Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Paraziti intestinali. (vezi- parazitoze intestinale, anchilostomiaza, ascaridoza, lambliaza, oxiuraza, teniaza, tricocefaloza, strongioloidoza, trichinoza, etc.)

Paraziti intestinali. (vezi- parazitoze intestinale, anchilostomiaza, ascaridoza, lambliaza, oxiuraza, teniaza, tricocefaloza, strongioloidoza, trichinoza, etc.)


Paraziti intestinali. (vezi- parazitoze intestinale, anchilostomiaza, ascaridoza, lambliaza, oxiuraza, teniaza, tricocefaloza, strongioloidoza, trichinoza, etc.)

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: afine, alune, anason, anghinare, bostan, buberic, canepa, capsun, ceapa, cicoare, cimbru de gradina, ciumafaie, coacaz negru, coada racului, coada soricelului, corn, crusin, cuisoare, dalac, feriga, fragi, frasin, frasinel, gentiana, ghintura, hrean, ipcarige, lamaie, maces, maslin, morcov, negrilica, nuca, patlagina, pelin,  ricin, rostopasca, sfecla de zahar, soc, usturoi.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afine (Vaccinum myrtylis) 100 g de fructe se consuma in fiecare dimineata. Este foarte util mai ales in cazul oxiurilor.

Alune (Corylus avellana) se consuma timp de 15 zile consecutiv in fiecare dimineata cate 1 lingurita de ulei, inainte de orice alt aliment, apoi timp de 30 minute nu se mai consuma nimic.

Anason (Pimpinella anisum) 1 lingurita de seminte se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute. Se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi. Preferabil cate una dupa fiecare masa cel putin 15 zile.

Anghinare (Cynara scolymus) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi. Este util pentru lambli si oxiuri.



Bostan (Curcubita pepo) seminte- 2 lingurite de seminte de cojite se pun la 250 ml lapte si se fierb timp de 15 minute. Sunt foarte bune contra limbricilor. Se consuma dimineata la trezire zilnic 3-4 zile, apoi pauza 5 zile si se poate relua pentru inca 3 zile. Se poate adauga la acest lapte si miere.

Buberic (Scrophularia nodosa) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi. Este util pentru limbrici si oxiuri.

Canepa (Eupatoria canabium)- frunze- 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si se strecoara. Se bea cateva zile la rand dimineata contra parazitilor. Foarte buna contra limbricilor.

Capsun (Fragaria viridis) 100 g de fructe se consuma in fiecare dimineata. Este foarte util mai ales in cazul oxiurilor.

Ceapa (Allium cepa) se taie o ceapa mare felii si se va pune la 1 litru de vin de struguri. Se va lua apoi dupa 5 zile cate 50 ml din acest vin dimineata la sculare timp de 7 zile. In multe dintre cazurile de paraziti este bine ca dupa o perioada s-ar putea sa mai fie din nou alti paraziti, pentru ca primii care au fost au putut lasa oua din care s-au dezvoltat intre timp alti paraziti. Deci este bine ca tratamentul sa se mai reia in functie de tipul parazitului, intre 5-15 zile au perioada de iesire din oua.

Cicoare (Cychorium intybus) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi. Este util pentru lambli si oxiuri. Se poate folosi si radacina 1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma tot 3 cani pe zi.

Cimbru de gradina (Saturneja hortensis)- tinctura- 30-40 picaturi de 3 ori pe zi. Are actiune antihelmitica, coleretica si colagoga. Tinctura cate 15 picaturi diluate la 100 ml apa de 3 ori pe zi.

Ciumafaie (Datura stramonium) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi.

Coacaz negru (Ribes nigrum) 1 lingurita de frunze se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este unul dintre cele mai importante remedii drenoare. Se poate folosi la orice paraziti.

Coada racului (Potentilla anserina) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi.

Coada soricelului (Achillea milefolium) 2 lingurite de planta maruntita (preferabil flori) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi.

Corn (Cornus mas) 100 g de fructe se consuma in fiecare dimineata. Este foarte util mai ales in cazul oxiurilor. Se mai poate folosi ceaiul din coaja 2 lingurite de coaja maruntita se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi.

Crusin (Rhamnus frangula) 1 lingurita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma pentru ca ajuta marind peristaltismul intestinal.

Cuisoare (Syzygium aromaticum) se pune 10-15 bucati de cuisoare la 250 ml apa clocotita si se acopere pentru 15 minute. Se consuma 2-3 cani pe zi. Este foarte util pentru faptul ca ajuta la "amortirea " sau chiar paralizarea parazitilor si apoi cu un laxativ se pot elimina foarte usor.

Dalac (Paris quadrifolia) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi.

