Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
Efectul Bénard

Efectul Bénard
Efectul Bénard

Efectul Bénard poate fi incadrat in categoria instabilitatilor termice. Convectia naturala este un fenomen bine cunoscut in studiul proceselor de transfer termic. Aparitia unei miscari ordonate a moleculelor fluidului supus unei incalziri neomogene este un fenomen de autoorganizare, de aparitie a ordinii din haos. Fenomenul a fost descoperit de Bénard (1901) si explicat teoretic intr-o prima forma de Rayleigh (1916). El se manifesta astfel: daca se considera un strat orizontal de lichid de inaltime H ( 1mm), care se gaseste pe o placa metalica incalzita uniform, suprafata exterioara fiind libera, se constata ca pentru o anumita valoare a diferentei de temperatura DT =T1-T2 (unde T1 este temperatura partii inferioare mentinuta constanta, iar T2 temperatura suprafetei exterioare) sistemul face o tranzitie catre o stare ordonata. In aceasta stare energia termica este inglobata intr-un flux macroscopic dirijat, ordonat, care reprezinta un fenomen inalt cooperativ din punct de vedere molecular exprimat prin aceea ca mici curenti de convectie apar continuu ca fluctuatii in sistemul considerat, dar sub o anumita valoare critica a gradientului de temperatura, aceste fluctuatii regreseaza. Dincolo de o valoare critica fluctuatiile se amplifica si dau nastere unui curent macroscopic ordonat, formand asa numitele celule Bénard (Bourceanu si altii, 1989).

Prima tratare a fenomenului apartine lui Reyleigh (1916) care a considerat ca in stratul de fluid densitatea creste liniar de la baza catre suprafata libera si ca ambele sunt izoterme. Tratarea teoretica prezice existenta unui gradient de temperatura critic, dar cu cateva ordine de marime mai mare decat cel obtinut experimental. Pentru a delimita domeniul in care apare instabilitatea Bénard s-a introdus criteriul Rayleigh:

(1.80)

unde:

a - difuzivitatea termica; H - inaltimea stratului de lichid; g - acceleratia gravitationala; DT/DH - gradientul de temperatura; b - coeficient de dilatare termica a lichidului;n - viscozitatea cinematica.

Pearson (1958) a propus un mod de analiza complet diferit a instabilitatii Bénard considerand un strat de densitate constanta, dar admitand variatia tensiunii superficiale cu temperatura. Pearson (1958) a obtinut rezultate teoretice in buna concordanta cu observatiile experimentale.

In prezenta unor substante dizolvate in sistem instabilitatea mai poate fi determinata si de variatia tensiunii interfaciale cu concentratia speciei care difuzeaza. In acest caz se poate vorbi de un efect Bénard - Marangoni. Se poate defini un numar Rayleigh referitor la solut a carui expresie este urmatoarea:

(1.81)

unde:

DC/DH - gradient de concentratie; D - coeficient de difuziune al solutului.

Asa numita convectie dubla (termica si de transfer de masa) are importante aplicatii in domeniul oceanografiei, tehnologiei, explicarii unor fenomene geologice legate de vulcanism si nu in ultimul rand, joaca un rol important in unele procese de cristalizare a amestecurilor multicomponente.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

CALCULUL TEHNOLOGIC AL INSTALATIEI DE DEPARAFINARE PRIN PROCEDEUL DE DEPARAFINARE CONVENTIONAL
Separarea aminoacizilor dintr-un amestec prin cromatografia pe hartie
INTRODUCERE IN BIOMATERIALE
OLIGOGLUCIDE SI POLIGLUCIDE
LEGATURI CHIMICE
Termodinamica reactiilor in sistemul C-H-O
Interactia radiatiei cu substanta
PROTIDE. REACTII CARACTERISTICETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu