Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Rolul Și funcȚiile administraȚiei publice

Rolul Și funcȚiile administraȚiei publice




ROLUL ȘI FUNCȚIILE ADMINISTRAȚIEI PUBLICE

Deoarece administrația publica este formata dintr-o multitudine de autoritați administrative ale statului și ale colectivitaților locale, aceasta este ordonata in baza a doua criterii: teritorial și al competenței materiale . In ceea ce privește criteriul teritorial, acestuia ii corespunde o structura ierarhica, in care autoritațile administrației publice sunt imparțite in autoritați centrale și locale, autoritațile centrale acționand in interesul colectivitații umane la nivelul statului, iar cele locale pentru rezolvarea intereselor colectivitații locale. In ceea ce privește criteriul competenței materiale, acestuia ii corespunde structura funcționala, imparțind autoritațile administrației publice in autoritați cu competența generala și autoritați cu competența de specialitate.

Conform prevederilor constituționale, administrația este sarcina exclusiva a executivului, aceasta neputand fi executata de puterea judecatoresca sau de cea legislativa, conform principiului de separație a puterilor in stat. Administrația publica realizeaza prin autoritațile mai sus menționate, acte juridice și operațiuni materiale, prin care se organizeaza executarea legii și se executa legea, fie organizeaza sau presteaza direct servicii publice.

Administrația este un instrument al statului, subordonata dreptului și legii care ii stabilesc obiectivele și ii fixeaza limitele, ii impun respectul unor garanții.

Sarcinile pe care le indeplinește administrația sunt clasificate in doua categorii: de execuție și de elaborare, iar in executarea legilor, aceasta colaboreaza cu șeful statului, parlamentul, guvernul, miniștrii de resort.

Printre funcțiile administrației publice, sunt menționate: funcția de executare, informare, pregatire și prevedere .

Funcția de executare se refera la rolul administrației publice de a organiza executarea deciziei politice, transpusa in legi și de a asigura executarea lor, folosind convingerea sau chiar forța publica, acolo unde este necesar.



Funcția de informare se refera la obligația administrației publice de a pune la dispoziția cetațenilor, informațiile de interes public și la obligația de a prezenta informațiile cerute de Parlament.

Funcția de pregatire (de elaborare) se refera la rolul administrației publice ca organizator in cadrul procesului de realizare a valorilor politice, exprimat prin lege, administrația colaborand la realizarea acesteia, nefiind abilitata sa adopte decizii cu caracter primar, ci numai pentru organizarea executarii legii.

Funcția de prevedere (de prognozare) se refera la obligația administrației publice de a prezenta Parlamentului sau autoritaților administrației publice locale deliberative, variantele posibile din opțiunile pe termen scurt, mediu și lung aflate la nivelul intregii societați, dar și la cel al colectivitaților locale, variante ce vizeaza viitorul colectivitații.



Ion Panea, „Rolul si funcțiile administrației publice intr-o societate democratica”, București, 2005, pg 3, https://www.admpubl.snspa.ro (ultima accesare: 23.04.2009)

Ion Panea, „Rolul si funcțiile administrației publice intr-o societate democratica”, București, 2005, pg 5, https://www.admpubl.snspa.ro (ultima accesare: 23.04.2009)







Politica de confidentialitate







.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

PLANUL DE PREGATIRE IN DOMENIUL SITUATIILOR DE URGENTA
Autorizarea personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei
Scopul Și solicitarea informaȚiilor de interes public
CONDITIILE ACTIUNII IN CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV IN BAZA LEGII NR. 554/2004
ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA ADMINISTRATEI PUBLICE: Administratia publica locala
NoȚiunea de administraȚie publica
SARCINILE AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE
Statutul functionarilor publici in romania - scurt istoric



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu