fiind un element fundamental al sportului. In fiecare persoana exista in procente variabile dorinta sau necesitatea de a concura, de a se compara cu ceilalti. Asigurarea unui sistem competitional organizat si reglementat de existenta unor norme clar precizate si acceptate de combatanti, permite transformarea pulsiunilor agresive in manifestari comportamentale combative. Activitatea competitionala asigura posibilitatea afirmarii personalitatii sportivilor, a propriei identitati.

Functia de maximizare a capacitatii de performanta - activitatea competitionala asigura oficializarea performantelor si rezultatelor obtinute. Acest aspect nefiind valabil in cadrul procesului de antrenament sportiv. Concursul exclude din start colaborarea intre adversari, interactiunea dintre indivizii sau echipele implicate in competitii au ca principal scop succesul, valorificarea punctelor forte. Imbunatatirea continua a performantelor sportive de la un an la altuleste explicabila prin dirijarea pe baze stiintifice a antrenamentului sportiv. Importante sunt si concursurile de pregatire la care se participa inainte de competitiile majore care permit ultimele retusuri la nivelul antrenamentului sportiv.

Functia conativa - necesitatea de miscare a omului rezulta din propria sa natura fiind o trebuinta ce asigura relationarea cu mediul natural si social; miscarea e prezenta toata viata, calitatea miscarilor fiind imbunatatita progresiv, aceasta ajungand la parametrii superiori in ceea ce priveste: eficienta, precizia, stabilitatea, coordonarea, expresivitatea, rafinamentul estetic, influenta miscarii. Miscarea constituie un mijloc de comunicare, practicarea exercitiilor fizice, antrenamentului sportive si competitiilor sportive asigura descarcari de natura energetica si hormonal ace permit obtinerea unor stari de satisfactie interioara avand efecte pozitive in special asupra starii afective si a randamentului in activitatea fizica intelectuala.  In acest caz miscarea atinge mai multe laturi simultan putand fi abordata din punct de vedere: motric, intellectual, afectiv, cognitive, volitiv angrenand intreaga personalitate a practicantilor.

Functia de socializare - subiectii unui grup angrenati in activitatea sportive asimileaza deprinderi specifice, isi formeaza un sistem de atitudini, capata diferite competente, au anumite reguli si valori comportamentale care usureaza integrarea si relationarea in grup si in cadrul societatii. Exista ramuri de sport unde interactiunea si necesitatea unor relatii de cooperare este mult mai evidentadecat in cadrul sporturilor individuale unde valoarea proprie e cea care face diferenta in competitii.

Functia culturala - in privinta valorilor culturale si incluse in patrimoniul culturii universale, activitatea sportiva poate fi considerata ca fiind un factor educational ce influenteaza viata in momentul cheie sau pe tot parcursul ontogenezei. Exista valori estetice ce definesc perfectionarea tehnica, mergand pana la virtuozitate. Sportul a inspirit arta: muzica, sculptura, literatura, cinematografia, fotografia sportiva, filateria. Toate acestea asigura marcarea in istorie a fenomenului sportive si contribuie la mediatizarea acesteia.

Functia economica - dezvaluie efectele eficientei in activitatea sportive, aceasta transformandu-se in ultimele decenii intr-o afacere cu implicatii pe diverse planuri. Sportul fiind simultan consummator dar si producator de bunuri si servicii. Analizat din punct de vedere al productiei de servicii in domeniul sportului, exista 3 tipuri de clienti:

primari - cei care beneficiaza direct de efectul practicarii exercitiilor fizice: sportivii, antrenorii etc.;

secundari - sponsorii, rudele, administratiile locale;

tertiari - toata societatea.

Principalul efect al practicarii exercitiilor fizice il constituie imbunatatirea starii de sanatate si cresterea randamentului in activitatea productive, din acest motiv fiecare societate investeste in sali, bazine etc.

BIBLIOGRAFIE

T. Badiu - TEORIA SI PRACTICA ACTIVITATILOR MOTRICE

2. M. Dragu - JOCURI DE MISCARE

3. T. Badiu - TEORIA SI METODICA EDUCATIEI FIZICE SI SPORTULUI

4. M. Dragu - JOCURI MOTRICE

5. A. Dragnea - TEORIA SPORTULUI

6. Z. Stan - TEORIA SI DIDACTICA SPORTULUI ADAPTAT

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.