Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Principiul al II-lea al dinamicii (principiul fundamental). Forta. Forta gravitationala si legea atractiei universale

Principiul al II-lea al dinamicii (principiul fundamental). Forta. Forta gravitationala si legea atractiei universale


Principiul al II-lea al dinamicii (principiul fundamental). Forta. Forta gravitationala si legea atractiei universale

In cazul corpurilor aflate in interactiune, impulsul nu se conserva. Variatia in timp a impulsului unui corp (punct material) reprezinta o masura a influentei interactiunilor exercitate asupra corpului respectiv, adica a fortei. Astfel:

  ,

relatie care pentru viteze nu foarte mari, unde m = const, devine:  .

Relatia (3.3) reprezinta expresia matematica a Principiului al II-lea al lui Newton, cunoscut si ca Principiul fundamental al dinamicii: Rata de variatie in timp a impulsului unui punct material este egala cu forta rezultanta ce actioneaza asupra acestuia.

Intr-o formulare echivalenta, acelasi principiu a fost enuntat astfel: Acceleratia punctului material este proportionala cu forta care ii da nastere, avand directia si sensul acesteia, subliniindu-se legatura directa dintre factorul cauza (forta) si factorul efect (acceleratia).

Intr-un sistem de coordonate carteziene Oxyz, ecuatia vectoriala (3.3) este echivalenta cu un sistem de trei ecuatii scalare, numite ecuatii diferentiale ale miscarii punctului material:

,

  , .

Forta este o marime fizica vectoriala, derivata, reprezentand o masura a interactiunii dintre corpuri. Formula dimensionala a fortei este: , iar unitatea sa de masura in S. I. este newtonul (N). Newtonul se defineste ca forta care imprima masei de 1 kg o acceleratie de 1 m/s2, in directia si sensul fortei.

Masurarea fortelor se realizeaza prin intermediul efectelor acestora asupra corpurilor. Exista doua tipuri de interactiuni mecanice posibile: interactiuni statice, in acest caz fortele de interactiune producand efecte de deformare, respectiv interactiuni dinamice, situatie in care fortele de interactiune determina deplasarea corpurilor.

Forta gravitationala este o forta de atractie care se manifesta intre masele corpurilor, fiind identificata ca forta universala de Isaac Newton. Acesta a aratat acelasi tip de forta descrie atat atractia unui corp de catre Pamant cat si atractia planetelor sau a altor corpuri ceresti, reunind astfel mecanica terestra cu mecanica cereasca, considerate pana atunci domenii de studiu distincte. Legea atractiei universale evidentiaza permanenta miscarii corpurilor in Univers.

Legea atractiei universale a fost formulata de Newton (1687) astfel: Doua corpuri punctiforme de masa m1 si m2 se atrag reciproc printr-o forta direct proportionala cu produsul maselor corpurilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele, orientata pe directia dreptei care uneste centrele de greutate ale celor doua corpuri.

Expresia matematica a legii atractiei universale este:

  ,

  iar in formulare vectoriala:

,

semnul minus datorandu-se orientarii opuse a vectorilor si . Forta atractiei universale, , tinde sa micsoreze distanta dintre corpurile aflate in interactiune; aceasta este o forta centrala, avand directia liniei care uneste centrele de greutate ale celor doua corpuri.

In expresiile (3.5) si (3.6) corpurile cu masele m1 si m2 pot fi considerate punctiforme daca dimensiunile lor sunt neglijabile in raport cu distanta dintre ele. In caz contrar, legea atractiei universale se poate aplica unor volume elementare in sunt descompuse corpurile, iar prin integrare se obtine forta rezultanta, a carei expresie va depinde de forma acestora. Legea atractiei universale poate fi aplicata in forma clasica, in cazul unor corpuri omogene cu simetrie sferica, chiar daca acestea nu pot fi considerate punctiforme in raport cu distanta dintre ele; aceste corpuri vor putea fi considerate puncte materiale cu intreaga masa concentrata in centrele de simetrie.

Din relatia (3.5) rezulta constanta atractiei universale, , avand dimensiunile: . Aceasta este numeric egala cu forta de atractie care se exercita intre doua corpuri punctiforme, avand masele egale cu 1 kg, aflate la distanta de 1 m. Valoarea constantei G a fost determinata experimental pentru prima data de H. Cavendish (1798), cu ajutorul balantei de torsiune.  Valoarea curent acceptata este: G ≈ 6,67410-11 m3kg-1s-2.

Forta de greutate este forta cu care un corp este atras de Pamant. Conform legii atractiei universale, forta de greutate (sau greutatea corpului) are expresia:

 

unde mP (≈ 5,971024 kg) si rP (≈ 6,37106 m) reprezinta masa, respectiv raza Pamantului (Pamantul avand o simetrie sferica si o masa mult mai mare comparativ cu masa corpului considerat; de asemenea, raza Pamantului fiind foarte mare, distanta la care se afla corpul in raport cu suprafata terestra devine neglijabila).

In formula (3.7) marimea vectoriala reprezinta acceleratia gravitationala, adica acceleratia unui corp care cade liber in campul gravitational al Pamantului. Acceleratia gravitationala la suprafata Pamantului are valoarea standard g ≈ 9,80665 m/s2 (masurata la nivelul marii; valorile acceleratiei gravitationale prezinta variatii in functie de latitudine si altitudine).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

Expansiunea Joule
FORMAREA LEGATURII COVALENTE IN MOLECULA N2
LEGATURI CHIMICE SI INTERACTIUNI FIZICE
FISA DE DOCUMENTARE : MARCAREA DIODELOR
Campul si potentialul electric al dipolului
Ecuatia macroscopica a miscarii fluidelor perfecte. Teorema impulsului
Legile generale ale spatiului si vitezei
Miscarea in vasul de rotatie

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu