Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Prescriptia

Prescriptia


Prescriptia

Prescriptia poate fi definita ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie. Ca atare, actiunea intentata de subiectul activ dupa implinirea prescriptiei extinctive va fi respinsa ca prescrisa, statul refuzand utilizarea fortei sale de constrangere. Daca dupa implinirea termenului de prescriptie debitorul isi achita datoria in mod voluntar o asemenea executare este perfect valabila, obligatia imperfecta transformandu-se in obligatie perfecta, nefiind posibila restituirea sumei achitate creditorului.

Potrivit art.1091 C.civil prescriptia este un mod de a stinge o obligatie civila care trebuie interpretat in sensul ca este permis creditorului sa aiba acces la justitie prin promovarea unei actiuni impotriva debitorului dar acest drept trebuie exercitat intr-un anumit termen, in caz contrar, dreptul subiectiv in sens material (de ex.: creanta) nu poate fi realizat, intrucat acesta din urma, debitorul, paralizeaza actiunea creditorului prin invocarea prescriptiei, respectiv prin trecerea timpului in interiorul caruia legea permitea creditorului valorificarea dreptului sau subiectiv in sens material (creanta).

Domeniul prescriptiei extinctive in categoria drepturilor patrimoniale



Prescriptia extinctiva si dreptul de creanta

Potrivit art.1, alin.1 din Decretul nr.167/58 dreptul la actiune, avand un obiect patrimonial se stinge prin prescriptie daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege, iar termenul de prescriptie este de 3 ani si este un termen general ce isi gaseste aplicatie ori de cate ori nu exista acte normative speciale care sa reglementeze alte termene speciale.In acest sens enumeram cateva exceptii de termene de prescriptie aplicabile drepturilor de creanta:

- termenul de 3 ani pentru dreptul la actiune privitor la sume de bani consemnate la banci pe seama statului;

- termenul de 2 ani privitor la unele raporturi de asigurare;

- termenul de 1 an pentru actiunea vanzatorului privind complinirea pretului si a cumparatorului pentru scaderea pretului;

- termenul de 6 luni aplicabil actiunii in raspundere pentru viciile ascunse;

- termenul de 3 ani pentru restituirea dividendelor platite cu incalcarea legii (art.37din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale);

- termenul de 1 an pentru dreptul la actiune in raspundere civila in cazul savarsirii unor contraventii sau infractiuni considerate acte de concurenta neloiala (Legea nr.11/1991);

- termenul de 1 an, 6 luni si 3 luni pentru trimiteri postale interne si pentru telecomunicatii (Decretul nr.197/1995).

Prescriptia extinctiva si drepturile reale principale.

Actiunile reale imprescriptibile extinctiv sunt:

- actiunea in revendicare imobiliara si mobiliara intemeiata pe dreptul de proprietate publica (art.1844 Cod civil);

- actiunea in revendicare imobiliara care poate fi paralizata numai prin invocarea uzucapiunii;

- actiunea in partaj in cadrul careia se cere impartirea bunurilor aflate in proprietate comuna.

Actiunile reale prescriptibile extinctiv sunt:

- actiuni in revendicare mobiliara cand vizeaza proprietatea privata.

Actiuni nepatrimoniale prescriptibile.

In materia drepturilor personal nepatrimoniale opereaza principiul imprescriptibilitatii potrivit caruia pentru protectia acestor drepturi actiunea in justitie nu este tarmuita in timp, putandu-se obtine oricand.

Cu toate acestea intalnim actiuni avand un obiect patrimonial care sunt prescriptibile:

- actiune in anularea unui act juridic, 3 ani;

- actiune in tagada paternitatii, 6 luni de la data cand tatal a cunoscut nasterea copilului;

- actiunea in stabilirea paternitatii, 1 an de la nasterea copilului.

Actiunile reale si personale pe care legea nu le-a declarat neprescriptibile si pentru care nu s-a stabilit un termen de prescriptie se vor prescrie in 30 de ani, termen general. Cu toate acestea intalnim si termene speciale care sunt mai scurte decat termenul general si anume termenul de 1 an in caz de avulsiune, termenul de 5 ani pentru revendicarea unui imobil adjudecat la licitatie publica.

Prescriptia poate sa fie suspendata si intrerupta.

Prin suspendarea prescriptiei extinctive se intelege acea modificare a cursului acestei prescriptii care consta in oprirea de drept a curgerii termenului de prescriptie pe timpul cat dureaza situatiile, limitativ prevazute de lege care il pun in imposibilitatea de a actiona pe titularul dreptului la actiune. Dupa incetarea suspendarii prescriptia isi reia cursul socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare. De ex.depunerea unei reclamatii administrative, forta majora, participarea la fortele armate ale Romaniei etc.

Intreruperea prescriptiei extinctive poate fi definita ca modificarea cursului acesteia care consta in inlaturarea prescriptiei dinainte de aparitia unei cauze intreruptive si inceperea unei alte prescriptii extinctive.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.