Feriga (Dryopteris filiy mas) radacina- 0,5 centimetri de radacina se va fierbe in 1litru de apa timp de 5 minute, apoi strecurat. Se da in toate cazurile de paraziti cand nu reuseste alt tratament. Se consuma 1 litru de ceai pe zi, pana la disparitia tuturor parazitilor de orice fel. Se va da insa si un purgativ dupa 2 ore si se urmareste scaunul ca sa se vada cand a iesit parazitul (in cazul teniei trebuie urmarit sa iasa capul).

Fragi (Fragaria vesca) 100 g de fructe se consuma in fiecare dimineata. Este foarte util mai ales in cazul oxiurilor.

Frasin (Fraxinus excelsior) 1 lingurita de frunze maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Au proprietati vermifuge.


Frasinel (Dictamnus albus) 1 g de pulbere de radacina la 100 ml apa. Se fierbe la foc mic 10 minute si se strecoara. Se bea ceaiul caldut 1-3 pe zi. Are proprietati diuretice si vermifuge, dar este utila si la insuficienta coronariana si circulatorie.

Gentiana (Gentiana lutea) are un puternic efect antihelmitic.   Datorita gentianinei. Se va face o tinctura din radacina si se vor lua 25 de picaturi diluate in 100 ml apa cu 30 minute inainte de cele 3 mese.

Ghintura (Gentiana punctata) are un puternic efect antihelmitic. Datorita gentianinei. Se va face o tinctura din radacina si se vor lua 25 de picaturi diluate in 100 ml apa cu 30 minute inainte de cele 3 mese.

Hrean (Armoracia rusticona) ras cu miere- se va consuma in fiecare dimineata mai multe zile la rand.

Ipcarige (Gypsophila paniculat) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi. Este preferabil insa sa se prepare la farmacii pentru a nu avea surprize fiind toxica, dar este un vermifug puternic.

Lamaie (Citrus lemon) Zdrobiti o lamaie intreaga (cu coaja si samburi). Lasati-o la macerat 2 ore intr-o jumatate de litru de apa rece, la care ati adaugat o lingura de miere. Filtrati si beti o ceasca mare la culcare. Daca copiii au viermisori dati-le sa manance dimineata, pe stomacul gol, samburi de lamaie pisati si amestecati cu miere.

Maces (Rosa canina) 1 lingurita de fructe maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 10 minute. Se strecoara. Se beau in fiecare dimineata o cana si seara alta. Este bine sa fie indulcite cu miere.

Maslin (Olea europea) se va lua in fiecare zi cate 1 lingura de ulei de masline presat la rece, perioade mai lungi de timp. Se poate lua cu suc de lamaie, pentru a nu produce greata. Este un bun vermifug.

Morcov (Daucus carota) se consuma morcov radacina ras sau chiar suc de morcov zilnic.

Negrilica (Nigela sativa) se folosesc semintele care se pun 2 linguri la 1 litru de vin de struguri. Se tine apoi timp de 10 zile, timp in care se agita des si apoi se strecoara. Se va lua apoi cate 1 lingura de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa cate una. Nigelona din aceasta planta este antihelmitica si totodata ajuta la disparitia fenomenelor alergice.

Nuca (Juglans regia) se consuma timp de 15 zile consecutiv in fiecare dimineata cate 1 lingurita de ulei, inainte de orice alt aliment, apoi timp de 30 minute nu se mai consuma nimic. Ajuta si la eliminarea teniei. Nu se consuma deloc lactate.

Patlagina (Plantago lanceolata) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 2-3 cani pe zi, perioade mai lungi.

Pelin (Artemisia absinthum) 3 linguri de pelin alb se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se fac clisme de 2 ori pe zi, in toate cazurile de viermi intestinali. Intern in acest timp se va lua dimineata cate 1 lingurita de praf de pelin (obtinut prin macinarea plantei cu rasnita electrica ) in amestec cu miere. Este bine sa se faca acest lucru cateva zile la rand, apoi pauza si se repeta in functie de natura viermelui care exista.

Ricin (Ricinus comunis) se ia 1 lingurita de ulei in fiecare seara, perioade de 5 zile apoi pauza 7 zile si se mai repeta o data.

Rostopasca (Chelidonia majs) 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma in cursul intregii zile.

Sfecla de zahar (Beta vulgaris) fiarta cu putin usturoi maruntit se da dimineata in cazul teniei.

Soc (Sambucus nigra) coaja verde 2 lingurite se fierb timp de 15 minute in 250 ml apa si se va consuma dimineata. Este foarte buna contra limbricilor. Se poate face o tinctura din 50 g de coaja pusa la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine apoi timp de 15 zile agitand des, dupa care se strecoara. Se va lua din aceasta tinctura cate 15 picaturi diluate cu 100 ml apa. Se ia de 3 ori pe zi.

