Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
EficienȚa Și eficacitatea in sectorul public

EficienȚa Și eficacitatea in sectorul public
EFICIENȚA ȘI EFICACITATEA IN SECTORUL PUBLIC

Specialiștii care abordeaza "eficiența", au in vedere mai mult sectorul privat, decat cel public, deoarece administrația publica vizeaza un grad de profitabilitate redus, dar un grad inalt de satisfacere a cetațenilor. Eficiența poate fi cuantificabila (efectele economice), dar și necuantificabila (efectele sociale). Ambele forme trebuie luate in considerare, acestea avand o dimensiune prezenta, dar și una de perspectiva, deoarece multe rezultate se produc pe parcursul unei perioade de timp. O analiza a sistemul decizional, arata o pondere mare a deciziilor pe termen scurt, conducand la decizii cu efecte imediate, in detrimentul deciziilor pe termen mediu și lung, ceea ce determina efecte negative pe termen lung, crescand astfel coeficientul de risc.

Funcționarii publici reprezinta factorul cheie al activitații și performanțelor din sectorul public, ei jucand un rol important in ameliorarea calitații in sectorul public, cautand ca munca lor sa contribue la obținerea de rezultate utile cetațenilor, deoarece, o organizare raționala și o funcționare eficienta a sectorului public nu mai sunt posibile fara personal eficient și eficace in același timp, ceea ce inseamna ca eficiența și eficacitatea sunt elemente necesare in munca oricarui funcționar public .

Calitatea și eficiența activitații din administrația publica depind de folosirea eficienta a personalului și de calitatea muncii acestuia, astfel ca eficiența activitații autoritații administrației publice este determinata de calitatea actului administrativ, de competențele, capacitatea de lucru și de execuție adecvate sarcinilor, de capacitatea autoritaților locale de a executa sarcinile in timp util.

Organizațiile publice din sistemele democratice trebuie de asemenea sa contribuie la realizarea idealului democratic, prin diverse modalitați : prin transparența in ceea ce privește exercițiul puterilor de catre titularii cu sarcini publice, prin informare, pentru asigurarea unei sensibilizari și pentru a facilita accesul cetațenilor la guvernare și prin consultare, pentru imbunatațirea calitații. Insa aceste organizații, instituții publice nu pot funcționa fara resursa umana, funcționarul public, acesta dand valoare instituțiilor și autoritaților din sectorul public. Drept consecința, ar trebui ca factorului uman sa i se acorde o mai mare atenție in procesul de reforma al administrației publice, deoarece acesta este singurul care poate face un sistem mai eficient si mai viabil din punct de vedere al viabilitații economico-financiare și manageriale. Din aceasta rezulta ca pentru reforma administrației publice nu este suficienta reglementarea juridica a activitații acesteia, deoarece un cadru juridic valoreaza foarte puțin daca nu sunt suficienți funcționari publici care sa il valorifice prin munca lor. Astfel, pentru reforma sistemului administrativ, in afara de completarea și perfecționarea cadrului normativ, de crearea unui cadru instituțional corespunzator, de elaborarea unor programe referitoare la recrutarea, planul carierei, formarea specializata, standardele și de controlul asupra funcționarilor publici, mai este nevoie și de "o noua perspectiva asupra concepției despre funcționarii publici și rolul lor in sistemul administrativ, o noua abordare a activitații acestora, prin prisma conceptelor de eficiența și eficacitate, caci acestea sunt elementele indispensabile ale succesului schimbarilor" .Provocarea modernizarii sistemului administrativ consta in atingerea rezultatelor politice publice și a rezultatelor democratice, caci rezultatele politice publice sunt un gaj de credibilitate, iar rezultatele democratice sunt o sursa de legitimitate. Impreuna, credibilitatea și legitimitatea cresc increderea cetațenilor cu privire la guvernare, la instituțiile publice, la organizațiile din sectorul public și la funcționari.Armenia Androniceanu, "Noutați in managementul public", Editura Universitara, București 2005, pg 2

Armenia Androniceanu, "Noutați in managementul public", Editura Universitara, București 2005, pg 4Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiRegimul juridic general al autorizațiilor de urbanism
Romania si uniunea europeana
ACTIVITATEA ORGANELOR ADMINISTRATIEI PUBLICE - Clasificarea actelor administrative
CLASIFICAREA AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE
Corespondenta dintre reglementǎrile interne si cele internationale privind functia si functionarul public
Conformitatea actului administrativ cu scopul legii sau interesul public urmarit de lege
Organizarea si functionarea Primariei Municipiului Botosani
PLANUL DE PREGATIRE IN DOMENIUL SITUATIILOR DE URGENTATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu