Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
Curbe de polarizare

Curbe de polarizare
Curbe de polarizare

Curbele variatiei potentialului de electrod in functie de densitatea curentului, asa numitele curbe de polarizare permit in majotitatea cazurilor sa se aprecieze /prevada procesele care au loc in timpul electrolizei. Daca de ex. in solutia noastra se afla mai multe metale atunci ordinea lor de depunere este in functie  de potentialele lor.

In cele mai multe cazuri in solutiile acide exista concurenta intre metal si H, mersul electrolizei in aceste solutii depinde de valoarea potentialului de degajare al H2, respective valoarea potentialului de depunere a metalului.

Se disting 4 mari cazuri ale curbelor de polarizare:

a)la orice densitati de curent in care , in solutie va avea loc depunerea doar a metalului. In acest caz se poate obtine prin electroliza Cu, Ag si Au.

b)la densitati mici de curent potentialul metalului este mai mare ca potentialul lui H2, rezulta a se depune metalul dar la cresterea densitatii de curent potentialul metaluluiatinge valoarea potentialului lui H2, deci in solutie se vor crea conditii si pentru degajarea H2, in acest caz se produce concomitent degajarea H2 si depunerea metalului predominant ,se obtine: Zn, St, Pb.c)daca curbele si se intretaie atunci pana la de densitatea de curent i1 va avea loc depunerea exclusiva a metalului. Intre i1 si i2 va avea loc degajarea paralela a H2 si depunerea metalului. La densitate > va avea loc predominanta degajare a H2.

d)daca potentialul de degajare a H2 este mai pozitiv decat potentialul de depunere a metalului, in acest caz in primul rand la electroliza va avea loc degajarea H2, intre i1 si i2 concomitentcu degajarea H2 are loc si depunerea metalului ,dar predominanta va fi degajarea.

Dupa i2 predomina depunerea metalului.

In acest mod are loc electroliza ale metalelor alcaline si alcalino pamntoase.

Analog cu aceste curbe discutate pot fi descrise si grafice pentru curbele de polarizare cand in solutie sunt doua sau mai multe metale putandu-se astfel stabili depunerii metaleor la electroliza solutiei amestecului unor saruri cu metale diferite.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.