Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Modernizarea administrativa in Țarile membre ocde

Modernizarea administrativa in Țarile membre ocde
MODERNIZAREA ADMINISTRATIVA IN ȚARILE MEMBRE OCDE

Reformele sectorului public in țarile OCDE din ultimele decenii au avut ca obiectiv redefinirea structurilor organizațiilor de stat, a rolului statului in economie și a relațiilor dintre funcționarii publici, politicieni și cetațeni, prin transformarea relațiilor piața - guvern, guvern - birocrație, guvern - cetațeni, birocrație - cetațeni .

Se pune intrebarea de ce este necesara modernizarea administrației publice, iar raspunsul este ca prin modernizare se cauta "imbunatațirea organizarii și funcționarii administrației și astfel a eficacitații acțiunii administrative și a calitații gestiunii publice" , ca raspuns la criticile aduse administrației, cum ca aceasta ar fi ineficace, costisitoare și lenta in rezolvarea cererilor facute de catre cetațeni. Prin urmare, performanța administrației trebuie imbunatațita, iar costurile publice, reduse.Prin modernizarea administrației, se are de asemenea in vedere și imbunatațirea relațiilor intre administrație și administrați, și deci a serviciilor prestate pentru cetațeni.

In sensul modernizarii administrative, "Observatorul Administratiei Publice" a facut in anul 1997 un prim studiu in ceea ce priveste reformele realizate de diferite guverne ale lumii, continuand cu o a doua la inceputul anului 2000. Obiectivul studiului era de a compara evolutia reformelor pe o baza longitudinala si de a situa statele unele in raport cu altele. S-a analizat implicatia statelor intr-o reforma, mijloacele utilizate pentru infaptuirea reformei, elaborarea unei tipologii si factorii care au stat la originea reformelor.

In ceea ce priveste implicarea statelor intr-o reforma, se cere celor chestionati, evaluarea gradului de utilizare a unor metode de gestiune si instrumente, astfel iesind in evidenta trei grupuri de state (a se vedea Tabelul nr. 1). In primul rand gasim grupul format din state care au atins un important nivel de utilizare a mijloacelor si a metodelor de gestiune si care isi stabilizeaza situatia, printre aceste state fiind prezent: Regatul Unit (stat de cultura politica anglo-saxona), la care se adauga Germania, Suedia si Danemarca. Al doilea grup este format din state unde reforma este in etapa de implementare si care iau in considerare o evolutie pozitiva, in urmatorii ani: Finlanda, Italia, Islanda, Elvetia. Din al treilea grup fac parte state ce sunt caracterizare de o limitare a actiunilor in ceea ce priveste reforma administrativa. Intre aceste state amintim: Belgia, Franta Irlanda, Țarile de Jos.

TABELUL 1: Clasamentul statelor in funcție de gradul de implicare intr-o reforma 1

ȚARA

ANII PRECEDENȚI 1996 -2000

ANUL VIITOR 2001

Regatul Unit

Danemarca

Germania

Suedia

Austria

Elveția

Finlanda

Islanda

Italia

Franța

Irlanda

Țarile de Jos

Belgia

1). Gradul de implementare a reformelor este masurat aici prin gradul de utilizare (mult, mediu, un pic sau deloc) a diferitelor instrumente și metode de gestiune.

Pentru intelegerea reformelor administrative au fost fost analizate comportamentul statelor, dar si mijloacele folosite (instrumente, metode de gestiune). Printre mijloacele cele mai folosite este amintita "Planificarea Strategica", urmata de distribuirea responsabilitatilor guvernamentale, de imbunatatirea serviciului in lucrul cu publicul, de implicarea celor privati, descentralizarea deciziilor catre gestionari, masura performantei si reducerea reglementarii.

Examinarea mjloacelor utilizate a permis elaborarea unei tipologii de reforme plecand de la importanta relativa acordata de fiecare stat celor 10 categorii de mijloace (a se vedea Tabelul nr. 2). Astfel, putem spune ca exista patru categorii de reforme: globala, axata pe performanta si pe serviciul in folosul cetatenilor, structural-administrative si moderate .

In ceea ce priveste factorii care au stat la baza reformelor, principali sunt factorii exogeni susceptibili de a influenta comportamentul statelor. Acesti factori sunt diversi si multipli, insa merita a fi mentionati cei de natura economica (cheltuielile, soldul si datoria bruta a administratiilor), de cultura politica si de alternanta politica.

Conform studiului mai sus mentionat, in anul 1997, statele erau preocupate de reducerea deficitului bugetar si a datoriilor, reducerea birocratiei, echilibrul bugetar si privatizarea, insa in 2001 se observa un accent pe gestiunea performantei, serviciul in folosul cetateanului si planificarea strategica. Putem spune asadar ca in prezent statele sunt preocupate de eficacitatea administrativa, de calitatea serviciilor, acestea orientandu-se catre un stat strategic, descentralizat, mai ingrijorat de performanta sa, de ameliorarea serviciilor in folosul cetatenilor, aparand astfel tendința obiectiva de a se schimba centrul de greutate al activitații spre gestiune și randament, explicandu-se in acest fel tendința de apropiere dintre dreptul public și dreptul privat, in condițiile in care administrația iși plaseaza intervențiile sale sub semnul economiei de piața .TABELUL 2: Clasamentul mijloacelor utilizate in ordinea importanței

FACTORI

Anii precedenți 1996-2000

Anul viitor 2001

Planificare strategica

Redistribuirea responsabilitaților guvernamentale

Ameliorarea serviciului pentru beneficiari

Implicarea privaților

Decentralizarea deciziilor

Masurarea performanței

Reducerea reglementarii

Ameliorarea eficacitații administrative

Responsabilizarea angajaților

Reducerea marimii aparatului guvernamental

1

2

3

3

5

6

7

8

9

10

1

5

3

6

4

2

8

9

7

10Lucica Matei, "Management Public", București, Editura Economica, 2001, pg 139

"Modernisation administrative dans les pays de l'OCDE: resultants d'une enquete"

https://www.observatoire.enap.ca/observatoire/docs/CDO/2001-nov-vol7no2.pdf (ultima accesare: 22.03.2009)

Pentru detalii despre fiecare categorie de reforma in parte, a se vedea, "Coup D'Oeil", Vol 7, nr. 2, noiembrie 2001, https://www.observatoire.enap.ca/observatoire/docs/CDO/2001-nov-vol7no2.pdf (ultima accesare: 02.03.2009)

Ioan Alexandru, op.cit., pg. 49Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

FUNDAMENTE CONSTITUTIONALE ALE CONTROLULUI EXERCITAT ASUPRA ADMINISTRATIEI PUBLICE
EficienȚa Și eficacitatea in sectorul public
FUNDAMENTE CONSTITUTIONALE ACTUALE IN MATERIA CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV
Raporturile dintre autoritatile administratiei publice locale
ADMINISTRAREA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE
MANAGEMENTUL SITUATIILOR DE URGENTA DIN JUDETUL PRAHOVA
Romania conector strategic pentru securitatea la marea neagra
ACTELE ADMINISTRATIVE SUSTRASE IN TOTALITATE CONTROLULUI DE LEGALITATE AL INSTANTELOR JUDECATORESTI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIVTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu