Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » chimie
Metoda alternativa de evaluare la chimie -ul

Metoda alternativa de evaluare la chimie -ul


METODA ALTERNATIVA DE EVALUARE LA CHIMIE - PROIECTUL

Individualizarea actului educativ necesita un sprijin efectiv acordat elevului, lucru ce presupune forme de evaluare care nu se limiteaza la a constanta un rezultat, ci analizeaza cum opereaza elevul in situatii de autonomie relativa, care sunt atitudinile care il blocheaza, care sunt instrumentele care ii lipsesc. Evaluatorul "judecator" si "sanctionar" se transforma din ce in ce mai mult in "formator".

Formele stereotipe, specifice secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, dar care mai predomina si astazi in evaluare, nu sunt suficiente si sunt chiar inadecvate. Acest fapt il confirma atitudinea elevilor de respingere a modului traditional de notare si frustrarile generate de notarea formala, administrativa. Pentru a usura functia de reglare a procesului, evaluatorul are la dispozitie numeroase metode de evaluare.

Cele mai importante finalitati ale evaluarii procesului instructiv-educativ, in ultimul timp, se concretizeaza in: cunostinte si capacitati, atitudini (practice, sociale, stiintifice etc.), interese, capacitatea de a face aprecieri de valoare (opinii, adaptari atitudinale si comportamentale etc.) Pornind de la aceasta realitate, strategiile moderne de evaluare cauta sa accentueze acea dimensiune a actiunii evaluative care sa ofere elevilor suficiente si variate posibilitati de a demonstra ceea ce stiu dar, mai ales, ceea ce pot sa faca.

Principalele metode alternative sau complementare de evaluare al caror potential formativ sustine individualizarea actului educational prin sprijinul elevului sunt: observarea sistematica a comportamentului elevului prin fise de evaluare, de control sau scari de clasificare, chestionarul, grile de evaluare, investigatia, proiectul, referatul, portofoliul, etc.

Proiectul este o modalitate de evaluare gratie careia elevii efectueaza o cercetare indreptata spre obiective practice si finalizate intr-un produs: obiecte, instalatii, aparate, planse, albume tematice, etc Produsele sunt rodul unei cercetari, proiectari si actiuni practice efectuate individual sau in grup, caracterizandu-se prin originalitate si utilitate practica. Proiectul imbina asadar munca de investigatie stiintifica cu activitatea practica a elevului in activitati de durata, constituind un mijloc eficient de infaptuire a principiului integrarii invatamantului cu cercetarea si practica vietii cotidiene. Proiectul este un demers evaluativ mai amplu, ce permite o apreciere complexa si nuantata a invatarii, ajutand la identificarea unor calitati individuale ale elevilor. Este o forma de evaluare puternic motivanta pentru elevi, desi implica un volum de munca sporit - inclusiv activitatea individuala in afara clasei.

Conditiile de eficienta presupun:

invatarea prin actiune practica, cu o finalitate reala, aplicativa;

tema aleasa devine si actiune de cercetare practica;

anticiparea mentala a unei actiuni si executarea ei prin cercetare concreta;

afirmarea independentei in gandire, actiune;

insusirea directa a tehnicilor de cercetare, prin efort, cooperare, autocontrol ,dupa indrumarea initiala.

Proiectul reprezinta o forma de evaluare complexa, ce conduce la aprecierea unor capacitati si cunostinte superioare, precum:

apropierea unor metode de investigatie stiintifice;

gasirea unor solutii de rezolvare originale;

organizarea si sintetizarea materialului;

generalizarea problemei;

aplicarea solutiei la un camp mai vast de experiente;

prezentarea concluziilor. 

In perioada 1998-2000, pentru evaluarea elevilor din clasa a VIII-a, am elaborat seturi de teste cu complement simplu. In urma aplicarii lor rezultatele elevilor s-au imbunatatit mult.

Intre anii 2001-2003 m-am axat pe evaluarea elevilor prin intocmirea de referate, atat in urma unor lucrari de laborator cat si prin informarea documentara, bibliografica.

Din anul scolar 2003-2004 am introdus ca metoda de evaluare proiectul. Proiectele realizate de elevii claselor a VIII-a au putut fi folosite ca material didactic pentru orele de chimie, orele de dirigentie, educatie pentru sanatate, biologie si in activitatile educative privind educatia pentru sanatate si mediu inconjurator.

Bibliografie:

1. M.Ionescu, I.Radu, Didactica moderna, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1995;

2. E.Voiculescu, Factorii subiectivi ai evaluarii scolare, Editura Aramis, Bucuresti, 2001.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.