Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » legislatie » drept
Gestiunea frauduloasa

Gestiunea frauduloasa
GESTIUNEA FRAUDULOASA

Varianta tip – Pricinuirea de pagube unei pers. fizice sau juridice cu rea credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija adm. sau conservarii acelor bunuri.

Varianta agrav. – Savarsirea gestiunii frauduloase in scopul de a dobandi un folos material daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special il formeaza relatiile sociale privitoare la patrimoniu si a caror dezv. nu poate fi conceputa fara sa existe un minim de incredere in pers. care a primit in adm. sau conservare bunurile altuia, ca nu va pricinui, cu rea credinta, pagube proprietarului bunurilor respective.

b) Obiectul material – orice bun mobil sau imobil ce apartine altei pers. si care a fost dat faptuitorului pt. a-l administra ori conserva.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiect activ al infractiunii poate fi numai pers. care are sarcina de a adm. sau conserva bunurile unei alte pers. Infractiunea este susceptibila de a fi comisa in oricare din formele de participatie.

b) Subiectul pasiv este pers. fizica sau juridica careia ii apartine bunul sau intregul avut incredintat faptuitorului pt. adm sau conserv. si careia i s-au produs pagube prin activitatea de gestionare frauduloasa.

A. Latura obiectiva

a) Elementul material in constituie orice actiune inactiune pagubitoare pt. proprietarul bunurilor, savarsita de faptuitor, cu prilejul adm. sau conservarii bunurilor incredintate. Obligatiile de adm. si conservare a bunurilor altuia trebui sa-si gaseasca izvorul in continutul unui raport juridic, care este creat, de regula, printr-un contract de mandat, potrivit caruia mandatarul se obliga sa adm. sau sa conserve bunurile mandatului.

b) Urmarea imediata consta in crearea unei situatii de fapt pagubitoare pt. bunurile incredintate, consecinta a actiunii sau inactiunii lipsite de grija necesara din partea faptuitorului.
c) Legatura de cauzalitate. Sa se constate ca intre fapta abuziva a faptuitorului si situatia de fapt in care se afla bunurile gestionate exista o legatura de cauzalitate. Legatura de cauzalitatea rezulta din insasi materialitatea faptei.

B. Latura subiectiva. Forma de vinovatie specifica infractiunii de gestiune frauduloasa, in varianta tip, este intentia chiar daca actele de lipsa de grija gospodareasca au caracter omisiv, acestea trebuie sa fie tot intentionate. In varianta agravanta legea cere sa existe scopul de a dobandi ceea ce inseamna o intentie calificata prin scop.

A. Forme. Infractiunea poate fi comisa sub toate formele, actele pregatitoare cat si tentativa la infractiune nu sunt pedepsite. Infractiunea se consuma odata cu executarea actelor ce constituie elementul material al laturii obiective si producerea urmarii imediate.

B. Modalitati. Aceasta infractiune are in varianta tip 3 modalitati  dupa cum faptuitorul este insarcinat numai cu administrarea bunurilor sau numai cu conservarea acestora ori are ambele insarcinari. In varianta agravanta prev. de art. 214 alin. 2 c.p. la fiecare din modalitatile normative se adauga cerinta ca fapta sa fi fost comisa in scopul de a dobandi un folos material, aceste modalitati normative pot avea , de asemenea, si o varietate de modalitati faptice.

C. Sanctiuni. Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Cand fapta este comisa in scopul de a dobandi un folos material pedeapsa este inchisoarea de la 3 ani la 10 ani. Cand fapta a fost savarsita impotriva proprietatii private, cu exceptia cazului, cand bunul apartine in intregime sau in parte statului, acti. pen. pt. varianta tip se pune in miscare la plangerea prealabila a pers. vatamate. Impacarea partilor inlatura rasp. penala.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Problema altor izvoare de drept civil
PARTICULARITATILE PRINCIPALELOR ACTIVITATI CE SE DESFASOARA PENTRU ADMINISTRAREA PROBATORIULUI
Dreptul proprietatii intelectuale - sinteze
Raporturile dintre dreptul comunitar si dreptul intern al statelor membre
FORMA ACTULUI ADMINISTRATIV
CONCEPTUL DE STAT
Caile de atac ordinare in procesul civil, ca mijloace procesuale, prin care se ofera posibilitatea reexaminarii cauzei (privire generala)
Institutia serviciului public

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu