Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » fizica
Analiza dilatometrica a metalelor si a aliajelor

Analiza dilatometrica a metalelor si a aliajelor
Analiza dilatometrica

1. Principiul de lucru

Analiza dilatometrica a metalelor si a aliajelor este astazi o practica curenta in laboratoarele de control si de cercetare. Data fiind marea ei sensibilitate, analiza dilatometrica permite a se face precizari si aprofundari asupra mecanismului de evolutie structurala a metalelor si aliajelor in functie de temperatura si de timp.

Variatia dilatatiei metalelor si aliajelor este proportionala cu temperatura, daca nu apar modificari interne ( inlaturarea distorsiunilor retelei cristaline, transformari de faza, transformari alotropice etc. ). Dilatatia volumica este caracterizata prin coeficientul mediu de dilatatie care se calculeaza cu relatia :

g= ( 1/V1 ) ( V2- V1 ) / ( T2-T1 ) = ( 1/V1 ) ( DV/DT ) [1/oK],in care : V1 este volumul probei la temperatura T1; V2-volumul probei la temperatura T2.

Deoarece coeficientul de dilatatie volumica se determina mai greoi se admite ca la substantele solide sa se foloseasca drept criteriu, coeficientul mediu de dilatatie liniara, care se calculeaza cu relatia :

b= ( 1/L1 ) ( L2- L1 ) / ( T2-T1 ) = ( 1/L1 ) ( DL/DT ) [1/oK],

in care : L1 este lungimea probei la temperatura T1; L2-lungimea probei la temperatura T2.

In cazul aparitiei modificarilor interne, pe curba de dilatatie vor apare inflexiuni ale caror amplitudini sunt direct proportionale cu intensitatea transformarilor ce au loc. Daca modificarile interne sunt de intensitate mare se poate folosi analiza dilatometrica directa, iar in caz contrar se va folosi analiza dilatometrica diferentiala.

In principiu, analiza dilatometrica simpla, consta din urmarirea variatiei dilatatiei probei ( p ) introdusa in tubul de cuart ( c ) . Dilatatia probei in functie de variatia temperaturii este transmisa mecanismului de inregistrare prin intermediul tubului de cuart ( t ) ( figura 1 )

Figura 1. Montarea probei dilatometrice in tubul cu cuart .

Curba de dilatatie va avea alura din figura 2, punctele de inflexiune A si B indica inceputul si sfarsitul modificarilor interne. Portiunea OA reprezinta dilatatia probei in functie de temperatura, iar portiunea AB marcheaza inceputul si sfarsitul transformarilor ce au loc. Aceste transformari se desfasoara in intervalul de temperaturi TA si TB.

Figura 2. Curba dilatometrica simpla

Analiza dilatometrica diferentiala, consta in principiu din compararea dilatatiei probei cu cea a unui etalon convenabil ales, ambele fiind incalzite la aceeasi

Figura 3. Montarea probelor la analiza dilatometrica diferentiala.

temperatura. Proba ( p ) si etalonul ( e ) sunt introduse in tuburile de cuart c1 si c2 asezate unele langa altele si dilatatia lor este transmisa mecanismului de inregistrare prin intermediul unor tije de cuart t1 si t2 ( figura 3. ) .

Etalonul se alege dintr-un material care nu prezinta modificari interne in intervalul de temperatura cercetat si are o dilatatie perfect liniara si reversibila.

Curbele de dilatatie a etalonului si probei au alurile din figura 4.
Figura 4. Curbele de dilatatie pentru etalon si proba de incercat.

Curbele de dilatatie absoluta a etalonului OAEB si a probei OA1B1P au pana la o anumita temperatura ( T1 ) au aceeasi alura. Transformarea este izoterma si pe curba este marcata de portiunea A1B1, dar in acelasi timp temperatura etalonului creste de la T1 la T2 si dilatatia de la A la B.

Figura 5. Curba de dilatatie diferentiala

Curba temperatura-dilatatie diferentiala va avea alura din figura 5. si prezinta urmatoarele particularitati :

-transformarea izoterma A1B1 ( fig. 4.) apare pe curba diferentiala ca o portiune inclinata ab ( fig. 5. ) si aceasta datorita faptului ca in abscisa este temperatura etalonului care in timpul transformarii se incalzeste de la T1 la T2.

-largirea intervalului de temperaturi ( T1 T2 ) si amplitudinea anomaliei ab creste cu durata transformarii izoterme si cu viteza de incalzire. Punctul ( a ) reprezinta temperatura transformarii izoterme, punctul ( b ) reprezinta tempera- tura etalonului pentru ca transformarea este terminata. De la temperatura T3 curbele de dilatatie ale probei si etalonului coincid din nou.

Inclinarea b se datoreaza dilatatiei probei imediat dupa transformare si depinde de diferenta de temperatura T2-T1, fapt care indica o dependenta a acestor anomalii de viteza de incalzire. Acest lucru impune prudenta la interpretarea unei diagrame dilatometrice. Spre a decala anomaliile datorate conditiilor de incercare fata de cele proprii materialului studiat trebuie cunoscuta instalatia folosita.

2. Instalatii folosite

Pentru trasarea curbelor de dilatatie se folosesc mai multe tipuri de dilatometre, care difera intre ele prin conceptia constructiva si detalii de constructie , fie prin particularitatile folosite pentru captarea, amplificarea si inregistrarea variatiei de lungime a probei.

Dilatometrul tip " rezistenta Bauart Weiss " este aratat in figura Proba folosita la acest dilatometru are dimensiunea din figura 8.

Montarea probei, ridicarea curbei de dilatatie si exploatarea instalatiei se face folosind instructiunile dilatometrului. Dilatometrul Bauart Weiss permite numai ridicarea curbei dilatometrice directe.

Figura Partile constructive ale dilatometrului

Figura 6. Vedere de ansamblu a dilatometrului rezistenta Bauart-Weiss

Curbele dilatometrice simple sau diferentiale permit determinarea rezistentei :

-coeficientul de dilatatie al aliajului metalic de rezistenta;

-punctelor critice de inceput si sfarsit de transformarea pentru aliajul cercetat ;

-cantitatea constituentilor structurali-aplicand metoda Kunitake .Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Lucrul adiabatic - gazul ideal
Efectul electrocaloric
Caldurile de formare a ionilor in solutii apoase
Rezolutia energetica a unui detector
Miscarea unui corp cu masa variabila
Miscarea intre doua conuri coaxiale
Teorema de conservare a momentului cinetic
Actionarea electrica reglabila a turbomasinilor cu motoare asincrone cu comanda in circuitul statoricTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu