Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
MANAGEMENTUL SITUATIILOR DE URGENTA DIN JUDETUL PRAHOVA

MANAGEMENTUL SITUATIILOR DE URGENTA DIN JUDETUL PRAHOVA


MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE

INSPECTORATUL PENTRU SITUATII DE URGENTA

"SERBAN CANTACUZINO" AL JUDETULUI PRAHOVA

SLIDE 1

"MANAGEMENTUL SITUATIILOR DE URGENTA

DIN JUDETUL PRAHOVA"

SLIDE 2

PREZENTAREA JUDETULUI

Judetul Prahova este situat in partea de sud-est a Romaniei, se intinde pe o suprafata de 4.716 km2 (1,98 % din teritoriul tarii) si cuprinde 104 localitati (2 municipii, 12 orase, 90 de comune cu 405 sate apartinatoare, fiind cel mai urbanizat judet din tara); are o populatie de peste 850 de mii de locuitori, cu o densitate de aproape 182 de locuitori/km2, una dintre cele mai mari din tara.Relieful este variat si armonios repartizat, continand zona montana in partea de nord (aproximativ 27%), deal si podis in centru (36%) si campie la sud (37%). Clima este de tip temperat-continentala, cu temperaturi medii anuale intre -2 si 10 grade C si precipitatii de 600 - 1200 mm.

Solul si subsolul contin numeroase bogatii, cum ar fi: padurile de conifere si foioase (peste 150 de mii ha, reprezentand 1/3 din suprafata judetului), petrol, gaze naturale, sare, carbune si alte minerale si materii prime utile.

Din punct de vedere economic, industria reprezinta ramura de baza, nivelul productiei industriale - in mod deosebit in domeniul specific al chimiei si petrochimiei - situand judetul pe locul II pe tara (dupa mun. Bucuresti), iar agricultura reprezinta o ramura dinamica, ce ofera conditii naturale favorabile culturilor de cereale, pomiculturii, viticulturii si cresterii animalelor. O mentiune aparte se cuvine a fi facuta potentialului turistic al judetului - atat cel existent care aduce anual la buget aproximativ 60 de mii de turisti - cat si perspectivelor de dezvoltare al acestui buget prin punerea in valoare a unor inestimabile frumuseti naturale, insuficient exploatate.

Reteaua cailor de comunicatii insumeaza peste 2.220 km de drumuri nationale, judetene si comunale, si peste 400 km de cai ferate, care fac legatura Munteniei cu celelalte regiuni ale tarii si asigura transportul unui volum insemnat de marfuri din cele mai diverse tipuri, cantitati si caracteristici.

SLIDE 3

FACTORII DE RISC PENTRU POPULATIE SI MEDIUL INCONJURATOR SPECIFICI JUDETULUI PRAHOVA

In evaluarile noastre facute cu ocazia inventarierii surselor de risc locale si judetene, am luat in considerare in primul rand cutremurul de pamant ca fiind fenomenul cu efectele cele mai distructive ce se poate manifesta pe teritoriul judetului nostru, urmate de accidentele industriale sau tehnologice combinate sau suprapuse cu efectele provocate de cutremure precum si alte hazarduri naturale cum ar fi inundatiile in aval de lucrarile hidrotehnice, alunecarile de teren, inzapezirile, etc.

Din analiza riscurilor si hazardurilor naturale sau tehnologice precum si din analiza modului de manifestare a acestora, au rezultat urmatoarele considerente privind posibilitatea producerii unor situatii de urgenta in zona de responsabilitate a inspectoratului:

SLIDE 4

Jud. Prahova este dispus intr-o zona cu seismicitate ridicata, de intensitate 8-9 pe scara Mercalli, avand un potential mediu si ridicat de producere a seismelor care pot provoca un numar insemnat de victime umane, daramaturi in zonele locuite, masive alunecari de teren urmate de inundatii catastrofale;

In caz de cutremur exista o probabilitate ridicata de avariere a instalatiilor din industria chimica si petrochimica, a rafinariilor, CET/ CTE, statiilor si liniilor electrice magistrale, cu efecte asupra tuturor proceselor tehnologice periculoase precum si un potential de avariere a unor lucrari de arta, poduri, viaducte, retele vitale, conducte strategice, dotari speciale, etc.

Multe dintre dotarile industriale sunt situate in zone expuse hazardurilor naturale (seisme, alunecari de teren, inundatii, procese geomorfologice active), in vecinatatea imediata sau chiar in mijlocul unor localitati fapt pentru care se inregistreaza in mod frecvent deteriorari structurale, avarieri ale echipamentelor tehnologice, ale instalatiilor petrochimice, fundatiilor unor rezervoare pentru produse petroliere, pierderea etanseitatii etc.

In perioada in care au fost proiectate si executate instalatiile normele de proiectare structurala / antiseismica prevedeau niveluri de asigurare mult mai reduse iar dupa cateva decenii de exploatare intensiva, fara intretinere/reabilitare corespunzatoare, starea fizica efectiva a acestora le face foarte vulnerabile la suprasolicitari cauzate de erori de operare sau hazarduri naturale.

SLIDE 5

Cutremurul de pamant din 04.03.1977 a demonstrat ca Judetul Prahova se afla in zonele de intensitate seismica A, B, C. Cel mai expus la cutremur este mun. Ploiesti. Cele mai mari pierderi de vieti omenesti si pagube materiale au fost inregistrate in mun. Ploiesti si Campina si orasele Plopeni, Boldesti - Scaieni, Mizil si Valenii de Munte

SLIDE 6

Pe timpul cutremurului de la 4 martie 1977 din Romania, s-au produs peste 25 de incendii mai importante la cladiri prabusite sau care au suferit deteriorari, si s-au inregistrat 39 de morti, 335 de raniti si 4846 sinistrati, 416 locuinte distruse, 5648 locuinte avariate, 26 institutii cu cladiri distruse si 228 institutii cu cladiri avariate.

SLIDE 7

Infectarea radioactiva a teritoriului judetului poate avea loc ca urmare a producerii unor accidente tehnice la centralele nuclearo-electice de la Cernobil si Kozlodui, judetul Prahova aflindu-se la confluenta directiilor probabile de propagare a norului radioactiv; De asemenea, in judet sunt luati in evidenta si monitorizati 5 agenti economici ce detin surse radioactive

SLIDE 8

Datorita caracteristicilor solului, in caz de cutremur sau in alte situatii (ploi insemnate cantitativ si pe perioade de timp indelungate, secete prelungite sau caderi masive de zapada) se pot produce deteriorari structurale ale scoartei terestre, avarieri ale echipamentelor din instalatiile tehnologice, care, la randul lor, pot produce alte dezastre;

SLIDE 9

Exista un potential ridicat de avariere al instalatiilor si echipamentelor din industria chimica si petrochimica, a centralelor electrice si de termoficare, statiilor si liniilor electrice magistrale, cu efect asupra tuturor proceselor tehnologice periculoase, in caz de accidente chimice sau tehnologice, avand in vedere pericolul si vulnerabilitatea la explozii si incendii a acestor tipuri de activitati precum gradul lor de uzura;

Judetul Prahova detine 22 de agenti economici cu risc ridicat in exploatare:

- 11 agenti economici sursa de risc major

- 6 agenti economici sursa de risc minor

- 3 agenti economici detinatori de amoniac

- 4 statii de clorinare a apei.

SLIDE 10

Fenomene meteorologice periculoase: inzapeziri, ingheturi, inundatii avalanse de zapada sau secete prelungite. Calamitatile naturale si catastrofele precum si unele fenomene meteorologice periculoase, creeaza posibilitati de avariere a unor lucrari de arta, poduri, viaducte, retele vitale, conducte strategice, dotari speciale.

