Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
LUCRARI DE INFIINTARE A CULTURII DE ANTHURIUM

LUCRARI DE INFIINTARE A CULTURII DE ANTHURIUM


LUCRARI DE INFIINTARE A CULTURII DE ANTHURIUM

1. PRODUCEREA MATERIAL SADITOR PRIN INMULTIRE VEGETATIVA

1.1. Pregatirea semintelor pentru semanat

Producerea plantelor de Anthurium din seminte este un proces lung si destul de dificil. Daca vrem sa inmultim plantele prin seminte trebuie sa fim constienti ca exista posibilitatea sa apara variabilitatea in ceea ce priveste caractere plantei si plantele nou aparute vor prezenta caracteristici diferite fata de cea a parintilor.

Semanatul se poate face in tot cursul anului, in ladite, la maturizarea semintelor a caror facultate germinativa este de durata foarte scurta. Pregatirea semintelor pentru semanat se face dupa doua metode:

Scoaterea semintelor din fruct si semanatulPresarea fructului si semanatul impreuna cu o portiune de pulpa.

1. Scoaterea semintelor din fruct si semanatul

Prima metoda necesita manopera si timp, dar elimina fenomenul de putrezire a semintelor. Rezultatele sunt bune numai atunci cand se inlatura si ultima farama de pulpa. Fructele se freaca bine in palma, dupa care se spala de mai multe ori cu apa calda (20 24 oC), apoi se usuca usor la aer. Nu se recomanda depozitarea semintelor, ci dimpotriva, semanarea lor imediat. Semanatul se face bob cu bob la distante de circa 4X4 cm. Semintele sunt acoperite cu un strat foarte subtire de turba fibroasa si se stropesc apoi cu un fungicid (Cryptonol 0,01%, Benlate 0,05% etc.).

Presarea fructului si semanatul impreuna cu o portiune de pulpa

Aceasta metoda este mai comoda. Fructele se zdrobesc fara a se deteriora samanta si se seamana. Semanatul se face la distante mai mari si se obtin palcuri de rasad (caracteristic tufelor de A. sherzerianum) care se repica impreuna. Dezavantajul procedeului consta in faptul ca exista pericol mai mare de putrezire datorita temperaturii si umiditatii mai ridicate necesare in procesul de germinare. Fenomenul se poate preveni prin folosirea fungicidelor. Aceste semanaturi cu fructe zdrobite nu se acopera.

1. Pregatirea substratului pentru semanat si semanatul

La semanat se foloseste un substrat neutru, cel mai adesea turba blonda sau urmatorul amestec: 40% pamint de frunze + 30% gunoi de grajd +10% turba+10%radacini de Polypodium+10%scoarta de rasinoase. Ladita se acopera cu o placa de sticla si hartie pentru ca semintele nu germineaza la lumina directa. Caldura si umiditatea trebuie sa fie uniforme: temperatura trebuie sa fie de 25oC, in timp ce umiditatea relativa este de 85-95%. Germinarea si rasarirea se produc in circa 10 zile. Frunzele se dezvolta aproximativ la trei luni de la semanat.

1.3. Repicatul

Repicatul se face in ladite, in casete alveolare din polistiren sau placi multipot cand plantele au ajuns in stadiul de doua frunze. Rasadurile se pun singular sau grupate cite 3 - 4 fire la un loc. Se utilizeaza pamant de frunze si turba cu structura grosiera. Radacinile sunt iubitoare de aer si sufera in substraturi compacte. Ele trebuie protejate deoarece sunt foarte fragile, iar ranile lor ar constitui focare de infectie.

Plantele tinere vor ramane aici 5 - 7 luni cand vor trebui bine supravegheate in ceea ce priveste udarea si fertlitizarea. Unii producatori utilizeaza ingrasaminte complexe de tipul N:P:K - 14:12:14 K sau N:P:K - 17:12:17 in concentratie de 2%o administrate la un interval de 15 zile.

1.4. Planatrea rasadurilor in ghivece

Plantarea in ghivece cu diametrul de10 cm urmeaza primului repicat folosindu-se un pamant bogat in materie organica: pamant de frunza bine descompus, turba si ace de brad, in parti egale. Plantele raman in aceste ghivece 4 - 5 luni. Fertilizarile se vor realiza tot la 10 zile cu ingrasamant complex de tipul N:P:K - 14:12:14.

Transplantarea se face in ghivece cu diametrul de 12-14 cm. Aici raman patru luni, dupa care se folosesc ca material saditor pentru culturi florifere.

Continutul optin al substraturilor in principalele elemente nutritive:

Specia

Greutatea volumetrica a substratului

(kg/l)

Continutul de substante nutritive in mg la 100 g substrat uscat

N

P2O5

K2O

Anthurium sherzerianum

Anthurium andreanum

PRODUCEREA MATERIALULUI SADITOR PRIN INMULTIREA VEGETATIVA

Plantele de Anthurium se pot inmultii prin urmatoarele metode asexuate:

Despartirea tufei

Marcotaj terestru

Marcotaj aerian

Culturi "in vitro"

1. Despartirea tufei se realizeaza la exemplarele mari cu numar sporit de lastari porniti din mugurii de la baza tulpinii. Se are grija ca radacinile sa nu se raneasca atunci cand se face desprinderea si plantarea noilor indivizi. Baza frunzelor trebuie sa fie putin sub nivelul substratului dupa transplantare.

