Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Δ H pentru formarea si desfacerea legaturilor chimice

Δ H pentru formarea si desfacerea legaturilor chimice


Δ H pentru formarea si desfacerea legaturilor chimice

Ruperea unei legaturi chimice este un proces endoterm. In consecinta sistemului trebuie sa i se furnizeze energie pentru ca legatura sa poate fi rupta.

Formarea unei legaturi chimice este un proces exoterm. Energia eliberata in formarea legaturilor este eliberata vecinatatilor.

Putem estima ΔH pentru o reactie chimica prin adunarea energiilor de scindare a legaturilor, a tuturor legaturilor rupte si scaderea energiilor de formate a legaturilor nou formate, respectiv a tuturor acestora.

ΔHSE leg. rupteSE leg. formateSa exemplificam pentru reactia in faza gazoasa: N2 + 3 H2 → 2 NH3. Din datele pe care le gasim deja inregistrate in tabele, valorile energiilor de legatura sunt:

N−N      945 kJ
H−H      436 kJ
N−H      388 kJ.

In reactie se rup o legatura N H si trei legaturi H H si se formeaza sase legaturi N H; valoarea aproximativa a lui ΔH va fi:

ΔH ≈ 1 945 + 3 436 − 6 388 =  − 75 kJ.

Aceasta poate fi comparata cu valoare de − 92 kJ, determinata experimental. Dupa cum se observa metoda nu este una foarte precisa, dar ofera informatii acolo unde nu se pot accesa alte mijloace. Oricum caldura de reactie este indisolubil legata de energia ruperilor, respectiv energia formarii legaturilor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.