Usturoi (Allium sativum) Se fierbe o capatana de usturoi in apa dubla cantitativ ca si cantitatea usturoiului, la foc mic pana ce apa scade la jumatate. Se strecoara si dupa racire se va adauga miere dupa gust. Acest decoct se poate pastra timp de 48 ore. Se dau copiilor pana la 3 ani doar sub forma de clisma calduta, seara inainte de culcare. Copiilor mai mari li se vor da 2 lingurite seara inainte de culcare. Este bine sa consume toti cei din familie un asemenea preparat zilnic, timp de 7 zile apoi se va face o pauza de 5 zile si se mai reia o data

Usturoi fiert in lapte de 3 ori pe zi contra limbricilor.

Reteta nr. 1: usturoi cu miere- se pune la fiert intr-o oala smaltuita o parte usturoi spalat si desfacut in catei, impreuna cu 2 parti apa. Se acopere vasul cu un capac si se fierbe la foc domol pana ce lichidul scade la jumatate. Se strecoara, se lasa sa se raceasca, se toarna intre-un pahar, adaugand 1 lingura de miere la 100 ml lichid.

Administrare: se da seara in clisma calduta copiilor de pana la 3 ani, celor de 6-9 ani li se da pe cale bucala cate 2 lingurite seara, iar celor de 9-12 ani cate 3 lingurite seara. Copiii mai mari si adultii beau cate un pahar de 150 ml o data sau de 2 ori pe saptamana. Se continua tratamentul inca o saptamana de la data la care nu se mai constata viermi intestinali.

Actiune farmaceutica: impotriva ascarizilor, dar mai ales ale oxiurilor. Este folosit ca atare de pe vremea romanilor.

Atentie! Preparatul tinut mai mult de 2-3 zile la temperatura camerei sau de 7 zile la frigider, devine toxic si trebuie aruncat. Ingredientele pot sa nu fie tolerate de catre unele persoane. De aceia, este nevoie de prudenta si de la caz la caz, de avizul medicului.

Contraindicatii: Nu se da bolnavilor care au temperatura crescuta sau diabet zaharat.

Conservare: preparatul este cu atat mai activ cu cat este mai proaspat. Pentru a evita actiunea iritanta, este preferabil ca, dupa preparare sa fie lasat 1 ora si apoi administrat copiilor foarte mici sau debili.

Sirop cu usturoi: se va curatii 200 g de usturoi care se va pune in 500 ml apa. Se pun la foc sa fiarba. Dupa ce au inceput sa clocoteasca se iau de pe foc. Se acopere si se lasa 12 ore (de seara pana dimineata.). Se strecoara apoi si se pune lichidul rezultat intr-o sticla si se mai pune peste acesta 500 g de miere. Se tine astupat la rece. In cazul parazitilor intestinali de orice fel se va lua in fiecare dimineata cate 1 lingura din acest produs de catre adulti si 1 lingurita copiii. Se poate pastra la rece bine inchis 6 luni.

Viermi intestinali la copii.

Curatiti de coaja 100 g seminte proaspete de dovleac. Seara, in ajunul inceperii tratamentului, bolnavului nu i se da sa manance. A doua zi i se da seminte sfaramate ca sa le inghita fara nici un adaos, iar dupa 6 ore de la administrare i se da un purgativ si se urmareste scaunul. Tratamentul dureaza 3-5 zile, timp in care copilul nu bea lapte ori produse lactate si nu va manca dulce.

-Faceti o infuzie din 1 lingurita de coacaz negru si dati bolnavului 2 cani de ceai zilnic. Cura dureaza 5-6 zile, timp in care copilul va manca morcovi fierti si i se va urmari scaunul. Dupa o pauza de 2 saptamani, se reia tratamentul.

-Tinctura de cimbru ori de pelin alb se administreaza copilului de 3 ori pe zi, cate 20 picaturi vreme de 5-6 zile rastimp in care se urmareste scaunul. Se dilueaza in 100 ml apa. Se repeta dupa 2 saptamani.

-Tinctura de pelin, cimbru, lavanda. In parti egale amestecate. Se va lua cate 20 picaturi de 3 ori pe zi sau 1 lingurita adultii, timp de 15 zile. Se pune diluat in 100 ml apa.

Tinctura de usturoi.

Allium sativum.

Produs de Dacia Plant.

Actiuni.

Intern: activator al peristaltismului intestzinal, antiaterosclerotic, antibacterian, antifungic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, hipotensiv, antitrombotic, bradicarizant, expectorant, fluidifiant al secretiilor bronhice, produce o scadere a colesterolului din sange (de asemenea o scadere a trigliceridelor, lipoproteinelor si fosfolipidelor serice), tonic vascular, vasodilatator, vermifug, antispastic, carminativ, coleretic, diuretic, febrifug, hipoglicemiant, sedativ, anticataral, antidiareic, antigutos, antireumatic, tonic nervos, tonic cardiac.

Extern: antibacterian, antifungic, (inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene), antiseptic, antiviral, rubefiant.

Indicatii.

Intern: prevenirea si combaterea bolilor infectioase, epidemii gripale, febra tifoida (adjuvant), difterie (adjuvant), enterocolita, diaree, dizenterie (adjuvant), atonie digestiva, constipatie atona, paraziti intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie), bronsita cronica si acuta, tuse convulsiva, astm, arterioscleroza, varice, hemoroizi, hipertensiune arteriala, tahicardie, aritmie cardiaca (palpitatii), astenie, slabiciune generala, dezechilibre endocrine, candidoza bucala si a cailor respiratorii, hipercolesterolemie, guta, reumatism, afectiuni renale, retentie urinara, litiaza renala urica, edeme ale gambelor, pletora, parodontoza.

Extern: plagi infectate, scabie, negi, bataturi, nevralgii, intepaturi de insecte, cresterea parului, reumatism, incheieturi umflate si dureroase, raguseala, guturai, tuse, afte, infectii bucale cu candida, candidoza vaginala.

Precautii: administrarea interna poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrica sau hepatica stari neplacute cum ar fi: senzatie de voma, inapetenta temporara, indigestie.

Contraindicatii: nu se administreaza intern persoanelor cu cataruri gastrice si intestinale, in simptomele congestive pulmonare (tuse seaca, tuse sangvinolenta, stari febrile), deoarece accentueaza starea iritativa. Nu se da mamelor care alapteaza- transmite mirosul si gustul de usturoi.

Elixir Dacic.

Bitter din 32 de plante. Uz intern si extern.

Produs de Dacia Plant.

Este un tonic amar, dupa o reteta originala, continand 32 de specii de plante romanesti selectionate cu grija. Desi principala sa trasatura este efectul tonic asupra digestiei si ficatului (dat de plantele amre9, complexitatea amestecului face ca acest preparat 100% natural sa aiba efecte mult mai ample dupa cum vom vedea in continuare.

Actiuni. Intern: tonic amar puternic, tonic hepatic puternic, coleretic, colagog, calculolitic, antiseptic urinar si intestinal puternic, stimuleaza digestia si eliminarea, depurativ, diuretic, antispastic, antiinflamator, laxativ usor, detoxifiant, febrifug usor, calmant al spasmelor digestive.

Extern: cicatrizant bun, antiseptic, regenerativ epitelial.

Indicatii.

Intern: hepatita, icter, dischinezie biliara, adjuvant in litiaza biliara, dispepsie, aerofagie, colecistita acuta si cronica (indiferent de etiologie), colecistita diskinezica, lipsa poftei de mancare, digestie dificila, constipatie (in special cea provocata de sedentarism, de tulburari hepatice sau de disfunctii biliare), valori crescute ale colesterolului, tulburari de apetit alimentar, indigestii, digestie dificila, infectii renale si urinare, adjuvant in infectii intestinale si in parazitoze digestive, stari de voma, dureri de cap la bolnavii cu probleme biliare si hepatice, adjuvant in stari gripale (pentru efectul usor depurativ in primul rand), astenie fizica si psihica.

Extern: taieturi si arsuri de gravitate medie la nivelul pielii, rani infectate, eczeme infectioase, procese inflamatorii la nivelul pielii, adjuvant in acnee si in tratamentul furunculelor.

Contraindicatii: nu se cunosc.

Antigiardia.

Distruge pe cale naturala Giardia si parazitii intestinali. Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebes.

Actiuni: vermifug, purificator, tonic amar, stimulent al secretiilor gastrice, antiinflamator la nivelul mucoasei gastro-intestinale.

Indicatii: viermi intestinali, infectii cu protozoarul giardia lamblia, anorexie, digestie lenta, acumulari de toxine in organism, diskinezie biliara.

Precautii: in cazul ulcerului gastric acest preparat va fi administrat cu prudenta.

Alte recomandari si observatii: tratamentul trebuie sa dureze 21 de zile, se face o pauza de 10 zile dupa care se reia daca este cazul.

Este bine complectat cu uleiul de seminte de dovleac (obtinut prin presare la rece), din care se administreaza 2 lingurite zilnic.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.