Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » fizica
Ciocnirea corpurilor

Ciocnirea corpurilor
Ciocnirea corpurilor

Ciocnirea reprezinta un proces mecanic in care interactia dintre corpurile care se ciocnesc dureaza un timp foarte scurt (finit).

In momentul atingerii corpurilor care se ciocnesc, viteza lor relativa se reduce la zero, iar energia cinetica relativa se transforma in energie de deformare sau alte forme de energie. Dupa ciocnire, deformatiile corpurilor se reduc, viteza relativa creste si energia cinetica relativa se restituie partial.

Daca deformatiile de dupa ciocnire dispar si energia cinetica relativa se restituie integral, fara a se transforma in alte forme de energie, ciocnirea se numeste elastica. Daca deformatiile nu se anuleaza si energia cinetica relativa nu se restituie integral corpurilor, atunci ciocnirea este neelastica. Daca in procesul de ciocnire corpurile fuzioneaza, atunci ciocnirea este total neelastica si evident in acest caz corpurile se vor misca impreuna dupa ciocnire.

Fie doua corpuri nepunctiforme care se coicnesc si fie TT´ planul tangent (de contact) al acestora. Directia NN´ perpendiculara pe planul de contact se numeste directie sau linie de ciocnire.Daca linia de ciocnire NN´ trece in momentul ciocnirii prin centrele de masa ale celor doua corpuri, ciocnirea se numeste centrica, in caz contrar ciocnirea se numeste necentrica.

Daca inainte de ciocnire corpurile se miscau dupa linia de ciocnire NN´ ciocnirea se numeste frontala, in caz contrar ea se numeste oblica. Se poate spune ca daca corpurile sunt sfere omogene, ciocnirea acestora este totdeauna centrica dar in general oblica.

Daca si sunt vitezele corpurilor fata de Pamant inainte de ciocnire, atunci viteza relativa de ciocnire (viteza corpului 1 fata de corpul 2) va fi:

(1.65)

Descompunem viteza relativa dupa doua directii perpendiculare, dupa directia liniei de ciocnire si dupa o directie perpendiculara pe aceasta continuta in planul de contact:

(1.66)

Dupa ciocnire componenta isi schimba semnul, deoarece inainte de ciocnire corpurile se apropie, iar dupa ciocnire acestea se indeparteaza. Componenta vitezei relative din planul de contact, in cazul unei ciocniri perfect elastice, nu se modifica.

In general insa, prin ciocnire, deoarece corpurile nu sunt nici perfect elastice si nici absolut netede, cele doua componente ale vitezei relative se modifica. Astfel, componenta normala a vitezei relative de dupa ciocnire este in modul mai mica decat , deoarece corpurile nu sunt perfect elastice. In ceea ce priveste componenta vitezei din planul de contact, aceasta se micsoreaza din cauza frecarii, astfel ca dupa ciocnire . (vezi figura 1.12)

In procesul de ciocnire se exercita forte de interactiune intre corpuri, deci forte interne, dar acestea nu pot schimba impulsul total si momentul cinetic total ale sistemului mecanic. In intervalul de timp foarte scurt cat dureaza ciocnirea, variatia de impuls si variatia de moment cinetic produse de eventuale forte externe, se pot neglija in comparatie cu variatiile de impuls si de moment cinetic produse de fortele interne, care desi dureaza putin, sunt mult mai mari decat fortele obisnuite externe. De aceea impulsul si momentul cinetic ale sistemului de corpuri care se ciocnesc se conserva in procesul de ciocnire.

Ciocnirea plastica

Ciocnirea plastica este o ciocnire total neelastica  a doua corpuri care se cupleaza, si care se deplaseaza cu aceeasi viteza dupa ciocnire.

Fie m1 si m2 masele corpurilor si , vitezele inainte de ciocnire. Atunci din legea conservarii impulsului rezulta:

(1.67)

de unde obtinem viteza dupa ciocnire a corpurilor

(1.68)

Energia cinetica pierduta, transformata in alte forme de energie (de obicei sub forma de caldura) va fi:

(1.69)unde:

(1.70)

se numeste masa redusa a celor doua corpuri, iar

(1.71)

este viteza relativa de ciocnire.

2 Ciocnirea perfect elastica

In acest caz se conserva pe langa impulsul total si energia cinetica totala. Considerand ciocnirea centrica  si centrala vom avea:

(1.72)

de unde:

(1.73)

unde

(1.74)

Ciocnirea cu un perete

In cazul ciocnirii centrice, perfect elastice si frontale, considerand peretele ca un corp cu masa foarte mare (m2 >> m1) atunci din (1.74) avem:

(1.75))

Consideram un perete in repaus adica si in acest caz din (1.75) avem ca,, adica corpul 1 se va intoarce inapoi cu aceeasi viteza (in modul).

Pentru o ciocnire oblica , perfect elastica, cu un perete in repaus, ca in figura 1.13, vom avea:

Figura 1.13 Ciocnirea oblica

(1.76)

si deci

(1.77)

In acelasi timp se mai poate spune ca  adica unghiul de incidenta este egal cu unghiul de reflexie.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Conditii de trecere la suprafata de separatie dintre medii magnetice diferite
Teorema de conservare a momentului cinetic
Analiza Fourier a miscarii oscilatorii
MICROSCOPUL
Energia mecanica si conservarea acesteia
Aproximatia Stokes; miscari 2-D si 3-D
Conditii de trecere la suprafete de separatie intre medii conductoare diferite
Ce este chimia fizica?Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu