Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Drept civil

Drept civil




Drept civil

Principiul irevocabilitatii actului civil-potrivit acetui princiiu actul juridic unilatareal nu poate fi revocat de partea care l-a facut, iar actul juridic bilateral nu poate fi denuntat in mod unilateral prin manifestarea de vointa a uneia dintre parti.

Acest principiu este o consecinta fireasca a primului principiu, astfel principiu irevicabilitatii este relglementat in 969 alin.2 cod civil, potrivit cu care conventiile se pot revoca prin consimtamant mutual sau prin cauze autorizata de lege. Per a contrario conventiile nu pot fi revocate prin act unilateral sau cand legea nu permite. Acest principiu se exprima in adagiu mutuus consensus mutuus disensus.

Exceptii: 1.exceptii in cazul actelor juridice unilaterale: aceste exceptii permit revocarea actului juridic unilateral (ex testamentul, renuntarea la succesiune, revocarea ofertei de a contracta permisa pana in momentul in care aceasta ajunge la destinatar).



  1. exceptii in cazul actelor juridice bilaterale, ele pot fii desfiintate: -prin vointa partilor exprimata intr-o clauza expresa

atunci cand legea permite in mod expres desfiintarea contractului( ex donatiile intre soti sunt revocabile, contractul de mandat poate fi revocat de oricare dintre parti)



Principiul relativitatii actului juridic civil


Acest principiu raspunde la intrebarea intre cine se produc efectele actului juridic civil- raspuns: efectele actului juridic civil se roduc intre partile care au inceiat actul juridic civil, aceste efecte nu pot nici sa prejudicieze i nici sa avantajeze alte persoane. Acest principiu se exprima in adagio, res inter alio acta aliis neque nocere neque prodese debemus. Un act inceiat intre 2 persoane nu poate nici sa vateme nici sa profite altora. Acest principiu este prevazut in mod indirect in art.969 cod civil prin interpretarea per a contrario.

In art 973 potrivit cu care conventiile nu au efect decat intre partile contractante.

  1. partile- partile sunt acele persoane care participa in mod direct sau prin reprezentantzi la incheierea actului juridic civil
  2. tertii- sunt acele pers care nu particia nici direct nici prin reprezentant la incheierea actului juridic civil
  3. avanzi cauza- acele pers care desi nu participa la incheierea actului juridic civil nici direct si nici prin reprezentanti, actul juridic le este opozabil in sensul ca ei sunt tinuti a respecta situatia juridica creata prin acel act.

Categorii de avanzi cauza:- succesorii universali


- succesori cu titlu universal

-succesori cu titlu particular

-creditorii chilografari.


Succesorii universali sunt acele pers care dobandesc un patrimoniu deci un ansamblu de drepturi si obligatii cu caracter patrimonial. Succesorii univerali sunt: mostenitorul legal unic, legatarul universal, persoana juridica rezultata in urma fuziunii sau absorbtiei.

Succesorii cu titlu universal sunt acele pers care dobandesc o fractiune de patrimoniu. Acestia sunt: mostenitorii legali ai acestei persoane, legatarii cu titlu universal, persoane juridice rezultate in urma ivizarii totale sau partiale.

Succesorii cu titlu particular sunt acele persoane care desi nu participa la incheierea actului juridic dobandesc un drept asupra unui bun privit ud singuli, bun asupra caruia transmitatorul a constituit anumite drepturi sau obligatii prin acte juridice anterioare incheiate cu alte persoane( ex proprietarul unui apartament incheie un contract de inchiriera, iar ulterior incheie un contract de vanzare- cumparare cu alta persoana.

Creditorii chirografari unt acei creditori care nu au constituit o garantie reala( gaj, ipoteca) care sa le asigure realizarea creantei in cazul in care debitorul nu isi plateste datoria. Chilografar privine din greaca cheil= mana si grafeir=a scrie. Creditorii chirografari beneficiaza de dreptul de gaj general asupra patrimoniul debitorului lor potrivit art.1718 cod civil.

Exceptii de la rincipiul reativitatii acului juridic

  1. exceptii aparente de la principiul relativitatii: sunt acele situatii in care la prima vedere in temeiul actului juridic se produc efecte fata de terti dar in realitate asemenea efecte nu se produc.- situatia vanzilor cauza; reprezentarea conventionala; promisiunea faptei altuia; contractul colectiv de munca; actiunile directe.
  2. exceptie reala de la principiul relativitatii: stipulatia pentru altul nu este reglementata ca atare fiind reglementate doar aplicatii ale acestui mecanism juridic(Ex donatia cu sarcina in favoarea unei terte persoane)

Stipulatia pentru altul este acel contract prin care o persoana numita promitent se obligata fata de o alta persoana numita stipulant sa dea sau sa faca ceva in favoarea unei a 3-a persoane numite tert beneficiar.


Nuliatetea actului juridic civil

Este acea sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic civil de acele efecte care sunt contrarii normelor juridice edictate pt incheierea sa valabila.



Politica de confidentialitate


creeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.