Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Principiile organizarii si functionarii administratiei publice

Principiile organizarii si functionarii administratiei publice


Principiile organizarii si functionarii administratiei publice.

Ca rezultat al procesului de integrare a notiunilor, ideilor si valorilor specifice, stiinta adinistratiei publice a elaborat principiile fundamentale necesare pentru organizarea si functionarea autoritatilor, institutiilor si serviciilor publice si anume :

  • Principiul stabilitatii. In administratia publica permanenta (continuitatea) activitatii este esentiala pentru interesul public in general, precum si pentru realizarea sarcinilor executive ale statului. 
  • Principiul rationalitatii. Administratia poate asigura coordonarea relatiilor sociale numai daca respecta principiul intersului general, al binelui public; ratiunea de a fi a administratiei publice este satisfacerea nevoilor sociale.
  • Principiul organizarii. Teoria administratiei publice are ca scop imbunatatirea structurii si activitatii administratiei in vederea realizarii functiei executive a statului printr-o organizare rationala si eficienta a aparatului administrativ, prin utilizarea unor metode stiintifice, care sa foloseasca resurse umane, materiale si financiare cat mai mici pentru obtinerea unor beneficii sociale cat mai mari.


  • Principiul finalitatii. Teoria administratiei, denumita si filosofia administratiei sau sociologia administratiei are ca finalitate progresul sistemului social-global prin perfectionarea activitatii subsistemelor sale, inclusiv prin reformarea institutiilor juridice ce guverneaza activitatea administratiei.
  • Principiul integrarii. Administratia publica actioneaza pentru coagularea societatii, pentru concentrarea actiunilor tuturor cetatenilor in directia dezvoltarii societatii. Stiinta administratiei ca disciplina sociala si politica studiaza atat ce este administratia cat si ce ar trebui sa fie administratia.
Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.