Musuroirea bazei tulpinii (marcotajul terestru) favorizeaza emiterea unui numar mare de lastari cu radacini la baza.   Plantele musuroiesc la baza pe o inaltime de 20-30 cm. Dupa cateva saptamani sau chiar luni lastarii inradacineaza dupa care se desparte de planta mama si se planteaza la locul definitiv.

3. Marcotajul aerian poate fi folosit la inmultirea si reintinerirea plantelor de Anthurium andreanum. In acest caz sub ultimele frunze se efectueaza niste incizii inelare sau in forma de fanta, pe lungime de cativa centimetrii, peste care se aplica un manson de muschi sau turba umezite, care se fixeaza cu folie din material plastic de culoare inchisa, care se leaga strans sus si jos. Inradacinarea marcotelor se poate stimula prin reducerea udarii plantelor mama. In majoritatea cazurilor inradacinarea se realizeaza in 4-5 saptamani.

Plantele supuse procesului de inmultire vegetativa se mentin in conditii de caldura si umiditate ridicata: temperatura de 25oC si umiditate relativa de 90%.

Inmultirea in vitro a speciai Anthurium andreanum

 
4. Inmultirea in vitro este cea mai folosita metoda de inmultire a acestei plante pe plan mondial. Aceasta metoda are o serie de avantaje datorita carora aceasta inmultire a devenit foarte folosita: maerialul obtinut este uniform, este liber de viroze si alte boli (cum ar fi arsura bacteriana, care este o boala care face ravagii in culturile de Anthurium). Un alt avantaj este faptul ca dintr-o cantitate de material initial se poate produce o mare cantitate de material saditor. Pe langa avantaje, metoda are si dezavantaje prin faptul ca metoda presupune o investitie destul de mare pentru achizitionarea instrumentarului de lucru, plata specialistilor etc.

3. CULTURA IN BACURI INALTATE SI PE BRAZDE

Cultura in bacuri pe substraturi fertile sau inerte constituie o cale mai eficace in lupta cu bolile vasculare. Intr-o cultura efectuata direct pe sol, chiar dupa o dezinfectie foarte atenta a solului, mortalitatea plantelor poate atinge un procent mare.

Practicarea unei astfel de culturi impune stapanirea perfecta a irigarii si fertilizarii, doua elemente foarte importante in cultura de Anthurium. In acest caz se foloseste fertirigarea. Din punct de vedere calitativ este necesara asigurarea unui numar mare de elemente fertilizante (micro- si macroelemente) deoarece in substraturile de cultura folosite acestea lipsesc sau se gasesc in cantitate foarte mica. Din punct de vedere calitativ se are in vedere faptul ca radacinile dispun de un volum redus de substrat, ceea ce limiteaza disponibilitatea hidrica si minerala a plantei. La baza unei fertirigari rationale stau datele climatice din sera si caracteristicile fizice ale substratului.

Cultura de Anthurium pe brazde

 


Grosimea substratului de cultura trebuie sa fie de 30 cm la Anthurium andreanum si de 20 cm la Anthurium scherzerianum. Pentru asigurarea caldurii necesare la nivelul sistemului radicular se prevad conducte de incalzire desubtul stratului de cultura. De asemenea se recomanda folosirea instalatiilor de irigare prin aspersie si picurare.

Importanta deosebita se acorda calitatilor fizice ale substratului (porozitate, permeabilitate). Rezultate bune dau amestecurile de turba grosiera, frunze de fag, brad sau sphagnum si mranita. pH-ul optim este 4,5 - 5,5. Amestecul pentru substratul de cultura poate fi obtinut prin folosirea urmatoarei retete: o parte turba bruna, o parte frunze descompuse de fag, o parte nisip grosier sau perlit si o parte granule de polistiren.

In cele mai frecvente cazuri, pentru cultura de Anthurium nu se foloseste direct solul serei, ci se creaza substratul necesar, conform cu cerintele plantei.

Distantele de plantare sunt:

Anthurium andreanum: 35/40 cm sau 40/40 cm;

Anthurium scherzerianum 25/25 cm sau 30/30 cm.

Infiintarea culturii are ca moment optim primavara, odata cu intensificarea proceselor de crestere. Ea este posibila, insa, in tot cursul anului.

Dupa plantare se uda bine si se mentine in sera o atmosfera calda si umeda fara cunrenti de aer.

4. CULTURA IN RECIPIENTE

In acest caz se folosesc ghivece mari din lut sau cosuri din material plastic. Acest mod de cultura este practicat la Anthurium scherzerianum, Anthurium crystallinum, Anthurium coriaceum; si este in extindere la Anthurium andreanum.

Cultura comerciala in recipiente

 

La Anthurium se poate practica si cultura in solutie nutritiva pe substrat de turba si nisip cu un raport de: 7:3.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.