Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » chimie
Formele ionizate ale molecule de oxygen

Formele ionizate ale molecule de oxygen


........

Reactivitatea singletului se aseamana cu cea a etilenei, dar este mult mai electrofil. Fridovich afirma ca daca O2 in atmosfera ar fi compus numai din singlet, viata ar fi imposibila, fiind atacata orice molecula organica. Ca dovada a reactivitatii mari a O2, s-au determinat pentru reactiile sale, cu diferiti parteneri, energii foarte mici. Pentru detectarea 1O2 se folosesc fotospectrometele de masa perfectionate R.E.S. si I.R. etc.

1.2.2. Formele ionizate ale molecule de oxygen

Valoarea potentialului redox al reactiei (+) dovedeste ca oxigenul molecular esteun agent puternic de oxidare. Aceasta valoare se realizeaza in cazul unei reactii tetraelectronice ..... care are loc in unele oxidari biologice, realizate pe cale enzimatica.

Tabel 3

Reactia

Cuplul

E⁰(volti)

a

O2+e-―>O2-

b

O2+H++e-<―>HO2-

c

O2-+ e-+2 H+―>H2O2

d

H2O2+e-+H+―> H2O+HO∙

e

OH∙+ e-+H+―> H2O

f

O2+4H++4e-<―>2H2O

g

Fe3++e-<―>Fe2+

Desi O2 este un oxidant puternic, reactia decurge foarte incet la temperature obisnuite si in solutie, deoarece au treptat implicand reactii intermediare, cu aparitia unor specii mult mai reactive decat O molecular ca:O2-(superoxidul) si O22-(peroxidul), etc.

Din setul de reactii prezentate in tabelul 3 se observa ca reducerea monoelectronica(reactia -a-) este termodinamica , ..... dificila ... (. ,4v) se datoreaza particularitatilor configuratiei electronice a O2

Molecula de O2 prin acceptarea treptata a e- genereaza formele sale ionizate conform schemei:

O2+e-―>O2-+e-―>O22-+2e-=O2-

Prin reducerea O2, e- intra intr-un HO de tip π de antilegatura , iar ordinul de legatura descreste conform schemei .... aceste specii reduse: superoxidul (O2-) si peroxidul (O22-).

Tabel 4

Tipul OM si variatia energiei lorO2 molecular

(16 e-)

Superoxid O2-

(17 e-)

Peroxid O22-

(18 e-)

σ2pz*

π2px* π2py*

π2px π2py

σ2pz

σ2s*

σ2s

Ordin de legatura

Lungimea legaturii

0,121 ηm

0,128 ηm

0,149 ηm

1.2.2.1. Superoxidul (O2-)

Apare in reactiile de reducere a O2 la H2O2 ,este paramagnetic si datorita potentialului redox mic au o viata foarte scurta. Formeaza legaturi ionice, dand unele saruri stabile (ex: KO2). Transformarea O2- in H2O2 si O2 prin reactii de disproportionare:

HO2-+ HO2 H2O2 + O2

HO2+ O2-  H2O2 + O2 reactie rapida

O2-+ O2-+ 2H+ H2O2 + O2 reactie lenta

Toxicitatea O2 se datoreaza aparitiei O2- care determina formarea radicalilor 1O2 sau HO∙ cu reactivitate mare.

1.2.2.2.Radicalul hidroxil (HO∙)

Sursele de aparitie ale HO∙ sunt reactiile:

H2O2+ e-+ H+ H2O+ HO∙

Disproportionarea O2- in prezenta H2O2

O2-+ H2O2 OH-+ HO∙ + O2

3. Reactia  H2O2 cu ioni metalici (de ex: Fe2+)

Fe2++ H2O2  Fe3++ HO-+ HO∙

4. Radioliza apei in cursul careia apar o gama larga de radicali liberi, specii active ale oxigenului: H , HO , H2O2 , H3O+ , HO2- . Radicalul H reactioneaza cu moleculele organice dupa un mecanism radicalic, in lant, ce duce la degradarea moleculelor organice daca conditiile experimentale o permit. Sistemele generatoare de HOpot exista in organism vii, radicali ce au capacitatea oxidanta foarte puternica si fata de care nu exista sisteme de aparare asa cum sunt pentru O2- si H2O2.

2. Procese de peroxidare

Procesele de oxidare care au ca agent oxidant oxigenul atmosferic se numesc procese de autooxidare. O2 poseda o inertie chimica relativa care poate fi invinsa in urma activarii in anumite conditii si producerii unor specii inalt reactive ca singlet, superoxid, hidroxil, ce asigura continuarea procesului de oxidare. Autooxidarea este un proces ce se petrece cu un mecanism in lant asigurat de formele active generate in procesul oxidarii.

Procesul de peroxidare constituie doar o parte a procesului de autooxidare si anume etapa initiala si principal a mecanismului de autooxidare. In procesul de peroxidare O2 va fi un acceptor de e-, ... .. ... stare activata de singlet. Peroxidarile pot fi accelerate prin prezenta unor donori de e-. Studii spectofotometrice combinate cu .... ... au evidentiat in produsii finali atat peroxizi cat si alti produsi ... din izomerizari sau ionificari. Procesul de autooxidare decurge dupa tipul reactiilor cu producere de radicali liberi : initierea reactiei in lant, propagarea reactiei de-a lungul lantului si reactia de terminare - deci cinetica peroxidarii consta in cele trei etape.

A. Reactia de initiere: consta in producerea de radicali liberi in substanta ce sufera procesul de peroxidare . Aparitia e- liberi se datoreaza fie factorilor externi (temperatura ridicata, umezeala, presiune) sau interni (impuritati usor oxidabile, compusi aromatic, ...).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.