Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
EXCEPTIILE DE LA CONTROLUL DE LEGALITATE EXERCITAT DE INSTANTELE DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV

EXCEPTIILE DE LA CONTROLUL DE LEGALITATE EXERCITAT DE INSTANTELE DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV


EXCEPTIILE DE LA CONTROLUL DE LEGALITATE EXERCITAT DE INSTANTELE DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV

&12. Determinarea sferei exceptiilor

Existenta contenciosului administrativ nu inseamna si nu poate sa insemne un drept absolut, fara limite, de control judecatoresc asupra actelor administrative.

Art.52 alin 2) din Constitutie trimite la o lege organica, prin care sa se stabileasca atat conditiile, cat si limitele exercitarii acestui drept.

In acest fel, constituantul roman admite, in principiu, ca exercitiul acestui drept fundamental suporta si unele limite, care nu sunt altceva decat categorii de acte administrative care urmeaza a fi exceptate de la controlul exercitat de instantele judecatoresti.

Acestui text se adauga, dupa cum am mai avut prilejul sa aratam, art.53 care creeaza cadrul constitutional in care drepturile si libertatile fundamentale pot sa cunoasca unele restrangeri.

Fostele articole 48 (actualul art.52) si 49 (actualul art.53) erau, inainte de revizuire, singurele care confereau legitimitate constitutionala unor exceptii de la controlul de legalitate exercitat de instantele de contencios administrativ. Dupa revizuirea Constitutiei, prin textul nou introdus si devenit art. 126 alin 6), nu numai ca se consacra principiul conform caruia controlul de legalitate pe calea contenciosului administrativ este garantat, dar se prevad si exceptiile, respectiv actele care privesc raporturile cu Parlamentul si actele de comandament cu caracter militar.

Legea nr. 554/2004 reglementeaza aceasta materie in articolul 5 intitulat "actele nesupuse controlului si limitele controlului". El prevede, in alin. (1) ca nu pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ urmatoarele categorii de acte:

actele administrative ale autoritatilor publice care privesc raporturile acestora cu Parlamentul;

actele de comandament cu caracter militar.

Pe langa aceste categorii prevazute de Constitutie, trebuie sa mai avem in vedere inca doua categorii de acte administrative care, prin specificul obiectului lor, fie se supun unui control de legalitate exercitat de alte instante judecatoresti, fie se supun unui control de legalitate limitat, partial. Din prima categorie fac parte actele pentru modificarea sau desfiintarea carora se prevede, prin lege organica speciala, o alta procedura judiciara. Celei de-a doua categorii apartin actele administrative emise pentru aplicarea regimului starii de razboi, al starii de asediu sau al celei de urgenta, cele care privesc apararea si securitatea nationala ori cele emise pentru restabilirea ordinii publice, precum si pentru inlaturarea consecintelor calamitatilor naturale, epidemiilor si epizootiilor, care pot fi atacate numai pentru exces de putere.Chiar din titlul articolului 5 si din continutul lui, rezulta ca se au in vedere doua categorii de acte administrative exceptate de la contenciosul administrativ:

acte administrative sustrase in totalitate controlului de legalitate exercitate de contenciosul administrativ, sau, in formularea unui alt autor, exceptii absolute, categorie in care intra actele administrative ale autoritatilor publice care privesc raporturile acestora cu Parlamentul; actele de comandament cu caracter militar; actele pentru modificarea sau desfiintarea carora se prevede, prin lege speciala, o alta procedura judiciara.

acte administrative sustrase partial de la controlul de legalitate sau exceptiile relative, in opinia autorului precizat, in care intra actele administrative emise pentru aplicarea regimului starii de razboi, al starii de asediu sau al celei de urgenta, cele care privesc apararea si securitatea nationala ori cele emise pentru restabilirea ordinii publice, precum si pentru inlaturarea consecintelor calamitatilor naturale, epidemiilor si epizootiilor, care pot fi atacate numai pentru exces de putere.

Analiza sferei exceptiilor de la controlul de legalitate exercitat de
instantele judecatoresti de contencios administrativ

Din continutul prevederilor articolului 126 alin. (6) din Constitutie, raportate la dispozitiile legii cadru in materie, am constatat ca exista doua categorii de acte administrative exceptate de la controlul de legalitate exercitat de instantele judecatoresti de contencios administrativ: acte administrative care sunt sustrase in totalitate contenciosului administrativ, din ratiuni care tin de natura actului sau care, dimpotriva se supun unui control judecatoresc, dar acesta este realizat de alte instante decat cele de contencios administrativ, si acte administrative care se supun unui control limitat.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.