Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Conditii de trecere la suprafata de separatie dintre medii magnetice diferite

Conditii de trecere la suprafata de separatie dintre medii magnetice diferite


Conditii de trecere la suprafata de separatie dintre medii magnetice diferite

a) b)

Fig. 2.50

Sa consideram in figura 2.50 doua medii magnetice diferite separate prin suprafata S12. Prin aplicarea legii fluxului magnetic pentru o suprafata inchisa ce include un punct P al suprafetei S12 si are doua fete strans lipite de suprafata S12 a rezultat (rel. 2.42) ca la suprafata de separatie se conserva componenta normala a inductiei magnetice. De asemenea prin aplicarea formei locale a legii circuitului magnetic (fig. 2.50, b) a rezultat (rel. 2.75) conservarea componentelor tangentiale ale intensitatii campului magnetic. In consecinta in toate punctele suprafetei S12 avem indeplinite relatiile:

(2.206)

(2.207)

Considerand cele doua medii magnetice omogene si izotrope sunt indeplinite relatiile si Ca urmare rezulta:

(2.208)

si:

(2.209)Conform notatiilor din fig. 2.50 rezulta ca la suprafata de trecere este satisfacuta relatia:

(2.210)

cunoscuta sub denumirea de teorema refractiei liniilor de camp magnetic. Pentru inductiile magnetice si intensitatile campurilor magnetice din doua puncte aflate in imediata apropiere a suprafetei de separatie S12 sunt valabile relatiile:

(2.211)

si

(2.212)

Din aceste relatii se observa ca inductia magnetica are valoare mai mare in mediul cu permeabilitate magnetica mai mare, iar intensitatea campului magnetic este mai mare in mediul cu permeabilitate magnetica mai mica.

In cazul particular cand mediul 1 este aer (m m ) iar mediul al doilea este feromagnetic rezulta . Liniile de camp magnetic sunt practic perpendiculare pe suprafata corpurilor feromagnetice (in exteriorul corpurilor).

Daca in suprafata de separatie S12 exista o densitate superficiala de curent de conductie, respectiv o panza de curent atunci componentele tangentiale ale lui H nu se mai conserva. Notand cu densitatea curentului superficial (A/m), in locul relatiei (2.207) este valabila in acest caz relatia:

(2.213)

Aceasta problema prezinta interes la masinile electrice. In acest caz, in anumite conditii, in locul conductoarelor infasurarii indusului se poate considera o repartitie echivalenta de curenti superficiali de densitate Js. Densitatea Js a acestor curenti superficiali numita uneori si solenatie specifica este notata frecvent cu A si reprezinta curentul superficial corespunzator unitatii de lungime periferica a masinii. Uzual, valorile lui Js sunt de (200-600) A/cm.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.