Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
APARATUL DIGESTIV - TUBUL DIGESTIV

APARATUL DIGESTIV - TUBUL DIGESTIV


APARATUL DIGESTIV

Aparatul digestiv este alcatuit din totalitatea organelor digestive, care asigura transformarea substantelor alimentare in forme absorbabile si eliminarea resturilor rezultate in urma digestiei.

Componentele aparatului digestiv sunt: tubul digestiv (diferentiat in segmente) si glandele-anexe (glandele salivare, ficatul si pancreasul).

Majoritatea organelor digestive provin din foita embrionara numita endoderm, exceptie facand cavitatea bucala si orificiul anal, care au origine ectodermica.

TUBUL DIGESTIV

Tubul digestiv incepe cu orificiul bucal si se termina cu cel anal, intre ele se interpun segmentele: cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros.

Peretele tubului digestiv prezinta o structura unitara, cu anumite particularitati, in functie de segment.

Cele patru tunici se succed de la interior spre exterior, astfel: mucoasa, submucoasa, musculara si adventicea.

Tunica mucoasa captuseste in interior tubul digestiv. Este formata dintr-un epiteliu stratificat pavimentos in segmentele superioare ale tubului digestiv situate deasupra diafragmului si dintr-un epiteliu unistratificat cilindric, dispus pe o membrana bazala, in celelalte segmente ale tubului digestiv (de la stomac la rect)

Sub membrana bazala a mucoasei se afla corionul, constituit din tesut conjunctiv si vase de sange, iar sub corion se afla musculara mucoasei, formata din fibre musculare netede care, prin contractie, determina picaturarea mucoasei intestinului subtire.

Tunica submucoasa este constituita din tesut conjunctiv lax, bogat vascularizat si inervat de fibre nervoase vegetative extrinseci si intrinseci,provenite din plexul Meinner.

Tunica submucoasa care contine glandele duodenale ( Brunner)

Tunica submucoasa prezinta un bogat plex venos (plexul hemoroidal).

Tunica musculara formata din fibre musculare netede dispuse longitudinal , circular si oblic. Aici se afla un plex nervos vegetative format din fibre simpatice si parasimpatice.

Fibrele circulare formeaza, in partea inferioara a canalului anal, sfinterul anal intern (neted involuntar). Spre exterior exista si un sfincter anal extern (neted voluntar). Cele doua sfinctere, asigura, prin tonusul lor, consistenta materilor fecale depozitate in ampula rectala

Adventicea peste care se afla peritoneul (la barbat se rasfrange pe vezica urinara , iar la femeie pe uter ). Peritoneul se comporta diferit fata de organele interne, in functie de situarea

lor : cele situate in apropierea peretelui posterior al cavitatii abdominale (de exemplu pancreasul ) sunt acoperite doar de fata anterioara ce priveste spre cavitate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.