SLIDE 11

Explozii si incendii de mari proportii la agentii economici, in mod deosebit din ramura chimica si petrochimica.

Obiective importante din Jud Prahova la care au avut loc incendii in seara de 04 -05.03.1977: Rafinaria Brazi -Prahova, Combinatul Petrochimic Brazi -Prahova, Institutul de petrol si Gaze -Ploiesti, Rafinaria Teleajen-Ploiesti etc.

SLIDE 12

Inundatii de mari proportii in aval de lucrarile hidrotehnice Paltinu si Maneciu, precum si in cazul unor fenomene hidrometeorologice favorizante.

SLIDE 13

Catastrofe aviatice sau posibile caderi de obiecte din cosmos precum si accidente majore pe caile de comunicatii rutiere si feroviare. 

SLIDE 14

Interventia pentru indeplinirea misiunilor specifice


SLIDE 15

ATRIBUTIILE I.S.U.Jud. PRAHOVA

pregatirea preventiva si protectia prioritara a populatiei;

realizarea conditiilor necesare supravietuirii in situatii de urgenta;

participarea la protectia valorilor culturale, arhivistice, de patrimoniu, a bunurilor materiale si a mediului;

desfasurarea pregatirii profesionale a personalului, organismelor specializate si serviciilor de urgenta;

organizarea si executarea interventiei operative pentru limitarea si inlaturarea efectelor situatiilor de urgenta;

constituirea rezervelor de resurse financiare si tehnico-materiale specifice.

SLIDE 16

SLIDE 17

STRUCTURILE DE INTERVENTIE

SLIDE 18

REALIZARILE I.S.U. Jud. PRAHOVA

SLIDE 19

GESTIONAREA SITUATIILOR DE URGENTA

PRODUSE IN ZONA DE COMPETENTA

ANUL

TOTAL

INCENDII

INUNDATII

ASISTENTA PERSOANE

ASANARE MUNITII

ALTE SITUATII

S.M.U.R.D.

T O T A L

SLIDE 20

REALIZARILE I.S.U. Jud. PRAHOVA

  • infiintarea serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare
  • dotarea cu materiale si tehnica de interventie in caz de inundatii:

barci cu motor gonflabile;

motopompe transportabile si remorcabile

  • achizitionarea unui modul de interventie la dezastre

SLIDE 21

INITIATIVE SI PROIECTE DE DEZVOLTARE

SLIDE 22

1. infiintarea centrului pilot de conducere si coordonare a interventiei la dezastre

2. modernizarea sistemului de comunicatii pentru situatii de urgenta

3. dezvoltarea unui sistem de management informational pentru situatii de urgenta

4. imbunatatirea capacitatii autoritatilor judetene si locale de pregatire, reactie si refacere in urma dezastrelor naturale si antropice

SLIDE 23

Va multumesc pentru atentie!

Va stau la dispozitie pentru intrebari!

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

TRASATURILE CARACTERISTICE ALE ACTIUNII IN CONTENCIOS ADMINISTRATIV POTRIVIT LEGII NR. 554/2004 SI CONSTITUTIEI
SISTEME ADMINISTRATIVE PUBLICE CENTRALE IN STATE REPUBLICANE CU REGIM PARLAMENTAR (Unitate de analiza: Germania si Italia)
NOUA CLASIFICATIE A FUNCTIILOR PUBLICE - REINCADRAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
Conditiile admiterii actiunii directe in contencios administrativ
REGULAMENT DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE S.H. Caransebes
JURISDICTIA ADMINISTRATIVA SI ACTUL ADMINISTRATIV JURISDICTIONAL
SEMNIFICATIA ACTIVITATII DE CONTROL IN ADMINISTRATIA PUBLICA
CONDITIILE ACTIUNII IN CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV IN BAZA LEGII NR. 554/2004

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu