Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Tehnici de baza : Choku tsuki, Kaeshi tsuki, Ushiro tsuki, Shomen uchi, Shomen uchiKomi

Tehnici de baza : Choku tsuki, Kaeshi tsuki, Ushiro tsuki, Shomen uchi, Shomen uchiKomi


Prima parte : Tehnici de baza : Choku tsuki, Kaeshi tsuki, Ushiro tsuki, Shomen uchi, Shomen uchiKomi, Yokomen uchi, Gyaku yokomen, Toma katateuchi de sus in jos, Toma katateuchi dejos in sus, Hasso, Hasso gaeshi, Hachi noji.

I Choku tsuki : 1) Pozitia de asteptare cu piciorul stang in fata in pozitia Hitoemi. Bastonul este in fata piciorului si se tine putin aproape de o treime din lungimea lui.

2) Apucarea bastonului pentrru asezarea in pozitia de atac. De ?t ca cealaltaa mana ia contact cu bastonul imediat, asezandu-se sub mana stanga apoi aluneca pana la capat, pentru a fi in masura sa pareze imediat orice atac eventul care ar surveni inainte de asezarea in pozitie (ca de exemplu in Kumijo? (2) pagina 136)

3) Pozitia de asteptare si de garda clasica pentru Tsuki. Mana dreapta este exact la capatul bastonului, cu mijloculdegetului mic in exterior. Incheieturile celor doua maini sunt usor indoite spre interior.

4) Pregatirea pentru atac. In acelas timp in care corpul se indreapta inspre inainte ( in fata), duceti? Bastonul deasuprea in spate.

si in acelas timp, armati bastonul in spate si reveniti cu o miscare de impungere ( piguer - a impunge, a intepa)6) Lovitura intervine in momentul in caare piciorul din fata se opreste. Pentru a nu va afla intr-o pozitie fixa (impitrita) si deasemenea pentru a da loviturii forta, in momentul in care loviti, lasati piciorul din spate sa alunece in sensul miscarii pentru o departare normala. In tot timpul miscarii mana stanga tine usor bastonul pentru ca acesta sa poata aluneca. Doar in momentul impactului ea se intoarce dupa ( spre) degetul mare, pentru a opri mai bine lovitura. Mana dreapta se-ntoarce la fel, deci, in sens invers. Umerii sunt lasati, bratul din fata intins, dar nu rigid, bratul stang usor indoit, cu cotul lipit de corp.

Kaeshi tsuki : inseamna in sens strict tsuki intors sau intoarcerea tsuki. Este deci in aceasta miscare o idee de lovitura inapoiata (reintoarsa) pe de-o parte, dar pe de alta parte o idee de riposta contra unei lovituri tsuki.

Pozitia de asteptare

Apucarea bastonului cu degetul mare in jos, 3) avansand (in?and) cu piciorul, imprimati bastonului o miscare circulara, de frecare cand mana stanga pleaca spre exterior. Doar mana dreapta descrie o miscare circulara.

Avansand mereu piciorul din fata, mana dreapta revine pe axa maini stangi.

5,6) Loviti cu ideea ca treceti cu tot corpul de-a lungul bastonului. Ca in tsukidirect, piciorul din fata se opreste in momentul impactului si cel din spate urmeaza miscarea corpului, alunecand in acelas timp, antrenat de solduri.

Ushiro tsuki 1)Pozitia de asteptare Shomen; 2) mana dreapta aluneca pana la capatul bastonului; 3,4) Fara a misca picioarele, va intoarceti si loviti in spate. Greutatea corpului ramane pe piciorul din fata.

Pozitia de asteptare pentru Shomen uchi. Mana dreapta este in fata, la aproape 1/3 din baston, mana stanga la capat. Incheiturile sunt usor indreptate (intoarse) spre interior, adica mainile s-au intors pe baston spre degetele mari.

Ridicand bastonul deasupra capului, se misca putin piciorul drept spre spate.

Intr-o miscare simultana plecand ( care pleaca) din solduri, bastonul loveste de sus in jos, iar piciorul drept pleaca din nou inainte. Teoretic, lovitura intervine in momentul cand piciorul din fata se opreste. Trebuie evitate punerea ( asezarea) piciorului si lovirea pe urma. La baston, invers ca la sabie, aveti interesul sa va indoiti piciorul inainte de momentul loviturii, cu gandul caati trece cu soldurile de-a lungul bastonului.

Shomen uchiKomi

Nu exista diferente mari intre shomen uchi si shomen ushi komi, doar ca in loc de a retrage usor piciorul din fata, se retrage complet pana cand trece in spate(3), ca si cum am dori sa ne luam avant. In tot timpul schimbarii piciorului si la revenirea lui, soldurile vor ramane la aceeasi inaltime si cat mai jos posibil. Atentie sa nu ridicati din nou umerii in momentul in care loviti.

Yokomen uchi : 1) Pozitia de asteptare

Tsuki, cu piciorul stang in fata. 2) Cu ideea de-a va proteja contra unui eventual atac, ridicati mainile (capatul din fata a bastonului in jos) in acelasi moment in care va apropiati usor piciorul stang de dreptul, pregatind astfel schimbarea piciorului.

3) Mana dreapta coboara de-a lungul bastonului pana la o treime din el si se gaseste (afla) in aproprierea celei stangi. Bastonul incepe sa se-ntoarca spre exterior.

Continuati sa intoarceti bastonul si pregatiti schimbul de mana

Mana stanga lasa lasa bastonul unde (e mai bine) aluneca de-a lungul lui pentru a trece sub mana dreapta.

Mana stanga apuca de capatul bastonului. In timpul schimbarii mainii, mana dreapta nu lasa bastonul.

Inaintand piciorul drept, continuati miscarea circulara de baston si loviti.

Punctul de impact al loviturii se afla la 1/3 din baston, chiar in fata noastra. Incheieturile mainilor sunt intr-o parte inraport cu corpul. Din din contra punctul impactului este la inaltimea ochilor. Ca la fiecare lovitura, incheieturile sunt indreptate spre interior.

Gyaku yokomen : este un yokomen, adica un atac lateral, dar invers (gyaku - invers) Invers in sensul ca se loveste in cealalta parte a capului adversarului, fara schimbarea mainii.

Pozitie de plecare. Shomen uchi, cu piciorul drept simana dreapta in fata.

Piciorul din spate urca la inaltimea celui din fata si mainile urca deasupra capului, imprimand o miscare circulara bastonului, totusi cu ideea de-a se proteja contra unui atac eventual.

Toma katate uchi : 1) Pozitia de asteptare, piciorul stang in fata, mana stanga tinand bastonul de la 1/3 din lungime.

2) Fara a misca bastonul, greutatea corpului trece in fata si mana dreapta prinde(apuca) bastonul de deasupra, la capat.

Trecerea greutatii corpului in spte. Mana dreapta a tras bastonul in spate trecand prin fata sau apoi isi termina miscarea, trecand prin partea stanga a capului.

Mana stanga lasa bastonul care incepe sa descrie un cerc in jurul capului. Mana ramane deschisa (palma) degetul mare bine departat de celelalte degete.

Inaintand cu piciorul drept loviti inainte, de sus in jos si usor in diagonala, fata adversrului(c ?)

Bastonul isi continua miscarea si incepe sa revina spre dv. Bineinteles mana a trecut in spate si mereu deschisa este gata sa primeasca bastonul care-si termina miscarea.

Greutate corpului este mereu in fata. Bastonul ia contact cu mana stanga care-l insoteste pentru amortizare pana cand el se opreste natural la inaltimea fetei.

De nota (6-7-8) mana stanga e pregatita pentru a apuca si insoteste miscarea.

Toma Katate uchi

Pozitia de plecare tsuki (2,3), cu mana stanga care aluneca pana la capatul bastonului si da un impuls pana in spate pentru a face bastonul sa alunece in spate.

Mana stanga lasa bastonul (da drumul bastonul), mana dreapta o tine la 1/3 din lungime.

Inaintand cu piciorul drept, loviti de jos in sus si usor in diagonala. Cand ajungeti in sus cu lovitura mereu ridicand mana, intoarceti incheietura mainii rapid, pentru a face bastonul sa se intoarca(6,7) mana stanga, deja pregatita, il apuca.

Hasso : pozitia de plecare ideala pentru a invata asezarea in pozitia Hasso este cea numita tsuki inalt : cand cele 2 maini sunt sub baston si acesta este la inaltimea gatului si se pregateste sa loveasca inainte la aceeasi inaltime adversarul.

Pozitia Tsuki inalt. Piciorul stang in fata, mana stanga in fata. Mana dreapta tine bastonul (1/3 din el)

Fara ca mana dreapta sa se mistee ( schimband inaltimea), mana stanga da un impuls bastonului in jos si-I da drumul.

Bastonul descrie trei sferturi de cerc pe langa piciorul din spate.

4,5) Trei sferturi de cerc si mana stanga apuca imediat, sub mana dreapta capatul bastonului si-l opreste. In acelasi timp, grupati-va picioarele apropriind piciorul din fata de cel din spate. Mana dreapta este usos deasupra capului si cotul nu face unghi drept in rapotr cu umarul. Bastonul trebuie sa fie cat posibil vertical.

Hasso Gaeshi

De notat : ca bastonul nu pleaca pe exterior, dar matura piciorul drept, obligandu-l sa se retraga si sa se aseze in pozitia normala.

Pozitia de lovitura Shomen uchi- mana dreapta in fata.

Mana dreapta aluneca la capatul bastonului pana la prima treime din el. Ridicati bastonul pana in partea dreapta a fetei dv. Mana stanga aluneca spre mijlocul bastonului. Inca nu s-a facut schimbarea mainii. Pana la sfarsitul miscarii, mana dreapta nu va parasi bastonul si nici nu-si va schimba pozitia.

Piciorul din spate vine la inaltimea celuilalt si mana stanga incepe sa impinga bastonul inainte.

4,5) Un impuls al mainii stangi care da drumul bastonului, il lanseaza de la umarul stang spre piciorul drept.

) Bastonul descrie trei sferturi de cerc cu ideea de-a matura un eventual atac tsuki, apoi maan stanga se plaseaza imediat la capatul bastonului sub mana dreapta, pregatind astfel o riposta.

Haso no ji : este o miscare mare in 8 pentru a impinge, lovi si matura care se termina prin pozitia Hasso.

Mana stanga, piciorul stang in fata. Bastonul este in spate, ascuns de corp, tinut de mana dreapta (1/3)

Soldul drept se-ndreapt inainte antrenand bastonul si piciorul.

Inaintand, bratul plonjeaza in fata, incheietura se-ntoarce cu degetul mare in jos. Bastonul loveste de sus in jos, indiagonala.

Piciorul drept este in fata, bastonul a lovit si continua miscarea pentru a ajunge in mana stanga ce amortizeaza si insoteste miscarea in sus.

Pozitia ideala pentru a matura si pentru a intra in Hasso Kamae.

) Va fi de ajuns, asa cum am vazut in paginile precedente sa impingeti bastonul cu mana stangasa descrieti de cerc ce vor sfarsi bucla de 8 pentru a va gasi in Hasso.

Hasso No Ji : este o miscare care se face in ritm cu 2 impulsuri foarte distincte (3 si 5) fara oprire intermediara.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.